درسنامه آموزشی سلامت و بهداشت کلاس دوازدهم با پاسخ درس 6: بیماریهای غیر واگیر
-
سلامت و بهداشت
- درس 1: سلامت چیست؟
- درس 2: سبک زندگی
- درس 3: برنامهٔ غذایی سالم
- درس 4: کنترل وزن و تناسب اندام
- درس 5: بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- درس 6: بیماریهای غیر واگیر
- درس 7: بیماریهای واگیر
- درس 8: بهداشت فردی
- درس 9: بهداشت ازدواج و باروری
- درس 10: بهداشت روان
- درس 11: مصرف دخانیات و الکل
- درس 12: اعتیاد به مواد مخدّر و عوارض آن
- درس 13: پیشگیری از اختلالات اسکلتی - عضلانی (کمر درد)
- درس 14: پیشگیری از حوادث خانگی
فعالیت 1: گفتوگوی کلاسی (صفحهٔ 48 کتاب درسی)
اطلاعات و مشاهدات شما دربارهٔ خبرهای بالا، در محل زندگیتان، چیست؟
بیماریهای غیرواگیردار مثل انواع سرطانها و سکتهٔ قلبی و مغزی به علت تغییر شیوهٔ زندگی به شدت در حال افزایش است به طوری که از هر چهار مرگ، مرگ سه نفر به علت بیماریهای غیرواگیردار است.
بیماریهای شایع و دلایل ابتلا به آنها در محل زندگی شما کداماند؟ آیا میتوان از ابتلا به آنها پیشگیری کرد؟ راهحل پیشنهاد دهید.
علل مرگ در جامعهٔ ما بیشتر مربوط به انواع سرطانها و سکتههای مغزی و قلبی است و در صورتی که این بیماریها به موقع تشخیص داده شود میتوان از مرگ افراد جلوگیری کرد. برای پیشگیری از ابتلاع به این بیماریها باید با هدف اصلاح شیوهٔ زندگی، مصرف دخانیات و مواد غذایی مضر و نامناسب را کاهش دهیم و میزان فعالیت بدنی خود را بالا ببریم.
بیماری در نقطهٔ مقابل سلامت قرار دارد به گونهای که بیماری را میتوان نبود سلامت معنی کرد. بیماری به هرگونه حالت ناخوشایند و رنجآوری اطلاق میشود که احساس تندرستی را دچار اختلال کند. انسان بیمار از درد ناشی از اختلال در کار اندامها، به هم خوردن وضعیت طبیعی بدن، ضعیف شدن اعضای بدن و خطراتی که در زمان محدود و یا طولانی آسایش جسمی، روانی و حیات او را تهدید میکند، در رنج به سر میبرد. بیماری همچون سلامت درجات مختلفی دارد و به جای تعریف مطلق، آن را در یک طیف مطرح میکنند که از سلامتی تا آستانهٔ مرگ را در بر میگیرد.

به طور کلی بیماریها به دو دستهٔ واگیر و غیرواگیر تقسیم میشوند.
در طی سالیان اخیر، موفقیتهای چشمگیری در زمینهٔ کشف و ساخت انواع واکسنها و داروها به دست آمده که باعث شده است از میزان بیماریهای واگیر و عفونی به عنوان علل اصلی مرگ و ناتوانی به ویژه در کودکان کاسته شود و با افزایش امید به زندگی، جمعیت سالمندان افزایش یابد. اما، از سوی دیگر، توسعه اقتصادی، صنعتی و گسترش ارتباطات موجب ماشینی شدن زندگی و به دنبال آن تغییراتی در شیوه زندگی همچون کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، مصرف دخانیات و... شده است که در نتیجه سبب شده است نسبت بیماریهای غیرواگیر و مزمن افزایش یافته و در صدر جدول علل مرگ و ناتوانی قرار گیرد. همانطور که در نمودار زیر میبینید، بیشترین علل مرگ و میر در ایران مربوط به بیماریهای غیرواگیر است.

بیماریهای غیرواگیر به مجموعهای از بیماریها گفته میشود که اساساً عامل مشخصی ندارند، مثلاً توسط یک عفونت حاد ایجاد نمیشوند بلکه به جای یک علت مشخص، چند عامل خطر در ابتلای به آنها نقش دارند. عوامل خطر شامل عوامل شناخته شده اجتماعی، محیطی و رفتاری هستند که خطر یا احتمال ابتلا به یک بیماری یا آسیب را افزایش میدهند. خوشبختانه اکثر عوامل اصلی خطرساز در بیماریهای غیرواگیر شناخته شدهاند و حذف یا کنترل آنها میتواند مانع از بروز 80% بیماریهای قلبی - عروقی، سکته مغزی و دیابت و نیز 40% سرطانها شود.
فعالیت 2: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 50 کتاب درسی)
بیماریهای غیرواگیر رایج در محل زندگی شما کداماند؟
سکتهٔ قلبی - سکتهٔ مغزی - انواع سرطانها
دلیل شیوع این بیماریها چه هستند؟
ماشینی شدن زندگی و تغییر شیوهٔ زندگی، مصرف دخانیات، کمتحرکی، رژیم غذایی نامناسب.
بیماریهای قلبی - عروقی
داشتن قلب سالم برای حیات انسان یک ضرورت است. امروزه بسیاری از بیماران قلبی آموختهاند که -در صورت مراقبت- حتی میتوانند با داشتن قلب بیمار یک زندگی کامل و مولد داشته باشند. بیماریهای قلبی - عروقی مختص به سن و یا جنس خاصی نیست بلکه همه افراد در هر سن و جنسی ممکن است در معرض ابتلا به این بیماریها باشند.
بیماری قلبی - عروقی به هرگونه بیماری که دستگاه گردش خون را تحت تأثیر قرار دهد گفته میشود و شامل بیماریهای قلبی، بیماریهای عروقی مغز و کلیه و بیماریهای عروق محیطی است. دو بیماری انسداد رگهای خونرسان به عضله قلب (کرونر) و سکتههای قلبی و مغزی بیشترین عامل مرگومیر به دلیل بیماریهای قلبی - عروقی به حساب میآید.
بیماری عروق کرونر قلب
قلب اساساً یک پمپ عضلانی توخالی به اندازهٔ مشت دست است که در سراسر عمر بدون توقف خون را به سراسر بدن پمپ میکند. قلب در طول مدت عمر بهطور متوسط حدود 300میلیون لیتر خون را پمپ میکند. این اندام حیاتی در طول روز بیش از صدهزار بار میتپد تا از یک طرف خون سرشار از اکسیژن و موادغذایی را به بافتها و اعضای بدن برساند و از طرف دیگر خون بازگشتی از اندامهای بدن را برای اکسیژنگیری به ریهها برساند.
عضله قلب برای انجام وظایف مهم خود به اکسیژن و مواد غذایی کافی نیاز دارد که به وسیله دو شریان اصلی تغذیه کننده قلب به نام شریانهای کرونر راست و چپ و رگهای خونی کوچکتری که از آنها جدا شده و روی سطح قلب را میپوشانند، تأمین میشود (شکل 1).
انسداد رگهای خون رسان به عضله قلب (کرونر)، بیشترین عامل مرگ ومیر به دلیل بیماریهای قلبی به حساب میآید.

در این بیماری به دلیل رسوب تدریجی کلسترول و سایر چربیهای موجود در خون و مواد دیگر در دیواره داخلی شریانهای کرونر، رفته رفته دیواره داخلی سرخرگها کوچک و تنگتر شده و جریان خونرسانی به بافت عضله قلب را کم و یا حتی قطع میکند. به این حالت که خون کافی به عضله قلب نمیرسد، ایسکمی قلب میگویند و این وضعیت سبب ایجاد درد قلبی (آنژین صدری) خواهد شد (شکل 2).

بیماری سکته قلبی و مغزی
با سخت شدن و تنگ شدن عروق خونی، چربی، کلسترول و مواد دیگر با هم تجمع پیدا کرده و تشکیل مادهای مومی شکل به نام پلاک میدهند.
گاهی سطح پلاکهای چربی در جدار شریان کرونر ترک میخورد و دچار پارگی میشود، این پدیده باعث تجمع پلاکتها که وظیفه انعقاد خون را در زمان خونریزی به عهده دارند، میشود و یک لخته خون در اطراف پلاک ایجاد میشود که جریان خون را مسدود میکند. با ادامه محرومیت عضله قلب و یا بافت مغز از جریان خون، این فرایند منجر به صدمه دائمی یا مرگ بخشی از عضله قلب یا بافت مغز میشود. به این وضعیت سکته قلبی و یا سکته مغزی میگویند (شکل 3).

عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی
یک دسته از عوامل خطر در این بیماری، عواملی هستند که احتمال ابتلا به بیماری را افزایش میدهد. همچون کهولت سن و سابقهٔ خانوادگی بیمار، که اگرچه در اختیار ما نیستند ولی اطلاع از آنها میتواند به پیشگیری و کنترل بیماری کمک کند؛ اما سایر عوامل خطر همچون فشارخون بالا، اختلالات چربی خون، اضافه وزن و چاقی، عدم تحرک، بیماری دیابت و استعمال دخانیات، قابل درمان و کنترل هستند و لازم است اقدامات مؤثر و به موقع در مورد آنها انجام پذیرد. در بین عوامل خطر بیماریهای قلبی - عروقی، فشار خون بالا و اختلالات چربی خون از مهمترین عوامل خطر هستند که باید به طور منظم از نظر پزشکی بررسی شوند.
فعالیت 3: خودارزیابی (صفحهٔ 52 کتاب درسی)
در جدول زیر، مهمترین عوامل خطر ابتلای به بیماریهای قلبی - عروقی را میبینید. هر یک از این عوامل را درباره خود و والدینتان بررسی کنید. در صورت وجود عامل خطر، اقدامات لازم پیشگیرانه را پیشنهاد کنید.
عامل خطر | راهحل پیشنهادی |
---|---|
سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس | اطلاع به پزشک خانواده از سابقه قبلی |
فشار خون بالا (بیشتر از 140/90 میلیمتر جیوه) | کنترل فشار خون به طور مرتب و مداوم |
کمتحرکی | انجام ورزش روزانه |
مصرف سیگار | ترک سیگار |
اضافه وزن و چاقی | برنامهریزی برای انجام ورزش به طور مرتب و مداوم |
تغذیه ناسالم (مصرف میوه و سبزی کمتر از 5 واحد، مصرف روغن جامد و...) | برنامهریزی و توجیه خانواده برای استفاده بیشتر از مرکبات و تذکر درباره مضرات روغن جامد |
دیابت | کمتر مصرف کردن مواد قندی |
مصرف الکل | جلوگیری از مصرف الکل و توجیه خانواده درباره آن |
استرس | به آرامش دعوت کردن اهل خانواده |
فشار خون بالا
فشارخون بالا یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در جوامع امروزی است و به عنوان قاتل خاموش از آن یاد میشود، زیرا علامتی ندارد؛ ولی خوشبختانه فشارخون بالا به آسانی قابل تشخیص و معمولاً قابل درمان است.
برای اینکه خون در شریانهای اعضای بدن جاری شود و مواد غذایی و اکسیژن را به اعضای مختلف بدن برساند نیاز به نیرویی دارد که خون را به گردش در آورد، این نیرو فشارخون نامیده میشود.
فشار خون طبیعی 120/80 است. و بهصورت یک عدد کسری نشان داده میشود. اگر فشار خون به کمتر از 60/90 میلیمتر جیوه برسد، فشار خون پایین محسوب میشود که گاهی نشانهای از وضعیت تهدیدکننده زندگی است.
120 میلیمتر جیوه، نشان دهنده فشار سیستولی (ماکزیمم) است که همزمان با پمپ خون به داخل شریان بیرون توسط قلب ایجاد میشود و 80 میلیمتر جیوه، فشار دیاستولی (مینیمم) است که همزمان با استراحت قلب میان دو ضربان وجود دارد.

فعالیت 4: ایفای نقش (صفحهٔ 54 کتاب درسی)
به کمک یک دستگاه فشارسنج و با راهنمایی معلم بهعنوان سفیران سلامت دانشآموزی نحوه صحیح اندازهگیری فشار خون چند فرد داوطلب کلاس را به نمایش بگذارید.
فشار خون در طول روز ثابت نیست و تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله وضعیت بدن، فعالیت مغز، فعالیت گوارشی، فعالیت عضلانی، تحریکات عصبی، پر بودن مثانه، دمای محیط، میزان صدا، مصرف دخانیات، الکل، چای و قهوه و دارو تغییر میکند و این تغییرات موقتی است. ولی در صورتی که شریانهای بدن توانایی انقباض و انبساط طبیعی خود را به دلیل رسوب چربیها در جداره شریان از دست بدهند، قلب باید با شدت و قدرت بیشتری فعالیت کند تا بتواند خونرسانی به بدن را به درستی انجام دهد، در این شرایط فشار خون بالا میرود و اگر فشار خون به طور دائمی بالاتر از حد طبیعی باشد به آن فشار خون بالا میگویند. سابقه خانوادگی، سن بالای 50 سال، مصرف دخانیات و الکل، تغذیه نامناسب و کمتحرکی از عوامل خطر زمینهساز بیماریهای فشارخون بالا هستند.
فشار خون اولیه سالها بدون علامت است و معمولاً زمانی علامتدار میشود که بر اندامهای حیاتی مانند مغز، چشم، کلیه، قلب تأثیر گذاشته و به آنها آسیب رسانده باشد. در این صورت گاهی ممکن است با علایمی همچون علایم زیر بروز کند:
- سردرد در ناحیه پس سر
- سر گیجه، تاری و اختلال دید
- خستگی زودرس و تپش قلب
- تنگی نفس شبانه و یا هنگام فعالیت
- دردهای قفسه سینه
در صورت داشتن بیماری فشارخون بالا، باید به پزشک مراجعه کرد و برای پیشگیری و کنترل فشارخون بالا به عواملی همچون عدم مصرف دخانیات و الکل، عدم مصرف غذاهای چرب و پرنمک، کنترل وزن در حد مطلوب، فعالیت بدنی کافی و منظم، داشتن رژیم غذایی همراه با مصرف میوه و سبزی به مقدار کافی، کنترل و مدیریت خشم و استرس و... باید توجه داشت.
از آنجه که مصرف سرانه نمک در کشور ما بیش از 2 برابر مقدار مجاز است، میزان نمک مصرفی در طول یک روز به شرح زیر توصیه میشود:
- افراد زیر 50 سال برابر با 5 گرم (یک قاشق چایخوری)
- افراد بالای 50 سال برابر با 3 گرم
فعالیت 5: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 55 کتاب درسی)
میزان نمک مصرفی خود در طول یک روز محاسبه کنید. نتیجه به دست آمده را با میزان توصیه شده مقایسه کنید و در صورت بالا بودن میزان نمک مصرفی، روشهای اصلاحی خود را برای کم کردن نمک غذا و حذف نمکدان از سفره پیشنهاد کنید.
با توجه به مصرف نمک روزانه و مقایسهٔ آن با میزان توصیه متوجه شدیم که میزان مصرف نمک به صورت روزانه بالاتر از میزان مجاز اعلام شده است و باید میزان نمک مصرفی در رژیم غذایی خود را کاهش دهیم و از میوهها و سبزیها بیشتر استفاده کنیم.
اختلالات چربی خون
چربی یکی از مواد غذایی اصلی برای حفظ سلامت است اما هنگامی که میزان آن در خون افزایش مییابد، ممکن است به آسیب عروقی در بدن منجر شود. افزایش چربیهای موجود در خون علاوه بر افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی - عروقی با بروز بسیاری دیگر از بیماریهای مزمن همچون دیابت نوع 2 و سرطان نیز در ارتباط است.
فعالیت 6: انفرادی (صفحهٔ 56 کتاب درسی)
در صورت امکان یک برگه آزمایش خون مربوط به خود و یا اعضای خانوادهتان را با توجه به دادههای جدول فوق مقایسه کنید و نتیجه آن را گزارش کنید.
1- میزان مصرف غذاهای پرچرب را کاهش دهیم. 2- بیشتر از غذاهای بخارپز یا آبپز استفاده کنیم و از مصرف غذاهای سرخکردنی خودداری کنیم. 3- با انجام ورزش منظم، میزان چربی بدن را کاهش دهیم.
در خون چند نوع چربی وجود دارد، این چربیها عبارت اند از:
کلسترول: کلسترول مادهای از جنس چربی است که در تمام سلولهای بدن وجود دارد. بیشترین قسمت کلسترول در داخل بدن، در کبد، ساخته میشود و بقیه آن با مصرف غذاهای پرچرب وارد بدن میگردد.
HDL: این نوع چربی باعث میشود تا کلسترول از جدار داخلی شریانها جدا شود به همین دلیل به آن «کلسترول خوب» میگویند. سطح این چربی با بروز بیماریهای قلبی - عروقی ارتباط عکس دارد و با افزایش میزان آن در خون، خطر بیماریهای قلبی - عروقی کاهش مییابد.
LDL: با افزایش سطح LDL خون، خطر بروز بیماریهای قلبی - عروقی افزایش مییابد، زیرا بخشی از LDL خون اکسیده شده و در جدار شریانها رسوب میکند و منجر به سخت شدن و تنگ شدن جدار شریانها میشود، به همین دلیل به آن «کلسترول بد» گفته میشود.
تری گلیسرید: با بالا رفتن میزان تری گلیسرید خون، سطح HDL خون کاهش مییابد، در نتیجه بالا بودن آن را به عنوان عامل خطر بروز بیماریهای قلبی - عروقی میدانند.
نقش چربیهای رژیم غذایی در بروز بیماریها
در یک رژیم غذایی سالم، 15 تا 30 درصد کل انرژی دریافتی روزانه از طریق مصرف چربیها تأمین میشود، درحالی که برخی افراد با مصرف زیاد چربی در برنامه غذایی روزانه، خود را در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی و سایر بیماریهای مزمن همچون انواع سرطان، دیابت و... قرار میدهند. برای جلوگیری از افزایش چربیهای خون توصیه میشود افراد ضمن رعایت رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی کافی نیز داشته باشند. در رژیم غذایی مناسب علاوه بر رعایت تعادل در دریافت میزان چربی، به نوع چربی موجود در مواد غذایی نیز توجه میشود. چربیهای موجود در مواد غذایی را در سه نوع زیر قرار میدهند:
اسیدهای چرب اشباع: اسیدهای چرب اشباع موجب افزایش سطح کلسترول و بالارفتن احتمال بیماریهای قلبی - عروقی میشوند، از این رو توصیه میشود در برنامه غذایی روزانه، مصرف آنها محدود شود (شکل 5).

اسیدهای چرب غیراشباع: برخلاف اسیدهای چرب اشباع، این اسیدها موجب کاهش سطح کلسترول، سطح LDL و تری گلیسرید خون میشوند. از این رو توصیه میشود به جای سایر روغنهای خوراکی مورد استفاده قرار گیرند (شکل 6).

اسیدهای چرب ترانس: ثابت شده است که اسیدهای ترانس موجب افزایش LDL و کاهش HDL میشوند. از این رو مصرف زیاد آنها با بالا رفتن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی ارتباط مستقیم دارد (شکل 7). توصیه میشود در هنگام خرید روغنها، با مطالعه برچسب آنها دقت شود تا میزان چربی ترانس آنها تا حد امکان در حد صفر و یا کمتر از 5 درصد باشد.

در تصویر زیر برچسب غذایی چند نوع روغن نشان داده شده است.
اقدامات اولیه در حمله قلبی و سکته مغزی
اگرچه عدهای از افراد با خطر بیشتری در مقایسه با دیگران در معرض بیماری قلبی یا سکته مغزی قرار دارند ولی دانستن اینکه چه کسی دچار آن خواهد شد غیر ممکن است. از این رو لازم است همه افراد حتی کسانی که در معرض خطر پایینتری قرار دارند، از آمادگی لازم برای مواجهه با آنها برخوردار باشند. آیا از علائم احتمال بروز سکته قلبی و یا سکته مغزی اطلاع دارید؟ اگر با فردی که دچار سکته قلبی یا سکته مغزی شده است مواجه شوید، چه اقدامات اولیهای را انجام خواهید داد؟
سکته قلبی
احساس فشار آزاردهنده، سنگینی یا درد در وسط قفسه سینه که معمولاً به طور ناگهانی شروع میشود و بیش از چند دقیقه ادامه مییابد، مهمترین علامت بالینی در سکته قلبی است.
درد قفسه سینه با هریک از نشانههای عرق سرد، رنگ پریدگی پوست، تنگی نفس، تهوع، گیجی، ضعف یا خستگی بدون علت و نبض سریع یا نامنظم از دیگر نشانههای سکته قلبی است و اگر این درد به شانهها، گردن، بازوها و فک پایین انتشار داشته باشد، جدیتر خواهد بود (شکل 8).

بسیاری از افراد گمان میکنند که سکته قلبی همواره به شکل ناگهانی و شدید اتفاق میافتد، ولی بسیاری از حملات ممکن است به صورت آهسته و با یک درد و ناراحتی معمولی و ملایم شروع شوند که گاهی افراد به دلیل خفیف بودن نشانهها از درخواست کمک خودداری میکنند. در برخی از بیماران نیز ممکن است فقط نشانههایی از درد در بازو و گلو وجود داشته باشد. بنابراین هنگام مواجه شدن با هریک از این علایم انجام اقدامات زیر ضروری است:
- از هرگونه حرکت و فعالیتی در بیمار جداً پرهیز شود. فرد به حالت نشسته یا نیمه خوابیده قرار گیرد و لباسهای تنگ او را کمی باز کنید.
- بیمار در اسرع وقت با برانکارد و یا صندلی چرخدار به مراکز درمانی و یا بیمارستان منتقل شود.
سکته مغزی
سردرد ناگهانی شدید، از دست دادن ناگهانی بینایی، عدم کنترل عضلات و تعادل، از دست دادن ناگهانی احساس در بازو، پا یا صورت، گیجی ناگهانی و از دست دادن تکلم از علایم سکته مغزی هستند (شکل 9).
در سکته مغزی زمان برای بازگرداندن جریان خون به مغز بسیار کم است و مدت زمان طلایی برای نجات فرد تنها حدود 3 ساعت است. در صورتیکه هریک از علایم سکته مغزی در فرد مشاهده گردد. مهمترین اقدام، رساندن وی به بیمارستان در اسرع وقت است.

فعالیت 7: ایفای نقش (صفحهٔ 59 کتاب درسی)
در قالب گروههای چند نفره سفیران سلامت، مانور اقدامات اولیه در حمله قلبی و سکته مغزی را بهصورت فرضی نمایش دهید.
هفت گام پیشگیری از بیماریهای قلبی - عروقی
1- کنترل منظم فشار خون در شرایطی که دیابت، چاقی یا سایر عوامل خطر در فرد وجود نداشته باشد، لازم است هر دوسال یک بار فشار خون توسط پزشک کنترل شود و در صورت بالا بودن، تحت نظر پزشک قرار گیرد.)
2- پرهیز از مصرف دخانیات (سیگار، قلیان، پیپ و...) و مشروبات الکلی.
3- حفظ کلسترول و قند خون در حد مطلوب به کمک رژیم غذایی مناسب.
4- حفظ وزن مطلوب (در افرادی که دارای اضافه وزن هستند، کاهش 5 تا 10 درصد وزن نقش مهمی در کنترل خطر سکته خواهد داشت.)
5- فعالیت بدنی و ورزش منظم (فعالیت بدنی در کاهش فشار خون بالا، کلسترول بالای خون، اضافه وزن و دیابت مؤثر است. روزانه انجام دادن 30 الی 60 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط به طوری که سبب افزایش ضربان قلب و تنفس شود و فرد بتواند به راحتی صحبت کند، توصیه شده است.)
6- شرکت در معاینات پزشکی منظم و اطمینان از حد مطلوب چربی خون
7- تمرین کاهش و کنترل استرس و اضطراب
سرطان
امروزه نام «سرطان» را زیاد میشنویم. شاید این را بارها شنیده باشیم که فلان شخص به دلیل این بیماری جان خود را از دست داده است! اگرچه آمار بروز سرطان در ایران کمتر از میزان متوسط جهانی است ولی میزان بروز آن رو به افزایش است. از مهمترین دلایل برای افزایش بروز سرطان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش تعداد سالمندان با توجه به بالا رفتن سن امید به زندگی، چراکه بروز سرطان با افزایش سن افزایش مییابد.
- تغییر در شیوه زندگی مانند افزایش مصرف دخانیات، غذاهای چرب و پرکالری و کم تحرکی.
- عوامل محیطی همچون هوای آلوده، استفاده از کودهای شیمیایی در فعالیتهای کشاورزی، افزودنیهای شیمیایی موجود در مواد غذایی و ...
- سهولت تشخیص بیماری سرطان نسبت به گذشته.
بیماری سرطان چیست و آیا این بیماری قابل پیشگیری و درمان است؟
بدن هر روز در بسیاری از اعضا، سلولهای جدیدی ایجاد میکند. این فعالیت تحت کنترل دستگاه ایمنی بدن انجام میشود ولی ممکن است بر اثر مواجههٔ مکرر با برخی عوامل مستعد کنندهٔ ابتلا به سرطان، بروز خطا در تقسیم سلول به وجود آید و یک سلول طبیعی به یک «سلول سرطانی» تبدیل شود.
این سلول تغییریافته از سلولهای همسایهاش جدا میشود و دیگر از دستورها و علائم داخلی، که سلولهای دیگر در کنترل آنها هستند، پیروی نمیکند و به جای هماهنگی با سلولهای دیگر خودسرانه عمل میکند که به آن «سلول جهش یافته» میگوییم.
سلول «جهش یافته» تقسیم و به دو سلول جدید «جهش یافته» تبدیل میشود و این فرایند زنجیرهای به همین ترتیب ادامه مییابد تا جایی که همان یک سلول موذی به تودهای از سلولها که «موتور» نامیده میشود، تبدیل میگردد (شکل 10).

گاهی این تومورها خوش خیماند و رشد نمیکنند، ولی در صورتی که رشد کنند و تقسیم شوند و سلولهای طبیعی اطراف خود را از بین ببرند و به نقاط دیگر بدن هم دستاندازی کنند، تومور «بدخیم» محسوب میشوند (شکل 11).

هرچه تومورهای بدخیم رشد کنند و بزرگتر شوند، جلوی رسیدن مواد غذایی و اکسیژن را به سلولهای سالم میگیرند و با پیشرفت سرطان، سلولهای سالم میمیرند و عملکرد و سلامت بیمار از بین میرود. اگر جلوی این فرایند گرفته نشود، سرطان به مرگ میانجامد.
پیشگیری از سرطان
پیشگیری از سرطان به مجموعه اعمالی گفته میشود که میتواند احتمال بروز بیماری سرطان را کاهش دهد. 30 الی 40 درصد سرطانها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه سالم و عادتهای تغذیهای صحیح، تحرک بدنی و پرهیز از مصرف دخانیات و الکل قابل پیشگیری هستند.

فعالیت 8: گفتوگوی کلاسی (صفحهٔ 62 کتاب درسی)
فیلمهای مربوط به کم تحرکی و سرطان، نقش تغذیه سالم در پیشگیری و درمان سرطان و عوامل محیطی مؤثر در ابتلا به سرطان را ببینید.
سرطانهای شایع در محل زندگی خود را شناسایی کنید.
با بررسی عوامل خطرساز ابتلا به سرطان در محل زندگی خود، برای پیشگیری از آنها پیشنهاد ارائه کنید.
- نشانههای هشدار دهنده سرطان را جدی بگیرید و به موقع به پزشک مراجعه کنید.
- از مصرف سیگار و قلیان و... پرهیز کنید و در معرض دود آنها قرار نگیرید.
- با کرم ضد آفتاب و پوشش مناسب از پوست خود در مقابل آفتاب محافظت کنید.
- روزانه 5 وعده میوه و سبزی بخورید.
- مصرف روزانه قند، شکر، نمک و روغن را کاهش دهید.
- وزن خود را کنترل و آن را در حد مطلوب حفظ کنید.
- روزانه حداقل 20 دقیقه تند راه بروید.
- از مصرف الکل و استعمال مواد مخدر پرهیز کنید.
- آلایندههای سرطانزا را بشناسید و هنگام قرار گرفتن در معرض آنها خود را محافظت کنید.
- با خود، دیگران و محیط زیست مهربان باشید.
سرطانها اگر به موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند. این کار با انجام خودآزمایی و غربالگری صورت میپذیرد. پزشکان تلاش میکنند آزمونها و آزمایشهای غربالگری را برای یافتن سرطان، پیش از آنکه علامتهای مربوط به آنها را پیدا کنند، به کار ببرند تا سرطان را در مراحل اولیه که احتمال علاج آن بیشتر است، تشخیص دهند.
از آزمایشهای شایع غربالگری سرطان میتوان به ماموگرافی در تشخیص سرطان سینه، پاپ اسمیر در تشخیص سرطان دهانه رحم، آزمایش خون در تشخیص سرطان پروستات در مردان و آزمایش خون مخفی در مدفوع و کولونوسکوپی در تشخیص سرطان روده نام برد.
پزشکان به افراد، به خصوص با داشتن سابقه خانوادگی بیماری سرطان، توصیه میکنند که از سنین 40 سالگی به بعد نسبت به انجام آزمایشهای غربالگری سرطان اقدام کنند. همچنین توصیه میشود در صورت مشاهدهٔ هر یک از علایم هشداردهنده سرطان حتماً به پزشک مراجعه شود.
علایم هشداردهنده سرطان عبارتاند از:
- تغییر در خالهای پوستی
- زخمهای بدون بهبود
- پیدایش توده در هر جای بدن
- سرفه یا گرفتگی طولانی مدت صدا
- اختلال بلع یا سوءهاضمه طولانی
- استفراغ یا سرفه خونی
- اسهال یا یبوست طولانی
- خونریزی غیرطبیعی در ادرار، مدفوع و خونریزی غیرطبیعی از واژن و نوک سینه
- بیاشتهایی یا کاهش وزن بیدلیل
فعالیت 9: خودارزیابی (صفحهٔ 63 کتاب درسی)
با توجه به گامهای پیشگیری از سرطان، وضعیت خود و اعضای خانواده را ارزیابی کنید و درصورت نیاز، اقدامات پیشگیرانه خود را ارائه دهید.
از مصرف سیگار پرهیز کنیم، از کرم ضد آفتاب استفاده کنیم، فعالیت بدنی انجام دهیم، مصرف قند و چربی را کاهش و مصرف میوه و سبزیها را افزایش دهیم.
ده گام در پیشگیری از سرطان
1- نشانههای هشداردهنده سرطان را جدی بگیرید و به موقع به پزشک مراجعه کنید.
2- از مصرف سیگار و قلیان و... پرهیز کنید و در معرض دود آنها قرار نگیرید.
3- با کرم ضد آفتاب و پوشش مناسب از پوست خود در مقابل آفتاب محافظت کنید.
4- روزانه 5 وعده میوه و سبزی بخورید.
5- مصرف روزانه قند، شکر، نمک و روغن را کاهش دهید.
6- وزن خود را کنترل و آن را در حد مطلوب حفظ کنید.
7- روزانه حداقل 20 دقیقه تند راه بروید.
8- از مصرف الکل و استعمال مواد مخدر پرهیز کنید.
9- آلایندههای سرطانزا را بشناسید و هنگام قرار گرفتن در معرض آنها خود را محافظت کنید.
10- با خود، دیگران و محیط زیست مهربان باشید.
دیابت چیست و علل ابتلا به این بیماری کداماند؟
دیابت، بیماری ناتوان کنندهای است که عوارض بسیاری دارد و شیوع و بروز این بیماری در بسیاری از جوامع به ویژه در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است. ازاینرو با ارتقای سطح آگاهی افراد جامعه درباره بیماری دیابت و علل آن میتوان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد.
مواد غذایی بعد از مصرف در بدن به صورت قند (گلوکز) در میآیند و از این قند برای تولید انرژی استفاده میشود. انسولین هورمونی است که در بدن از غده لوزالمعده (پانکراس) ترشح شده و موجب ورود قند به سلول و استفاده از آن میشود. انسولین مثل کلید برای سلول عمل میکند. اگر انسولین کم باشد و یا کار خود را به خوبی انجام ندهد، قند وارد سلول نشده و سلول گرسنه میماند که در نتیجه کار بدن دچار اختلال میشود، از طرفی قند خون بالا رفته مانند سم عمل میکند و به سلولها و بافتهای بدن آسیب میرساند.

دیابت انواع مختلفی دارد شایعترین آن عبارتاند از:
- دیابت نوع یک: این بیماری در هر سنی میتواند رخ دهد ولی عمدتاً در سنین پایین دیده میشود و از آنجا که بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود به آن دیابت جوانان نیز میگویند. این نوع دیابت در اثر عواملی مانند: زمینه ژنتیکی، ویروس، فشارهای روانی و اختلال در سیستم ایمنی بدن ایجاد میشود. لوزالمعده (پانکراس) اصلاً قادر به تولید انسولین نیست.
- دیابت نوع دو: این دیابت، شایعترین نوع دیابت است و در سنین بزرگسالی آغاز میشود، به همین دلیل برخی از پزشکان به آن دیابت بزرگسالان میگویند. این بیماری در اثر عواملی مانند: اضافه وزن و چاقی، کمتحرکی، سابقه فامیلی و زمینه ارثی بروز میکند. لوزالمعده (پانکراس) قادر به تولید انسولین کافی نیست یا بدن به انسولین مقاومت نشان میدهد (شکل 14).

عوامل خطرساز قابل پیشگیری دیابت نوع 2:
- کمتحرکی
- اضافه وزن
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
عوامل خطرساز غیر قابل پیشگیری دیابت نوع 2:
- سابقه دیابت حاملگی
- نژاد / ژنتیک
- سن بالای 45 سال
- سابقه خانوادگی دیابت
فعالیت 10: خودارزیابی (صفحهٔ 65 کتاب درسی)
با بررسی عوامل خطرساز قابل پیشگیری و غیرقابل پیشگیری بیماری دیابت نوع 2 در خصوص اعضای خانوادهتان، آنها را شناسایی کنید و در صورت نیاز اقدامات پیشگیرانه خود را گزارش کنید.
1- با مصرف کمتر قند، چربی و کلسترول قند خون خود را کنترل کنیم. 2- وزن خود را در حد مطلوب نگه داریم. 3- فعالیت بدنی انجام دهیم.
علایم و نشانههای دیابت
دیابت معمولاً در مراحل ابتدایی بدون علامت است، اما کم کم، با بالارفتن قند خون، علایم آن آشکار میشود. بالا بودن قند خون نشانه اصلی بیماری دیابت است (شکل 16).

علایم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 معمولاً شدید و ناگهانی و شامل پرخوری، پرنوشی، پرادراری، احساس خستگی زیاد، کم شدن وزن بدن و لاغری و تاری دید است.
بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 اغلب بدون علامت هستند و علائم معمول آن عبارتاند از: احساس خستگی و بیحوصلگی، گرسنگی، تشنگی، احساس سوزش در انگشتان دست و پا، کاهش وزن، ادرار شبانه، اختلال در بینایی، عفونتهای مکرر و تأخیر در بهبود زخمها و بریدگیها.
عوارض دیابت
عوارض بیماری دیابت که اغلب چند سال پس از ابتلا به آن به وجود میآید متعدد است و در صورت عدم کنترل دقیق قند خون به ناتوانی و زمینگیری بیمار منجر میشود (شکل 17).

عوارض دیابت تقریباً تمام دستگاههای بدن را درگیر میکند و عدم تشخیص و درمان به موقع عوارض دیابت میتواند به نابینایی، دیالیز یا پیوند کلیه، قطع پا و سکتههای قلبی و مغزی منجر شود.
هفت گام پیشگیری از دیابت
1- برخورداری از رژیم غذایی متوازن و متعادل
2- پرهیز از مصرف غذاهای پر شکر یا چرب
3- مراجعه به پزشک متخصص در صورت داشتن عوامل خطر ساز غیرقابل پیشگیری
4- حفظ وزن مطلوب
5- انجام فعالیتهای بدنی روزانه
6- پرهیز از مصرف دخانیات
7- کنترل منظم قند خون