تعداد نتایج : 7165
کاهش حلالیت گازها: کم شدن مقدار حلشدن گازها با افزایش دما
کاهش حلالیت گازها: چرا نوشابه گرم زودتر «بادش میپرد»؟ یک رابطه معکوس جالب: با بالا رفتن دما، حل شدن گازها در مایعات کمتر میشود. آیا تا به حال دقت کردهاید که یک نوشابه گازدار اگر گرم باشد، هنگام باز کردن درب آن، گاز بسیار بیشتری به صورت حباب خارج میشود؟ این اتفاق ساده، کلید فهم یک اصل مهم علمی است:…
اثر دما بر حلشدن: تغییر مقدار حلشدن مواد با تغییر دما
اثر دما بر حلشدن مواد: یک ماجراجویی علمی در آشپزخانه! چگونه گرم و سرد شدن دنیا، مقدار مادهای را که در آب حل میشود، تغییر میدهد؟ خلاصه: آیا تا به حال دقت کردهاید که در هوای گرم، شکر زودتر و بیشتر در چای حل میشود؟ این اتفاق تصادفی نیست! در این مقاله میآموزیم که چگونه افزایش دما معمولاً باعث افزایش…
تهنشینی: باقی ماندن ماده حلنشده در ته ظرف
تهنشینی: وقتی مواد تصمیم میگیرند بنشینند! فرآیندی ساده اما پرکاربرد که در آن ذرات ریز از یک مخلوط جدا شده و در کف ظرف آرام میگیرند. خلاصه: آیا تا به حال دیدهای که وقتی یک نوشیدنی شکلاتی را هم میزنی و سپس رها میکنی، بعد از مدتی پودر شکلات در ته لیوان جمع شود؟ این فرآیند، همان تهنشینی1 است. در…
اشباع: حالتی که دیگر حلشونده در حلال حل نمیشود.
اشباع در شیمی: وقتی حلال دیگر جایی ندارد! نگاهی ساده به پدیدهای رایج در زندگی روزمره و آزمایشگاه شیمی خلاصه مقاله: آیا تا به حال سعی کردهاید شکر بیشتری را در یک لیوان آب حل کنید؟ بعد از یک حد مشخص، دیگر شکر حل نمیشود و در ته لیوان رسوب میکند. این حالت در علم شیمی اشباع1 نامیده میشود. در این مقاله،…
حلالیت: بیشترین مقدار حلشونده که در حلال حل میشود.
حلالیت: سفر مولکولها برای تشکیل یک محلول بیشترین مقدار مادهای که میتواند در یک حلال مشخص حل شود، چه رازی در دل دارد؟ خلاصه: حلالیت یک مفهوم کلیدی در شیمی است که به بیشترین مقدار از یک ماده (حلشونده) اشاره دارد که میتواند در مقدار معینی از ماده دیگر (حلال) در شرایط خاص دما…
میزان حلشدن: مقدار مادهای که میتواند در مقدار معینی حلال حل شود.
میزان حلشدن: چقدر از یک ماده میتواند در آب حل شود؟ یک سفر علمی برای درک مفهوم بنیادی حلالیت و عوامل مؤثر بر آن. خلاصه: تا به حال فکر کردهاید چرا وقتی در یک لیوان آب، قند زیادی میریزید، دیگر حل نمیشود و ته لیوان مینشیند؟ این پدیده به میزان حلشدن۱ یا حلالیت۲ مربوط میشود. در این مقاله، با زبانی…
آلیاژ: محلول جامد در جامد مانند مخلوط فلزها
آلیاژها: دنیای شگفتانگیز محلولهای جامد مخلوطی همگن از فلزات که خواصی بهتر از تک تک اجزای خود دارد. آیا تا به حال فکر کردهاید که چرا چاقوی آشپزخانه شما از فولاد ضدزنگ ساخته شده، نه از آهن خالص؟ یا چرا سکهها و زیورآلات طلا معمولاً از طلای خالص نیستند؟ پاسخ این سوالات در دنیای آلیاژها یا همجوشهها[1]…
نسبت اجزا: مقدار حلشونده نسبت به حلال در یک محلول
اسرار مخلوطهای یکنواخت: درک نسبت حلشونده به حلال کمیترین و بیشترین: بررسی نسبت اجزای تشکیلدهنده محلول در دنیای شیمی پیرامون ما، بسیاری از مخلوطها محلول هستند؛ یعنی ذرات یک ماده (حلشونده) به طور یکنواخت در ماده دیگر (حلال) پخش شدهاند. نسبت مقدار این دو جزء به یکدیگر، کلید تعیین ویژگیهایی مانند…
حلال و حل شونده: مادهای که حلشونده را در خود حل میکند و مقدار آن بیشتر است.
حلال و حل شونده: دوستانی جدانشدنی در دنیای محلولها کشف اسرار محلولها، از آبنمک روی سفره تا نوشابه در یخچال در دنیای شیمی، هر محلولی داستانی از همکاری دو ماده تعریف میکند: حلال۱ و حلشونده۲. حلال که مقدار بیشتری دارد، میزبان است و حلشونده که مقدار کمتری دارد، مهمان.…
کدر: حالتی که نور بهخوبی از مخلوط عبور نمیکند.
جهانِ پشتِ مه: چرا بعضی چیزها نیمه شفاف[1] یا کدر[2] به نظر میرسند؟ یک سفر علمی ساده برای فهم دلیل عبور نکردن نور از بعضی مخلوطها. خلاصه مقاله: آیا تا به حال شربت آبلیموی درست نشده را دیدهاید؟ ذرات کوچک لیمو همهجا پخش هستند و نمیگذارند نور به راحتی از آن عبور کند. این حالت، دقیقاً مثال خوبی از…