درسنامه آموزشی علوم تجربی کلاس نهم با پاسخ فصل 1: مواد و نقش آنها در زندگی
-
علوم تجربی
- فصل 1: مواد و نقش آنها در زندگی
- فصل 2: رفتار اتمها با یکدیگر
- فصل 3: به دنبال محیطی بهتر برای زندگی
- فصل 4: حرکت چیست؟
- فصل 5: نیرو
- فصل 6: زمین ساخت ورقهای
- فصل 7: آثاری از گذشته زمین
- فصل 8: فشار و آثار آن
- فصل 9: ماشینها
- فصل 10: نگاهی به فضا
- فصل 11: گوناگونی جانداران
- فصل 12: دنیای گیاهان
- فصل 13: جانوران بیمهره
- فصل 14: جانوران مهرهدار
- فصل 15: با هم زیستن
همهٔ چیزهایی که شما در زندگی روزمره از آنها استفاده میکنید، از موادی مانند سنگ، چوب، فلز، شیشه، پلاستیک و... ساخته شدهاند. این مواد، خود از یک یا چند ماده تشکیل شدهاند. برخی مواد خالص و بعضی مخلوطاند. مواد خالص، عنصر یا ترکیباند.از طرف دیگر مواد ممکن است طبیعی یا مصنوعی باشند. دانشمندان با مطالعه خواص مواد و ایجاد تغییر در آنها همواره در تلاشاند فراوردههای جدیدتر و با کارایی و خواص بهتر را عرضه کنند. در این فصل با برخی مواد و نقش آنها در زندگی انسان آشنا میشوید.
برخی مواد فلزند یا از فلز ساخته شدهاند
در علوم هفتم با طبقهبندی عنصرها به دو دستهٔ فلز و نافلز آشنا شدید. انسان از هزاران سال پیش فلزها را شناخته و راههای استفاده از آنها را یاد گرفته است. انسان با کشف فلزها و شناخت آنها، روشهایی برای ساخت اشیای مفید و گوناگون ارائه کرده است. در دنیای امروز فلزها نقش مهمی در زندگی روزانه دارند. از فلزها در ساخت خانه، پل، زیورآلات، ابزار، وسایل حمل و نقل و… استفاده میشود.

جمع آوری اطلاعات (صفحهٔ 2 کتاب درسی)
برخی طلا و مس را اولین فلز کشف شده میدانند (5000 سال قبل از میلاد مسیح) از طلا برای ساخت زیورآلات و ظروف گرانبها و از مس برای ساخت چاقوهای فلزی - مجسمهها و ظروف فلزی از گذشته تاکنون استفاده میگردد پس از کشف روی و قلع و و مخلوط آنها با فلز مس و ذوب این مخلوط، آلیاژهای برنز و مفرغ به وجود آمدند که برای ساخت شمشیر، مجسمه، ظروف، وسایل تزئینی و وسایل کار (اره، خنجر، تیر، سوهان، مته) به کار گرفته شدند در طی دوران باستان فلزات نقره، سرب، جیوه نیز کشف گردید از حدود 1400 سال قبل از میلاد مسیح فلز آهن کشف گردید که ابتدا بسیار گرانبها بود (8 برابر قیمت نقره) و با آن وسایل تزئینی میساختند ولی با افزایش تولید ارزان شد و ...
در سالهای گذشته با برخی از خواص آهن، آلومینیم و طلا آشنا شدید. مس یکی دیگر از فلزهای پرکاربرد در زندگی است. آیا تا به حال به سیمهایی که در سیمکشی ساختمان به کار میرود، دقت کردهاید؟ اگر قسمتی از روکش آن را کنار بزنید، فلز براق و سرخ رنگی را مشاهده میکنید. این فلز مس نام دارد. فلز مس از طریق ذوب سنگ معدن آن در دمای بالا بهدست میآید و نقش مهمی در صنعت کشور دارد.

فلز مس به علت رسانایی الکتریکی زیاد، مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت مفتول شدن، کاربرد گستردهای در زندگی امروز دارد. استفاده از ظروف مسی برای پختن غذا و سیمهای مسی در سیمکشی ساختمان، نمونههایی از کاربردهای این فلز میباشند. شما چه کاربردهای دیگری از مس و ترکیبهای آن سراغ دارید؟
فلزها واکنشپذیری یکسانی ندارند
میدانید که آهن با اکسیژن به کندی واکنش میدهد و به زنگ آهن تبدیل میشود. فلز مس نیز با اکسیژن به کندی ترکیب و به مس اکسید تبدیل میشود.
مس اکسید → گاز اکسیژن + فلز مس
درحالی که اگر یک تکه نوار منیزیم را روی شعلهٔ چراغ بگیرید، به سرعت میسوزد و نور خیره کنندهای تولید میکند؛ اما طلا برخلاف این سه فلز با اکسیژن ترکیب نمیشود.
خود را بیازمایید (صفحهٔ 3 کتاب درسی)
1- کدام فلز واکنشپذیری بیشتری دارد؟ کدام فلز با اکسیژن واکنش نمیدهد؟ فلز منیزیم واکنشپذیری بیشتری دارد - فلز طلا با اکسیژن واکنش نمیدهد.
2- کدام فلزها واکنشپذیری کمتری دارند؟ فلز مس و فلزآهن واکنشپذیری کمتری دارند.
آزمایش کنید (صفحهٔ 3 کتاب درسی)
1- سه بشر را شمارهگذاری کنید و درون هر یک تا یک سوم حجم آن، آب بریزید.
2- یک قاشق چایخوری کات کبود در هر یک از بشرها حل کنید.
3- در بشر شمارهٔ (1) تیغهٔ آهن، در بشر شمارهٔ (2) تیغهٔ منیزیم و در بشر شمارهٔ (3) تیغهٔ روی را قرار دهید.
4- سرعت تغییر رنگ در سه بشر را با هم مقایسه کنید. تغییر رنگ در بشر 2 سریعتر - تغییر رنگ در بشر 3 آرام - تغییر رنگ در بشر1 آرامتر
5- کدام فلز واکنشپذیرتر است؟ فلز منیزیم از روی و فلز روی از فلز آهن واکنش پذیرترند.
فکر کنید (صفحهٔ 3 کتاب درسی)
ظروف آهنی زودتر از ظروف مسی زنگ میزنند، زیرا واکنشپذیری فلز آهن با اکسیژن، از واکنشپذیری فلز مس با اکسیژن بیشتر است و آهن سریعتر از مس با اکسیژن ترکیب میشود.
در ساختمان برخی مواد نافلزها شرکت دارند
در علوم هشتم آموختید، هوای پاک یک مخلوط گازی و همگن است. مهمترین اجزای تشکیل دهندهٔ هوا، گازهای نیتروژن، اکسیژن، آرگون، کربن دیاکسید و بخار آب است.
اکسیژن یکی از گازهای تشکیل دهندهٔ هوا است که بهصورت مولکول دو اتمی وجود دارد. شکل دیگری از این عنصر، گاز اوزون است که از مولکولهای سه اتمی (O3) تشکیل شده است. این گاز در لایههای بالایی هوای اطراف زمین و همچنین در هوای آلوده یافت میشود. گاز اوزون از رسیدن پرتوهای پرانرژی و خطرناک فرابنفش به زمین جلوگیری میکند و به صورت یک لایهٔ محافظ عمل میکند.
عنصر اکسیژن افزون بر اینکه گازی تنفسی است در صنعت نیز نقش مهمی دارد. این عنصر در ساختار بسیاری از ترکیبها وجود دارد. یکی از این ترکیبها، سولفوریک اسید با فرمول H2SO4 است که کاربردهای گوناگونی دارد.
در فرمول شیمیایی سولفوریک اسید (H2SO4) علاوه بر عنصرهای H و O، عنصر گوگرد با نشانهٔ شیمیایی S شرکت دارد. گوگرد جامدی زرد رنگ است و در دهانهٔ آتشفشانهای خاموش یا نیمه فعال یافت میشود.
فکر کنید (صفحهٔ 5 کتاب درسی)
شکل زیر مدل اتمی بور برای اتم عنصرهای اکسیژن (8O) و گوگرد (16S) را نشان میدهد؛ تشابه و تفاوت این دو مدل اتمی را بیان کنید (در این فصل در مدل اتمی، هسته اتم نشان داده نشده است).
تفاوت: تعداد الکترونهایی که به دور هسته اتم گوگرد میچرخند بیشتر از تعداد الکترونهایی است که به دور هسته اتم اکسیژن میچرخد پس شعاع اتم گوگرد بیشتر از شعاع اتم اکسیژن است.
تشابه: در آخرین مدار هر دو اتم 6 عدد الکترون در حال گردش هستند.
عنصر مهم دیگر در هوا نیتروژن است که به صورت گاز با مولکولهای دو اتمی (N2) یافت میشود.
گفتوگو کنید (صفحهٔ 5 کتاب درسی)
تصویر زیر چرخهٔ سادهای از نیتروژن را در طبیعت نشان میدهد. دربارهٔ این چرخه و نقش آن در زندگی، در کلاس گفتوگو کنید.
نیتروژن هوا توسط گیاهان جذب و تبدیل به مواد آلی نیتروژندار (پروتئینها) میشود. این مواد آلی نیتروژن دار گیاهی با خورده شدن توسط گیاهخواران به بدن آنها رفته و سپس با مرگ گیاهان یا گیاهخواران و تجزیه بدن آنها توسط باکتریهای خاک تبدیل به آمونیاک میشود. این آمونیاک توسط باکتری ها یا به نیترات در خاک تبدیل میشود که دوباره به مصرف گیاهان میرسد یا به نیتروژن تبدیل شده و به هوا باز میگردد. البته مقداری نیتروژن در اثر صاعقه به نیتریک اسید تبدیل شده که در خاک به نیترات تبدیل و وارد چرخه میشود.
بخش عمدهٔ گاز نیتروژن به عنوان مادهٔ اولیه برای تولید آمونیاک به کار میرود.
گاز آمونیاک → گاز هیدروژن + گاز نیتروژن
آمونیاک نیز در تهیهٔ کودهای شیمیایی و مواد منفجره کاربرد دارد (شکل 4)

فسفر و کربن عنصرهای نافلز دیگری هستند که در صنعت کاربرد وسیعی دارند.

فکر کنید (صفحهٔ 6 کتاب درسی)
آیا تا به حال به نوشتههای روی جلد یا پوشش خمیر دندان دقت کردهاید؟ معمولاً روی جلد خمیر دندان مواد تشکیل دهندهٔ آن نوشته شده است.

فلوئور یکی از موادی است که به خمیر دندان میافزایند تا از پوسیدگی دندان جلوگیری شود. اتم این عنصر در مدار آخر خود 7 الکترون دارد. اتم عنصر کلر (Cl) نیز از نظر تعداد الکترون مدار آخر مشابه فلوئور است. در (شکل زیر) برخی کاربردهای کلر و ترکیبهای آن را مشاهده میکنید.
طبقهبندی عنصرها
آیا تابه حال به چگونگی چیدمان کتابها در کتابخانه و همچنین مواد و وسایل در فروشگاه دقت کردهاید؟ چه ویژگی مشترکی در آنها مشاهده میکنید؟ همانطور که در کتابخانه برای سهولت دسترسی به کتاب مورد نظر کتابها را براساس ویژگیهای مشترک طبقهبندی میکنند، دانشمندان نیز عنصرها را طبقهبندی میکنند. طبقهبندی، مطالعهٔ عنصرها را آسانتر میسازد؛ زیرا عنصرهایی که در یک طبقه قرار میگیرند، خواص مشابهی دارند. یکی از ویژگیهایی که میتوان براساس آن عنصرها را طبقهبندی کرد، تعداد الکترونهای موجود در مدار آخر اتم آنهاست. در این طبقهبندی معمولا عنصرهایی که تعداد الکترون مدار آخر اتم آنها برابر است، در یک ستون قرار میگیرند. بر این اساس دانشمندان عنصرها را از عدد اتمی 1 تا 18 درون جدولی در هشت ستون به صورت زیر طبقهبندی کردهاند.
فعالیت (صفحهٔ 7 تا 8 کتاب درسی)
جدول عنصرها را به دقت مشاهده کنید و به موارد زیر پاسخ دهید.
الف) عنصرهایی که در هر ستون قرار گرفتهاند چه ویژگی مشترکی دارند؟ تعداد الکترونهای مدار آخر آنها برابر است و ویژگیهای شیمیایی مشابه ای دارند.
ب) با توجه به مدل اتمی عنصرهای (17Cl)، (12Mg)، (14Si) مشخص کنید هر یک از این عنصرها به کدام ستون جدول تعلق دارند. آنها را در جدول بنویسید.
سیلیسیم : ستون (گروه) 4
منیزیم : ستون (گروه) 2
کلر: ستون (گروه) 7
پ) سدیم، فلزی جامد است که با آب و اکسیژن به شدت واکنش میدهد و از این رو بسیار واکنشپذیر است. تصویرهای زیر برخی ویژگیهای این فلز را نشان میدهد. کدام یک از عنصرهای (12Mg) و (3Li) ویژگیهایی شبیه به سدیم (11Na) دارند؟ چرا؟
لیتیم زیرا این عنصر مانند سدیم در آخرین مدار خود یک الکترون دارد پس در یک ستون (گروه) قرار میگیرند ولی منیزیم در آخرین مدار خود 2 الکترون دارد پس در ستون دیگری قرار میگیرد.
عنصرها در فعالیتهای بدن نیز نقش مهمی دارند؛ برای نمونه آهن در ساختار هموگلوبین خون، سدیم و پتاسیم در فعالیتهای قلب، ید در تنظیم فعالیتهای بدن و کلسیم در رشد استخوانها مؤثرند.
گفتوگو کنید (صفحهٔ 8 کتاب درسی)
در شکل زیر درصد تقریبی برخی عنصرها در پوستهٔ زمین و بدن انسان، نشان داده شده است. دربارهٔ دادههای این دو شکل گفتوگو کنید.
در بدن انسان به ترتیب عناصر، اکسیژن (65%) کربن (18%) هیدروژن (10%) نیتروژن (%3) کلسیم (%2) و بقیه عناصر (2%) وجود دارد.
عناصر اکسیژن - کربن - هیدروژن و نیتروژن در مواد آلی (کربوهیدراتها- لیپیدها - پروتئینها - ریبونوکولئیک اسیدها) وجود دارند که نقش ساختمانی و تولید انرژی دارند و عنصر کلسیم در رشد استخوانها کاربرد دارد و بقیه عناصر نیز با کم بودن ولی نقش مهمی دارند.
در پوسته زمین به ترتیب عناصر اکسیژن (47%) سیلیسیم (28%) آلومینیم (8%) آهن (5%) کلسیم (4%) سدیم (3%) پتاسیم (3%) عناصر دیگر (2%) که این عناصر در ترکیب با هم سنگهای سیلیکاتی و غیر سیلیکاتی و در نهایت معادن و خاکها را میسازند.
بسپارهای طبیعی و مصنوعی
تاکنون با موادی مانند گاز اکسیژن (O2)، گاز آمونیاک (NH3) و سولفوریک اسید (H2SO4) آشنا شدهاید. در مولکول این مواد تعداد اتمها محدود است. به طوری که این مولکولها به مولکولهای کوچک مشهورند، اما در برخی مواد، هر مولکول از تعداد بسیار زیادی اتم ساخته شده است. برای مثال، سلولز از تعداد بسیار زیادی اتمهای H ،C و O تشکیل شده است. مولکولهای سلولز درشتاند. مولکول چربی و مولکول هموگلوبین نیز درشتاند. چنین موادی را درشت مولکول مینامند. دستهای از درشت مولکولها، بسپار نام دارد. هر بسپار از زنجیرهای بلندی تشکیل شده است که از اتصال تعداد زیادی مولکول کوچک به یکدیگر به دست میآید. (اشکال زیر)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
بسپارها ممکن است طبیعی یا مصنوعی باشد. سلولز، نشاسته، گوشت، پشم، ابریشم و پنبه نمونههایی از بسپارهای طبیعیاند. این بسپارها از گیاهان یا جانوران به دست میآیند (اشکال زیر).
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
گفتوگو کنید (صفحهٔ 11 کتاب درسی)
دربارهٔ کاربردهای گوناگون بسپارهای طبیعی در زندگی گفتوگو کنید.
سلولز: در تولید پارچههای نخی - پوشاک - پنبه استریلیزه - برای نیتروسلولز (مواد منفجره)
پشم: در تولید پارچه و فرشهای پشمی.
ابریشم: در تولید لباسهای ابریشمی - فرشهای ابریشمی - نخ جراحی - پروتئین ابریشم (فیبروئین)
پنبه: در تولید پنبه های استریلیزه - پارچههای نخی - کیسههای پنبهای
با افزایش روزافزون جمعیت، تقاضا برای مصرف بسپارها نیز افزایش یافت. بهطوری که بهکارگیری بسپارهای طبیعی به تنهایی نتوانست پاسخگوی این نیاز باشد. علاوه بر این تهیهٔ وسایل از آنها پرهزینه شد. در چنین شرایطی تولید بسپارهای مصنوعی از نفت مورد توجه شیمیدانها و متخصصان قرار گرفت. پلاستیک نمونهای از بسپارهای مصنوعی است که در ساخت قطعات خودرو، مصالح ساختمانی، مواد بستهبندی، بطری و وسایل شخصی، به کار میرود.
بسپارهای مصنوعی کاربردهای گوناگون و گستردهای در زندگی دارند.

پلاستیکها در محیط زیست به راحتی تجزیه نمیشوند و برای مدتهای طولانی در طبیعت باقی میمانند. سوزاندن آنها نیز بخارات سمی وارد هوا میکند. به همین دلیل آنها را بازگردانی میکنند.
جمع آوری اطلاعات (صفحهٔ 12 کتاب درسی)
با مراجعه به منابع معتبر دربارهٔ کاربرد انواع پلاستیک، ویژگیها، میزان تولید سالیانه و نشانهٔ بازگردانی آنها اطلاعاتی را جمع آوری کنید و به کلاس گزارش دهید.
در سال در جهان حدود 300 میلیون تن پلاستیک و انواع آن تولید میشود.
انواع پلاستیک | علامت اختصاری | کد بازگردانی | ویژگیها و مصارف | مصرف پس از بازیافت |
پلی اتن ترفتالات | PETE | ![]() |
معمولیترین پلاستیک، بطری آب، نوشابه، ظرف یکبار مصرف | قوطی آب، ساک، لباس، کفش، روکش مبل |
پلی اتیلن با غلظت بالا | HDPT | ![]() |
در قوطی شوینده، بطری شیر، قوطی آبمیوه، کیسه زباله | لوله پلاستیکی، قوطی شوینده، خودکار |
پلی وینیل کلراید | PVC | ![]() |
لولهها، میزها، اسباب بازی | کفپوش، سرعتگیر، پنل |
پلی اتیلن با غلظت پایین | LDPE | ![]() |
قابل انعطاف، نخ شیرینی، بستهبندی، قوطی فشاری، کاور لباس | سطل زباله |
پلی پروپیلن با غلظت پایین | PP | ![]() |
مقاوم در برابر حرارت، نی، در بطری و قوطی | |
پلی استایرن | PS | ![]() |
عایق گرما، ظرف یکبار مصرف | عایق حرارتی، شانه تخم مرغ، خطکش |
پی اورتان و سایر موارد | ![]() |
روکش مخازن و لولههای مدفون زیر خاک، دستکشها، سایر اعضای مصنوعی | قابل بازیافت نیستند. |
گفت وگوکنید (صفحهٔ 12 کتاب درسی)
مواد و وسایل مورد نیاز زندگی ما انسانها از مواد اولیهای است که از زمین به دست میآوریم و چون میزان این مواد اولیه محدود میباشند پس باید این مواد اولیه به صورت بهینه استخراج و از آنها استفاده کنیم پس باید عمر مواد ساخته شده را بالا ببریم و به گونهای وسایل مورد نیاز خود را بسازیم که پس از مصرف دوباره قابل بازیافت یا قابل تجزیه و بازگشت به زمین باشند و یا دوباره به چرخه تولید و مصرف بپیوندند و در مصرف مواد اولیه زمین هم صرفهجویی کنیم.