Loading [MathJax]/extensions/TeX/color.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی دین و زندگی (2) کلاس یازدهم انسانی با پاسخ درس 18: پیوند مقدّس

آخرین ویرایش: 16:14   1401/09/29 50184 گزارش خطا

انتخاب همسر و مسئولیت آینده

پس از تعیین هدف ازدواج، انتخاب همسر مناسب مطرح می‌شود. طبق مقررات اسلامی، رضایت کامل دختر و پسر برای ازدواج ضروری است و اگر عقدی به زور انجام بگیرد، باطل است و مشروعیت ندارد.

داشتن قدرت انتخاب، ارزشمند و در عین حال، مسئولیت‌آور است. برای موفق شدن در این مسئولیت، باید بر شور و احساس جوانی تسلط کامل داشت و با چشم باز عمل کرد. همواره دید‌ه‌ایم که علاقه و محبت به یک شخص، چشم و گوش را می‌بندد و عقل را به حاشیه می‌راند. این سخن زیبای امام علی مربوط به مواردی از همین قبیل است:

حُبُّ الشَّیءِ یُعمی وَ یُصِمُّ
«علاقهٔ شدید به چیزی، آدم را کور و کر می‌کند».

از این‌رو، پیشوایان دین از ما خواسته‌اند که در مورد همسر آینده با پدر و مادر خود مشورت کنیم تا به انتخابی درست برسیم. پدر و مادر به علت علاقه و محبت به فرزند، معمولاً مصلحت و خوشبختی او را درنظر می‌گیرند و به علت تجربه و پختگی‌شان، بهتر می‌توانند خصوصیات افراد را دریابند و عاقبت ازدواج را پیش‌بینی کنند.

البته پدران و مادران نباید نظر خود را بر فرزندانشان تحمیل کنند و آنها را به ازدواجی ناخواسته بکشانند. شایسته است محیط خانواده، محیط همدلی، اعتماد به بزر‌گترها، شنیدن نظرات یکدیگر و محیط محبت و خیرخواهی باشد تا بهترین تصمیم‌ها گرفته شود و کمتر به حسرت و پشیمانی منجر شود.

از همین منظر است که ضرورت اجازهٔ پدر برای ازدواج دختران معلوم می‌شود.

لطافت‌های روحی دختر، آن‌گاه که در فضای محبت و علاقهٔ جنس مخالف قرار می‌گیرد، احتمال نادیده گرفتن برخی واقعیت‌ها را به دنبال دارد، علاوه بر این، چون دختران به خاطر حیا و عزت نفس قوی خود، در ازدواج پیش‌قدم نمی‌شوند و طلب و درخواست از طرف پسر صورت می‌گیرد، ممکن است حیا مانع از آن بشود که دختر همهٔ ویژگی‌های پسر و سابقهٔ او را بشناسد و با آگاهی کامل تصمیم‌گیری کند. در چنین مواقعی، پدر که بر احساسات خود غلبه دارد و نیز تجارب فراوان و شناخت کامل از جنس مرد دارد، می‌تواند همانند باغبانی دلسوز و کاردان از گل لطیف و ظریف خویش مراقبت کند و به راهنمایی او بپردازد.

معیارهای همسر شایسته

از نظر قرآن کریم، مهم‌ترین معیار همسر شایسته، باایمان بودن اوست. هر قدر ایمان یک فرد قوی‌تر باشد، شایستگی او برای همسری بیشتر است. البته معیارهای دیگری نیز که باید مورد توجه قرار گیرند، عبارت‌اند از:

رتبه معیارها رتبه معیارها
  اصالت خانوادگی   عاقل و فهیم بودن
  پوشش مناسب اسلامی   سلامت جسمی و روانی
  عدم ارتباط غیرشرعی با جنس مخالف   قناعت در زندگی
  صداقت با همسر   کسب و کار حلال
  اخلاق خوب و خوش‌رویی   زیبایی و مورد پسند بودن
  انجام عبادات، به‌خصوص نماز   داشتن دوستان درستکار و سالم

فعالیت کلاسی (صفحهٔ 224 کتاب درسی)

 

در جدول بالا، معیارها را براساس نظر خودتان رتبه‌بندی کنید و علت را در هر مورد بیان کنید.
اصالت خانوادگی: می‌تواند در کمک به حل مشکلات احتمالی با شور و مشورت بزرگان فامیل مؤثر باشد.
اخلاق خوب و خوش رویی: می‌تواند نسختین معیار باشد چون زن و شوهر بیشترین معاشرت را با یکدیگر دارند.
پوشش مناسب اسلامی: امنیت پایدار خانواده را فراهم می‌آورد.
عدم ارتباط قبلی با جنس مخالف: باعث استحکام بقای زندگی زن و شوهر و معنویت بیشتر میان آن دو خواهد شد.
صداقت با همسر: می‌تواند باعث اعتماد و در نتیجه انس بیشتر میان زن و شوهر گردد.
انجام عبادات، به خصوص نماز: ایمان شرط مهمی در انتخاب همسر است که انجام عبادات، به خصوص نماز جزئی از آن است.
عاقل و فهیم بودن: کسانی که از بهره عقلی برخوردار باشند می‌توانند با تدبیر، امور زندگی را سپری کنند.
کسب و کار حلال: برای زندگی آبرومند و پرورش فرزندان بسیار حائز اهمیت است.
سلامت جسمی و روانی: باعث می‌شود که زن و شوهر با بدن سالم و بدون بیماری به زندگی با حرارت خود ادامه دهند.
قناعت در زندگی: زمینۀ رشد مادی و اخلاق خانواده را فراهم می‌کند.
زیبایی و مورد پسند بودن: یکی از عواملی است که به خاطر ویژگی فطری زیبایی دوستی انسان مورد توجه است.
داشتن دوستان درستکار و سالم: می‌تواند در مواقع بحران پشتیبان کیان خانواده باشد.

راه‌های شناخت همسر

تحقیق دربارهٔ همسر آینده را نباید با معاشرت‌هایی که منشأ آن تنها هو‌س‌های زودگذر است، اشتباه کرد. تجربه نشان داده است که این‌گونه معاشرت‌ها، هرچند با عنوان‌هایی مانند شناخت روحیهٔ همسر و امتحان او باشد، نتیجه‌بخش نیست و آثار زیان‌باری دارد که به خاطر همان آثار، خداوند اجازهٔ این‌گونه معاشرت‌ها را به ما نداده است. در این معاشرت‌ها، معمولاً احساسات بر هر دو نفر حاکم می‌شود و دختر و پسر شخصیت واقعی خود را پنهان می‌کنند و هر طرف اصرار دارد خود را بهتر از آنچه هست نشان دهد تا محبوب دیگری واقع شود. معمولاً، بیشتر این معاشرت‌ها به سستی رابطه و جدایی می‌انجامند. متناسب با فرهنگ اسلامی، راه‌های زیر برای شناخت کسی که تصمیم به ازدواج با او را داریم، پیشنهاد می‌شود:

1- تحقیق دربارهٔ خانوادهٔ همسر و موقعیت اعضای خانواده در محل زندگی و محل کار.
2- شناخت دوستان همسر و کسانی که او با آنها معاشرت بیشتری دارد.
3- تحقیق دربارهٔ روحیات و خُلقیات همسر در محیط کار یا محل تحصیل.
4- معاشرت خانواده‌های دوطرف با یکدیگر و بهره‌بردن از تجارب پدر و مادر در این معاشرت‌ها.
5- مشورت با افراد قابل اعتماد و کاردان.
6- گفت‌وگو با یکدیگر در جلسات حضوری و طرح نظرات و دیدگاه‌ها درباره موضوعات مختلف.

بهتر است مسیر شناخت همسر با مشارکت پدر و مادر طی شود که سرشار از تجربه‌اند و معمولاً به مصلحت آیندهٔ فرزند خود علاقه‌مندند.

بررسی کنید (صفحهٔ 225 کتاب درسی)

 

هر یک از این راه‌ها را بررسی کنید و بگویید که هر کدام چگونه در تشخیص همسر آینده به ما کمک می‌کند. 
- با توجه به این که همسر آینده در خانواده رشد کرده و تربیت می‌شود و از خصلت‌های آنان بهره می‌گیرد، با تحقیق در مورد اعضای خانواده می‌توان به ویژگی‌های او و اعضای خانواده‌اش پی برد.
- محیط کار و دوستان نیز می‌توانند در شناخت بهتر وی کمک کنند چرا که رفتار فرد در محل کار و گزینش دوستانش می‌‌تواند بیانگر شخصیت و ویژگی‌های روحی و روانی شخص باشد.
- افراد فامیل با یک دیگر آشنا می‌شوند و نوع معاشرت هر کدام از اعضای خانواده، حکایت کنندهٔ خصلت و روش و علائق آنهاست و پدر و مادر، با تجربه‌ای که دارند می‌توانند ارزیابی کنند.
- منجر به آن می‌شود که در صورت ازدواج، ازدواجی موفق بوده و خوشبختی حاصل شود.
- باعث شناخت بهتر دو طرف از هم دیگر می‌شود تا دختر و پسر بتوانند با درک متقابل انتخاب درستی داشته باشند.

زمان ازدواج

آمادگی برای ازدواج، نیازمند دو بلوغ است: یکی بلوغ جنسی و دیگری بلوغ عقلی و فکری که مدتی پس از بلوغ جنسی فرا می‌رسد. با رسیدن بلوغ عقلی، جوان درمی‌یابد که باید زندگی را بسیار جدی بگیرد و برای آینده‌اش برنامه‌ریزی کند. توجه به داشتن شغل و پیداکردن کار، فکرکردن دربارهٔ ویژگی‌های همسر، تنظیم خرج و هزینهٔ خود و دوری از بی‌برنامه‌بودن از نشانه‌های بلوغ عقلی است. نباید فاصلهٔ میان بلوغ جنسی و عقلی با زمان ازدواج زیاد شود و تشکیل خانواده به تأخیر افتد. به همین علت، پیشوایان ما همواره دختران و پسران را به ازدواج تشویق و ترغیب کرده و از پدران و مادران خواسته‌اند که با کنار گذاشتن رسوم غلط شرایط لازم را برای آنان فراهم کنند و به خاطر پندارهای باطل همچون فراهم شدن همهٔ امکانات زندگی، فرزندان خود را به گناه نکشانند و جامعه را گرفتار آسیب نسازند.

پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید:

کسی که ازدواج کند، نصف دین خود را حفظ کرده است؛ پس باید برای نصف دیگر، از خدا پروا داشته باشد.

این جملهٔ کوتاه، اهمیت ازدواج را به خوبی می‌رساند و نشان می‌دهد که چگونه نیمی‌ از دینداری انسان با ازدواج، حفظ و نگه‌داری می‌شود. ایشان همچنین می‌فرماید:‌

برای دختران و پسران خود امکان ازدواج فراهم کنید تا خداوند اخلاقشان را نیکو کند و در رزق و روزی آنها توسعه دهد و عفاف و غیرت آنها را زیاد گرداند.

امام صادق (ع) نیز می‌فرماید:

دو رکعت نماز شخص متأهل، برتر از هفتاد رکعت نمازی است که شخص مجرد می‌خواند.

نباید از یاد ببریم که ازدواج برای رفع نیازهای طبیعی و پاسخ‌گویی به قانون خلقت انجام می‌شود و شایسته است که به این نیازهای طبیعی در «زمان مناسب» و به «شیوه صحیح» پاسخ دهیم.

شادابی، سلامت جسمی‌ و روحی، رشد طبیعی، احساس رضایت درونی، کاهش فشار جنسی و سلامت اخلاقی جامعه از فواید ازدواج در «زمان مناسب» است. تأخیر در ازدواج سبب افزایش فشارهای روحی و روانی، روابط نامشروع و آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

همچنین، اگر فردی بخواهد به شیوه‌ای غیراز شیوه‌های مطرح شده از سوی دین یعنی به «شیوهٔ ناصحیح» دبه نیاز جنسی خود پاسخ دهد، در آن صورت، لذت آنی برخاسته از گناه، پس از چندی روح و روان فرد را پژمرده می‌کند و شخصیت او را می‌شکند. این گونه اشخاص، به جای بازگشت به مسیر درست، برای فرار از این پژمردگی به افراط در گناه کشیده می‌شوند؛ اما نمی‌دانند که روحشان مانند تشنه‌ای است که هرچه بیشتر از آب شور دریا می‌نوشد، بر تشنگی‌اش افزوده می‌شود و بی‌قراری‌اش شدت می‌یابد.

دین اسلام به همه نیازها و خواسته‌های انسان، چه نیازهای فطری، اخلاقی و معنوی و چه نیازهای مختلف غریزی و جسمی، توجه کرده است و با واقع‌بینی کامل، برای شرایط گوناگون، راه‌حل‌هایی حکیمانه، ارائه داده است تا نه فرد گرفتار هیجانات و طغیان‌های غیراخلاقی شود و نه جامعه دچار بحران‌های اجتماعی.

دانش تکمیلی (صفحه 226 کتاب درسی)

 

برای آشنایی با برخی احکام ازدواج موقت به محتوای این لینک مراجعه کنید.

مشکلات پیش‌رو

اولین سؤالی که در زمینه ازدواج به ذهن جوان خطور می‌کند این است که با وجود مشکلات اقتصادی فراوان، چگونه می‌تواند ازدواج کند؟! چاره‌اندیشی در این مورد به بخش‌های مختلفی از جامعه مربوط می‌شود. آنها باید با برنامه‌ریزی صحیح، به تدریج از شمار مشکلات بکاهند و امکان ازدواج به موقع جوانان را فراهم آورند. برخی از این مشکلات عبارت‌اند از:

1- هزینه بالای مسکن؛
2- هزینه‌های ازدواج و تأمین خانواده؛
3- طولانی شدن زمان تحصیلات دانشگاهی و مدت خدمت سربازی برای پسران؛
4- توقعات غیرضروری ناشی از برخی آداب و رسوم غلط؛
5- رقابت‌های نابجای خانوادگی؛
6- الگو قرار ندادن روش پیشوایان دین و بی‌توجهی به راهنمایی‌های آنان.

با وجود همه این مشکلات، تدبیر پدران و مادران می‌تواند بسیاری از مشکلات را از میان بردارد و شرایط ازدواج آسان را فراهم کند. دختران و پسران جوانی که حفظ عفاف و پاکدامنی را اصل قرار داده‌اند، می‌توانند با کاستن از توقعات خود و با نادیده گرفتن برخی موانع خودساخته مانند آداب و رسوم غلط و تشریفات و تجملات زائد، یک زندگی مشترک ساده و صمیمی را با همکاری سایر اعضای خانواده آغاز کنند و از فایده‌ها و شیرینی ازدواج که بسیار ارزشمند است، بهره‌مند شوند.

راه حل

با توجه به مشکلات یاد شده، برای اینکه ازدواج در زمان مناسب خود انجام شود و تأخیر آن به حداقل برسد، راه‌حل‌های پیشنهادی شما برای گروه‌های زیر چیست؟

1- مسئولان جامعه 2- پدر و مادرها 3- دختران و پسران
- تهیه مسکن مناسب
- ایجاد اشتغال پایدار
- افزایش وام ازدواج مناسبی در زمان مناسب
- قبول هزینه‌های زندگی دختر و پسر در مدت دانشگاه یا سربازی پسر
- حذف آداب و رسوم غلط
- الگو قرار دادن روش پیشوایان
- کسب آمادگی لازم از طرف دختر و پسر
- حفظ عفاف و پاک دامنی
- شروع زندگی بدور از تجملات

بیشتر بدانیم: خواستگاری پسر از دختر یا دختر از پسر؟!

معمولاً خواستگاری از طرف پسر اعلام می‌شود و قبول و رضایت از طرف دختر صورت می‌گیرد.

این سنّت نشانهٔ آن است که پسر باید سؤال و درخواست کند و دختر می‌تواند بپذیرد، یا رد کند. به تعبیر دیگر، این پسر است که ابتدا محبت خود را اعلام می‌کند و به دنبال دختر می‌آید تا دختر این اعلام محبت را بررسی کند و پاسخ دهد. این سنت، برای احترام شخصیت دختر است.

البته، طرح خواستگاری از سوی مرد، به این معنا نیست که دختران نمی‌توانند همسر مناسب خود را انتخاب کنند و خود را به وی معرفی نمایند. این کار بهتر است به صورت غیرمستقیم صورت بگیرد، مثلاً دختر به یکی از افراد نزدیک و مورد اعتماد خود بگوید که وی را به عنوان یک مورد برای ازدواج، به پسر مورد نظر خود پیشنهاد کند. (البته این فرد واسطه نباید در صحبت‌های خود با پسر یا خانواده او حرفی از علاقه دختر به پسر مورد نظر به میان آورد). خوبی این روش این است که اگر پسر تمایلی به ازدواج با این دختر را نداشت، کرامت و عزت نفس دختر حفظ می‌شود.

نمونهٔ زیبای چنین موردی، ازدواج پیامبر اکرم با حضرت خدیجه (س)، پیش از نبوت بود. پیامبر اکرم (ص) در مکه به درستکاری و امانت‌داری مشهور بود و حضرت خدیجه  (س) این را می‌دانست؛ اما پس از اینکه ما‌ل‌التجارهٔ زیادی در اختیار پیامبر گذاشت و ایشان را برای یک سفر تجاری به شام فرستاد و امانت‌داری و درستکاری ایشان را در عمل دید و اخلاق کریمانهٔ پیامبر را مشاهده کرد، شیفتهٔ رفتار و اخلاق پیامبر شد. اما پیامبر به این موضوع توجهی نداشت تا اینکه حضرت خدیجه (س) علاقه و محبت خود را به پیامبر (ص)، با افرادی از خویشان خود که با ایشان نیز دوستی داشتند، در میان نهاد و آنان پیامبر را مطلع کردند و دربارهٔ شخصیت ممتاز حضرت خدیجه برای پیامبر سخنانی گفتند. پیامبر که حضرت خدیجه را برای همسری خود مناسب دید، خواستگاری این بانوی بزرگوار را پذیرفت و ازدواج این زوج خوشبخت، صورت گرفت.

پاسخ سؤالات شما

آیا دختران و پسران می‌توانند قبل از ازدواج دوستی خارج از چارچوب شرع داشته باشند؟

قرآن کریم، به صورت قاطع، مردان و زنان را از ارتباط‌های غیرشرعی منع می‌کند و از مرد و زن می‌خواهد که فقط براساس قوانین دین با یکدیگر ارتباط داشته باشند. زیرا عاقبت روابط غیرشرعی، زیان روحی و عاطفی برای هر کدام از زن و مرد است و به گسترش بی‌بندوباری در جامعه منجر می‌شود. در بسیاری از موارد، افرادی که به دنبال این گونه دوستی‌ها هستند، به تعبیر قرآن کریم، قلبی مریض دارند و فقط به دنبال هوسرانی خود و سوءاستفاده از طرف مقابل می‌باشند؛ به بهانهٔ ازدواج در آینده، از در دوستی وارد می‌شوند و پس از مدتی، بدون دلیل قانع‌کننده‌ای جدا می‌گردند و دوستی با دیگری را آغاز می‌کنند. بهترین راه عبور سالم و بی‌خطر از دورهٔ تجرّد و ورود به زندگی خانوادگی، اعتماد به راهنمایی خداوند و رعایت دستوراتی است که خدا به ما داده است. بنابراین، شایسته است به نکات زیر توجه کنیم:

1- هر انسانی، چه زن و چه مرد، کسی را برای همسری می‌پسندد که قبل از ازدواج، عفیفانه زندگی کرده و با جنس مخالف رابطهٔ غیرشرعی نداشته باشد؛ زیرا می‌داند چنین کسی در طول زندگی مشترک هم، به او خیانت نخواهد کرد.

2- هرکس عفاف و پاکدامنی قبل از ازدواج را رعایت نکند و عامل انحراف دیگری شود، کار او در جهان بی‌پاسخ نخواهد ماند و مکافات آن در همین دنیا به صورتی به خودش باز خواهد گشت. این مکافات، علاوه بر مجازات سنگین اخروی است. چوب خداوند صدا ندارد، اما ضربهٔ آن قاطع و محکم و در زمانی که گناهکار فکرش را هم نمی‌کند، وارد می‌شود.

3- پسران غیور، دختران دیگر را درجای خواهر خود قرار می‌دهند و هما‌ن‌طور که اگر نامحرمی از روی هوس قصد تعرض به خواهرشان را داشته باشد، غیرتشان به جوش می‌آید، همین حالت را نسبت به دختران دیگر دارند و به خودشان اجازهٔ بی‌حرمتی به او را نمی‌دهند.

4- دختران باحیا و عفیف، همواره به این فکر هستند که با همین حالت عفاف با همسر آیندهٔ خود روبه‌رو شوند و پاک وارد خانهٔ همسر گردند. از این‌رو، نمی‌گذارند هوس‌ر‌انان متوجه آنها شوند. این دختران به گونه‌ای در خیابان، مدرسه، دانشگاه و سایر مراکز عمومی، رفت‌وآمد می‌کنند که کمتر کسی به خود اجازه دهد به آنان بی‌حرمتی کند.

5- همهٔ آنان که با فریب فریب‌کاران وارد فضای هوس‌آلود می‌شوند، پس از مدت کوتاهی دچار یک زندگی تلخ می‌گردند که تا پایان عمر گریبانشان را رها نمی‌کند. زندگی این افراد پر از شک و بددلی به همسرشان است. آنان دائم با خود می‌گویند آیا همسرم قبل از ازدواج با من با کس دیگری نبوده است؟ آیا اکنون با کسی رابطه‌ای ندارد؟ آیا...

6- توبه، بهترین راه‌رهایی از دام فریب‌کاران است. اگر گاهی احساس بر عقل غلبه کرد و گناهی از ما سر زد، نباید از رحمت خدا مأیوس شد و برای دومین بار فریب خورد و گفت: «آب که از سر گذشت، چه یک وجب، چه صد وجب». نه، توبهٔ واقعی کاری می‌کند که انسان دوباره به پاکی اولیهٔ خود برسد؛ زیرا «نیکی‌ها از بی نبرندهٔ بدی‌ها هستند»؛  [سورهٔ هود / 114]

طبق آیهٔ 33، سورهٔ نور وظیفهٔ جوانی که به بلوغ جنسی و عقلی رسیده، اما هنوز امکان ازدواج پیدا نکرده است، این است که:

وَ لیَستَعفِفِ الَّذینَ لا یَجِدونَ نِکاحًا حَتّٰی یُغنِیَهُمُ اللّٰهُ مِن فَضِلهٰ
راه عفاف را پیش گیرند کسانی که امکان ازدواج برایشان نیست تا خداوند از فضل خود نیاز آنان را برطرف سازد.

قرآن کریم، در مواردی که دختر یا پسر نمی‌توانند از طریق چارچوب‌های قرار داده شده در شرع، ارتباط برقرار کنند، هیچ راهی جز عفاف و پاکدامنی و مهار نفس را نمی‌پذیرد؛ زیرا خدایی که غریزهٔ جنسی را به انسان داده، هم او به انسان نیروی ایمان و اراده‌ای بخشیده است که بتواند خویشتن‌داری کند و مانع گناه شود. برای اینکه حفظ عفاف و مهار نفس آسان‌تر شود، می‌توان از اقدامات ده‌گانه‌ای که در درس قبل پیشنهاد شد، استفاده کرد.

پیشنهاد (صفحهٔ 230 کتاب درسی)

 

مراسم عروسی، آغاز زندگی زن و مرد است. امروزه این مراسم با برنامه‌های مثبت و منفی و صرف هزینه‌های گوناگون برگزار می‌شود. از آنجا که احتمالاً تاکنون در چند مراسم عروسی شرکت کرده‌اید، این موضوع را بررسی کنید.

1- کدامیک از برنامه‌های این مراسم، با احکام و دستورات الهی هماهنگ بوده است؟ خواستگاری، مراسم عقد، ولیمهٔ عروسی
2- کدامیک از برنامه‌های آن، با احکام و دستورات الهی هماهنگ نبوده است؟ پر خرج بودن، جهیزیه سنگین، کادوهای گران قیمت، جشن عروسی
3- به نظر شما کدامیک از هزینه‌های مراسم، قابل چشم‌پوشی و صرفه‌جویی می‌باشد؟ کم کردن هزینه‌های جانبی‏ ازدواج، مراسم حنابندان، مهریهٔ سنگین، لوازم جهیزیه غیر ضروری و...