گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی پیام‌های آسمان کلاس هشتم با پاسخ درس 13: کلید گنج‌ها

آخرین ویرایش: 12:20   1402/05/4 123711 گزارش خطا

امیرمؤمنان حضرت علی (ع) در نامه‌ای به فرزند خود امام حسن (ع) می‌نویسد:

«... [پسرم] بدان، کسی که گنجینه‌های آسمان و زمین در دست اوست، فرصت دعاکردن را به تو داده و جواب دادن به دعای تو را نیز برعهده گرفته است. تو را فرمان داده است از او بخواهی تا ببخشد و رحمت طلب کنی تا عطا کند.
هرگاه او را بخوانی، ندایت را می‌شنود، و چون با او راز دل گویی، راز تو را می‌داند، پس نیاز خود را با او بگو و اندوه خود را در پیشگاه او بگشای، تا غم‌هایت را برطرف کند و در مشکلات، تو را یاری رساند.
از گنجینه‌های رحمتش چیزهایی بخواه که جز او کسی نمی‌تواند عطا کند؛ افزونی عمر، تندرستی بدن و گشایش روزی.
[پسرم]، خداوندی که به تو اجازۀ دعا کردن داده است، [در حقیقت] کلید گنجینه‌های خود را در دست تو قرار داده است، پس هرگاه خواستی می‌توانی با دعا، درهای نعمتش را بگشایی، و رحمتش را بر خود نازل کنی!»

چراغ همیشه فروزان

تصوّر کنید در حال مسافرت با هواپیما هستید. ناگهان هواپیما تکان‌های شدیدی می‌خورد و همه چیز به هم می‌ریزد. مهار هواپیما به دلیل نقص فنّی از دست خلبان خارج می‌شود. در این لحظه که از هیچ کس کاری ساخته نیست چه می‌کنید؟

کاملاً طبیعی است که انسان در خطرها و مشکلات بزرگ، خدا را بخواند و از او یاری بخواهد، اما برخی به اشتباه تصور می‌کنند دعا کردن تنها مخصوص همین زمان‌هاست.

براساس تعالیم قرآن، ما همیشه و در همه حال به خدا و یاری او نیازمندیم و بدون اجازه و خواست او نمی‌توانیم حتی کوچک‌ترین کارها را نیز انجام دهیم. به همین دلیل، پیشوایان دین دعاهایی به ما آموخته‌اند تا بتوانیم به این وسیله همواره با خدا ارتباط داشته باشیم و از یاری او بهره‌مند شویم.

دعاهای روزهای هفته، دعاهای قبل از غذا خوردن و بعد از آن، دعای قبل از خواب، دعای وقت مطالعه، دعاهای هنگام وضو، دعای هنگام بیدار شدن، دعای سوار شدن به وسیله نقلیه و… . اینها نمونه‌هایی از هزاران دعایی هستند که ارتباط انسان را در همه حال با خدای خود برقرار می‌سازند.

دعا کردن آن قدر اهمّیت دارد که خداوند از بندگانش می‌خواهد دعا کنند و خواسته‌های خود را از او بخواهند:

این آیهٔ نورانی به خوبی نشان می‌دهد که دعا کردن باعث جلب توجه ویژه خداوند می‌شود و کسانی که دعا نمی‌کنند، در حقیقت، خود را از لطف خاص پروردگار محروم می‌کنند. دعا کردن همانند چراغ همواره فروزانی است که انسان را به پناهگاه اصلی و واقعی هدایت می‌کند.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 133 کتاب درسی)

 

به محتوای نماز دقت کنید و دعاهایی که در هر شبانه‌روز در نماز از خداوند می‌خواهید، بیان کنید.
ایاک نعبد و ایاک نستعین - اهدنا الصراط المستقیم - صلوات - دعای قنوت نماز

* توجه داشته باشیم که صلوات فرستادن بر پیامبر خدا و خاندان پاکش از بهترین دعاهاست.

ثمرات دعا و نیایش

ما با دعا کردن مورد توجه خداوند قرار می‌گیریم و علاوه بر بهره‌مندی از پاداش در روز قیامت، در همین دنیا نیز شایستگی دریافت نعمت‌های بیشتر خدا را به دست می‌آوریم.
امام صادق (ع) دربارهٔ این اثر مهم نیایش می‌فرماید:

نزد خداوند بلند مرتبه جایگاهی است که جز با دعا نمی‌توان به آن رسید. اگر بنده دعا نکند و از خداوند نخواهد، چیزی به دست نخواهد آورد، پس بخواه تا به تو عطا شود و این را بدان! هر دری که پیوسته کوبیده شود، بالاخره به روی انسان باز خواهد شد.

فایدهٔ دیگر دعا کردن، آرامش روحی است. احساس اضطراب و ناامیدی، وقتی به سراغ انسان می‌آید که خود را در برابر سختی‌ها تنها ببیند و کسی را نیابد تا مشکلاتش را با او در میان بگذارد و از او یاری بطلبد.

کسی که دعا می‌کند و در کنار تلاشش، تمامی نیازهای خود را از خداوند می‌خواهد، در واقع به خداوند ایمان دارد و می‌داند که فقط او می‌تواند مشکلاتش را حل کند؛ در این صورت او به پروردگار مهربان اعتماد و تکیه کرده است و چه تکیه گاهی قوی‌تر و مطمئن‌تر از خداوند قادر و مهربان؟ کسی که به آفریدگار تکیه می‌کند و او را یاریگر تمام مشکلاتش می‌بیند، هیچ اضطراب و غمی در زندگی نخواهد داشت و همواره در آرامش زندگی خواهد کرد.

آداب دعا

دعا آدابی دارد که رعایت آنها باعث جلب توجه بیشتر خداوند می‌شود و دعا زودتر به اجابت می‌رسد. برای آشنایی بیشتر با این آداب، احادیث زیر را که از پیامبر اکرم و امامان (ع) به ما رسیده با دقت بخوانید:

- اگر کسی می‌خواهد دعایش مستجاب شود، درآمدش را پاک گرداند و از زیر بار حقوق مردم بیرون برود. دعای بنده‌ای که در شکمش حرام باشد، یا حقّ یکی از بندگان خدا به گردنش باشد، به درگاه خداوند بالا نمی‌رود.
- هرگاه درخواستی از خداوند سبحان داشتی، دعایت را با صلوات بر پیامبر آغاز کن؛ زیرا خداوند، کریم‌تر از آن است که کسی از او دو درخواست کند و او یکی را بپذیرد، و دیگری را نپذیرد.
- در چهار وقت فرصت را برای دعا کردن غنیمت شمارید؛ هنگام قرائت قرآن، وقت اذان، هنگام باریدن باران و هنگام روبه رو شدن سپاه ایمان و لشکر کفر.
- هرگاه امام باقر (ع) حاجتی داشت، ابتدا چیزی صدقه می‌داد و سپس خود را معطر می‌ساخت و به مسجد می‌رفت و آن گاه در هنگام اذان ظهر به دعا می‌پرداخت.
- نزدیک‌ترین دعاها به اجابت، دعای کسی است که در دعاهای پنهانی‌اش ابتدا برای دیگران دعا می‌کند.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 134 کتاب درسی)

 

با توجه به احادیثی که خواندیم، فهرستی از آداب دعا تهیه کنید و آن را برای دوستانتان در کلاس بیان کنید. می‌توانید بهترین فهرست را در کلاس نصب کنید.

1- پاک گرداندن درآمد
2- دادن حق الناس
3- فرستادن صلوات قبل و بعد از دعا
4- دعا کردن در هنگام قرائت قرآن
5- دعا کردن در هنگام اذان
6- دعا کردن در موقع بارش باران

7- دعا کردن هنگام روبرو شدن سپاه ایمان و کفر
8- دعا کردن بعد از دادن صدقه
9- دعا کردن در حق دیگران

ممکن است این پرسش برای شما هم به وجود آمده باشد که چرا گاهی اوقات با اینکه ما آداب دعا را رعایت می‌کنیم، اما باز هم دعایمان مستجاب نمی‌شود؟

متن زیر که بخش دیگری از نامه امیرمؤمنان حضرت علی (ع) به فرزند گرامی‌شان امام حسن (ع) است، به پاسخ این پرسش اشاره می‌کند:

… [پسرم] چه بسا در اجابت دعا تأخیر می‌شود تا پاداش درخواست کننده بیشتر و جزای آرزومند کامل‌تر شود.
گاهی چیزی را خواسته‌ای، ولی آن را به تو نداده‌اند و (درعوض) بهتر از آن در این جهان یا آن جهان به تو داده‌اند، و گاهی دعایت به اجابت نرسیده است؛ زیرا چیزی طلب کرده‌ای که اگر داده شود، مایۀ تباهی دین تو خواهد بود. پس چیزی بخواه که نیکی و زیبایی‌اش برایت ماندگار باشد و رنج و سختی اش از تو برکنار!

خودت را امتحان کن (صفحهٔ 136 کتاب درسی)

 

1- دعا کردن چه فایده‌هایی دارد؟ به دو مورد اشاره کنید. 1- بهره مندی از پاداش روز قیامت    2- آرامش روحی

2- چهار مورد از آداب دعا را بیان کنید.
1) دعا را با صلوات شروع و تمام کنیم.
2) در چهار وقت دعا را غنیمت بشمار: وقت قرائت قرآن، اذان، بارش باران و روبرو شدن با سپاه ایمان و کفر
3) بعد از صدقه دادن
4) برای دیگران دعا کن تا دعای خودت به اجابت نزدیک‌تر شود.

3- بنابر فرمایش حضرت علی (ع)، چرا برخی از دعاها فوری برآورده نمی‌شوند؟
در اجابت دعا تأخیر می‌شود تا پاداش درخواست کننده بیشتر وجزای آرزومند کامل‌تر شود. گاهی چیزی را خواسته‌ای ولی آن را به تو نداده‌اند و در عوض بهتر از آن را در این جهان یا آن جهان به تو داده‌اند، و گاهی دعایت مستجاب نمی‌شود چون چیزی طلب کرده‌ای که اگر داده شود مایه‌ی تباهی دین تو خواهد بود. پس چیزی بخواه که نیکی و زیبایی‌اش برایت ماندگار و رنج و سختی‌اش از تو بر کنار باشد.

پیشنهاد (صفحهٔ 136 کتاب درسی)

 

در کتاب مفاتیح الجنان برای هر یک از روزهای هفته، دعایی از امامان معصوم آورده شده است. شما می‌توانید با مراجعه به این کتاب، ترجمه یکی از این دعاها را یادداشت کنید و آن را در کلاس برای دوستانتان بخوانید.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خدا که رحمتش بسیار و مهربانیاش همیشگی است
بِسْمِ اللَّهِ کَلِمَةِ الْمُعْتَصِمِینَ وَ مَقَالَةِ الْمُتَحَرِّزِینَ وَ أَعُوذُ بِاللَّهِ تَعَالَی مِنْ جَوْرِ الْجَائِرِینَ وَ کَیْدِ الْحَاسِدِینَ وَ بَغْیِ الظَّالِمِینَ وَ أَحْمَدُهُ فَوْقَ حَمْدِ الْحَامِدِینَ اللَّهُمَّ أَنْتَ الْوَاحِدُ بِلا شَرِیکٍ وَ الْمَلِکُ بِلا تَمْلِیکٍ لا تُضَادُّ فِی حُکْمِکَ وَ لا تُنَازَعُ فِی مُلْکِکَ أَسْأَلُکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ عَبْدِکَ وَ رَسُولِکَ وَ أَنْ تُوزِعَنِی مِنْ شُکْرِ نُعْمَاکَ مَا تَبْلُغُ بِی غَایَةَ رِضَاکَ
به نام خدا که کلمه پناه‏ جویان و گفتار پرهیزگاران است و پناه می‌‏برم به خدای بلند مرتبه از ستم ستمگران‏ و نیرنگ حسودان و سرکشی ظالمان و او را می‌ستایم ستایشی برتر از ستایش ستایشگران، خدایا! تویی یگانه‏ بی‌انباز، و پادشاه علی الاطلاق، در فرمانروایی‌ات مخالفت نشوی، و در پادشاهی‌ات هماوردی نداری، از تو می‌خواهم که بر بنده و فرستاده‏‌ات محمد درود فرستی، و سپاس نعمت‌هایت را چنان قسمت من کن که مرا به کمال خشنودی‌ات نایل گرداند.
وَ أَنْ تُعِینَنِی عَلَی طَاعَتِکَ وَ لُزُومِ عِبَادَتِکَ وَ اسْتِحْقَاقِ مَثُوبَتِکَ بِلُطْفِ عِنَایَتِکَ وَ تَرْحَمَنِی بِصَدِّی [وَ صُدَّنِی‏] عَنْ مَعَاصِیکَ مَا أَحْیَیْتَنِی وَ تُوَفِّقَنِی لِمَا یَنْفَعُنِی مَا أَبْقَیْتَنِی وَ أَنْ تَشْرَحَ بِکِتَابِکَ صَدْرِی وَ تَحُطَّ بِتِلاوَتِهِ وِزْرِی وَ تَمْنَحَنِی السَّلامَةَ فِی دِینِی وَ نَفْسِی وَ لا تُوحِشَ بِی أَهْلَ أُنْسِی وَ تُتِمَّ إِحْسَانَکَ فِیمَا بَقِیَ مِنْ عُمْرِی کَمَا أَحْسَنْتَ فِیمَا مَضَی مِنْهُ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
و به برکت عنایت خویش بر طاعت و مداومت عبادت خود و شایستگی پاداشت‏ یاری نمایی و تا زنده‏‌ام به بازداشتن از گناهانت بر من مهر ورزی و تا پایان عمر بر انجام آنچه بهره‏‌ام رساند توفیقم دهی، و به کتاب خود (قرآن) برای پذیرش حق، سینه‏‌ام را فراخ گردانی و بار گناهانم را با تلاوتش از نامه اعمالم فرو ریزی و در دین و جانم به من سلامت بخشی و کسانیکه به آنها انس گرفته‌ام از من وحشت‏ زده نکنی و در باقیمانده عمر احسانت را بر من تمام نمایی چنان‏که در گذشته عمرم بر من احسان نمودی.ای مهربان‏ترین مهربانان.