Loading [MathJax]/extensions/TeX/color.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی زیست شناسی (1) کلاس دهم رشته تجربی با پاسخ فصل 6- گفتار 2: سامانۀ بافتی

آخرین ویرایش: 11:40   1400/12/27 57592 گزارش خطا

اگر ریشه، ساقه و برگ را در نهان‌دانگان برش دهیم، سه بخش در آنها قابل تشخیص است ؛ به هر یک از این بخش‌ها سامانۀ بافتی می‌گویند؛ زیرا هر سامانه از بافت‌ها و یاخته‌های گوناگونی تشکیل شده است؛ بنابراین پیکر گیاهان نهان‌دانه (گل دار) از سه سامانۀ بافتی به نام‌های پوششی، زمینه‌ای و آوندی تشکیل می‌شود (شکل 11). هر سامانۀ بافتی، عملکرد خاصی دارد؛ مثلاً سامانۀ بافت پوششی، اندام‌ها را در برابر خطرهایی حفظ می‌کند که در محیط بیرون قرار دارند. به‌نظر شما عملکرد دو سامانۀ دیگر چیست؟ در ادامه، به توضیح هر یک از این سامانه‌ها می‌پردازیم.

سه سامانۀ بافتی در گیاه
شکل 11- سه سامانۀ بافتی در گیاه

سامانۀ بافت پوششی

این سامانه سراسر اندام گیاه را می‌پوشاند و آن رادر برابر عوامل بیمار‌ی‌زا و تخریب‌گر، حفظ می‌کند؛ بنابراین عملکردی شبیه پوست در جانوران دارد.

سامانۀ بافت پوششی دربرگ‌ها، ساقه‌ها و ریشه‌های جوان روپوست نامیده می‌شود و معمولاً از یک لایه یاخته تشکیل شده است (شکل 12). سامانۀ بافت پوششی در اندام‌های مسنِّ گیاه، پیراپوست (پریدرم) نامیده می‌شود و با آن در گفتار 3، آشنا می‌شوید.

یکی از کارهای روپوست، کاهش تبخیر آب از اندام‌های هوایی گیاه است؛ اما روپوست چگونه این کار را انجام می‌دهد؟ در شکل 12 می‌بینید که لایه‌ای روی سطح بیرونیِ یاخته‌های روپوست قرار دارد. این لایه پوستک نامیده می‌شود. پوستک از ترکیبات لیپیدی ساخته شده است. یاخته‌های روپوستی این ترکیبات را می‌سازند. پوستک از ورود نیش حشرات و عوامل بیماری‌زا به گیاه، نیز جلوگیری می‌کند و در حفظ گیاه در برابر سرما نیز نقش دارد. بعضی گیاهان پوستک ضخیم دارند. پوستک به‌علت لیپیدی بودن به کاهش تبخیر آب از سطح برگ کمک می‌کند.

سه سامانۀ بافتی در گیاه
شکل 12- روپوست در برگ

بعضی یاخته‌های روپوستی دراندام‌های هوایی گیاه، به یاخته‌های نگهبان روزنه، کُرک و یاخته‌های ترشحی، تمایز می‌یابند (شکل 13). یاخته‌های نگهبان روزنه برخلاف یاخته‌های دیگر روپوست، سبزینه دارند. تار کشنده در ریشه‌های جوان، از تمایز یاخته‌های روپوست ایجاد می‌شود. روپوستِ ریشه، پوستک ندارد. به‌نظر شما این ویژگی چه فایده‌ای دارد؟

سه سامانۀ بافتی در گیاه
شکل 13- الف) یاخته‌های نگهبان روزنه؛
ب) یاختهٔ ترشحی و کُرک.

سامانهٔ بافت زمینه‌ای

این سامانه که فضای بین روپوست و بافت‌آوندی را پر می‌کند از سه نوع بافت پارانشیمی (نرم‌آکَنه)، کلانشیمی (چسب آکَنه) و اسکلرانشیمی (سخت آکَنه) تشکیل می‌شود.

بافت پارانشیمی رایج‌ترین بافت در این سامانه است. یاخته‌های پارانشیمی، دیوارۀ نخستین نازک و چوبی نشده دارند؛ بنابراین نسبت به آب نفوذپذیرند (شکل 14). وقتی گیاه زخمی می‌شود،یاخته‌های پارانشیمی تقسیم می‌شوند و آن را بازسازی می‌کنند. بافت پارانشیمی کارهای متفاوتی، مانند ذخیرۀ مواد و فتوسنتز انجام می‌دهد. پارانشیم سبزینه‌دار به فراوانی در اندام‌های سبزگیاه، مانند برگ‌دیده می‌شود.

(یاخته‌های نرم آکَنه‌ای با دیوارۀ نازک (الف)، ترسیمی از یاخته‌های نرم آکَنه ای (ب
شکل 14- الف) یاخته‌های پارانشیمی با دیوارهٔ نازک؛
ب)، ترسیمی از یاخته‌های پارانشیمی

فعّالیت (صفحهٔ 87 کتاب درسی)

 

سامانۀ بافت زمینه‌ای در گیاهان آبزی از پارانشیمی ساخته می‌شود که فاصلۀ فراوانی بین یاخته‌های آن وجود دارد. این فاصله‌ها با هوا پر شده‌اند. این ویژگی چه اهمیتی برای گیاهی دارد که در آب زندگی می‌کند؟

هوا موجب سبک شدن و غوطه‌ور شدن گیاه در آب و شناور نگه داشتن آن می‌شود. هوا در این گیاهان در تأمین اکسیژن برای یاخته‌های گیاه عمل می‌کند.

بافت کلانشیم از یاخته‌هایی با همین نام ساخته شده است. این یاخته‌ها دیوارۀ پسین ندارند؛ اما دیوارۀ نخستین آنها ضخیم است. به همین علت کلانشیم‌ها ضمن ایجاد استحکام، سبب انعطاف‌پذیری اندام می‌شوند. این بافت مانع رشد اندام گیاهی نمی‌شود. یاخته‌های کلانشیمی معمولاً زیرِ روپوست قرار می‌گیرند (شکل 15).

دیوارۀ ضخیم یاخته‌های چسب آکَنه‌ای
شکل 15- الف) دیوارهٔ ضخیم یاخته‌های چسب آکَنه‌ای به علت رنگ آمیزی تیره دیده می‌شود؛
ب) ترسیمی از یاختهٔ کلانشیمی

بافت اسکلرانشیم از یاخته‌هایی با همین نام ساخته شده است. ذره‌های سختی که هنگام خوردن گلابی زیر دندان حس می‌کنیم، مجموعه‌ای از این یاخته‌هاست. یاخته‌های اسکلرانشیمی دیوارۀ پسین ضخیم و چوبی شده دارند. چوبی شدن دیواره، سبب مرگ پروتوپلاست می‌شود دیوارهٔ این یاخته‌ها ضخیم و به علت تشکیل ماده‌ای به نام لیگنین (چوب) چوبی شده است. چوبی شدن دیواره سبب مرگ پروتوپلاست می‌شود. این یاخته‌ها نقش استحکامی دارند.

دو نوع یاختۀ اسکلرانشیمی وجود دارد. اسکلرئید‌ها، یاخته‌های کوتاه و فیبرها، یاخته‌های دراز اسکلرانشیمی. از فیبرها در تولید طناب و پارچه نیز استفاده می‌کنند.

 (فیبر در برش عرضی و ترسیمی از آن (الف)، اسکلرئید و ترسیمی از آن (ب
شکل 16- الف) فیبر در برش عرضی و ترسیمی از آن؛
ب) اسکلرئید و ترسیمی از آن
ج) اسکلرئید در گلابی

سامانه بافت آوندی

این سامانه بافتی، ترابری مواد را در گیاه بر عهده دارد، زیرا دارای بافت آوند چوبی و بافت آوند آبکشی است. به یاد می‌آورید این دو نوع بافت چه تفاوت اساسی با هم دارند؟

اصلی‌ترین یاخته‌های این بافت‌ها، یاخته‌هایی‌اند که آوندها را می‌سازند و همان‌طور که می‌دانید شیرۀ خام و پرورده را در سراسر گیاه جابه‌جا می‌کنند. در این بافت‌ها علاوه بر آوندها، یاخته‌های دیگری مانند یاخته‌های پارانشیمی و فیبر نیز وجود دارد.

آوندهای چوبی یاخته‌های مرده‌ای‌اند که دیوارۀ چوبی شدۀ آنها، به جا مانده است. لیگنین در دیوارۀ یاخته‌های آوندچوبی به شکل‌های متفاوتی قرار می‌گیرد (شکل 17 ).

آوندهای چوبی به شکل‌های متفاوتی دیده می‌شوند
شکل 17- آوندهای چوبی به شکل‌های متفاوتی دیده می‌شوند.

بعضی آوندهای چوبی از یاخته‌های دوکی شکل دراز به نام تراکئید ساخته شده‌اند. درحالی که بعضی دیگر، از به دنبال هم قرار گرفتنِ یاخته‌های کوتاهی به نام عنصر آوندی تشکیل می‌شوند. در عناصر آوندی دیوارۀ عرضی از بین رفته و لولۀ پیوسته‌ای تشکیل شده است.

آوند آبکش از یاخته‌‌هایی ساخته می‌شود که دیوارۀ نخستین سلولزی دارند. دیوارۀ عرضی در این یاخته‌ها صفحۀ آبکشی دارد. این یاخته‌ها هسته ندارند، اما زنده‌اند؛ زیرا سیتوپلاسم آنها از بین نرفته است. در کنار آوندهای آبکش نهان‌دانگان، یاخته‌های همراه قرار دارند.این یاخته‌ها به آوندهای آبکش در ترابری شیرۀ پرورده کمک می‌کنند (شکل 18). همان‌طور که در شکل 18 می‌بینید، دسته‌های فیبر، آوندها را در بر گرفته‌اند.

آوندهای چوبی و آبکشی در یک دستۀ آوندی
شکل 18- آوندهای چوبی و آبکشی در یک دستۀآوندی

فعّالیت (صفحهٔ 89 کتاب درسی)

 

الف) سه سامانۀ بافتی و انواع یاخته‌های سامانۀ بافت زمینه‌ای را با هم مقایسه کنید.

سامانه‌ی بافتی وظیفه انواع یافته‌ها
زمینه‌ای    فضای بین روپوست و آوندها را پر می‌کند و وظایف متفاوتی دارد.  1- نرم آکنه 2- چسب آکنه 3- سخت آکنه
پوششی  محافظت از گیاه   1- روپوست 2- پریدرم (پیراپوست)
آوندی     انتقال شیره خام و شیره پرورده   چوبی: 1- عناصر آوندی 2- تراکئید آبکشی
بافت زمینه‌ای  ویژگی  وظیفه
نرم آکنه  دیواره‌ی نخستین نازک و چوبی نشده و نسبت به آب نفوذ پذیر  ذخیره مواد، فتوسنتز، ترمیم بافت آسیب دیده
چسب آکنه فاقد دیواره پسین دارای دیواره نخستین ضخیم  استحکام، انعطاف‌پذیری، فتوسنتز
سخت آکنه دارای دیواره پسین ضخیم و چوبی شده و اغلب سبب مرگ پروتوپلاست می‌شود.  استحکام

ب) مقدار بافت آوندچوبی در ساقۀ چوبی شده، به مراتب بیشتر از بافت آوندآبکشی است. این وضع چه اهمیتی برای گیاه دارد؟
چون گیاه نیاز بیشتری به آب و املاح برای رشد در مقایسه با شیره پرورده دارد و از طرفی چون آوند چوبی، لیگنینی می‌شود باید نقش استحکامی را نیز ایفا کند. همینطور برای به گردش درآمدن آب در گیاه، همیشه حجم عظیمی از آب تبخیر می‌شود. بنابراین گیاه به آوندهای چوبی بیشتر از آوندهای آبکشی نیاز دارد.