Processing math: 100%

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی علوم تجربی کلاس نهم با پاسخ فصل 3: به دنبال محیطی بهتر برای زندگی

آخرین ویرایش: 16:14   1401/08/21 151062 گزارش خطا

آفریدگار دانا و مهربان همهٔ مواد مورد نیاز برای بقای جانداران؛ به‌ویژه انسان را در کرهٔ زمین به امانت گذاشته است. این امانت برای همهٔ جانداران و نسل‌های بشر است، اما انسان‌ها با مصرف بی‌رویه و غیرمنطقی منابع، سبب برهم خوردن چرخه‌های طبیعی شده‌اند؛ به‌طوری که با اندکی تأمل درم ییابیم که زمین با زبانِ حال خود این‌گونه در گوش ما نجوا می‌کند: «شما انسان‌ها دوستی با زمین را فراموش کرده‌اید و با روش‌هایی که در پیش گرفته‌اید و با کارهایی که انجام می‌دهید، زیبایی‌های طبیعت را از بین می‌برید». اینک شایسته است به روش‌های زندگی خود با دقت بیندیشیم و به دنبال راه‌های بهتری برای زندگی کردن باشیم تا بلکه همه چیز به روال طبیعی خود برگردد و شرایط برای بقای جانداران و انسان مهیا شود. یکی از عوامل مؤثر بر چرخه‌های طبیعی مصرف سوخت‌های فسیلی است. در این فصل به بررسی تأثیرات این سوخت بر زندگی روزمره می‌پردازیم.

چرخه‌های طبیعی

در علوم تجربی سال‌های پیش با چرخهٔ آب و چرخهٔ سنگ آشنا شدید. چرخه‌های طبیعی دیگری مانند غذا، زندگی گیاهان و جانوران و... نیز در کرهٔ زمین در جریان است (شکل زیر). این چرخه‌ها با یکدیگر ارتباط دارند. به‌طوری که تغییری هرچند اندک در یکی از چرخه‌ها، بر فعالیت‌های طبیعی چرخه‌های دیگر اثر می‌گذارد و در نتیجه توازن چرخه‌ها در کرهٔ زمین به هم می‌خورد.

چرخه‌های طبیعت
چرخه، مجموعه‌ای از تغییرهاست که هیچ‌گاه به پایان نمی‌رسد و بارها و بارها تکرار می‌شود.
آفریدگار هستی با قرار دادن چرخه‌های طبیعی، زمین را گاهواره‌ای مناسب برای زندگی جانداران و انسان قرار داده است.

گفت‌وگوکنید (صفحهٔ 26 کتاب درسی)

 
باز شدن زود هنگام شکوفه‌های درختان در زمستان یکی از تبعات بر هم خوردن چرخه‌های طبیعی است. درباره این رویداد و عوامل مؤثر بر آن و نتایج احتمالی آن در کلاس گفت‌وگو کنید.

افزایش دمای کره زمین سبب ایجاد تغییرات در فصل­‌ها و زیاد شدن دما در زمستان و بازشدن زودهنگام شکوفه‌ها در زمستان می­‌گردد. بر اثر باز شدن زودتر شکوفه‌ها و سرمازدگی آن در شب‌های زمستان باردهی درختان کم شده و سبب خسارت باغداران و جامعه می­‌گردد.

ادامهٔ حیات جانداران به رعایت توازن در چرخه‌های طبیعی بستگی دارد؛ بنابراین دانستن اینکه، چرخه‌های طبیعی چگونه کار می‌کنند و تحت تأثیر چه عواملی هستند، به ما کمک خواهد کرد تا بتوانیم روش‌های زندگی خود را بهبود ببخشیم و محیط بهتری برای زندگی فراهم کنیم.

چرخۀ کربن

چرخهٔ کربن، یکی دیگر از چرخه‌های طبیعی است. در این چرخه، تغییرهای گوناگونی در هوا کره، سنگ‌کره و آب کره رخ می‌دهد و کربن به شکل کربن دی‌اکسید مصرف یا تولید می‌شود. به طوری که مقدار کربن در مجموع ثابت باقی می‌ماند؛ اما هرگونه تغییر در این چرخه، می‌تواند مقدار کربن دی‌اکسید را در هوا تغییر دهد و مشکلاتی را ایجاد کند.

گفت‌وگوکنید (صفحهٔ 27 کتاب درسی)

 

شکل زیر الگویی ساده از چرخهٔ کربن را نشان می‌دهد. در این باره در کلاس گفت‌وگو کنید.

چرخهٔ کربن

کربن هوا (کربن­ دی­‌اکسید) از طریق فتوسنتز وارد بدن گیاهان و جانوران شده و با تنفس آن­ها دوباره وارد هوا می‌­گردد کربن بدن جانداران (مواد آلی) از طریق مرگ و پوسیدگی و تجزیه به خاک وارد شده (تولید کود - تولید سوخت فسیلی) و از طریق کودهای طبیعی یا کودهای شیمیایی مصرفی در کشاورزی دوباره وارد بدن جانداران می­‌شود. کربن از طریق سوزاندن مواد آلی و سوخت‌های فسیلی وارد هوا می‌­شود و دوباره از طریق باران­‌های اسیدی و تولید سنگ­‌های آهکی به زمین باز می­‌گردد. این چرخه در هر مرحله برگشت‌پذیر است.

فکر کنید (صفحهٔ 27 کتاب درسی)

 

شکل زیر چرخه‌ای از کربن را نشان می‌دهد. با توجه به آن به پرسش ها پاسخ دهید.

چرخه کربن

الف) در موارد مشخص شده با «1»، «2» و «3» آیا گاز کربن دی‌اکسید مصرف می‌شود یا تولید؟
در قسمت کارخانه­‌ها و ماشین‌ها تولید کربن ­دی‌اکسید بیشتر است (به دلیل سوزاندن سوخت­‌های فسیلی) - در قسمت گیاهان مصرف کربن ­دی‌اکسید بیشتر از تولید آن است (به دلیل فتوسنتز) - در قسمت انسان و جانوران تولید کربن­ دی‌­اکسید بیشتر است (به دلیل تنفس)
ب) کدام یک از بخش‌های نشان داده شده، در چرخهٔ طبیعی کربن وجود ندارد؟
بخش استخراج و سوزاندن سوخت­‌های فسیلی (کارخانجاتی که از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند) در چرخه ­ی طبیعی وجود ندارد.
پ) مصرف سوخت‌های فسیلی چه تأثیری روی چرخه‌های طبیعی دیگر می‌گذارد؟ توضیح دهید.
توزان چرخه­‌های دیگر را بر هم می‌­زند. مثل بر هم خوردن چرخه­ ی آب (باران­‌های سیل‌آسا و خشکسالی در برخی نقاط زمین)، بر هم خوردن چرخه­ٔ فصول (شروع شدن فصول طبیعی زودتر از فصول تقویمی و افزایش دما در تابستان)، بر هم خوردن چرخه­ٔ سنگ (اثر باران­‌های اسیدی بر سنگ‌ها و فرسایش سنگ­‌ها و خاک‌ها).

سوخت‌های فسیلی (زغال سنگ، نفت خام و گاز طبیعی) در طی میلیون‌ها سال تشکیل می‌شوند. این فرایند پیچیده شامل تغییرهای گوناگونی است که بسیار آهسته انجام می‌شود. سوخت‌های فسیلی همگی دارای کربن هستند که در اثر سوختن، مقادیر بسیار زیادی گاز CO2 به هواکره وارد می‌کنند. یکی از نتایج افزایش بیش از اندازهٔ کربن دی‌اکسید در هوا کره، افزایش دمای کرهٔ زمین و در نتیجه ذوب شدن یخ‌های قطبی و ایجاد تغییرات قابل توجه در فصل‌هاست.

جمع آوری اطلاعات (صفحهٔ 28 کتاب درسی)

 
با مراجعه به منابع معتبر درباره چگونگی تأثیر افزایش کربن دی‌اکسید بر دمای کره زمین اطلاعاتی جمع آوری کنید و نتایج را به صورت پرده نگار به کلاس گزارش دهید.
افزایش کربن ­دی‌­اکسید سبب افزایش اثر گلخانه‌ای (به دام افتادن اشعه زیر قرمز توسط کربن دی‌اکسید و تبدیل به گرما) شده و در نتیجه دمای کره زمین بالا می­‌رود.
توضیح کامل‌تر در لینک زیر
https://gama.ir/test/detail/5776

نفت خام و زندگی امروز

نفت خام، مایعی غلیظ و سیاه رنگ است. در ابتدای کشف این ماده انسان تمایل چندانی به استفاده از آن نداشت؛ اما شناخت نفت خام به تدریج سبب شد تا استفاده از آن گسترش یابد و در مدت کوتاهی راه و روش زندگی انسان‌ها تحت تأثیر این مایع سیاه رنگ قرار گیرد؛ به طوری که صنعت حمل و نقل متحول شد و انواع خودروها و هواپیماها پا به عرصه گذاشتند و مسافرت برای انسان بسیار آسان‌تر گشت. از سوی دیگر صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و کشاورزی به خوبی رشد کردند. از این رو انسان‌ها توانستند بر اکثر بیماری‌ها غلبه کنند یا آنها را ریشه کن کنند. در نتیجه سطح سلامت همگانی بالاتر رفت و جمعیت جهان افزایش یافت و فناوری‌های جدید گسترش پیدا کرد. همهٔ این موفقیت‌ها حاصل شناخت و استفاده از نفت خام بود. امروزه نفت خام کاربردهای بسیار گسترده‌ای یافته است؛ به طوری که ردپای آن را می‌توان در همه جا مشاهده کرد. به نظر شما امروزه نفت خام را در جهان بیشتر برای تأمین انرژی می‌سوزانند یا از آن برای ساختن فراورده‌های نو استفاده می‌کنند؟

جمع آوری اطلاعات (صفحهٔ 29 کتاب درسی)

 
در یک فعالیت گروهی درباره کاربردهای نفت خام اطلاعاتی را جمع آوری کنید و نتیجه را به صورت پرده‌نگار به کلاس گزارش کنید.
کاربرد نفت خام:
الف) تامین انرژی = انرژی گرمایی برای منازل و... - انرژی مکانیکی برای صنایع - انرژی حرکتی برای ماشین‌ها - انرژی الکتریکی برای منازل و...
ب) فرآورده‌های سودمند = فرآورده‌های صنعت پلاستیک - فرآورده‌های دارویی - فرآورده‌های بهداشتی - فرآورده‌های نساجی وپوشاک - کودهای شیمیایی
توضیح کامل‌تر در لینک زیر

https://gama.ir/test/detail/5839

بررسی‌ها نشان می‌دهد که به طور میانگین 45 نفت مصرفی در سطح جهان صرف سوختن و تأمین انرژی در بخش‌های مختلف مانند خانه‌های مسکونی، حمل ونقل، تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه‌ها و... می‌شود. در حالی که فقط 15 آن صرف ساختن فراورده‌های سودمند و تازه می‌شود!

نفت خام

به نظر شما آیا باید نفت خام را برای تولید انرژی بسوزانیم یا از آن مواد سودمند بسازیم؟ آسانی دسترسی به نفت خام و افزایش نیاز به انرژی به دلیل افزایش جمعیت، سبب شده است که همچنان از این مایع ارزشمند بیشتر، برای تهیهٔ سوخت استفاده شود. نمودار زیر مصرف نفت خام را در طول سال‌های 1910 میلادی تاکنون نشان می‌دهد.

مصرف نفت خام را در طول سال‌های 1910 میلادی تاکنون
مصرف و کشف نفت خام

خود را بیازمایید (صفحهٔ 30 کتاب درسی)

 
با توجه به نمودار به پرسش‌ها پاسخ دهید.
الف) بیشترین میزان کشف نفت خام مربوط به کدام دهه است؟ دهه 60 میلادی (1960)
ب) پیش‌بینی می‌شود ذخایر نفت خام در چه دهه‌ای به حداقل برسد؟ سال 2030 میلادی
پ) در چه سالی میزان مصرف نفت خام با کشف آن برابر است؟ سال 1980
ت) در چه سالی میزان مصرف نفت خام از میزان کشف آن پیشی گرفته است؟ از سال 1980 به بعد

جمع آوری اطلاعات (صفحهٔ 30 کتاب درسی)

 
دربارهٔ راه‌های کاهش وابستگی اقتصاد کشور به نفت خام اطلاعاتی جمع‌آوری و در کلاس در این مورد گفت‌وگو کنید. نتیجهٔ گفت‌وگوهای خود را به صورت یک مقاله برای روزنامه‌های کثیرالانتشار محل زندگی خود بفرستید.
1) جلوگیری از خام فروشی نفت
2) ایجاد صنایع پتروشیمی و تبدیل نفت
3) رشد توریسم و صنایع دستی
4) رشد صنایع دیگر و افزایش صادرات غیرنفتی
5) رشد صنایع کشاورزی و غذایی و صادرات محصولات کشاورزی
6) افزایش صادرات فنی و مهندسی
7) استفاده از سایر منابع دیگر انرژی.
8) صرفه‌جویی در مصرف انرژی
توضیح کامل‌تر در لینک زیر

https://gama.ir/test/detail/5875

ترکیب‌های نفت خام

نفت خام مخلوطی از صدها ترکیب به نام هیدروکربن است. البته به همراه نفت خام، همواره مقداری نمک، آب و گوگرد نیز یافت می‌شود. هیدروکربن‌ها از دو عنصر کربن و هیدروژن ساخته شده‌اند. در هر مولکول هیدروکربن، اتم‌های هیدروژن با اتم‌های کربن از طریق پیوندهای اشتراکی به یکدیگر متصل‌اند. برای نمونه، در متان که ساده‌ترین هیدروکربن است، هر اتم کربن با 4 اتم هیدروژن پیوند داده است. با افزایش تعداد کربن‌ها و هیدروژن‌ها، هیدروکربن‌های بزرگ‌تر ساخته می‌شوند. ویژگی هیدروکربن‌ها به تعداد اتم‌های سازندهٔ آنها بستگی دارد. جدول زیر برخی از هیدروکربن ها و نقطهٔ جوش آنها را نشان می‌دهد.

مقایسه نقطهٔ جوش چند هیدروکربن
نام هیدروکربن فرمول مولکولی دمای جوش (درجۀ سانتی‌گراد)
متان CH4 168-
بوتان C4H10 0/5-
اوکتان C8H18 125
ایکوزان C20H42 343

فکر کنید (صفحهٔ 31 کتاب درسی)

 
الف) چه رابطه‌ای بین نقطهٔ جوش با تعداد اتم‌های کربن در هیدروکربن‌ها وجود دارد؟
هر چه تعداد اتم‌های کربن (C) بیشتر باشد، آن ماده دیرتر به جوش می‌آید. (یعنی نقطه جوش بالاتری دارد.)
ب) کدام ترکیب دمای جوش بالاتری دارد؟ به چه دلیل؟
1) C10H20
2) C6H14
C10H20
C6H14
C10H20 زیرا تعداد کربن آن (10 عدد) بیشتر از تعداد کربن C6H14 (6عدد) می­‌باشد.

دمای جوش یکی از ویژگی‌های فیزیکی مواد است که به نیروی ربایش بین ذره‌های سازندهٔ آنها بستگی دارد. هرچه نیروی ربایش بین ذره‌های مایع بیشتر باشد، نقطهٔ جوش بالاتر است. در هیدروکربن‌ها با افزایش تعداد کربن، نیروی ربایش بین مولکول‌ها بیشتر می‌شود.

فکر کنید (صفحهٔ 31 کتاب درسی)

 

با توجه به شکل داده شده، مشخص کنید:

هیدروکربن‌ها

الف) کدام هیدروکربن آسان تر جاری می شود؟ چرا؟
(1)‌ چون تعداد اتم کربن آن از بقیه هیدروکربن ­های نام برده کم­تر است.
ب) هر یک از فرمول‌های زیر به کدام روغن نشان داده شده در شکل بالا تعلق دارد؟
1) C12H26 از سمت چپ شکل 1 به نام (دودکان)
2) C20H42 از سمت چپ شکل 3 به نام (ایکوسان)
3) C17H36 از سمت چپ شکل 2 به نام (هپتادکان)
4) C24H50 از سمت چپ شکل 4 به نام (تتراکوسان)

جدا سازی اجزای تشکیل‌دهندۀ نفت خام

اگر مخلوطی از دو هیدروکربن مایع با فرمول‌های C6H14 (با دمای جوش 68 درجۀ سانتیگراد) و C9H20 (با دمای جوش برابر با 151درجۀ سانتیگراد) در اختیار داشته باشید، چگونه آنها را از هم جدا می‌کنید؟ شکل زیر دستگاه تقطیر ساده را برای جداسازی مخلوط دو مایع نشان می‌دهد. در این دستگاه مایع‌ها براساس تفاوت در نقطهٔ جوش از هم جدا می‌شوند. به طوری که با گرما دادن، مایعی که نقطهٔ جوش پایین‌تری دارد، زودتر بخار و از مخلوط جدا می‌شود. سپس مولکول‌های بخار شده با عبور از یک لولهٔ سرد دوباره به مایع تبدیل می‌شوند و از مخلوط دو مایع جدا می‌شوند.

تقطیر
شکل 2 - تقطیر ساده برای جداسازی دو مایعی که اختلاف نقطهٔ جوش آنها زیاد است به کار می‌رود.

در پالایشگاه‌های نفت نیز اجزای نفت خام را بر همین اساس از یکدیگر جدا می‌کنند؛ اما این کار در دستگاهی پیچیده‌تر و بزرگ‌تری به نام برج تقطیر انجام می‌شود (شکل زیر). در برج تقطیر نفت خام را گرما می‌دهند. در اثر گرما، هیدروکربن‌ها تبخیر می‌شوند و درون برج بالا می‌روند و در قسمت‌های مختلف برج از هم جدا می‌شوند. از آنجا که نقطهٔ جوش برخی از اجزای سازندهٔ نفت خام به یکدیگر بسیار نزدیک است، نمی‌توان همهٔ آنها را به‌طور کامل از هم جدا کرد. بلکه آنها را به‌صورت مخلوطی از چند هیدروکربن که نقطهٔ جوش نزدیک به هم دارند، از هم جدا می‌کنند. هریک از این مخلوط‌های هیدروکربنی جدا شده، یک برش نفتی نام دارد.

برج تقطیر

فکر کنید (صفحهٔ 33 کتاب درسی)

 
با توجه به شکل 3 - الف، به پرسش‌های زیر پاسخ دهید:
الف) در این برج تقطیر، نفت خام را در چند بُرش جدا سازی می‌کنند؟ 8 برش نفتی
ب) نقطهٔ جوش کدام برش از بقیه بیشتر است؟ پایین­‌ترین برش نفتی در ستون تقطیر (قیر)
پ) مولکول‌های موجود در کدام برش بزرگ‌تر و سنگین‌تر هستند؟ به چه دلیل؟ پایین‌ترین برش نفتی در ستون تقطیر زیرا تعداد اتم کربن آن­‌ها از همه محصولات دیگر بیشتر است.
ت) تعداد اتم‌های کربن در مولکول‌های کدام برش از بقیه کمتر است؟ بالاترین برش نفتی در ستون تقطیر (بوتان)
ث) رنگ مخلوط‌ها در کدام برش تیره‌تر است؟ پایین­‌ترین برش نفتی در ستون تقطیر (قیر)

نفت منبعی برای ساختن

در حدود 150 سال پیش همهٔ اشیایی که انسان از آنها استفاده می‌کرد، از موادی مانند چوب، سنگ انواع فلز، شیشه یا خاک رس ساخته می‌شد. الیاف مورد استفاده نیز پنبه، پشم، کتان یا ابریشم بود. همهٔ داروها و افزودنی‌های غذایی از منابع طبیعی به‌دست می‌آمد، اما امروزه دانشمندان علوم تجربی با شناخت اجزای سازندهٔ نفت و ویژگی‌های آنها، کاربردهای تازه‌ای به غیر از سوختن برای برخی از آنها پیدا کرده‌اند. برای نمونه، اِتن (اتیلن) یکی از این مواد است، اِتن (C2H4) گاز بی‌رنگی است که به طور طبیعی به‌وسیلهٔ برخی از میوه‌های رسیده مانند گوجه فرنگی و موز آزاد می‌شود.

اِتن سیب رسیدن میوه‌ها می‌شود.
اِتن سیب رسیدن میوه‌ها می‌شود.

در صنعت کشاورزی نیز از گاز اتن که از نفت خام جدا می‌شود، برای تبدیل میوه‌های نارس به رسیده استفاده می‌کنند.
تجربه نشان داده است که می‌توان از اِتن فراورده‌های جدیدی ساخت. برای نمونه هرگاه گاز اِتن را در یک ظرف دربسته گرما دهیم، یک تغییر شیمیایی رخ می‌دهد و طی آن یک مادهٔ مصنوعی به نام پلاستیک تولید می‌شود. (شکل زیر) نمونه‌هایی از پلاستیک‌ها (الیاف مصنوعی) را نشان می‌دهد که مادهٔ اولیهٔ همهٔ آنها را از نفت جداسازی کرده‌اند.

همهٔ این فراورده‌ها از مواد اولیه‌ای که از نفت به‌دست می‌آیند، ساخته شده‌اند.

فکر کنید (صفحهٔ 34 کتاب درسی)

 
الف) عنصرهای اصلی سازندهٔ این پلاستیک‌ها چیست؟ عنصرهای اصلی سازنده­ ی پلاستیک­‌ها کربن و هیدروژن است.
ب) خواص فیزیکی اتن را با فراورده‌های حاصل از آن (پلی اِتن) مقایسه کنید.
خواص فیزیکی پلی اِتن: جامد، سفیدرنگ، چگالی 0/9 گرم بر سانتی‌مترمکعب، دمای ذوب 115+ درجۀ سانتی‌گراد، آتشگیری دارد.
خواص فیزیکی اتن: گاز، بی‌رنگ، چگالی 0/1178 گرم بر سانتی‌مترمکعب، دمای ذوب 169- درجۀ سانتیگراد، آتشگیری سریع دارد.

پلی اتن، فراورده‌ای است که طی یک تغییر شیمیایی از اِتن به دست می‌آید. در این تغییر شیمیایی مولکول‌های کوچک به مولکول‌های بزرگ تبدیل می‌شوند. برای فهم این مطلب به (شکل زیر) توجه کنید.

از اتصال حلقه‌های زنجیر رشته‌های بلند زنجیر ایجاد می‌شوند.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، یک زنجیر بلند فلزی از کنار هم قرار گرفتنِ تعداد زیای از حلقه‌های فلزی ایجاد می‌شود. پلی اتِن نیز از کنار هم قرار گرفتن مولکول‌های زیادی از اِتِن تشکیل می‌شود. با این تفاوت که پیوند دوگانه بین اتم‌های کربن در اِتِن می‌شکند و مولکول‌های کوچک با پیوند اشتراکی جدید به هم متصل می‌شوند و زنجیر بلند کربنی را می‌سازند (شکل زیر). این تغییر شیمیایی به واکنش بسپارشی شدن معروف است که آن را با معادلهٔ شیمیایی زیر نشان می‌دهند.

نمایش تشکیل پلی اتن
نمایش تشکیل پلی اتن

تأثیرات نفت خام روی زندگی ما

نفت خام یکی از مهم‌ترین مواد شیمیایی است که بیشترین مصرف را در صنایع گوناگون دارد. در این صنایع روزانه حجم بسیار زیادی از نفت خام و فراورده‌های آن را می‌سوزانند تا گرما و انرژی تولید کنند. سوزاندن نفت و سایر سوخت‌های فسیلی، حجم انبوهی از کربن دی‌اکسید را تولید می‌کند و مقدار این گاز را در هواکره به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

CH4+O2H2O+CO2

افزایش کربن دی‌اکسید در هوا کره سبب ایجاد مشکلاتی مانند گرم شدن زمین، آلودگی هوا، ذوب شدن یخ‌های قطبی و جابه‌جایی فصل‌ها شده است. این تغییرها آن قدر شدید است که زندگی روی کره خاکی را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است.
هر یک از ما در ایجاد این مشکلات چقدر سهیم هستیم؟ برای جلوگیری از افزایش مقدار کربن دی‌اکسید در هواکره و حفظ محیط زیست چه کاری باید انجام داد؟ توجه کنید که میزان برق مصرفی در خانه‌ها، نوع خودرو و میزان استفاده از آنها، روی مقدار کربن دی‌اکسید تأثیر می‌گذارد. برای درک این موضوع که چگونه فعالیت روزانه ما روی مقدار کربن دی‌اکسید هواکره تأثیرگذار است، فعالیت‌های بعدی را انجام دهید.

فعالیت (صفحهٔ 36 کتاب درسی)

 

قبض برق خانهٔ مسکونی خودتان را به کلاس بیاورید و با توجه به آن و داده‌های موجود در جدول زیر به پرسش‌ها پاسخ دهید:

مقدار کربن ­دی‌اکسید تولید شده (کیلوگرم) منبع تولید برق میزان برق مصرفی در 45 روز (کیلووات ساعت)
0/9 × X =......... زغال سنگ x
0/7 × X =.........  نفت خام
0/01 × X =......... باد
0/03 × X =......... گرمای زمین
0/05 × X =......... سلول­‌های خورشیدی
الف) حساب کنید میزان برق مصرفی خانواده شما در 45 روز سبب ورود چند کیلوگرم کربن دی‌اکسید به هوا کره می‌شود.
اگر 300 کیلووات ساعت مصرف انرژی 45 روز باشد، چون در کشور ما از سوختن نفت برق تولید می­‌شود، پس 0/7×300=210 کیلوگرم کربن دی‌اکسید تولیدی در 45 روز.
ب) با توجه به قبض برق خانهٔ مسکونی خودتان، حساب کنید که مقدار کربن دی‌اکسید ورودی به هواکره در اثر مصرف سالانهٔ برق خانواده شما چند کیلوگرم است.
برای یک سال 365÷45=8
دوره 45 روزه 210×8=1680 کیلوگرم کربن دی‌اکسید در سال.
پ) دربارهٔ میزان آلایندگی هر یک از منبع‌های تولید برق گفت‌وگو کنید.‌
زغال سنگ آلاینده‌تر است چون برای تولید یک کیلووات ساعت برق از سوزاندن زغال سنگ، 0/9 کیلوگرم کربن دی‌اکسید تولید می‌­شود و کمترین آلایندگی مربوط به برق تولید شده از سلول­‌های خورشیدی است که فقط 0/05 کیلوگرم کربن دی‌اکسید تولید می­‌کند.
ت) هرگاه بدانید که یک درخت میانسال به طور میانگین سالانه 10 کیلوگرم کربن دی‌اکسید مصرف می‌کند؛ حساب کنید چند درخت لازم است تا همهٔ کربن دی‌اکسید تولید شده توسط خانواده شما مصرف شود. 1680÷10=168  درخت لازم است.

پلاستیک‌های ماندگار

پلاستیک‌هایی که از نفت تهیه می‌شوند، ارزان قیمت هستند، عمر طولانی دارند و استحکام بالایی دارند. این ویژگی‌ها و به‌ویژه ماندگاری پلاستیک‌ها سبب شده است که سبک زندگی ما براساس مصرف پلاستیک طراحی شود. به طوری که اکثر وسایلی که از آنها استفاده می‌کنیم یا از پلاستیک ساخته شده‌اند یا در ساختن آنها از پلاستیک استفاده شده است.
اما با گذشت زمان و انباشته شدن زباله‌های پلاستیکی در طبیعت، مشکلات تازه خودشان را نشان دادند.

مشکلات ناشی از رفتارهای نادرست ما

جمع‌آوری اطلاعات (صفحهٔ 37 کتاب درسی)

 

ایران از نظر جمعیت هجدهمین کشور جهان است. با مراجعه به منابع معتبر علمی، دربارهٔ رتبهٔ مصرف پلاستیک در ایران نسبت به سایر کشورهای جهان اطلاعاتی جمع‌آوری و به کلاس گزارش دهید.

برای رهایی از این مشکلات چه باید کرد؟

شاید یکی از راهکارهای پیشنهادی شما این باشد که دیگر پلاستیک مصرف نکنیم! اما آیا واقعاً می‌توانیم این مواد را کنار بگذاریم؟ جواب این پرسش خیر است. ما در شرایط کنونی ناچار هستیم از این مواد استفاده کنیم. حال این پرسش مطرح است که برای کاهش آلودگی محیط زیست و یافتن محیطی مناسب برای زندگی چه باید کرد؟ سبک زندگی خودمان را چگونه باید تغییر دهیم؟

گفت وگوکنید (صفحهٔ 37 کتاب درسی)

 
درباره اینکه «شما چه کارهایی می‌توانید انجام دهید تا محیط زندگی برای شما، خانواده شما و همسایگان و همشهری‌هایتان مناسب‌تر شود» در گروه خود گفت‌وگو کنید و نتیجه را به کلاس گزارش دهید.
برای کاهش آلودگی محیط ­زیست و یافتن محیطی مناسب برای زندگی باید کارهای زیر را انجام دهیم:
کاشت درختان و جنگل­ کاری
استفاده از انرژی­‌های پاک مثل انرژی خورشیدی، انرژی باد و آب جاری و انرژی زمین گرمایی و...
بهینه­ سازی مصرف سوخت و انرژی در صنایع، ماشین‌ها و منازل
بازیافت پلاستیک‌ها
دفن کربن دی‌اکسید