درسنامه آموزشی زیست شناسی (2) کلاس یازدهم رشته تجربی با پاسخ فصل دوم: حواس- گفتار 1: گیرنده های حسی
اکنون که این متن را میخوانید، چشمهای شما، پیامهای بینایی را به مغز ارسال میکنند. وقتی به صفحۀ کتاب دست میزنید، اطلاعاتی از پوست به دستگاه عصبی مرکزی میرسد. در این حالت، دستگاه عصبی از وضعیت نشستن شما و میزان اکسیژن خون شما نیز آگاه است.
بدن چگونه اطلاعات گوناگون را دریافت میکند و به آنها پاسخ میدهد؟ چرا گاهی تماس ساعت یا عینک با پوست خود را احساس نمیکنیم؟ چرا فردی که تحت عمل جراحی قرار دارد، دردی احساس نمیکند؟ چرا برخی جانوران میتوانند اطلاعاتی را دریافت کنند که ما بدون استفاده از ابزار مناسب، نمیتوانیم آنها را درک کنیم؟
گیرندۀ حسی، یاخته یا بخشی از آن است که اثر محرک را دریافت میکند و اثر محرک در آن به پیام عصبی تبدیل میشود. صدا، فشار، اکسیژن، گرما و نور نمونههایی از این محرکها هستند که هر کدام گیرندۀ ویژهای را در بدن تحریک میکنند. گیرندههای حسی انسان گوناگوناند؛ ولی میتوان آنها را براساس نوع محرک، در پنج دسته کلی طبقهبندی کرد: گیرندههای مکانیکی، شیمیایی، دمایی، نوری و درد. در ادامه درس با این گیرندهها آشنا میشوید.
کار گیرندههای حسی
گیرنده چگونه اثر محرک را دریافت و به پیام عصبی تبدیل میکند؟ در فصل قبل با چگونگی ایجاد پیام عصبی در یاختههای عصبی آشنا شدید. عوامل گوناگونی مانند تغییر شکل در اثر فشار، مواد شیمیایی و تغییر دما، نفوذپذیری غشای گیرنده به یونها و در نتیجه پتانسیل غشای آن را تغییر میدهند.
شکل 1، یک گیرنده فشار پوست را نشان میدهد. این گیرنده انتهای دارینۀ یک نورون حسی است که درون پوششی چند لایه و انعطافپذیر از نوع بافت پیوندی قرار دارد. فشرده شدن این پوشش، رشتۀ دارینه را تحت فشار قرار میدهد و در آن تغییر شکل ایجاد میکند.در نتیجه کانالهای یونی غشای گیرنده، باز و پتانسیل الکتریکی غشا تغییر میکند. به این ترتیب در دارینه، پیام عصبی ایجاد و به دستگاه عصبی مرکزی ارسال میشود.

الف) ساختار گیرنده، ب) وارد آمدن تحریک (فشار) و پ) تبدیل اثر محرک به پیام عصبی (هدایت پیام عصبی)
گیرندهها سازش پیدا میکنند
شاید توجه کرده باشید که بوی غذا یا عطر را پس از گذشت مدتی، دیگر احساس نمیکنیم. در این حالت، آیا مولکولهای بودار در محیط کم میشوند، یا گیرندههای بو درست کار نمیکنند؟ وقتی گیرندهها مدتی در معرض محرک ثابتی قرار گیرند، پیام عصبی کمتری ایجاد میکنند، یا اصلاً پیامی ارسال نمیکنند. این پدیده را سازش گیرندهها مینامند. سازش گیرندهها چه فایدهای دارد؟
پدیدۀ سازش گیرندههای فشار در پوست، موجب میشود وجود لباس را روی بدن حس نکنیم. در این حالت، اطلاعات کمتری به مغز ارسال میشود. در نتیجه مغز میتواند اطلاعات مهمتری را پردازش کند. مثالهای دیگری از سازش گیرندهها را که تجربه کردهاید، بیان کنید.
فعالیت 1 (صفحه 21 کتاب درسی)
گیرندههای زیر را در پنج گروه گیرنده که با آنها آشنا شدید، طبقهبندی کنید.
گیرندههای چشایی روی زبان، گیرندۀ میزان اکسیژن در آئورت،گیرندههای شبکیۀ چشم، گیرندۀ گرما، گیرندۀ فشار پوست، گیرنده بویایی بینی، گیرندۀ فشار خون دیوارۀ رگها
حواس را به دو گروه تقسیم میکنند
گروهی از گیرندهها مانند گیرندههای دما در بخشهای گوناگون بدن پراکندهاند و گروهی از گیرندههای بدن ما در اندامهای ویژهای قرار دارند؛ مانند گیرندههای بینایی در چشم. از اینرو، حواس را به دو گروه حواس پیکری و حواس ویژه تقسیم کردهاند. در ادامۀ درس با کار هر گروه از این حواس آشنا میشوید.
حواس پیکری
در بخشهای گوناگون بدن مانند پوست، ماهیچههای اسکلتی و زردپیها، گیرندههایی به نام گیرندههای حسهای پیکری وجود دارند. حسهای پیکری شامل حس تماس، دما، وضعیت و دردند. انتهای دارینۀ آزاد، مانند گیرندههای درد، یا انتهای دارینههایی درون پوششی از بافت پیوندی مانند گیرندۀ فشار در پوست، نمونههایی از گیرندههای حواس پیکریاند (شکل 1).
گیرندههای تماسی، گیرندههای مکانیکیاند که با تماس، فشار یا ارتعاش تحریک میشوند (شکل 2). این گیرندهها، مثلاً در پوست وجود دارند. تعداد گیرندههای تماس در پوست بخشهای گوناگون بدن متفاوت است و بخشهایی که تعداد گیرندههای بیشتری دارند، مانند نوک انگشتان و لبها، حساسترند.

گیرندههای دمایی در بخشهایی از درون بدن، مانند برخی سیاهرگهای بزرگ و پوست جای دارند. گیرندههای دمایی درون بدن به تغییرات دمای درون بدن و گیرندههای دمایی پوست به تغییرات دمای سطح بدن حساساند؛ در نتیجه سرما یا گرما را دریافت میکنند.
فعالیت گیرندههای مکانیکی حس وضعیت موجب میشود که مغز از چگونگی قرارگیری قسمتهای مختلف بدن نسبت به هم، هنگام سکون و حرکت اطلاع یابد. گیرندههای حس وضعیت در ماهیچههای اسکلتی، زردپیها و کپسول پوشانندۀ مفصلها قرار دارند و به کشیده شدن حساساند. مثلاً وقتی دست خود را حرکت میدهید، گیرندههای درون ماهیچه کشیده و تحریک میشوند.

گیرندههای درد در پوست و برخی بخشهای دیگرِ بدن مانند دیوارۀ سرخرگها قرار دارند. گیرندههای درد به آسیب بافتی پاسخ میدهند. آسیب بافتی در اثر عوامل مکانیکی مثل بریدگی، سرما یا گرمای شدید و برخی مواد شیمیایی مثل لاکتیک اسید ایجاد میشود. گیرندههای درد سازش پیدا نمیکنند. در نتیجه، این پدیده کمک میکند مادامی که محرّک آسیبرسان وجود دارد، فرد از وجود محرّک اطلاع داشته باشد.
درد یک سازوکار حفاظتی است. هرگاه یاختهها در معرض تخریب قرار گیرند، درد ایجاد و موجب میشود که فرد برای برطرف کردن عامل ایجاد درد، واکنش مناسب نشان دهد؛ مثلاً نشستن طولانی مدت ممکن است موجب آسیبدیدن پوست در محل نشیمنگاه شود. بنابراین، فرد بهطور ناخودآگاه تغییر وضعیت میدهد ؛ در غیر این صورت، پوست در نقاط تحت فشار تخریب میشود.