درسنامه آموزشی فیزیک (2) پایه یازدهم رشته علوم ریاضی با پاسخ 6-1 خطوط میدان الکتریکی
پیش از این دیدیم بارهای الکتریکی در فضای پیرامون خود میدان الکتریکی ایجاد میکنند. آیا میتوانید بردار میدان الکتریکی را در نقاط پیرامون یک ذرّه باردار مثبت یا منفی تجسم کنید؟ مایکل فاراد هنخستین بار در میانهٔ قرن نوزدهم میلادی روشی را برای تجسم این بردارها ارائه کرد. برای مجسم کردن میدان الکتریکی در فضای اطراف اجسام باردار از خطهای جهتداری موسوم به خطوط میدان الکتریکی استفاده میکنیم.
فعالیت 1-3 (کار در کلاس) (صفحهٔ 17 کتاب درسی)
درون یک ظرف شیشهای یا پلاستیکی با عمق کم، مقداری پارافین مایع یا روغن کرچک به عمق حدود بریزید و داخل آن دو الکترود نقطهای قرار دهید. الکترودها را با سیم به پایانههای مثبت و منفی یک مولد ولتاژ بالا، مانند مولد وان دوگراف وصل کنید. روی سطح پارافین، مقدار کمی بذر چمن یا خاکشیر بپاشید. مولد را روشن کنید. اکنون به سمت گیری دانهها در فضای بین دو الکترود توجه کنید. شکل سمتگیری دانهها در این فضا را رسم کنید.
دانهها تحت تأثیر میدان الکتریکی ایجاد شده توسط الکترودها، هم ردیف شده و خطوط میدان الکتریکی را مطابق شکل در فضای اطراف الکترودها نمایش میدهند.
اگر یک بار آزمون را در نزدیکی یک ذرّهٔ باردار مثبت یا منفی قرار دهیم، بسته به نوع بار، نیروی الکتریکی وارد به بار آزمون در جهت دور شدن از ذرّه (شکل 1-13- الف) و یا در جهت نزدیک شدن به آن (شکل 1-13- ب) خواهد بود.

خطهای میدان در هر نقطه، هم جهت با بردار میدان الکتریکی در آن نقطه است (شکل 1-14).

بنابراین، طرحی که از سمتگیری دانهها در فعالیت 1-3 دیدید، در واقع طرحی از خطوط میدان الکتریکی در فضای بین دو الکترود بوده است.
قاعدههای رسم خطوط میدان الکتریکی عبارتاند از:
1- در هر نقطه، بردار میدان الکتریکی باید مماس بر خط میدان الکتریکی عبوری از آن نقطه و درهمان جهت باشد (شکل 1-15).

2- میزان تراکم خطوط میدان در هر ناحیه از فضا نشان دهندهٔ اندازهٔ میدان در آن ناحیه است؛ هرجا خطوط میدان متراکمتر باشد، اندازهٔ میدان بیشتر است (شکل 1-16).

3- در آرایشی از بارها خطوط میدان الکتریکی از بارهای مثبت شروع و به بارهای منفی ختم میشوند.
4- خطوط میدان برایند هرگز یکدیگر را قطع نمیکنند (شکل 1-17) یعنی از هر نقطهٔ فضا فقط یک خط میدان الکتریکی میگذرد.

تجسم واقعی خطوط میدان، در فضاست، و بنابراین طرحی سه بعدی دارد (شکل 1-18).

پرسش 1-4 (صفحهٔ 19 کتاب درسی)
به نظر شما چرا خطوط میدان الکتریکی برایند هرگز یکدیگر را قطع نمیکنند؟
از آنجایی که به بارهای الکتریکی در راستای خطوط میدان نیرو وارد میشود، اگر خطوط میدان در یک نقطه یکدیگر را قطع کنند، در این نقطه دو میدان الکتریکی برایند در جهتهای مختلف وجود خواهد داشت. بنابراین با قرار دادن ذرهی باردار در این نقطه، دو مسیر حرکت برای ذره پیشرو است که امکانپذیر نیست. بنابراین خطوط میدان برایند یکدیگر را قطع نمیکنند.
میدان الکتریکی یکنواخت: اگر دوباره اسباب فعالیت 1-3 را سوار کنید و این بار الکترودهای نقطهای را با دو صفحهٔ فلزی موازی جایگزین کنید و دوباره به سمتگیری دانهها در فضای بین دو الکترود توجه کنید، طرحی از خطوط میدان الکتریکی را مشاهده میکنید که در شکل 1-19 نشان داده شده است. خطوط این میدان، در فضای بین دو صفحه و دور از لبههای صفحات، مستقیم، موازی و هم فاصله اند؛ یعنی بردار میدان در تمام نقاط بین دو صفحه هم اندازه و هم جهت است. به چنین میدانی، میدان الکتریکی یکنواخت گفته میشود (شکل 1-20).
![]() |
![]() |
نیروی الکتریکی وارد بر بار الکتریکی در یک میدان الکتریکی: گرچه برای تعریف میدان الکتریکی یک جسم باردار از بار آزمون مثبت استفاده کردیم، ولی وجود این میدان مستقل از بار آزمون است. بنابراین، اگر بار الکتریکی در میدان الکتریکی ناشی از اجسام باردار دیگری قرار گیرد، این میدان بر آن نیروی را وارد می کند. نیروی از رابطهٔ زیر به دست میآید:
(6-1)
بزرگی این نیرو از رابطهٔ بهدست میآید، و جهت آن اگر مثبت باشد، در همان جهت و اگر منفی باشد، در خلاف جهت خواهد بود.
پرسش 1-5 (صفحهٔ 19 کتاب درسی)
بار را در نقطههای ، و از میدان الکتریکی غیر یکنواخت شکل زیر قرار دهید و جهت نیروی الکتریکی وارد بر این بار منفی را تعیین کنید.
در هر نقطهای از میدان الکتریکی به بار منفی نیرو در خلاف جهت میدان وارد میشود.
فعالیت 1-4 (صفحهٔ 19 کتاب درسی)
تولید مثل برخی از گلها به زنبورهای عسل وابسته است. گردهها به واسطهٔ میدان الکتریکی، از یک گل به زنبور و از زنبور به گل دیگر منتقل میشوند. در این باره تحقیق کنید.
زنبورهای عسل معمولاً در حین پرواز دارای بار مثبت میشوند و وقتی به گرده بدون باری بر روی بساک یک گل میرسند، میدان الکتریکی آنها باعث القای بار منفی در یک در یک سمت گرده شده و جاذبهی بین بارهای مثبت و منفی سبب کشیده شدن گرده به سمت زنبور میشود. گردهها روی مویژههای ریز زنبور قرار میگیرند. وقتی زنبور در اطراف گل دیگری پرواز میکند بارهای منفی را بر روی کلالهی گل القا میکند. هرگاه نیروی الکتریکی وارد از طرف کلاله به گرده متصل به زنبور، بزرگتر از نیروی الکتریکی وارد از طرف زنبور بر گرده باشد، گرده به سمت کلاله کشیده و گردهافشانی صورت میپذیرد.
تمرین 1-7 (صفحهٔ 21 کتاب درسی)
روی سطح بادکنکی به جرم بار الکتریکی ایجاد میکنیم و آن را در یک میدان الکتریکی قرار میدهیم. بزرگی و جهت این میدان الکتریکی را در صورتی که بادکنک معلق بماند، تعیین کنید. از نیروی شناوری وارد به بادکنک چشم پوشی کنید.
برای اینکه بادکنک در میدان الکتریکی معلق بماند، نیروی الکتریکی وارد بر بادکنک باید روبه بالا باشد تا نیروی وزن آن را خنثی کند. چون به بار منفی نیرو در خلاف جهت میدان وارد میشود، بنابراین میدان الکتریکی رو به پایین است. بزرگی میدان الکتریکی نیز به صورت زیر به دست میآید:
شرط معلق بودن
فعالیت 1-5 (صفحهٔ 21 کتاب درسی)
رسوب دهندهٔ الکتروستاتیکی دود و غبار را از گازهای زائدی که از دودکش کارخانهها و نیروگاهها بالا میآید جدا میسازد. رسوب دهندهها انواع مختلفی دارند. در مورد اساس کار این رسوب دهندهها تحقیق کنید. شکلهای روبه رو تأثیر رسوب دهنده را در کاهش آلودگی هوای ناشی از یک دودکش نشان میدهد.
رسوب دهنده دستگاهی است که با ایجاد یک میدان الکتریکی، ذرات موجود در یک گاز یا هوا را از آن جدا میسازد. این فیلتر طی دو مرحله عمل جداسازی ذرات را انجام میدهد: در مرحلهی اول ذرات معلق در هوا پس از عبور از «کرونای تخلیه» که ناحیهی کوچکی در فیلتر است باردار میشوند. در مرحلهی دوم، این ذرات که به بار اشباع خود رسیدهاند، توسط یک میدان الکتریکی قوی از جریان هوا جدا گردیده و به سوی یک الکترود که جهت خنثیسازی بار این ذرات به کار میرود حرکت میکنند. در آنجا با از دست دادن بار خود بر روی یک بستر مناسب تهنشین میشوند. مزیت برتر این نوع فیلتر نسبت به سایر فیلترها این است که افت فشار کمتری در مسیر جریان هوا ایجاد میکند. همچنین برای جداسازی ذرات کوچکتر از یک میکرون که فیلترهای دیگر بازده جداسازی پایینی دارند، استفاده از این فیلتر مناسب است.