سلام.
نیروی اصطکاک ایستایی ، همواره بر روی جسم ساکن عمل میکند. درواقع باید تعریف درستی از اصطکاک ایستایی و جنبشی داشته باشیم تا بتوانیم این موضوع را تشخیص بدهیم. اصطکاک ایستایی ، نیرویی است هم اندازه با نیروی وارده که میتوان اینگونه فرمول بندی کرد :
|fs|=|N|با این اوصاف ، با افزایش نیرو ، بایستی اصطکاک هم افزایش بیابد. اصطکاک جنبشی هم ، نیروی اصطکاکی است که در هنگام حرکت (لغزش) یک جسم بر روی زمین بر جسم وارد میشود ولی از آنجا که جسم حرکت میکند و دارای شتاب است ، پس میتوان گفت که نیروی خالص ، صفر نیست و نیروی وارده بیشتر از نیروی اصطکاک جنبشی است. البته با افزایش نیروی وارده ، مقدار شتاب بصورت خطی رو به افزایش است پس میتوان نتیجه گرفت که نیروی اصطکاک جنبشی متناسب با نیروی وارده ، تغییر میکند اینجاست که نیروی اصطکاک جنبشی را اینگونه تعریف میکنند :
f_k = μ_k.N
که در اینجا μ_k ضریب اصطکاک جنبشی است.
حالا با توجه به این توضیحات میتوان دریافت که نیروی اصطکاک ایستایی فقط در جسم ساکن میتواند باشد چون اگر نباشد ، یعنی نیروی خالص صفر نیست و درنتیجه شتاب میگیرد. گرفتن شتاب هم به منزله وجود نیروی اصطکاک جنبشی است ؛ پس از حالت اصطکاک ایستایی در میآید. البته در این بین یک نوع اصطکاک هم به نام اصطکاک ایستایی آستانه(بیشینه) داریم که درواقع بیشترین مقدار توانایی تحمل نیرو در برابر گرفتن شتاب است که به صورت زیر فرمول بندی میکنند:
f_smax = μ_kmax.N
که μ_kmax ضریب اصطکاک ایستایی آستانه است که مسلما از ضریب اصطکاک جنبشی بیشتر است.
درکل میتوان گفت که نیروی اصطکاک ایستایی همانطور که از اسمش پیداست ، بایستی به دلایل ذیل ، جسم ساکن باشد تا این نیرو وارد عمل شود.
امیدوارم مفید واقع شده باشد.
هاشم زاده از اردبیل.