درسنامه آموزشی پیام های آسمان هفتم با پاسخ درس هشتم: افتخار بندگی
-
پیامهای آسمان
- درس 1: بینای مهربان
- درس 2: استعانت از خداوند
- درس 3: تلخ یا شیرین
- درس 4: عبور آسان
- درس 5: پیامبر رحمت
- درس 6: اسوه فداکاری و عدالت
- درس 7: برترین بانو
- درس 8: افتخار بندگی
- درس 9: به سوی پاکی
- درس 10: ستون دین
- درس 11: نماز جماعت
- درس 12: آرامش باران
- درس 13: بر بال فرشتگان
- درس 14: کمال هم نشین
- درس 15: مزدوران شیطان
روز به یاد ماندنی
- پسرم، این هدیه را از من و مادرت بپذیر. هدیهای برای تبریک امروز.
با خود گفتم: مگر امروز چه روزی است؟ با کنجکاوی هدیه را برداشتم و آن را باز کردم. انگشتر زیبای نقره با نگینی از عقیق قرمز.
- ممنونم. اما واقعاً من هنوز نفهمیدهام که امروز چه روزی است و این هدیه برای چیست؟
- امروز روز مهمی در زندگی توست؛ تو از امروز به تکلیف میرسی.
- ولی تا روز تکلیف من هنوز چند ماهی باقی ماندهاست.
- اگر به سال شمسی حساب کنی، چند ماه مانده است، ولی سن تکلیف را به سال قمری حساب میکنند. تو امروز وارد مرحله جدیدی از زندگیات میشوی؛ دورانی که در آن مسئولیتهای جدیدی بر عهده میگیری.
با خود گفتم: درست است. از امروز باید این افتخار بزرگ را قدر بدانم و از این پس نمازهایم را به موقع به جا بیاورم. از امروز خداوند مرا به صورت رسمی در جمع بندگانش پذیرفته است.
احساس خوبی داشتم. انگشترم را در دست کردم و به آن نگاه کردم. احساس میکردم مهمتر شدهام و شخصیت من رسمیت یافته است. زیر لب گفتم: انگشتر را نگه میدارم که یادگار روز مهمی در زندگی من است. آن را نگه میدارم تا هرگز این روز را فراموش نکنم. نه این روز را و نه مسئولیتهایم را...
بلوغ شرعی سرآغاز واجب شدن تکالیف دینی است؛ یعنی بر هر دختر و پسری واجب میشود مانند بزرگسالان، به احکام دینی خود مانند نماز، روزه، حجاب و ... عمل کند.
ممکن است انجام تکالیف در ابتدا با دشواری همراه باشد؛ مثلاً:
- هر روز باید پس از اذان صبح برای نماز صبح بیدار شویم،
- در ماه رمضان باید از اذان صبح تا اذان مغرب روزه بگیریم،
- در هنگام روبرو شدن با نامحرمان، باید نگاه خود را کنترل کنیم و ...
حال اگر خداوند ما را دوست دارد که مطمئنیم دوست دارد پس چرا این کارها را بر ما واجب کرده است که انجام برخی از آنها برای ما دشواری دارد؟ برای یافتن پاسخ این سؤال به مثال زیر توجه کنید:
ورزشکاری را تصور کنید که مربیاش برای پیروزی او بر حریف و رسیدن به مقام و مدال، تمرینهای سختی به او میدهد. آیا ورزشکار به مربی خود اعتراض میکند؟ یا چون میداند لازمهٔ پیروزی در مسابقه، ورزیدگی و آمادگی بیشتر است، از آنها استقبال میکند و از مربی خود نیز تشکر میکند؟
برای اینکه ما انسانها هم توان مقابله با شیطان و رسیدن به پاداش الهی را داشته باشیم، خداوند تکالیفی را بر ما واجب کرده است؛ زیرا او ما را آفریده است و به تواناییها و ضعفهای ما بهتر از خودمان آگاه است. او میداند چه چیزی به سود ما و چه چیزی به زیان ماست، و دوست داشتن یا نداشتن ما دلیل خوب یا بد بودن کاری نیست:
فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 92 کتاب درسی)
به کمک دوستانتان در کلاس، کارهای دیگری را نام ببرید که انجام آنها نیازمند تلاش، تمرین و زحمت است ولی موجب رشد و پیشرفت انسان میشود.
1- تکالیف درسی و مشقهایی که یک معلم به دانش آموز میدهد. 2- مسئولیت و کارهایی که پدر یا مادر بر عهده فرزندان قرار میدهند. 3- کارهایی که یک استاد کار به شاگرد خود میسپارد که انجام دهد.
تغییرات دوران بلوغ
در دوران بلوغ علاوه بر تغییراتی که در جسم به وجود میآید، تحولات روحی و شخصیتی مهمی نیز در نوجوانان پدیدار میشود. به عنوان نمونه:
پرسشهای جدید در ذهن به وجود میآید. در این دوران، نوجوانان در دانستههای قبلی خود دچار تردید میشوند و تلاش میکنند دانستههای خود را بر اساس منطقی جدید، نظم دهند. بر اساس همین ویژگی است که دین اسلام میگوید: همه مسلمانان باید اصول دین را براساس فهم و درک درست بنا کنند و از تقلید در آنها بپرهیزند.
و یا اینکه حس استقلال طلبی افزایش مییابد و افراد احساس میکنند میتوانند به صورت مستقل دیدگاههای خود را بیان کنند. به همین دلیل انتظار دارند دیگران به حرفهای آنها توجّه کنند و به آنها اهمّیت دهند.
اینها روحیات فطری و خدادادی است که موجب شکوفایی شخصیت میشود. اگر با این روحیات به درستی رفتار نکنیم و یا زیادهروی کنیم، انحرافات فکری و اخلاقی زیادی در کمین ما خواهد بود؛ به عنوان مثال اگر برای یافتن پاسخهای سؤالات مهمّ دینی، به افراد ناآگاه و یا کسانی که اعتقادات صحیحی ندارند، مراجعه کنیم، جز سرگردانی و گمراهی نتیجهای نخواهیم گرفت.
بلوغ شرعی
بلوغ شرعی سه نشانه دارد؛ اگر یکی از این نشانهها در کسی ظاهر شود، او به بلوغ رسیده است:
1- روییدن مو در برخی قسمتهای بدن،
2- فعّال شدن برخی هورمونها در بدن که نشانههای آن در پسران و دختران متفاوت است،
3- رسیدن به سن بلوغ؛ این سن برای پسران پایان پانزده سالِ قمری و برای دختران پایان نه سال قمری است.
وقتی انسان به سن بلوغ شرعی میرسد، انجام تکالیف شرعی بر او واجب میشود، از جمله نمازهای پنجگانه، روزه، غسلهای مشترک بین مردان و زنان (غسل جنابت و ...) و غسلهای مخصوص زنان (غسل حیض و ...).
ایجاد آمادگی برای انجام تکلیف
انجام تکالیف شرعی قبل از بلوغ واجب نیست؛ امّا خوب است پیش از رسیدن به بلوغ - با کمک پدر و مادر - وظایف دینی خود را فرا بگیریم و با تمرین این تکالیف، علاوه بر بهرهمندی از پاداش الهی، آمادگی کافی را در خود ایجاد کنیم.
تکرار و تمرین دستورات دینی قبل از رسیدن به بلوغ، آنقدر اهمّیت دارد که اهل بیت علیهمالسّلام همواره فرزندانشان را از خردسالی با وظایف دینی آشنا میکردند و از آنان میخواستند به اندازه توانشان، به این تکالیف عمل کنند.
کودکی که قبل از رسیدن به بلوغ شرعی به انجام اعمال دینی عادت کند، به راحتی میتواند بعد از مکلف شدن (در سنین جوانی) واجبات دینیاش را بهجا آورد.
راه شناخت تکالیف دینی
نماز، روزه، خمس و زکات، حج، پرهیز از گناهان و... نمونههایی از تکالیف دینی ما مسلمانان است. انجام صحیح این احکام، سعادت دنیا و آخرت ما را به دنبال دارد. حال چگونه میتوانیم این تکالیف را به درستی انجام دهیم؟
یکی از راههای دستیابی به نحوه صحیح انجام این وظایف، تحصیل علوم دینی است. در هر زمان، افرادی برای کسب دانش و تخصّص به حوزههای علمیه میروند و پس از سالها تحصیل، مطالعه و تحقیق در علوم دینی به تخصّص دست مییابند. به افراد متخصّص در دین، مجتهد یا فقیه میگویند. مجتهدان میتوانند تمام احکام دینی را بهدست بیاورند و شیوهٔ صحیح انجام دستورات خداوند را در هر موضوعی روشن کنند.
به نظر شما، آیا رسیدن به درجهٔ اجتهاد برای همگان امکانپذیر است؟
اگر همه نمیتوانند مجتهد شوند، پس راه شناخت وظایف و تکالیف دینی چیست؟
مراجعه به مجتهد (تقلید)
راه شناخت احکام، مراجعه به متخصّص در احکام دین است که به این کار، تقلید گفته میشود. به مجتهدی هم که دارای شرایط زیر باشد و مردم برای یادگیری احکام به او مراجعه میکنند، مرجع تقلید میگویند.
مرجع تقلید باید شرایطی داشته باشد. برخی از آنها عبارتاند از:
1- زنده باشد،
2- شیعه دوازده امامی باشد،
3- عادل باشد؛ یعنی به واجبات دینی عمل کند و از گناهان دوری کند،
4- اعلم باشد؛ یعنی از سایر مجتهدان داناتر باشد.
شناخت مرجع تقلید، برای عالمان دینی امکانپذیر است و مردم میتوانند با مشورت آنان مرجع تقلید خود را انتخاب کنند.
فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 96 کتاب درسی)
الف) از میان انواع تقلید کدام درست و کدام نادرست است؟
جاهل از جاهل: نادرست جاهل از عالم: درست عالم از جاهل: نادرست
ب) با توجه به شرایط مرجع تقلید، به پرسشهای زیر پاسخ دهید:
1- از دو نفر مجتهد، یکی از آنها داناتر و دیگری مسنتر است، آیا مردم میتوانند از هرکدام که بخواهند تقلید کنند؟ چرا؟
خیر؛ زیرا یکی از شرایط مرجع تقلید آن است که اعلم (داناتر) باشد، بنابراین باید از کسی تقلید کند که این ویژگی دراو باشد.
2- کسانی که امسال به بلوغ میرسند، آیا میتوانند از مرجعی که از دنیا رفته است، تقلید کنند؟ چرا؟
خیر
خودت را امتحان کن (صفحهٔ 96 کتاب درسی)
1) نشانههای بلوغ شرعی را به صورت خلاصه بیان کنید.
بلوغ شرعی سه نشانه دارد: 1- روییدن مو در برخی قسمتهای بدن 2- فعال شدن برخی هورمونها در بدن که نشانه آن در پسران و دختران متفاوت است. 3- رسیدن به سن بلوغ. علاوه بر اینها تغییراتی مانند تغییر صدا و چهره و تغییرات وزن و بروز جوش از نشانههای بلوغ جسمی است.
2) توضیح دهید از چه زمانی باید فراگیری تکالیف شرعی را آغاز کرد؟ چرا؟
خوب است پیش از رسیدن به سن بلوغ – با کمک پدر و مادر – وظایف دینی خود را فرا بگیریم و با تمرین این تکالیف، علاوه بر بهرهمندی از پاداش الهی، آمادگی کافی را در خود ایجاد کنیم.
3) تقلید در احکام شرعی به چه معنی است؟ توضیح دهید.
به مراجعه به متخصص در احکام دین به منظور شناخت احکام تقلید گفته میشود.
4) سه مورد از شرایط مرجع تقلید را بیان کنید.
1- زنده باشد.
2- شیعه دوازده امامی باشد.
3- عادل باشد.
4- اعلم باشد.
پیشنهاد (صفحهٔ 96 کتاب درسی)
1- با توجه به تاریخ تولّدتان، روز رسیدن به افتخار بندگی خدا را مشخص کنید.
2- به کمک خانواده، دبیر و روحانی محل، مرجع تقلید خود را انتخاب کنید.