Loading [MathJax]/jax/output/CommonHTML/jax.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی شیمی (2) کلاس یازدهم رشته ریاضی و تجربی با پاسخ 2-1 مفاهیم اولیه ترموشیمی

آخرین ویرایش: 17:02   1400/01/25 57383 گزارش خطا

فَلیَنظُرِ الاءِنسَانُ الی طَعَامِه‌ِ. (سوره عبس، آیه ۲۴)
انسان باید به غذای خویش (و آفرینش آن) بنگرد.

دانشمندان اجزای بنیادی جهان مادی را ماده و انرژی می‌دانند. یافته‌های تجربی نشان می‌دهد که انرژی از راه‌های گوناگون با ماده ارتباط دارد؛ آن‌چنان‌ که کاهش جرم خورشید به عنوان تنها منبع حیات بخش انرژی، تبدیل ماده به انرژی را تأیید می‌کند. از سوی دیگر نیاز به انرژی برای انجام هر فعالیت با هر آهنگی، وجود یک منبع انرژی نزدیک‌تر را آشکار می‌سازد؛ منبعی که در آن تغییرهای فیزیکی و به ویژه واکنش‌های شیمیایی انجام می‌شود. تأمین انرژی از سوزاندن سوخت‌ها و نیز گوارش غذا در بدن را می‌توان گواهی بر این مدعا دانست. امید است با بررسی و درک واکنش‌های گرما شیمیایی و سرعت انجام آنها، در استفادۀ درست و مناسب از دو منبع سوخت و غذا تلاش کنیم.
غذا همواره نقش محوری در رشد، تندرستی و زندگی انسان داشته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که نیاکان ما بیشتر وقت خود را صرف تهیه وعده‌های غذایی می کردند؛ آنچنان که در طول روز اغلب در جست‌وجوی غذا و جمع‌آوری دانه‌های خوراکی بودند. آنها به تدریج یاد گرفتند که دانه‌ها را بکارند و فراورده‌ها را درو کنند. فرایندی که نخستین انقلاب در کشاورزی بود و باعث شد انسان‌ها حبوبات، غلات و... را به مقدار زیادی تولید کنند. اما افزایش جمعیت جهان عاملی تعیین کننده بوده و هست، به طوری که امروزه تأمین غذای حدود 7/5 میلیارد نفر ساکن کرۀ زمین بسیار پیچیده و دشوار است، زیرا برای انجام این مهم سالانه بایستی حجم انبوهی از غلات، حبوبات، مواد پروتئینی و... تولید شود. نمودار 1 تولید و مصرف جهانی غلات را در یک دهۀ اخیر نشان می‌دهد.

 تولید و مصرف جهانی غلات در دهۀ اخیر
نمودار 1- تولید و مصرف جهانی غلات در دهۀ اخیر

اینک می‌پذیرید که یکی از مهم‌ترین و شاید دشوارترین مسئولیت هر دولت، تأمین غذای افراد جامعه است. مسئولیتی که یکی از چالش‌های نگران کننده در عصر کنونی است. برای تولید غذا در حجم انبوه به فعالیت‌های صنعتی گوناگونی مانند تولید، حمل‌ونقل، نگهداری، فراوری و... نیاز است. مجموعه حوزه‌هایی که صنایع غذایی نامیده می‌شوند. در این صنعت نیز همانند دیگر صنایع منابع شیمیایی بسیاری، سطح وسیعی از زمین‌های بایر و حجم عظیمی از آب‌های قابل استفاده در کشاورزی مصرف می‌شود. این نیازها تأیید می‌کند که یکی از مهم‌ترین و شاید سنگین‌ترین مسئولیت‌های هر دولت، تأمین غذای افراد جامعه است. مسئولیتی که در گذشته با قحطی و جنگ غذا تهدید می‌شد و امروزه نیز چالشی نگران کننده به شمار می‌رود.

آیا می‌دانید
میزان تولید گندم ایران در سال 95 به 13/5 میلیون تن رسید. ایران در تولید گندم در مقام یازدهم دنیا قرار دارد.

میزان تولید گندم در ایران

آیا می‌دانید
میزان تولید برنج ایران در سال 95 به 1/8 میلیون تن رسید. ایران در تولید برجن در مقام بیست و پنجم دنیا قرار دارد.

میزان تولید برنج ایران

پیشرفت دانش و فناوری موجب شده است که تولید فراورده‌های کشاورزی و دامی افزایش یابد و غذا به روش صنعتی تولید شود. در تولید انبوه، به دلیل فساد مواد غذایی و دشواری نگهداری آنها، حفظ کیفیت و ارزش مواد غذایی اهمیت بسزایی دارد.

خود را بیازمایید (صفحهٔ ۵۲ کتاب درسی)

 

جدول روبه رو، سرانۀ مصرف سالانه برخی مواد خوراکی را نشان می‌دهد. با توجه به آن، به پرسش‌های مطرح شده پاسخ دهید.
الف) دیابت بزرگسالی یکی از بیماری‌های شایع در ایران است. مصرف بی‌رویۀ کدام مواد در گسترش این بیماری نقش دارد؟ شکر و برنج
ب) گوشت قرمز و ماهی افزون بر پروتئین، محتوی انواع ویتامین و مواد معدنی است. چه پیشنهادهایی برای گنجاندن آنها در برنامۀ غذایی خانواده خود دارید؟
1) می‌توان با یک برنامه‌ی مدون، برای مثال در روزهای زوج هفته، مصرف گوشت را به مقدار مورد نیاز در برنامه قرار داد.
2) مقدار بیشتری گوشت و ماهی تهیه و مصرف نمود.
3) طبخ این مواد غذایی را به گونه‌ای انجام دهیم تا علاوه بر اینکه ویتامین و مواد معدنی موجود در آن حفظ گردد، باب میل افراد خانواده نیز باشد.

پ) شیر و فراورده‌های آن، منبع مهمی برای تأمین پروتئین و به ویژه کلسیم است. کارشناسان تغذیه برمصرف مناسب آنها برای پیشگیری و ترمیم پوکی استخوان تأکید دارند. اگر شما یک مدیر تصمیم گیرنده در کشور باشید، چه راهکارهایی برای افزایش مصرف آنها ارائه می‌کنید؟
1) قیمت شیر را کاهش داده تا افراد کم بضاعت نیز بتوانند تهیه و مصرف کنند. 
2) اختصاص یارانه جداگانه برای شیر
3) توزیع شیر رایگان با تعداد دفعات بیشتر به دانش آموزان
4) آموزش افراد جامعه و توصیه به مصرف بیشتر آن

ت) کارشناسان تغذیه بر مصرف حبوبات مانند نخود، لوبیا، عدس و... در برنامۀ غذایی تأکید دارند زیرا سرشار از مواد مغذی هستند. براساس برنامۀ غذایی خانواده خود چه پیشنهادی برای افزایش مصرف آنها دارید؟
برنامه‌ی غذایی خانواده خود را به گونه‌ای تنظیم کنیم که در آن حبوبات بیشتری داشته باشیم. در برخی از غذاهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی، از حبوبات استفاده می‌شود.

حبوبات

سرانۀ مصرف مادۀ غذایی، مقدار میانگین مصرف آن را به ازای هر فرد در یک گسترۀ زمانی معنی نشان می‌دهد.

خوراکی سرانه مصرف (kg)
جهان ایران
نان 25 115
برنج 22 37
حبوبات 22 12
سبزیجات 130 100
میوه 145 95
گوشت قرمز 37 19
ماهی 19 9
تخم مرغ 24 9
شیر 300 90
شکر 5 30
نمک خوراکی 3 6
روغن 14 19
آیا می‌دانید 
سازمان جهانی خواربار و کشاورزی (FAO) در راستای بالا بردن سطح زندگی و بهبود تغذیه، توزیع مناسب مواد غذایی و ایجاد امنیت غذایی در جهان فعالیت می‌کند. این سازمان در شهر رم، پایتخت کشور ایتالیا قرار دارد. برخی آمارهای این سازمان براساس مصرف سرانه مواد غذایی است.

آمار مصرف روزانه در ایتالیا

آیا تاکنون اندیشیده‌اید که نقش غذا در بدن چیست؟ آیا غذا چیزی فراتر از یک پاسخ به احساس گرسنگی است؟ پژوهش‌ها و یافته‌های تجربی نشان می‌دهند که مصرف غذا، انرژی مورد نیاز بدن برای حرکت ماهیچه‌ها، ارسال پیام‌های عصبی، جابه‌جایی یون‌ها و مولکول‌ها از دیوارۀ هر یاخته را تأمین می‌کند. غذا همچنین مواد اولیه برای ساخت و رشد بخش‌های گوناگون بدن مانند سلول‌های خونی، استخوان، پوست، مو، ماهیچه‌ها، آنزیم‌ها و... را فراهم می‌کند. همۀ این فرایندها وابسته به انجام واکنش‌های شیمیایی هستند که هر یک آهنگ ویژه‌ای دارند؛ واکنش‌هایی که دمای بدن را نیز کنترل و تنظیم می کنند. غذا به عنوان معجونی از مواد شیمیایی، محتوی ذره‌های گوناگون است. بخش عمدۀ این اتم‌ها، مولکول‌ها و یون‌های موجود در بدن شما از غذایی که می‌خورید، تأمین می‌شود. با این توصیف، تغذیۀ درست شامل وعده‌های غذایی است که مخلوط مناسبی از انواع ذره‌ها را دربر می‌گیرد و سوءِ تغذیه هنگامی خودنمایی می‌کند که وعده‌های غذایی با کمبود نوع خاصی از آنها همراه باشد. در این شرایط، بدن به تدریج ضعیف شده و شرایط بیماری فراهم خواهد شد. بدیهی است که افزایش نامتناسب برخی مولکول‌ها و یون‌ها در وعده‌های غذایی سبب افزایش وزن و دیگر بیماری‌ها خواهد شد. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که محتوای انرژی مواد غذایی گوناگون چقدر است؟ مواد مغذی موجود در خوراکی‌ها از چه نوعی هستند و به چه مقدار وجود دارند؟ برای افزایش زمان ماندگاری و ارزش غذایی خوراکی‌ها چه باید کرد؟ چگونه می‌توان بو و مزه مواد خوراکی را تغییر داد یا بهبود بخشید؟ برای تولید بیشتر و سریع‌تر مواد غذایی چه راه‌هایی وجود دارد؟ آیا انرژی موجود در مواد غذایی یکسان است؟ علم شیمی برای هر یک از این پرسش‌ها پاسخی دارد. ترموشیمی و سینتیک شیمیایی شاخه‌هایی از علم شیمی هستند که می‌توان پاسخ پرسش‌هایی از این دست را در آنها جست‌و جو کرد.

آیا می‌دانید
شمار اتم‌های تشکیل دهنده بدن یک فرد 70 کیلوگرمی در حدود 3/5×1027 بر آورد می‌شود.

هنگام روزه داری به ویژه نزدیک افطار اغلب احساس گرسنگی و سرما می‌کنید. در این شرایط، بدن نیاز به ماده و انرژی دارد تا دمای خود را کنترل کند. پس از افطار احساس گرمی دل‌چسبی خواهید داشت زیرا انرژی مواد غذایی در حال آزاد شدن است.

انرژی آزاد شده هنگام افطار

غذا، ماده و انرژی

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بدون خوردن صبحانه به مدرسه، پیاده‌ روی یا ورزش کردن بروید! پس از مدت کوتاهی احساس گرسنگی و بی‌حالی به شما دست می‌دهد به طوری که توانایی کافی برای تمرکز، فکرکردن و انجام فعالیت‌های ورزشی را نخواهید داشت. در این حال با خوردن کمی غذا یا تکه‌ای شیرینی، سرحال خواهید شد زیرا بدن شما انرژی کسب کرده است. بدن ما برای انجام فعالیت‌های ارادی و غیرارادی گوناگون به ماده و انرژی نیاز دارد. برای نمونه‌ هنگامی که قند خون  پایین باشد می‌توان با خوردن سیب یا نوشیدن شربت آبلیمو و عسل و هنگامی که بدن دچار کمبود آهن باشد می‌توان با خوردن اسفناج و عدسی بدن را به حالت طبیعی بازگرداند. توجه کنید که ارزش مواد غذایی در تأمین ماده و انرژی مورد نیاز بدن یکسان نیست.

آیا می‌دانید
اسفناج و عدس، منبع غنی از آهن هستند و خوردن آنها از شما در برابر کم خونی محافظت می‌کنند.

تخم مرغ سرشار از انواع آمینو اسیدهاست که گنجاندن آن در برنامۀ غذایی به ساخت پروتئین‌ها در بافت‌های بدن کمک می‌کند.

تخم مرغ سرشار از انواع آمینو اسیدهاست

گوشت ماهی به دلیل داشتن امگا-3 سبب کاهش کلسترول خون شده و احتمال بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

گوشت ماهی

ماست منبعی غنی از منیزیم و کلسیم است.

ماست منبعی غنی از منیزیم و کلسیم است

کاوش کنید (صفحهٔ ۵۳ کتاب درسی)

 

وسایل و مواد مورد نیاز: چراغ الکلی یا شمع، لولۀ آزمایش بزرگ، دماسنج، پایه، میله، گیره، انبر، ماکارونی و مغز گردو.
هشدار: از عینک ایمنی استفاده نموده و نکات ایمنی را هنگام کار با چراغ بونزن رعایت کنید.
1- یک لولۀ آزمایش بزرگ را با گیره به پایه و میله وصل کنید.
2- درون آن تا 30mL آب بریزید و دمای آن را اندازه‌گیری کنید (توجه داشته باشید که دماسنج با بدنه یا ته لوله تماس نداشته باشد).
3- یک گرم مغز گردو بردارید و آن را با انبر یا میله نازک تا شعله ورشدن روی شعله بگیرید. بلافاصله آن را تا سوختن کامل زیر لولۀ آزمایش نگه دارید. پس از سوختن کامل و خاموش‌ شدن شعله، دمای پایانی آب را یادداشت کنید.
4- آزمایش را جداگانه با دو گرم مغز گردو و همچنین با دو گرم ماکارونی تکرار و جدول زیر را کامل کنید سپس به پرسش‌های مطرح شده پاسخ دهید.

شماره آزمایش ماده غذایی دمای آغازی آب (C) دمای پایانی آب (C)
1 یگ گرم گردو 25 31
2 دو گرم گردو 25 37
3 دو گرم ماکارونی 25 29

الف) با توجه به اینکه در آزمایش 1 و 2، نوع ماده‌ای که می‌سوزد یکسان است، چرا تغییر دمای آب تفاوت دارد؟
زیرا مقدار ماده‌ی (گردو) به کار رفته در هر دو آزمایش متفاوت است.
ب) با توجه به اینکه در آزمایش 2 و 3، مقدار ماده‌ای که می‌سوزد یکسان است، چرا تغییر دمای آب تفاوت دارد؟
زیرا نوع ماده‌ی به کار رفته در آزمایش (گردو و ماکارونی) متفاوت است.
پ) یافته‌های خود را از این آزمایش جمع‌بندی کنید؟
مقدار گرمای مبادله شده در حین انجام فرآیند، به مقدار و نوع ماده‌ی اولیه بستگی دارد.

یکی از راه‌های آزادشدن انرژی مواد، سوزاندن آنهاست. سوخت‌هایی مانند گاز شهری، بنزین، الکل و زغال هنگام سوختن انرژی آزاد می‌کنند و این انرژی برای گرم کردن خانه، پخت و پز و نیز به حرکت درآوردن خودروها مصرف می‌شود. همچنین مواد غذایی مانند ماکارونی و گردو نیز هنگام سوختن، انرژی آزاد می‌کنند. در واقع هر مادۀ غذایی انرژی دارد و میزان انرژی آن به جرمی بستگی دارد که می‌سوزد، انرژی‌ای که می‌تواند باعث تغییر دما شود. اما اینکه دمای یک ماده چه چیزی را نشان می‌دهد و با انرژی چه رابطه‌ای دارد، هدفی است که در ادامه دنبال خواهد شد.

کاکائو و خوراکی‌های محتوی آن باید در جای خنک نگهداری شوند. هنگامی که چنین خوراکی‌هایی را در جیب خود بگذارید یا در دست بگیرید، پس از مدتی ذوب شده و حالت خمیری و روان به خود می‌گیرند، زیرا دمای آنها افزایش یافته و جنبش ذره‌های سازنده آنها شدیدتر می‌شود.

کاکائو و خوراکی‌های محتوی

دمای یک ماده از چه خبر می‌دهد؟

نوشیدن چای داغ و آب خنک به ترتیب در هوای سرد و هوای گرم، لذت‌بخش است. در این تجربه‌های خوشایند «داغی یا خنکی نوشیدنی» و «سردی یا گرمی هوا» نشانه‌ای از تفاوت میان دمای آنهاست، کمیتی که میزان گرمی و سردی مواد را نشان می‌دهد. از آنجا که در شیمی بررسی ساختار مواد و فرایندها از دیدگاه ذره‌ای اهمیت و جایگاه ویژه‌ای دارد، نخست باید با مفهوم دما از این دیدگاه آشنا شوید. برای درک آسان‌تر آن، تجربۀ زیر را به دقت بررسی کنید (شکل 1).

اثر دما بر میزان جنبش مولکول‌ها
شکل 1- اثر دما بر میزان جنبش مولکول‌ها

مطابق شکل 1، هنگامی که به ظرف محتوی آب گرما داده می‌شود، به تدریج دمای آن افزایش می‌یابد تا اینکه سرانجام آب می‌جوشد و یخ موجود در بالای آن نیز ذوب می‌شود. آیا می‌دانید جنب‌وجوش مولکول‌ها در این فرایند چه تغییری می‌کند؟ جنب‌وجوش مولکول‌ها در کدام حالت فیزیکی شدیدتر است؟ بررسی شکل 1 نشان می‌دهد با اینکه ذره‌های سازندۀ یک ماده در سه حالت فیزیکی یکسان بوده و پیوسته در جنب‌وجوش هستند اما میزان جنبش ذره‌ها متفاوت از یکدیگر است، به طوری که جنبش‌های نامنظم ذره‌ها در حالت گاز شدیدتر از مایع و آن هم شدیدتر از حالت جامد است. همچنین هر چه دما بالاتر باشد، جنبش‌های نامنظم ذره‌های آن شدیدتر است. برای نمونه‌ این جنبش‌ها در آب گرم شدیدتر از آب سرد است.
با بررسی این تجربه اینک می‌پذیرید که در دمای معنی یک ویژگی مشترک مواد با هر حالت فیزیکی، وجود جنبش‌های نامنظم ذره‌های سازندهٔ آنها است. هر چه دمای ماده بالاتر باشد، میانگین تندی و میانگین انرژی جنبشی ذره‌های سازندهٔ آن بیشتر است. به دیگر سخن دمای و میانگین انرژی جنبشی میانگین تندی یک ماده، معیاری برای توصیف ذره‌های سازندهٔ آن است.

بوی غذای گرم آسان‌تر و سریع‌تر از غذای سرد به مشام می‌رسد. (چرا؟)

بوی غذای گرم آسان‌تر و سریع‌تر از غذای سرد به مشام می‌رسد

آیا می‌دانید
هر جرم m که با تندی v حرکت می‌کند دارای انرژی جنبشی 12mv2 است.

با هم بیندیشیم (صفحهٔ ۵۵ کتاب درسی)

 

1- شکل زیر دو نمونه‌ از هوای صاف شهر شما را با جرم یکسان نشان می‌دهد. با توجه به آن در هر مورد با خط زدن واژۀ نادرست، عبارت را کامل کنید.

دو نمونه‌ از هوای صاف شهر

آ) شکل A، نمونه‌ای از هوا را در (ظهر / شب) نشان می‌دهد.
ب) شکل B، نمونه‌ای از هوا را در یک روز (تابستانی / زمستانی) نشان می‌دهد.
پ) اگر مجموع انرژی جنبشی ذره‌های سازندهٔ یک نمونه‌ ماده، هم‌ارز با انرژی گرمایی آن باشد انرژی گرمایی AB بشتر بوده زیرا (مولکول‌های / دمای) آن بیشتر است.
2- با توجه به شکل‌های زیر به پرسش‌های مطرح شده پاسخ دهید.

ظرفی پر از آب ( انرژی گرمایی آب)

آ) میانگین تندی مولکول‌های آب را در دو ظرف مقایسه کنید.
 میانگین تندی مولکول‌های آب در دو ظرف برابر است، زیرا دمای آب هر دو ظرف یکسان است. میانگین تندی B = میانگین تندی A
ب) انرژی گرمایی آب موجود در کدام ظرف بیشتر است؟ چرا؟
انرژی گرمایی ظرف B بیشتر است. زیرا تعداد مولکول‌های ظرف B بیشتر از تعداد مولکول‌های ظرف A است.

اینک دما را کمیتی می‌دانید که افزون بر میزان سردی و گرمی یک نمونه‌ ماده، از میانگین تندی و میانگین انرژی جنبشی ذره‌های سازنده آن خبر می‌دهد. همچنین آموختید که انرژی گرمایی یک نمونه‌ ماده، کمیتی است که هم به دما و هم به جرم ماده بستگی دارد.

یکای رایج دما، درجه سلسیوس (C)، در حالی که یکای دما در SI، کلوین (K) است.
نماد دما برحسب سلسیوس، θ و نماد دما برحسب کلوین، T است.
ارزش دمایی 1C برابر با 1K است؛ از این رو، در فرایندهایی که دما تغییر می‌کند، Δθ=Δθ خواهد بود.

تهیۀ غذای آبپز، تجربۀ تفاوت دما و گرما

آب‌پز کردن روشی ساده و مفید برای تهیۀ بسیاری غذاها از جمله پختن تخم مرغ است. درون یک ظرف فلزی مقداری آب با دمای 25C بریزید سپس درون آن یک تخم مرغ قرار دهید. بدیهی است که با گذشت زمان تخم مرغ در این دما نمی‌پزد مگر آنکه ظرف را روی شعله اجاق گاز قرار داده و به آن گرما بدهید. در این شرایط به تدریج دما افزایش یافته تا اینکه تخم مرغ پخته خواهد شد. در این تجربه، 25C تنها یک کمیت به نام دما را برای آب نشان می‌دهد. در واقع بیان دما، توصیف یک ویژگی از ماده است، در حالی که برای افزایش دما و پختن تخم مرغ به ظرف گرما داده شد، فرایندی که دمای آب را به 75C رساند. تغییر دما در این فرایند برابر است با:

Δθ=θ2θ1=75C25C=50C

مواردی از این دست نشان می‌دهد که تغییر دما برای توصیف یک فرایند به کار می‌رود، در واقع انجام فرایند است که می‌تواند باعث تغییر دما شود. در این تجربه دمای ماده با جذب گرما افزایش یافته است. نتیجه اینکه دادوستد گرما می‌تواند باعث تغییر دما شود، کمیتی که از ویژگی‌های یک نمونه‌ ماده نیست بلکه برای توصیف فرایندهایی از این دست به کار می‌رود. توجه کنید اشاره به گرمای یک نمونه‌ ماده از نظر علمی نادرست است. هنگام آشپزی نیز می‌توان به رابطه میان دما و گرما پی برد. تصور کنید ظرفی محتوی 200 گرم روغن زیتون را با دمای 25C در اختیار دارید. آیا برای افزایش دمای آن به 50C یا 75C، گرمای یکسانی نیاز است؟ پاسخ منفی به این پرسش نشان می‌دهد که برای رساندن دمای روغن به 75C باید گرمای بیشتری مصرف شود. اینک دو ظرف فلزی یکسان در دمای اتاق (25C) در نظر بگیرید که یکی محتوی 200 گرم آب و دیگری محتوی 200 گرم روغن زیتون است. اگر با گرما دادن، دمای هر یک را به 75C برسانید و هم زمان محتویات تخم مرغی را به آرامی به هر یک بیفزایید با پدیدۀ جالبی روبه رو خواهید شد (شکل 2).

تخم مرغ درون آب (الف) و روغن زیتون (ب) با دمای $7{}^\circ C$
شکل 2- تخم مرغ درون آب (الف) و روغن زیتون (ب) با دمای 7C

تخم مرغ در این دما درون آب پخته می‌شود اما درون روغن زیتون تغییر محسوسی نخواهد کرد. آیا می‌دانید علت این پدیده چیست؟
روغن و چربی از جمله ترکیب‌های آلی هستند که به دلیل تفاوت در ساختار، رفتارهای فیزیکی و شیمیایی متفاوتی دارند. روغن دارای حالت فیزیکی مایع بوده اما چربی جامد است. از دیدگاه شیمیایی، در ساختار مولکول‌های روغن، پیوندهای دوگانه بیشتری وجود داشته و واکنش‌پذیری بیشتری نیز دارد.

گرما را با نماد Q نشان می‌دهند و یکای اندازه‌گیری آن در SI، ژول J است. 1J=1kgm2s2
هنوز در برخی موارد از یکای کالری (cal) برای بیان مقدار گرما استفاده می شود. 1cal=4/18J

با هم بیندیشیم (صفحهٔ ۵۷ کتاب درسی)

 

با توجه به شکل‌های داده شده، به پرسش‌های زیر پاسخ دهید.

(فرمول  (روغن زیتونن - آب

آ) توضیح دهید چرا تخم‌ مرغ در آب می پزد اما در روغن زیتون تغییر محسوسی نمی‌کند؟
زیرا با توجه به مقدار محاسبه شده در شکل، مقدار گرمای جذب شده در آب، بیش از دو برابر گرمای جذب شده برای همان میزان روغن زیتون در دمای 25C است و همین گرمای بیشتر باعث پخته شدن تخم‌مرغ می‌شود.
ب) می‌دانید که ظرفیت گرمایی ماده هم‌ارز با گرمای لازم برای افزایش دمای آن به اندازۀ یک درجۀ سلسیوس است. با این توصیف ظرفیت گرمایی آب و روغن زیتون را محاسبه و با یکدیگر مقایسه کنید.
ظرفیت گرمایی آب بیشتر از ظرفیت گرمایی روغن زیتون است.

C=QΔθ{C(W)=41800(7525)=836JCC(OIL)=197007525=394JC

پ) ظرفیت گرمایی یک ماده به چه عواملی بستگی دارد؟ ظرفیت گرمایی یک ماده، به مقدار و نوع ماده بستگی دارد.

 
ت) در فیزیک دهم آموختید که ظرفیت گرمایی یک گرم ماده، ظرفیت گرمایی ویژه یا گرمای ویژه (c) آن ماده را نشان می‌دهد، مقدار این کمیت را برای آب و روغن زیتون حساب و باهم مقایسه کنید.

c=QmΔθ{c(W)=41800200×(7525)=4/18J.g1.C1c(OIL)=19700200×(7525)=1/97J.g1.C1

ث) رابطه‌ای میان ظرفیت گرمایی و گرمای ویژه یک ماده بیابید.

رابطه‌ای میان ظرفیت گرمایی و گرمای ویژه

اینک می‌توان پختن تخم مرغ در آب 75C در مقایسه با روغن زیتون در همین دما را توضیح داد. با اینکه جرم هر دو مایع در این آزمایش برابر است اما آب به دلیل داشتن ظرفیت گرمایی بیشتر برای این میزان از تغییر دما، گرمای بیشتری جذب کرده است و همین گرمای بیشتر سبب پختن تخم مرغ شده است. در واقع روغن زیتون با ظرفیت گرمایی کمتر توانایی پختن تخم مرغ را با این تغییر دما در همین زمان نخواهد داشت. برای حساب کردن گرمای جذب یا آزاد شده در چنین فرایندهایی می‌توان از رابطۀ Q=mcΔθ استفاده کرد. این تجربه نشان می‌دهد که ظرفیت گرمایی در دما و فشار اتاق، افزون بر نوع ماده به مقدار آن نیز بستگی دارد. در حالی که گرمای ویژه در این شرایط، تنها به نوع ماده وابسته است. جدول 1، گرمای ویژۀ برخی مواد خالص را در دما و فشار اتاق نشان می‌دهد.

جدول 1- گرمای ویژۀ برخی مواد خالص در 25C و 1atm

ماده گرمای ویژه (Jg1K1) ماده گرمای ویژه (Jg1K1)
آب 4/184 آلومینیم 0/900
سدیم كلرید 0/850 نقره 0/236
اتانول 2/430 طلا 0/128
كربن دی‌اكسید 0/840 اكسیژن 0/920

خود را بیازمایید (صفحهٔ ۵۷ کتاب درسی)

 

1- یک استکان چای با دمای 90C درون اتاقی با دمای 25C قرار دارد. با گذشت زمان، دما و انرژی گرمایی آن چه تغییری می کند؟ چرا؟
دما و انرژی گرمایی استکان چای کاهش می‌یابد، زیرا پس از مدتی چای موجود در ظرف با دادن گرما به محیط، با محیط هم‌دما می‌شود.
2- با خط زدن واژهٔ نادرست در هر مورد، عبارت زیر را کامل کنید.
گرما را می‌توان هم‌ارز با آن مقدار (انرژی گرمایی / دمایی)  دانست که به دلیل تفاوت در (انرژی گرمایی / دما) جاری می‌شود.
3- تکه‌ای نان و تکه‌ای سیب‌زمینی را با جرم و سطح یکسان در دمای 60C درنظر بگیرید. اگر آنها را همزمان در محیطی با دمای 20C قرار دهیم کدام‌یک زودتر با محیط هم‌دما می‌شود؟ درستی پاسخ خود را در منزل بررسی کنید.
 نان، زیرا آب درون سیب‌زمینی خیلی بیشتر از نان بوده و بنابراین با توجه به ظرفیت گرمایی بالای آب، دیرتر گرما به محیط داده و سرد می‌شود.