ماهی و ویژگیهای آن
ماهی چیست و چگونه نفس میکشد؟
ماهیها جانوران مهرهداری هستند که در آب زندگی میکنند. برخلاف انسانها که با ششها نفس میکشند، ماهیها برای گرفتن اکسیژن از آب، از اندامی به نام آبشش استفاده میکنند. آب از دهان ماهی وارد شده و از سوراخهای آبششی خارج میشود. در این حین، آبششها اکسیژن محلول در آب را جذب و دیاکسید کربن را دفع میکنند. برای مثال، یک ماهی قرمز در یک آکواریوم دائماً دهان خود را باز و بسته میکند تا آب را از روی آبششهایش عبور دهد.
انواع مختلف ماهیها
ماهیها را میتوان به روشهای مختلفی دستهبندی کرد. یکی از رایجترین تقسیمبندیها، بر اساس اسکلت آنهاست:
نوع ماهی | ویژگیهای کلیدی | مثال |
---|---|---|
ماهیهای استخوانی | اسکلتی سخت از جنس استخوان دارند. اکثریت قریب به اتفاق ماهیها در این گروه قرار میگیرند. | قزلآلا، ماهی قرمز، کپور، تن |
ماهیهای غضروفی | اسکلتی نرم و انعطافپذیر از جنس غضروف دارند. | کوسهماهی، سفرهماهی |
ساختار بدن و اندامهای حسی ماهی
بدن ماهیها برای زندگی در آب بهینهسازی شده است. شکل دوکی یا فشرده آنها به کاهش مقاومت آب کمک میکند. پوست بسیاری از ماهیها از پولکهایی پوشیده شده که هم از بدن محافظت میکنند و هم به حرکت کمک مینمایند.
ماهیها علاوه بر بینایی، بویایی و چشایی، دارای اندام حسی خاصی به نام خط جانبی[1] هستند. این خط، که معمولاً به صورت یک ردیف از پولکهای متمایز در دو طرف بدن ماهی دیده میشود، میتواند ارتعاشات و جریانهای آب را تشخیص دهد. این توانایی به ماهی کمک میکند تا در آبهای تاریک یا تیره شنا کند، طعمه را پیدا کند و از دست شکارچیان فرار کند.
چگونه ماهیها شنا میکنند و شناور میمانند؟
ماهیها برای حرکت در آب از بالههای خود استفاده میکنند. هر باله وظیفه خاصی دارد:
- باله دمی: نیروی پیشران اصلی برای حرکت به جلو را ایجاد میکند.
- باله پشتی و مخرجی: مانند سکان عمل کرده و به ماهی در حفظ تعادل و مانور کمک میکنند.
- بالههای لگنی و سینهای: برای فرمانپذیری، توقف و حرکت به عقب استفاده میشوند.
برای شناور ماندن در عمق خاصی از آب، بسیاری از ماهیها اندامی به نام کیسه شنا[2] دارند. این کیسه پر از گاز است و با تغییر حجم آن، ماهی میتواند چگالی خود را نسبت به آب تنظیم کند و بدون نیاز به شنا کردن فعال، در یک مکان ثابت بماند.
از تخم تا ماهی بالغ: چرخه زندگی
اکثر ماهیها به روش تخمگذاری تولیدمثل میکنند. ماهی ماده هزاران تخم میگذارد و ماهی نر روی آنها اسپرم رها میکند تا تخمها بارور شوند. به این روش «تخمریزی» میگویند. نوزاد ماهی که از تخم خارج میشود، لارو نام دارد و بسیار کوچک و ضعیف است. لارو به تدریج رشد کرده و به یک ماهی جوان تبدیل میشود. تنها تعداد کمی از این لاروها زنده میمانند و به ماهی بالغ تبدیل میشوند. برای مثال، یک ماهی سالمون بالغ برای تخمریزی به رودخانهای که در آن متولد شده بازمیگردد، پس از تخمریزی میمیرد و جسد او مواد مغذی لازم برای نوزادانش را فراهم میکند.
ماهیها در سفره غذایی و اقتصاد انسانها
ماهیها منبع بسیار مهمی از پروتئین برای انسانها در سراسر جهان هستند. صنعت ماهیگیری و آبزیپروری (پرورش ماهی) میلیونها نفر را در جهان استخدام کرده و نقش بزرگی در اقتصاد بسیاری از کشورهای ساحلی ایفا میکند. ماهیهایی مانند تن، سالمون و قزلآلا از محبوبترین انواع ماهی برای مصرف هستند. علاوه بر گوشت، از سایر بخشهای ماهی نیز استفاده میشود؛ مثلاً از روغن ماهی که سرشار از امگا-۳ است برای ساخت مکملهای غذایی استفاده میگردد.
سوالات متداول درباره ماهیها
بله، ماهیها موجوداتی خونسرد هستند. این بدان معناست که دمای بدن آنها با دمای محیط اطراف (آب) تغییر میکند. برخلاف پستانداران و پرندگان که دمای بدن ثابتی دارند.
ماهیها به شکلی که ما میشناسیم نمیخوابند. آنها دورههای استراحتی دارند که در آن فعالیت بدنشان کاهش مییابد، اما همیشه تا حدی هوشیار هستند تا بتوانند در صورت خطر واکنش نشان دهند. برخی در بین سنگها پنهان میشوند و برخی دیگر فقط در یک نقطه شناور میمانند.
بزرگترین ماهی جهان، کوسه نهنگ است که طول آن میتواند به بیش از 18 متر برسد. کوچکترین ماهی جهان، پانداکا پیگمهآ است که طول آن تنها حدود 7.9 میلیمتر است.
پاورقی
[1]خط جانبی (Lateral Line): یک سیستم حسی که در ماهیها و برخی دوزیستان آبزی یافت میشود و برای تشخیص حرکت و ارتعاش در آب استفاده میشود.
[2]کیسه شنا (Swim Bladder): یک اندام داخلی پر از گاز که به بسیاری از ماهیها در کنترل شناوری و ماندن در عمق مورد نظر بدون صرف انرژی زیاد کمک میکند.