گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی سلامت و بهداشت کلاس دوازدهم با پاسخ درس 5: بهداشت و ایمنی مواد غذایی

آخرین ویرایش: 17:23   1401/10/11 55466 گزارش خطا

برای برخورداری از تغذیه مناسب علاوه بر اینکه لازم است به میزان لازم و کافی از مواد غذایی استفاده کنیم، باید بهداشت مواد غذایی را نیز رعایت کنیم تا کارایی لازم برای حفظ سلامت بدن حاصل شود و از ابتلا به بیماری‌های مختلف مانند مسمومیت‌ها و بیماری‌های انگلی در امان بمانیم. 

فعالیت 1: گفت‌وگوی گروهی (صفحهٔ 40 کتاب درسی)

 

در تصاویر زیر برخی از نمونه‌های رعایت و عدم رعایت بهداشت و ایمنی مواد غذایی، از مزرعه تا سفره، نشان داده شده است، چنانچه نمونه‌های دیگری را که در محل زندگی خود سراغ دارید، آنها را ذکر کنید.
1- حمل و نقل غیربهداشتی مواد غذایی 2- عرضهٔ مواد غذایی در محل‌های غیر بهداشتی 3- عدم رعایت بهداشت فردی توسط کارکنان

- برای جلوگیری از آلودگی مواد غذایی و حفظ بهداشت و ایمنی آنها، چه راهکارها و تدابیری را پیشنهاد می‌کنید؟
1- سازمان‌دهی مناسب حمل‌ونقل و استفاده از ماشین‌های یخچال‌دار برای حمل مواد غذایی فاسد‌نشدنی 2- کنترل محل فروش مواد غذایی توسط بازرسان بهداشت 3- تمیز نگه‌داشتن محل نگه‌داری مواد غذایی

 تأمین و حفظ بهداشت و ایمنی مواد غذایی

تعریف بهداشت مواد غذایی

رعایت اصول و موازین بهداشتی یا انجام یک سری اعمال در کلیه مراحل تهیه و تولید، حمل و نقل، نگهداری، فروش و مصرف مواد غذایی به منظور کاهش آلودگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی را تا حدی که برای سلامت انسان زیان‌بار نباشد، بهداشت مواد غذایی می‌گویند.

بیشترین آلودگی در مواد غذایی بر اثر بی‌احتیاطی در مراحل تولید، فراوری، نگهداری، حمل و نقل و عرضه موادغذایی ایجاد می‌شود (شکل 1). از این‌رو اطلاع داشتن از اصول نگهداری صحیح مواد غذایی و استفاده از مواد غذایی بسته‌بندی شده و توجه به مشخصات و برچسب مواد غذایی می‌تواند به استفاده از مواد غذایی سالم کمک کند.

آلودگی مواد غذایی در مرحله نگهداری
شکل 1- نمونه‌ای از آلودگی مواد غذایی در مرحله نگهداری

اصول بهداشتی در جلوگیری از آلودگی و فساد مواد غذایی

اصول و موازین بهداشتی، انجام یک سری اعمال در کلیه مراحل از تهیه و تولید تا مصرف مواد غذایی است که از آلودگی و فساد مواد غذایی جلوگیری می‌کند. این اصول عبارت‌اند از:

1- رعایت بهداشت فردی افراد مؤثر در فرایند تولید غذا

برای افراد شاغل در مکان‌های تهیه، تولید و توزیع غذا، داشتن کارت بهداشت و رعایت بهداشت فردی از اهمیت بسزایی برخوردار است (شکل 2).

آشپزها و خدمه موظف به رعایت نکات بهداشتی هستند
شکل 2- آشپزها و خدمه موظف به رعایت نکات بهداشتی هستند

از جمله نکات بهداشت فردی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- پوشیدن لباس تمیز و پوشاندن موی سر
- نداشتن زیورآلات
- پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه
- گذاشتن پوشش بهداشتی بر روی خراش‌ها و زخم‌های دست و انگشتان
- شست‌وشوی صحیح دست‌ها قبل از کار
- کوتاه نگهداشتن ناخن‌ها و در صورت امکان استفاده از دستکش بهداشتی

2- رعایت بهداشت مواد غذایی از تهیه تا مصرف

پایش و مراقبت بهداشتی مواد غذایی در کلیه مراحل تهیه، حمل و نقل، وسایل حمل و نقل، نگه‌داری، دستگاه‌های سرمازا، ظروف نگهداری و طبخ، عرضه و فروش، آماده کردن برای مصرف و حتی هنگام مصرف ضروری است. برای نمونه برای سالم بودن غذا در مرحله طبخ و نگهداری توجه به نکات زیر لازم است:

- پختن کامل غذا؛ زمانی پخت غذا کامل است که تمام قسمت‌های آن حداقل 70 درجه سانتی‌گراد حرارت دیده باشد.
- نگهداری غذا به صورت داغ یا سرد؛ غذا باید به صورت کاملاً داغ (70 درجه سانتی‌گراد به بالا) و یا کاملاً سرد (زیر 10 درجه سانتی‌گراد) نگهداری شود تا به مدت طولانی سالم بماند.

بیشتر بدانید

پرتودهی غذاها فرایندی است شامل فراوری غذاها با امواج نامرئی انرژی، که باعث از بین رفتن میکروارگانیسم‌ها می‌شود. پرتودهی باعث افزایش عمر غذاها در قفسه و مانع از گسترش میکروارگانیسم‌ها به خصوص در غذاهای با خطر بالای فساد مانند گوشت می‌شود. هرچند برخی از طرفداران محیط زیست و گروه‌های مصرف کننده در این مورد نگرانی‌هایی را مطرح کرده‌اند، ولی پرتودهی غذا در حال حاضر در بیش از 40 کشور رایج است. غذاهایی که پرتودهی شده‌اند با برچسب رودرا (rudra) مشخص می‌شوند.

3- رعایت بهداشت محیط

رعایت بهداشت محیط در محل تهیه، تولید، توزیع و نگهداری مواد غذایی مسئله بسیار مهمی در تأمین سلامت و ایمنی غذا است و از اصول آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تهیه آب سالم و کافی
- دفع صحیح زباله و مواد دفعی
- مبارزه با حشرات و جوندگان ناقل بیماری
- پیشگیری از ورود گرد و غبار و مواد خارجی در غذا

فساد مواد غذایی چیست و عوامل ایجاد آن کدام‌اند؟

زمانی که یک ماده غذایی از نظر رنگ، بو، طعم و مزه دچار تغییراتی شود و ارزش غذایی آن از بین برود یا کاهش یابد، می‌گوییم ماده غذایی دچار فساد شده است. این تغییرات می‌تواند به وسیله حمله یا رشد باکتری‌ها، قارچ‌ها و کپک‌ها یا واکنش شیمیایی، فیزیکی و بیوشیمیایی ناشی از ترکیبات تشکیل دهنده غذا ایجاد شود.

فعالیت 2: انفرادی (صفحهٔ 43 کتاب درسی)

 

براساس مشاهدات خود، نمونه‌هایی از فساد و خرابی مواد غذایی را ذکر کنید و برای جلوگیری از این پدیده راه حل‌های خود را پیشنهاد دهید.
1- تخم‌مرغ: پوست تخم‌مرغ دارای منافذ ریزی است که اگر در جای خشک نگهداری شود، آب آن تبخیر شده و فاسد می‌شود. برای جلوگیری از فاسد شدن از تخم‌مرغ، باید آن را در جعبهٔ کاغذی و در محل خنک نگه‌داری کنیم تا آب آن تبخیر نشود.
2- پنیر: نگهداری پنیر به هوای تازه احتیاج دارد و اگر مدت زمانی در بسته‌بندی پلاستیکی قرار گیرد روی آن کپک می‌زند. برای جلوگیری از این اتفاق پنیر را در کاغذ نازک و درون پلاستیک در باز (برای تأمین جریان هوا) داخل یخچال نگه‌داری می‌کنیم.
3- مواد غذایی: باقی‌ ماندهٔ غذا را باید سریع سرد کنیم تا باکتری‌ها درون مواد غذایی رشد نکنند. برای این کار غذای باقی مانده را در ظرفی با عمق کم قرار دهیم تا سریع سرد شود.

به طور کلی چهار دسته از عوامل زیر سبب ایجاد فساد در مواد غذایی می‌شوند:

- عوامل شیمیایی: مانند افزودنی‌ها، مواد شیمیایی داخل مواد غذایی یا موجود در محیط) که این عوامل گاهی به طور ناخواسته مواد غذایی را آلوده می‌کنند مثل استفاده غیرمجاز از سموم دفع آفات نباتی یا حشره کش‌ها در هنگام کاشت، داشت و برداشت.

- عوامل بیولوژیکی: مانند میکروب‌ها، انگل‌ها، حشرات و جوندگان و حشرات قابل ذکرند از جمله حشرات می‌توان به سوسک‌های خانگی اشاره کرد که به وسیله کرک، ترشحات دهان و مدفوع، میکروب‌ها را از منابع آلوده به مواد غذایی منتقل می‌کنند (شکل 3). بهترین شیوه مبارزه با مگس، سوسک و امثال آنها نظافت مداوم محیط، نصب در و پنجره‌های توری، سرپوشیده نگه داشتن مجاری فاضلاب و دفع به موقع زباله است.

سوسک‌های خانگی
شکل 3- سوسک‌های خانگی

- عوامل فیزیکی: نور، حرارت، رطوبت، زمان و... از جمله عوامل فیزیکی هستند که سبب ایجاد فساد در مواد غذایی می‌شوند. برای نمونه اگر درجه حرارت محیط برای بافت و نوع ماده غذایی مناسب نباشد، بافت آن تخریب شده یا تغییرات نامطلوب در ماده غذایی ایجاد می‌شود. به همین دلیل لازم است مواد غذایی فاسدشدنی در یخچال نگهداری شوند.

بیشتر بدانید

دمای مناسب و مدت زمان نگهداری مواد غذایی در یخچال
مواد غذایی دما (سانتی گراد) مدت زمان
گوشت چرخ کرده 0-4 12 ساعت
گوشت تکه‌ای بسته بندی شده 0-2 2-3 روز
گوشت مرغ تازه 0-2 6-8 روز
تخم‌مرغ 0-6 2-6 روز
شیر پاستوریزه 0-4 2-3 روز
مدت زمان نگهداری مواد غذایی در فریزر با دمای 18- درجه سانتی‌گراد
مواد غذایی مدت زمان
گوشت چرخ کرده 3 ماه
گوشت پرنده 7-12 ماه
گوشت گاو 9-18 ماه
ماهی 3-5 ماه

- عوامل مکانیکی: ضربه دیدن در حین برداشت، انتقال و نگهداری از جمله این عوامل هستند. برای نمونه در میوه‌های ضربه دیده، با گذشت زمان، از محل نقاط آسیب دیده، کپک‌ها و باکتری‌ها به درون میوه نفوذ کرده و باعث فساد آنها می‌شوند (شکل 4) بنابراین در موقع خرید میوه‌ها باید به تازگی، شادابی، عطر و بو و پوست آنها توجه کرد که له شده، لکه‌دار و صدمه خورده نباشد، سپس آنها را در محل خنک و نسبتاْ تاریک نگهداری کرد.

نمونه‌ای از میوۀ ضربه خورده
شکل 4- نمونه‌ای از میوۀ ضربه خورده

بیماری‌های ناشی از غذا

بر اساس گزارش‌های سازمان‌های بین المللی، در حال حاضر بیماری‌های ناشی از مصرف غذاهای آلوده یکی از مهم‌ترین مشکلات بهداشتی جوامع بشری به ویژه در کشورهای در حال توسعه و محروم است که باعث کاهش توسعه انسانی و همچنین کاهش بهره وری افراد در این کشورها می‌شود.

فعالیت 3: گفت‌وگوی گروهی (صفحهٔ 45 کتاب درسی)

 

مسمویت غذایی یکی از بیماری‌های شایع ناشی از خوردن غذای فاسد و آلوده است. سایر بیماری‌های غذازاد شایع در محل زندگی خود را شناسایی کنید.
اسهال - تهوع - استفراغ - تب - دل‌درد - سردرد

با بررسی دلایل ابتلای افراد به بیماری‌های غذازاد، برای پیشگیری از آنها راه حل پیشنهاد دهید.
1- برای تهیهٔ غذا از مواد اولیهٔ تازه استفاده شود. 2- غذای مانده را به روشی مناسب نگه‌داری کنیم. 3- تا حد امکان از خوردن غذای مانده خودداری کنیم. 4- هنگام طبخ غذا بهداشت فردی را رعایت کنیم. 5- قبل از خوردن غذا دست‌های خود را بشوییم.

بیماری‌های غذازاد یا بیماری‌های ناشی از غذا، بیماری‌هایی هستند که به عللی از جمله پایین بودن سطح بهداشت فردی یا بهداشت محیط، عدم دسترسی به آب سالم، گسترش استفاده از غذاهای خیابانی و نبودن نظارت و... ایجاد می‌شوند. عوارض بیشتر این بیماری‌ها اغلب به شکل تهوع، اسهال و استفراغ است که متناسب با مقاومت مصرف‌کننده غذا، این علایم یا عوارض گاهی ظرف چند ساعت تا چند روز ادامه می‌یابد.

بیماری‌های ناشی از غذا به سه دسته تقسیم می‌شود:
1- مسمومیت‌های غذایی که به علّت آلودگی مواد غذایی به باکتری‌ها، ویروس‌ها و سایر عوامل بیماری‌زا در اثر عدم رعایت اصول بهداشتی و مصرف غذاهای ناسالم ایجاد می‌شود.
2- عفونت‌های غذایی که به دلیل آلودگی مواد غذایی به انواع مواد شیمیایی، سموم قارچی، آفت‌کش‌ها، فلزات سنگین و حشره‌کش‌ها بروز می‌کند.
3- بیماری‌های غذایی ناشی از انگل‌های گوشت حیوانات آلوده و بیمار که در این دسته از بیماری‌ها می‌توان از کرم کدو در گوشت گاو نام برد.

توصیه‌های خودمراقبتی برای داشتن تغذیه سالم، ایمن و بهداشتی:
- در انتخاب و مصرف مواد غذایی به سه اصل «تنوع»، «تعادل» و «تناسب» توجه کنید.
- وزن خود را در حد متعادل حفظ کنید.
- دریافت فیبر غذایی روزانه را افزایش دهید.
- مصرف شیر، ماست و پنیر کم چرب (1/5 درصد و کمتر) را در برنامه غذایی روزانه افزایش دهید.
- مصرف چربی و روغن خود را کم کنید.
- در مصرف گوشت و فراورده‌های آن دقت کنید.
- مصرف قند، شکر، شیرینی و شکلات را محدود کنید.
- نمک کمتر مصرف کنید و از نمک یددار استفاده کنید.
- به میزان کافی آب سالم و پاکیزه در طول روز بنوشید.
- هنگام طبخ و مصرف مواد غذایی، بهداشت فردی را رعایت کنید.
- هنگام تهیه مواد غذایی به استانداردهای سلامت آن همچون برچسب موادغذایی، تاریخ انقضای مصرف، نشان استاندارد و... توجه کنید.
- برای نگهداری مواد غذایی بسته بندی شده به دستورات روی برچسب غذایی توجه کنید.
- برای نگهداری مواد غذایی پخته شده در یخچال از ظروف دربسته یا روکش دار استفاده کنید.
- غذاهای آماده را از محل‌هایی که اصول بهداشتی را رعایت می‌کنند تهیه کنید.
- مصرف غذاهای آماده (فست‌فود) را به حداقل ممکن برسانید.