درسنامه آموزشی سلامت و بهداشت کلاس دوازدهم با پاسخ درس 11: مصرف دخانیات و الکل
-
سلامت و بهداشت
- درس 1: سلامت چیست؟
- درس 2: سبک زندگی
- درس 3: برنامهٔ غذایی سالم
- درس 4: کنترل وزن و تناسب اندام
- درس 5: بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- درس 6: بیماریهای غیر واگیر
- درس 7: بیماریهای واگیر
- درس 8: بهداشت فردی
- درس 9: بهداشت ازدواج و باروری
- درس 10: بهداشت روان
- درس 11: مصرف دخانیات و الکل
- درس 12: اعتیاد به مواد مخدّر و عوارض آن
- درس 13: پیشگیری از اختلالات اسکلتی - عضلانی (کمر درد)
- درس 14: پیشگیری از حوادث خانگی
فعالیت 1: گفتوگوی کلاسی (صفحهٔ 128 کتاب درسی)
با توجه به خبرهای بالا، مشاهدات یا اطلاعات شما درباره اعتیاد به دخانیات و مصرف مواد در محل زندگیتان چیست؟
مصرف دخانیات مخصوصاً سیگار به شدت افزایش یافته و اکثر افراد سیگاری از سن نوجوانی شروع به مصرف آن کردهاند.
به نظر شما علتها یا علل گرایش برخی نوجوانان و جوانان به مصرف مواد و دخانیات چیست؟
1- بیکاری 2- ترک تحصیل 3- باورهای غلط (رفع خستگی، هضم غذا و ...) 4- احساس جذاب شدن و مورد توجه بودن 5- در دسترس بودن و قیمت پایین آن 6- همنشینی با دوستان معتاد
دخانیات، به عنوان بزرگترین عامل مرگومیر در قرن بیستم، موجب شده است که هرسال یک صد میلیون نفر از مردم جهان جان خود را در اثر مصرف آن از دست بدهند. چنانچه روند مصرف دخانیات به همین ترتیب ادامه یابد؛ در قرن بیست و یکم تا یک میلیارد نفر به علت ابتلا به بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات جان خود را از دست خواهند داد.
دخانیات فقط منحصر به سیگار نیست، بلکه هر ماده و یا فرآوردهای که تمام یا بخشی از ماده خام تشکیل دهنده آن، گیاه توتون و یا تنباکو یا مشتقات آن باشد جزو دخانیات محسوب شده و همان خطرات مصرف سیگار را به دنبال دارد. بنابراین توتون و تنباکوی مورد استفاده در پیپ، قلیان، چپق و یا مواد دخانی بدون دود نظیر تنباکوی جویدنی، مکیدنی و یا استنشاقی نیز ماده دخانی محسوب میشوند. شواهد علمی نشان میدهد که مصرف انواع محصولات دخانی (شامل سیگار، پیپ و قلیان) به هر شکلی مضر بوده و باعث مرگ و میر و ناتوانی میشود.
سیگار
سیگار پر مصرفترین انواع مواد دخانی در سراسر جهان است و متأسفانه آمار افراد سیگاری بهخصوص در بین نوجوانان همچنان رو به افزایش است. مواد سمی و سرطانزای موجود در دود سیگار و قلیان دارای انواع زیادی از مواد شیمیایی است که اثرات زیانبار شدید بر روی اندامهای مختلف بدن دارند.
توتون همراه با کاغذ و فیلتر و برخی افزودنیها، مواد تشکیلدهنده اصلی سیگار هستند. سوختن این مواد با هم موجب پدید آمدن بیش از 7000 ماده سمی و 70 ماده سرطانزا میشود.
فعالیت 2: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 130 کتاب درسی)
فیلم مربوط به سیگار و سرطان را مشاهده کنید.
اگر شما یکی از طراحان تصاویر تبلیغاتی در محل زندگیتان بودید، برای نشاندادن آثار زیانبار مصرف سیگار، چه طرحی را پیشنهاد میکردید، طرح خود را به کلاس ارائه کنید.
برخی از مضرترین مواد سمی موجود در مواد دخانی از جمله سیگار و قلیان عبارتاند از:
- نیکوتین: نیکوتین سمی شدیداً کشنده و همان مادهٔ اعتیادآور دخانیات است. این ماده سبب انقباض عروق داخل بینی و فلج شدن حرکات مژکهای داخل مخاط بینی شده و در تشدید سینوزیت و التهاب نواحی گوش و حلق و بینی سهم بسزایی دارد. همچنین باعث افزایش بروز سکته قلبی و افزایش قند خون میشود.
- قطران (تار): ذرات ریز موجود در سیگار در ریهها جمع میشوند و پوسته ضخیم قهوهای رنگی را تشکیل میدهد که قطران نامیده میشود و حاوی عوامل سرطانزا است.
- آرسنیک: نوعی گاز سیگار است که از طریق ریه، کبد، کلیهها و طحال جذب بدن شده و پس از دو هفته در پوست، مو و استخوان جایگزین میشود، همچنین در بروز سرطان لب نیز نقش دارد.
- سیانیدریک اسید (جوهر بادام تلخ): این ماده کشنده هنگام استعمال دخانیات تبخیر شده و وارد ریهها و سپس خون میشود و تنفس را مختل میکند.
مواد رادیواکتیو (پرتوزا): این مواد پس از مدتی استعمال دخانیات در ریهها جمع شده و وارد خون میشود و از آنجا به سایر اعضای حساس بدن میرسد. این تشعشعات از عوامل اصلی ایجاد سرطان بوده و بر روی ریه، چشم، خون و پوست عوارض جبران ناپذیری باقی میگذارند.
- آمونیاک: یکی از عوامل مهم در ایجاد تحریک و تخریب بافتها به ویژه ریه در جریان استعمال دخانیات است.
- کربورهای هیدروژن: این مواد پس از جذب وارد خون و سراسر بدن شده و خطر ابتلا به سرطان را در تمام بافتهای بدن به ویژه مجاری تنفسی تشدید میکنند.

فعالیت 3: پژوهش گروهی (صفحهٔ 131 کتاب درسی)
با مراجعه به سایتها و منابع معتبر درباره یکی از موضوعات زیر گزارشی تهیه کرده و در کلاس ارائه کنید.
دخانیات و قلب، دخانیات و دستگاه تنفس، دخانیات و دستگاه گوارش، دخانیات و سرطانها، دخانیات و تأثیر آن بر پوست و مو، دخانیات و عوارض آن در بارداری، دخانیات و تأثیر آن بر پیری زودرس، دخانیات و تأثیر آن بر مغز.
دخانیات و قلب: سیگار کشیدن آثار مخربی بر جدار رگها میگذارد، جریان خون را مختل میکند، سطح HDL را پایین میآورد و LDL خون را بالا میبرد و با افزایش پلاکتها، احتمال ایجاد لخته و بروز مشکلات قلبی را افزایش میدهد. سیگار مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی - عروقی را تا 50 درصد افزایش میدهد و بین تعداد سیگار مصرفی و خطر بیماریهای قلبی و عروقی رابطهٔ مستقیمی وجود دارد.
محصولات بدون دود و نوپدید دخانی
محصولات بدون دود و ابزار آلات نوپدید مصرف نیکوتین همچون سیگارهای الکترونیکی؛ با ادعای بیخطر بودن و به منظور به دام انداختن نوجوانان و جوانان توسط صنایع دخانی به بازارهای مصرف آمده است.
این محصولات، برای سلامتی مضر و خطرناک هستند. برای نمونه بخارات حاصل از سیگارهای الکترونیکی حاوی انواع مواد شیمیایی، سرطانزا و سمی است که میتواند موجب بروز سرطانهای ریه، دهان، مری، لوزالمعده، بیماریهای لثه، پوسیدگی دندان و ریزش دندانها در فرد شود و اثرات منفی بر روی قلب به جا گذارد. همچنین جراحات صورت، شکستگی فک و دندانها و مرگ ناشی از انفجار باتری این محصولات نیز بسیار گزارش شده است.
فعالیت 4: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 132 کتاب درسی)
فیلم مربوط به وجود انبوهی از سیگار در خانه را ببینید.
درصورت وجود فرد سیگاری در خانواده و یا نزدیکان خود، هزینه مصرف روزانه، ماهانه و یک سال مصرف سیگار او را محاسبه کنید.
هزینهٔ روزانه 7000 تومان
هزینه ماهانه تومان =210/000 روز 7000\times 30
هزینه سالانه تومان =2/520/000 تومان 12\times 210/000 ماه
قلیان
بسیاری از ما درباره ضررهای ناشی از مصرف سیگار آگاهی داریم و نسبت به آن حساس هستیم، اما دربارهٔ قلیان این حساسیت وجود ندارد و متأسفانه قلیان به راحتی در همه جا و حتی در حضور اعضای خانواده و مهمانان دود میشود. نتایج تحقیقات و پژوهشهای انجام شده در زمینه مصرف سیگار و قلیان در کشور حاکی از روند صعودی مصرف قلیان در جامعه و به خصوص در میان نوجوانان است.
فعالیت 5: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 133 کتاب درسی)
برخی از باورهای عمومی درباره مصرف قلیان در جدول زیر آورده شده است، نظر خود و دلایل آن را بیان کنید.
- عبور دود قلیان از داخل آب موجب کاهش سموم دود میشود.
- قلیان اعتیادآور نیست.
- مصرف قلیان کمخطرتر از سیگار است.
- مصرف قلیان فقط برای فرد مصرفکننده خطرناک است.
برخلاف باورهای عمومی، دود منتشره از قلیان حاوی مقادیر بیشماری مواد سمی است که به عنوان عوامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماریهای قلبی - عروقی و سایر بیماریها شناخته شدهاند و از آنجایی که نیکوتین موجود در دود حاصل از مصرف قلیان همانند سایر مواد دخانی اعتیادآور است، مصرف متناوب آن نیز در فرد مصرف کننده ایجاد وابستگی میکند (شکل 2). فرد مصرف کنندهٔ، قلیان، با استنشاق مقادیر بسیار زیادی دود حیات زیستی خود را در معرض مواجهه با مقادیری مواد شیمیایی سرطانزا و گازهای خطرناک مثل منواکسیدکربن، فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی سرطانزای منتشره قرار میدهد. به ویژه، تنباکوهای میوهای به دلیل افزودنی شیمیایی و مواد مضر به آنها میتوانند باعث سرطان، انواع بیماریهای خطرناک و کشنده، آلرژی، آسم و حساسیت شوند.

در اثر استفاده مشترک از قلیان بیماریهای منتقله از طریق دهان و دستان فرد آلوده، سلامت افراد دیگر را تهدید میکند. از جمله این آلودگیها میتوان به اگزمای دست، انتقال عفونتهایی از قبیل بیماریهای دهانی، سل، ویروس تبخال و هلیکوباکتری (عامل زخم معده و...) اشاره کرد (شکل 3).

مقابله با وسوسۀ مصرف دخانیات
محققان اعلام کردهاند که 90 درصد افرادی که اعتیاد به مواد دخانی دارند، از سنین زیر 18 سال شروع به استعمال این مواد کردهاند و به همین نسبت افراد معتاد به مواد مخدر نیز اظهار داشتهاند که اعتیاد خود را با سیگار شروع کردهاند.
فعالیت 6: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 134 کتاب درسی)
به نظر شما چه عوامل و باورهای غلطی نوجوانان را به سمت مصرف دخانیات سوق میدهد؟
احساس جذاب شدن، مورد توجه قرار گرفتن، استقلال، بلوغ و بزرگ شدن محبوبیت شدن در میان همسالان، الگوبرداری از افراد معروف، مصرف دخانیات توسط والدین یا دوستان صمیمی
چگونه میتوان نقش این عوامل را خنثی و باورهای غلط را اصلاح کرد؟
با افزایش سطح آگاهی افراد نسبت به مضرات دخانیات
برای پیشگیری از مصرف دخانیات، چه روشهایی را پیشنهاد میکنید؟
1- آموزش و افزایش آگاهی در مورد مضرات دخانیات 2- وضع قانون ممنوعیت فروش دخانیات به نوجوانان 3- افزایش مالیات و قیمت سیگار 4- ممنوعیت مصرف مواد دخانی در محل کار و اماکن عمومی و ...
برخی از مهمترین عواملی که نوجوانان و جوانان را به سوی مصرف مواد دخانی سوق میدهد، عبارتاند از:
- باور غلط به جذاب شدن و مورد توجه قرار گرفتن
- احساس کاذب مستقل شدن و به بلوغ رسیدن و بزرگ شدن
- باور غلط اجتماعی شدن و محبوب شدن در میان همسالان
- الگوبرداری غلط و منفی از هنرپیشهها و افراد دیگر
- الگوبرداری غلط و منفی از مصرف دخانیات توسط والدین یا دوستان صمیمی
- باورهای غلط در مورد مصرف سیگار مثل اینکه سیگار کشیدن موجب رفع عصبانیت، رفع خستگی، رفع دلشوره و اضطراب، تقویت ذهن و هضم غذا میشود.
- ساده انگاری و برداشت نادرست در مورد مصرف قلیان به عنوان یک ماده دخانی کمخطرتر از سیگار
- در دسترس بودن و یا قیمت پایین انواع مواد دخانی
- ناپسند نبودن مصرف دخانیات بهویژه قلیان در اذهان عمومی
فعالیت 7: انفرادی (صفحهٔ 135 کتاب درسی)
- فیلم به خاطر زندگیم را ببینید.
- دلایل شما برای پرهیز از مصرف دخانیات چیست؟
1- مضرات مصرف سیگار برای خود مصرف کننده و اطرافیان 2- مشکلات اقتصادی برای خانواده 3- وابستگی به آن و ایجاد اعتیاد در فرد
دود دست دوم و سوم مواد دخانی و عوارض آن
گاهی افراد خودشان مصرف کنندهٔ دخانیات نیستند ولی در معرض تنفس دود دخانیات قرار میگیرند که به آن دود دست دوم گفته میشود. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت بیش از 30 درصد بیماران قلبی و یک سوم بیماران تنفسی را افرادی تشکیل میدهند که در معرض دود مواد دخانی قرار دارند (شکل 4).

بوی سیگاری که در محیط پراکنده میشود و لوازم منزل را در برمیگیرد، دود دست سوم نامیده میشود. سموم ناشی از سوخت انواع دخانیات از طریق لباس، پوست و مو و وسایل اطراف فرد سیگاری به دیگران منتقل میشود و ثابت شده است که اثر آن حتی تا ماهها پایدار و تأثیرگذار است. بر طبق تحقیقات، مشخص شده است که حدود 90 درصد نیکوتین تنباکوی دود شده به دیوارها، سطوح اشیاء و وسایل نرم درون خانه (مانند فرش و بالش و مبلمان) و نیز لباس و مو و پوست افراد میچسبد.
فعالیت 8: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 136 کتاب درسی)
با توجه به عوارض استنشاق تحمیلی دود مواد دخانی، برخورد شما با فردی که در اماکن عمومی و یا وسایل نقلیه عمومی و... سیگار میکشد، چیست؟
باید به صورت محترمانه قانون منع مصرف سیگار در اماکن عمومی را یادآور شویم و تأثیر منفی آن بر افراد غیرسیگاری را توضیح دهیم.
چگونه میتوان از خود و دیگران در برابر دود تحمیلی مواد دخانی محافظت کرد؟
از ماسکهای مناسب استفاده کنیم و تا حد امکان از مکانهایی که در آنها دود دست دوم وجود دارد، دوری کنیم.
الکل
الکل مادهای شیمیایی است که هم بر عملکرد جسمی و هم بر عملکرد روانی افراد اثر منفی میگذارد. الکل یک مادهٔ اعتیادآور است و مصرف الکل یکی از مشکلات امروزی جوامع بشری است.
فعالیت 9: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 136 کتاب درسی)
با جمعآوری اطلاعات از منابع معتبر، برخی از نشانهها و پیامدهای زیانبار مصرف الکل را بیان کنید.
در فرد مصرف کننده
بر مغز تأثیر گزاشته و هماهنگی حرکتی را مختل میکند، به حافظه صدمه میزند، برای کبد مشکلات فراوانی ایجاد میکند، پیامدهایی مانند ترک تحصیل، تصادف، خسارتهای رانندگی، رفتارهای پرخطر و یا حتی مرگ را درپی خواهد داشت.
در خانواده فرد
بنیان خانواده را سُست میکند، دعوا و درگیری را در خانواده افزایش میدهد و احتمال اینکه دیگر افراد خانواده هم به مصرف آن روی آورند بیشتر میشود.
در اجتماع مرتبط با فرد
چون افرادی که الکل مصرف میکنند بر اعمال خود کنترل ندارند، احتمال ارتکاب جرم و جنایات، دزدی و ... توسط آنها بیشتر خواهد شد.
آثار زیانبار مصرف مشروبات الکلی
الکل میتواند در بدن هر فرد تأثیر متفاوتی بگذارد. با افزایش غلظت الکل در خون، فرد مصرف کننده در معرض مسمویت با الکل قرار گرفته و متعاقب آن آثار منفی روانی و فیزیولوژیک بیشتری را تحمل میکند.
افراد در اثر مصرف مشروبات الکلی دچار پیامدهای آنی و بلندمدت، خواهند شد. از بارزترین آثار فوری مصرف الکل میتوان به اختلال در سیستم اعصاب مرکزی اشاره کرد (شکل 5).

الکل عملکردهای سیستم اعصاب مرکزی را تحت تأثیر قرار داده و آثار خود را به صورت عدم تعادل در حرکت، اختلال در تکلم، کاهش تعداد تنفس و کاهش ضربان قلب و فشار خون نشان میدهد. با افزایش اختلال در سیستم اعصاب مرکزی، کارکردهای حیاتی به شکل قابل توجهی تحت تأثیر قرار میگیرند. در موارد شدید، ممکن است شخص دچار کما و حتی مرگ شود.
یکی از شایعترین آثار بلندمدت مصرف مشروبات الکلی، بیماری سیروز کبدی است (شکل 6).

بر اثر نوشیدن مشروبات الکلی، کبد کالریهای اضافی بدن را به چربی تبدیل کرده و در خود ذخیره میکند، وضعیتی که به آن «کبد چرب» میگویند. در این بیماری، چربی ذخیره شده در کبد نمیتواند به دیگر مکانهای ذخیره چربی در بدن منتقل شود، از این رو سلولهای پر از چربی، سبب میشوند کبد کارکرد طبیعی خود را از دست بدهد، با ادامه مصرف الکل یک مرحله دیگر از تخریب کبد آغاز میشود که به آن «فیبروز» گفته میشود. در این مرحله بافتهای آسیب دیده کبد، بافتهای پیرامونی را زخمی و یا به اصطلاح فیبروزه میکنند و چنانچه شخص به مصرف الکل ادامه دهد، با التهاب شدید کبد یعنی بیماری «سیروز کبدی» و در نهایت سرطان کبد مواجه خواهد شد.
فعالیت 10: گفتوگوی گروهی (صفحهٔ 138 کتاب درسی)
با بررسی علل گرایش افراد به مصرف مشروبات الکلی، برای پیشگیری از آن، توصیههای خودمراقبتی پیشنهاد دهید.
1- افزایش اعتقادات مذهبی 2- بالا بردن عزت نفس 3- آگاهی از مضرات الکل