درس5 ص51: نمودار عینا از کتاب درسی انتخاب شده است و سوالات شبیه ساز کنکور سراسری است"
نکات مهم و دانستنی : 1. در حالت مازاد عرضه، کمبود تقاضا هم داریم 2. در حالت کمبود عرضه، مازاد تقاضا هم داریم.
الف:
در سطح قیمت 3500 تومان؛ عرضه 12 عدد بستنی و تقاضا صفر عدد بستنی است
قیمت تعادلی 2000 تومان است عرضه 6 عدد بستنی و تقاضا 6 عدد بستنی است
بنابر این میتوان گفت که« 6=6-12» 6عدد بستنی مازاد عرضه وجود دارد.
بنابر این میتوان گفت که« 6=0-6» 6عدد بستنی کمبود تقاضا وجود دارد.
ب: در سطح قیمت 1500 تومان: عرضه 4 عدد بستنی و تقاضا 8 عدد بستنی است ؛ بنابراین میشود گفت که« 4=4-8» 4 عدد بستنی کمبود عرضه یا مازاد تقاضا وجود دارد.
در سطح قیمت 3000تومان: عرضه 10 عدد بستنی و تقاضا 2 عدد بستنی است ؛ بنابراین میشود گفت که« 8=2-10» 8 عدد بستنی مازاد عرضه یا کمبود تقاضا وجود دارد.
تقطه تعادلی: محل برخورد دو نمودار عرضه و تقاضا که در این نقطه بازار با مازاد و کمبود مواجه نییست
نقطه تعادلی دو بخش اصلی دارد. 1. قیمت تعادلیPe: که در این نمودار قیمت 2000 تومان است 2. مقدار تعادلی ًQe: که در این نمودار 6 عدد بستنی می باشد.
اگر سطح قیمت ها بیشتر از نقطه تعادل باشد، در این صورت با مازاد عرضه و کمبود تقاضا روبه رو هستیم یعنی فروشنده می خواهد زیاد بفروشد اما خریدار به دلیل قیمت زیاد کالا ، از خرید صرف نظر میکند. در این حالت برخی از فروشندکان یا همان تولیدکنندگان از قیمت کالای خود کم می کنند تا بتوانند کالا را بفروشند.
اگر سطح قیمت ها کمتر از نقطه تعادل باشد، در این صورت با کمبود عرضه و مازاد تقاضا روبه رو هستیم یعنی فروشنده به دلیل قیمت پایین کالای خود انگیزه کافی برای فروش ندارد اما خریدار به دلیل قیمت کم کالا ، به دنبال خرید بیشتر است. از آنجا که گروهی از خریداران موفق به خرید کالای خود نخواهند شد، حاضرند مبلغ بیشتری بپردازند تا کالای مورد نیاز خود را به دست آورند این روند موجب افزایش قیمت و بیشتر شدن انگیزه تولیدکنندگان خواهد شد