درسنامه آموزشی شیمی (3) کلاس دوازدهم رشته ریاضی و تجربی با پاسخ فصل 1: اسیدها و بازها و رسانایی الکتریکی و درجه یونش اسیدها
اسیدها و بازها
هر روز در بخشهای گوناگون زندگی افزون بر شویندهها و پاک کنندهها، مقادیر متفاوتی از مواد شیمیایی گوناگون مصرف میشود که در اغلب آنها اسیدها و بازها نقش مهمی دارند. عملکرد بدن ما نیز به میزان مواد اسیدی و بازی موجود در آن وابسته است. اسیدهای خوراکی مزه ترش و بازها مزه تلخ دارند.
اسیدها با اغلب فلزها واکنش میدهند و در تماس با پوست سوزش ایجاد میکنند. برای نمونه دلیل سوزش معده که درد شدیدی در ناحیه سینه ایجاد میکند، برگشت مقداری از محتویات اسیدی معده به لوله مری است. در حالی که بازها در سطح پوست همانند صابون احساس لیزی ایجاد میکنند اما به آن نیز آسیب میرسانند (شکل 5).

شواهد بسیاری در تاریخ علم وجود دارد که نشان میدهند پیش از آنکه ساختار اسیدها و بازها شناخته شود، شیمیدانها افزون بر ویژگیهای اسیدها و بازها با برخی واکنشهای آنها نیز آشنا بودند. اما توجیه رفتار اسیدها و بازها به یک مبنای علمی نیاز داشت. سوانت آرنیوس نخستین کسی بود که اسیدها و بازها را بر یک مبنای علمی توصیف کرد. او بر روی رسانایی الکتریکی محلولهای آبی کار میکرد. یافتههای تجربی او نشان داد که محلول اسیدها و بازها رسانای جریان الکتریکی هستند، هر چند میزان رسانایی آنها با یکدیگر یکسان نیست.
با هم بیندیشیم (صفحهٔ 14 صفحهٔ کتاب درسی)
1- با حل شدن اسیدها یا بازها در آب، مقدار یونهای موجود در آب افزایش مییابد. شکلهای زیر نمای ذرهای از محلول چند ماده در آب را نشان میدهند. با توجه به شکل و تغییر تغییر رنگ کاغذ pH به پرسشها پاسخ دهید.
آ) کدام محلولها خاصیت اسیدی و کدامها خاصیت بازی دارند؟
محلولهای 2 و 3 خاصیت اسیدی و محلولها 1 و 4 خاصیت بازی دارند.
ب) خاصیت اسیدی محلولهای 2 و 3 را به کدام یون نسبت میدهید؟ چرا؟
خاصیت اسیدی محلولهای 2 و 3 به یون هیدرونیوم (H3O+) مربوط است، زیرا مطابق نظریهٔ آرنیوس، اسیدها پس از انحلال در آب غلظت یون هیدرونیوم (H3O+) را در آب افزایش میدهند.
پ) خاصیت بازی محلولهای 1 و 4 را به کدام یون نسبت میدهید؟ چرا؟
خاصیت بازی محلولهای 1 و 4 به یون هیدروکسید (OH−) مربوط است، زیرا مطابق نظریهٔ آرنیوس، بازها پس از انحلال در آب غلظت یون هیدروکسید را در آب افزایش میدهند.
2- یافتههایی از این دست به آرنیوس کمک کرد تا مدلی برای اسید و باز ارائه کند. اگر اساس مدل آرنیوس افزایش غلظت یونهای H+(aq) یا OH−(aq) باشد، اسید و باز آرنیوس را تعریف کنید.
اسید آرنیوس، مادهای است که در هنگام حل شدن در آب، بتواند غلظت یون هیدروژن (H+(aq)) یا غلظت یون هیدرونیوم (OH−(aq)) را افزایش دهد.
باز آرنیوس، مادهای است که در هنگام حل شدن در آب، بتواند غلظت یون هیدروکسید (OH−(aq)) را افزایش دهد.
3- در هر مورد با خط زدن واژه نادرست، عبارت داده شده را کامل کنید.
آ) گاز هیدروژن کلریدیک (اسید / باز) آرنیوس به شمار میرود، زیرا در آب سبب افزایش غلظت یون (هیدرونیوم / هیدروکسید) میشود.
ب) سدیم هیدروکسید جامد یک (اسید / باز) آرنیوس به شمار میرود، زیرا در آب سبب افزایش غلظت یون (هیدرونیوم / هیدروکسید) میشود.
مواد و ترکیبهایی که با حل شدن در آب، غلظت یونهای هیدرونیوم و هیدروکسید را افزایش میدهند به ترتیب اسید و باز آرنیوس هستند. در واقع رفتار اسید و باز آرنیوس را میتوان براساس غلظت یونهای H+(aq) و OH−(aq) توصیف کرد. بدیهی است هرچه [H+] در محلولی بیشتر باشد، آن محلول اسیدیتر و هر چه [OH−] در محلولی بیشتر باشد، آن محلول بازیتر است. با این توصیف اگر در یک سامانه غلظت یونهای هیدرونیوم و هیدروکسید با هم برابر باشد، آن سامانه حالت خنثی دارد.
خود را بیازمایید (صفحهٔ 16 کتاب درسی)
آ) برخی اکسیدها با آب واکنش میدهند. با توجه به شکل زیر مشخص کنید اکسیدی که وارد آب میشود، اسید آرنیوس است یا باز آرنیوس؟ چرا؟
N2O5(s) و SO3(g) پس از انحلال در آب، سبب افزایش غلظت یون H+(aq) شدهاند بنابراین اسید آرنیوس به حساب میآیند.
(Li2O) و BaO(s) پس از انحلال در آب، سبب افزایش غلظت یون OH−(s) شدهاند بنابراین باز آرنیوس به حساب میآیند.
ب) معادله شیمیایی واکنش هر یک از این اکسیدها را با آب بنویسید و موازنه کنید.
Li2O(s)+H2O(l)→2LiOH(aq)
BaO(s)+H2O(l)→Ba(OH)2(aq)
N2O5(s)+H2O(l)→2HNO3(aq)
SO3(g)+H2O(l)→H2SO4(aq)
پ) جدول زیر را کامل کنید.
نام ترکیب شیمیایی |
فرمول شیمیایی |
نوع اکسید |
رنگ کاغذ PH در محلول |
|
اسیدی |
بازی |
|||
گوگرد تری اکسید |
SO3 |
× |
|
قرمز |
کربن دیاکسید |
CO2 |
× |
|
قرمز |
کلسیم اکسید |
CaO |
|
× |
آبی |
سدیماکسید |
Na2O |
|
× |
آبی |
اکنون با اینکه میتوان اسید و باز را براساس مدل آرنیوس تشخیص داد اما نمیتوانید درباره میزان اسیدی یا بازی بودن یک محلول اظهار نظر کنید. برای نمونه آیا میدانید در دمای اتاق از بین دو محلول یک مولار استیک اسید و هیدروکلریک اسید، کدام یک اسیدیتر است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش باید مشخص کرد که غلظت یون هیدرونیوم در کدام محلول بیشتر است.
رسانایی الکتریکی محلولها و قدرت اسیدی
خوراکیها، شویندهها، داروها، مواد آرایشی و بهداشتی شامل مقادیر متفاوتی از یون هیدرونیوم هستند. غلظت این یون بر روی ماندگاری این مواد و در نتیجه سلامتی تأثیر شایانی دارد. برای نمونه شیر سالم با افزایش غلظت یون هیدرونیوم، ترش شده به طوری که دیگر قابل نوشیدن نیست. این نمونه نشان میدهد که در فرایند تولید مواد گوناگون اغلب تعیین و کنترل غلظت یون هیدرونیوم نقش مهمی دارد. یکی از روشهایی که برای تعیین غلظت یون هیدرونیوم میتوان بهکار برد، سنجش رسانایی الکتریکی محلولهای آبی است.
میدانید که فلزها و گرافیت (مغز مداد) رسانای جریان برق هستند. از آنجا که رسانایی آنها بهوسیلۀ الکترونها انجام میشود، به آنها رسانای الکترونی (Electronic Conductor) میگویند. نوع دیگری از رسانایی نیز وجود دارد که بهوسیلۀ یونها انجام میشود و به آن رسانای یونی (Ionic Conductor) میگویند.
این رسانایی هنگامی انجام میشود که یونها بتوانند از نقطهای به نقطۀ دیگر جابهجا شوند، زیرا در این شرایط بارهای الکتریکی نیز جابهجا خواهند شد.
برای نمونه، محلول آبی سدیم کلرید را در نظر بگیرید. این محلول حاوی یونهای Na+(aq) و Cl−(aq) است که با جنبشهای آزادانه اما نامنظم در سرتاسر آن پراکندهاند. هرگاه این محلول در مدار الکتریکی قرار گیرد، جریان برق در مدار برقرار میشود، زیرا یونها به سوی قطبهای ناهمنام حرکت میکنند. یونهای Na+(aq) به سوی قطب منفی و یونهای Cl−(aq) به سوی قطب مثبت پیش میروند. جابهجایی یونها نشاندهندۀ جابهجایی بارهای الکتریکی و در نتیجه، رسانایی الکتریکی محلول سدیم کلرید است. به موادی مانند NaCl(s)، الکترولیت و به NaCl(aq)، محلول الکترولیت میگویند. نکته جالب این است که همهٔ محلولهای یونی رسانایی یکسانی ندارند. (شکل 6).

خود را بیازمایید (صفحه 17 کتاب درسی)
1- با توجه به شکل بالا معادله انحلال یونی سدیمکلرید را بنویسید.
2- در معادلۀ انحلال هر یک از ترکیبهای یونی زیر، جاهای خالی را پرکنید.
آ) NaOH→.......(aq)+.....(aq)
ب) ......(s)→Al3+(aq)+3NO−3(aq)
پ) BaCl2(s)→........(aq)+........(aq)
اگر محلول الکترولیتهای گوناگون در چنین مداری قرار گیرند، روشنایی یکسانی در لامپ ایجاد نمیکنند. برای نمونه شکل 7، رسانایی الکتریکی محلول 0/1 مولار هیدروکلریک اسید را در مقایسه با محلول 0/1 مولار هیدروفلوئوریک اسید در دمای اتاق نشان میدهد.
به نظر شما اگر محلول الکترولیتهای گوناگون در چنین مداری قرار گیرند آیا روشنایی یکسانی در لامپ ایجاد میکنند؟ پاسخ منفی به این پرسش نشان میدهد که رسانایی الکتریکی محلولهای الکترولیت یکسان نیست. برای نمونه، شکل 7 رسانایی الکتریکی محلول 0/1 مولار هیدروکلریکاسید را در مقایسه با محلول 0/1 مولار هیدروفلوئوریک اسید در دمای اتاق نشان میدهد.

کمتر بودن رسانایی الکتریکی هیدروفلوئوریک اسید نشان میدهد که در شرایط یکسان شمار یونهای موجود در این محلول کمتر از محلول هیدروکلریکاسید است. به دیگر سخن غلظت آنیونها و کاتیونها (یونهای هیدرونیوم) در HCl(aq) بیشتر است. با این توصیف شیمیدانها به کمک مدل آرنیوس، هیدروکلریک اسید را یک اسید قوی و هیدروفلوئوریک اسید را یک اسید ضعیف مینامند.
با هم بیندیشیم (صفحهٔ 18 کتاب درسی)
به اسیدی که هر مولکول آن در آب تنها میتواند یک یون هیدرونیوم تولید کند، اسید تک پروتون دار میگویند. با این توصیف:
1- معادله یونش را برای اسیدهای تک پروتون دار HCl(aq) و HF(aq) در آب بنویسید.
HCl(aq)+H2O(l)→H3O+(aq)+Cl−(aq)
HF(aq)+H2O(l)⇌H3O+(aq)+F−(aq)
2- نمودارهای زیر غلظت نسبی گونههای موجود در محلول این دو اسید را پیش و پس از یونش نشان میدهند.
آ) کدام اسید به طور کامل و کدام یک به طور جزئی یونیده شده است؟
اسید XH به طور کامل یونیده شده (انحلال یونی) و اسید HA به طور جزئی یونیده شده (انحلال یونی - مولکولی) است.
ب) کدام نمودار را میتوان به هیدروکلریک اسید و کدام نمودار را میتوان به هیدروفلوئوریک اسید نسبت داد؟ چرا؟
نمودار XH متعلق به هیدروکلریکاسید (HCl) است؛ زیرا هیدروکلریکاسید، یک اسید قوی تک پروتوندار است که در آب به طور کامل یونیده شده و غلظت یون H+ را در آب افزایش میدهد. نمودار HA متعلق به هیدروفلوئوریکاسید (HF) است؛ زیرا هیدروفلوئوریکاسید یک اسید ضعیف تک پروتوندار است که در آب به طور جزئی یونیده میشود و غلظت یون H+ را در آب کمی افزایش میدهد.
3- شیمیدانها برای بیان میزان یونش اسیدها، از کمیتی به نام درجه یونش (α) استفاده میکنند که به صورت زیر بیان میشود:
آ) پیش بینی کنید درجه یونش برای HCl در محلول هیدروکلریک اسید چند است؟ چرا؟
درجهٔ یونش برای محلول هیدروکلریک اسید (HCl) تقریباً برابر یک است (α≅1). زیرا این اسید در آب کاملاً یونیده میشود به عبارت دیگر شمار مولکولهای یونیده شده آن برابر با شمار کل مولکولهای حل شده در آب.
ب) اگر در محلول هیدروفلوئوریک اسید از هزار مولکول حل شده در دمای اتاق تنها 24 مولکول یونیده شود، درجه یونش آن را حساب کنید.
اینک میتوان اسیدها را بر مبنای میزان یونشی که در آب دارند در دو دسته قوی و ضعیف جای داد. اسیدهایی قوی هستند که میتوان یونش آنها را در آب کامل در نظر گرفت (α≅1). اسیدهای ضعیف در آب به میزان جزئی یونیده میشوند و شمار یونها در محلول آنها کم است (α<1).
خود را بیازمایید (صفحهٔ 19 کتاب درسی)
1- نیتریک اسید، یک اسید قوی است. در محلول 0/2 مولار این اسید، غلظت یونهای هیدرونیوم و نیترات را با دلیل پیش بینی کنید.
از آنجایی که اسیدهای قوی در آب به طور کامل یونیده میشوند، بنابراین غلظت یونهای هیدرونیوم و نیترات، معادل غلظت مولی اسید اولیه است.
HNO3(aq)0/2molL−1+H2O(l)→0/2molL−1H3O+(aq)+NO−3(aq)0/2molL−1
2- اگر در محلول 0/1 مولار استیک اسید (CH3COOH)، غلظت یون هیدرونیوم برابر با 1/35×10−3molL−1 باشد:
آ) معادله یونش استیکاسید را بنویسید.
CH3COOH(aq)+H2O(l)⇌H3O+(aq)+CH3COO−(aq)
ب) درصد یونش آن را حساب کنید.
%α=[H3O+][CH3COOH]×100=1/35×10−30/1×100=%1/35
در زندگی روزانه با انواع اسیدها سر و کار داریم که برخی قوی و اغلب آنها ضعیف هستند. اسیدهای قوی را میتوان محلولی شامل یونهای آب پوشیده دانست، به طوری که در آنها تقریباً مولکولهای یونیده نشده یافت نمیشود. این در حالی است که در محلول اسیدهای ضعیف افزون بر اندک یونهای آب پوشیده، مولکولهای اسید نیز یافت میشوند. برای نمونه، در محلول سرکه شمار ناچیزی از یونهای آب پوشیده هم زمان با شمار زیادی از مولکولهای استیکاسید یونیده نشده حضور دارند. یافتههای تجربی نشان میدهند که در شرایط معین، غلظت همه گونههای موجود در محلول این اسید، همانند دیگر اسیدهای ضعیف ثابت است. آیا میدانید حضور هم زمان یونها و مولکولهای یونیده نشده با غلظت ثابت در محلول چنین اسیدهایی بیانگر چیست؟