Processing math: 100%

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی زمین شناسی کلاس یازدهم رشته ریاضی و تجربی با پاسخ فصل 5: زمین شناسی و سلامت

آخرین ویرایش: 14:31   1401/09/8 105420 گزارش خطا

شاید در نگاه اول، ارتباطی بین زمین‌شناسی و سلامت انسان و علم پزشکی دیده نشود، اما وقتی بدانیم منشأ آبی که می‌نوشیم، غذایی که می‌خوریم و هوایی که تنفس می‌کنیم از زمین است، بهتر می‌توانیم این ارتباط را درک کنیم. بیشتر عناصری که در محیط زیست وجود دارند، از سنگ کره منشأ می‌گیرند. این عناصر بر اثر فرایندهای مختلف و از طریق خاک، آب و هوا وارد چرخۀ طبیعت می‌شود.

آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که از طریق آب، غذا و هوا چه مواد و عناصری وارد بدن شما می‌شود؟ آیا می‌دانید این مواد می‌توانند چه اثرات مثبت یا منفی بر بدن شما داشته باشند؟ این مواد از کجا آمده‌اند؟

کانی فلوئوریت $(Ca{F_2})$
کانی فلوئوریت
کانی راگار (AsS) سمی
کانی راگار (AsS) - سمی
کانی هالیت (Nacl)
کانی هالیت (Nacl)
کانی اورپیمان $(A{s_2}{S_3})$ - سمی
کانی اورپیمان - سمی

زمین‌شناسی پزشکی

منشأ همۀ عناصر سازنده بدن انسان و سایر جانداران، از زمین است. به عبارتی این عناصر، زمین‌زاد هستند. اگر مقدار این عناصر به دلایلی در بدن، کم یا زیاد شود، سلامت انسان به خطر می‌افتد.

تأثیر مواد زمین بر تندرستی انسان، از هزاران سال پیش شناخته شده است. در متون قدیمی پزشکی چینی، ارتباط زمین و سلامت انسان یادآوری شده است. در ایران، دانشمندانی مانند ابوریحان بیرونی، ابن‌سینا و خواجه نصیرالدین طوسی در کتاب‌های خود به فواید برخی از سنگ‌ها و کانی‌ها برای درمان بیماری‌ها اشاره کرده‌اند.

از مدت‌ها پیش مشخص شده بود که برخی بیماری‌ها در مناطق خاصی از زمین، شیوع بیشتری دارند. دانشمندان با آگاهی از ارتباط بین زمین و سلامتی، میان رشته جدیدی به نام زمین‌شناسی پزشکی را به شاخه‌های علم زمین‌شناسی افزودند تا نقش و تأثیر عناصر و کانی‌ها که از طریق هوا، آب و غذا، وارد بدن ما و دیگر موجودات زنده می‌شوند، را مطالعه کنند. زمین‌شناسی پزشکی، یک علم درمانی نیست؛ بلکه به دنبال بررسی عامل بیماری‌های زمین‌زاد است. بنابراین ارتباط نزدیکی با زیست‌شناسی، شیمی و شاخه‌های علم پزشکی دارد.

سنگ‌ها، بخش اساسی سازنده زمین هستند که از عناصر مختلف تشکیل شده‌اند. هوازدگی سنگ‌ها، باعث تشکیل خاک می‌شود. گیاهان بر روی خاک می‌رویند و برخی جانوران، از گیاهان تغذیه می‌کنند. آب آشامیدنی نیز، در طی حرکت خود در چرخه آب، از درون سنگ و خاک، عبور و برخی عناصر آنها را در خود حل می‌کند. هوا و بیشتر غبارها و گازهای موجود در هواکره، منشأ زمینی دارند. بنابر این سلامت انسان و سایر موجودات زنده، تحت تأثیر عناصر زمینی است.

عوامل زمین شناختی مؤثر بر سلامت انسان
شکل 1-5- عوامل زمین شناختی مؤثر بر سلامت انسان

پراکندگی و تمرکز عناصر

در علم ژئوشیمی، ترکیب شیمیایی سنگ، خاک و آب تعیین می‌شود. مطالعات ژئوشیمیایی نشان می‌دهد که توزیع عناصر در زمین و ترکیب سنگ‌ها در مناطق مختلف، متفاوت است.

عناصر تشکیل‌دهنده گرانیت و سنگ آهک: سنگ آهنک (رسوبی): اکسیژن+کلسیم+کربن سنگ گرانیت (آذرین): آلومینیم+اکسیژن+سیلیسیم+عناصر دیگر
شکل 2-5- عناصر تشکیل دهنده گرانیت و سنگ آهک

جدول 1-5- تقسیم‌بندی عناصر از نظر غلظت در پوسته زمین و بدن موجودات زنده

طبقه بندی عناصر غلظت در پوسته عناصر اهمیت در بدن
اصلی بیشتر از 1 درصد اکسیژن، آهن، کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم اساسی
فرعی بین 1 تا 0/1 درصد تیتانیم، منگنز و فسفر اساسی
جزئی کمتر از 0/1 مس، طلا، روی، سرب، کادمیم و ... اساسی - سمی

بیشتر عناصر جدول تناوبی، از زمین به بدن موجودات منتقل و وارد بافت‌های مختلف بدن می‌شوند. عناصر مورد نیاز برای عملکرد دستگاه‌های بدن، عناصر اساسی هستند. این عناصر، در تمام بافت‌های سالم بدن وجود دارند و نبود یا کمبود و حتی وجود آنها در مقادیر بیشتر از حد نیاز، باعث ایجاد بیماری یا عارضه می‌شود.

نمودار تأثیر عناصر بر سلامت انسان
شکل 3-5- نمودار تأثیر عناصر بر سلامت انسان

عناصر جزئی، در پوسته زمین و بدن موجودات زنده به مقدار بسیار کم یافت می‌شوند. این عناصر، گاهی در بدن به عنوان عنصر اساسی و موردنیاز و گاهی به عنوان عنصر سمی محسوب می‌شوند که باعث ایجاد عوارض و یا بیماری می‌گردند.

در فصل 2 خواندید که بعضی سنگ‌ها و خاک‌ها، در برخی از عناصر، بی‌هنجاری مثبت یا منفی نشان می‌دهند. گیاهان، عناصر موردنیاز خود را برای رشد از این خاک‌ها می‌گیرند. بنابراین در بعضی از گونه‌های گیاهی، تمرکز عناصر بیش از حد معمول ایجاد می‌شود. اگر جانوران از این گیاهان تغذیه کنند غلظت برخی از عناصر در آنها از حد معمول، بیشتر شده، می‌تواند باعث بیماری در آنها شود.

زمین‌شناسان با تهیه نقشه پراکندگی ژئوشیمیایی عناصر، مناطقی را که احتمال خطر بیماری‌های خاصی در آنها وجود دارد، معرفی می‌کنند. برای مثال نقشه ژئوشیمیایی فلز سمی کادمیم در خاک کشور سوئد در شکل زیر نشان داده شده است (شکل 4-5). به همین ترتیب می‌توان با تهیه نقشه از مناطقی که در آن بیماری‌های خاصی شایع است، به بررسی عوامل زمین‌شناسی مؤثر بر ایجاد آنها پرداخت.

نقشه ژئوشیمیایی فلز سمی کادمیم در خاک کشور سوئد (بیشترین مقدار، رنگ قرمز)
شکل 4-5- نقشه ژئوشیمیایی فلز سمی کادمیم در خاک کشور سوئد (بیشترین مقدار، رنگ قرمز)

جمع‌آوری اطلاعات (صفحه 78 کتاب درسی)

 

گیاهانی را معرفی کنید که می‌توانند عناصر خاصی را در خود متمرکز کنند.  در هر گروه از گیاهان می‌تواند عناصر خاصی متمرکز شود. مثلاً در گیاهان دانه‌ دار عنصر فسفر، در سبزیجات، نیتروژن و در گیاهان جالیزی پتاسیم ذخیره می‌‌شود.

بررسی کنید که ماهی چه عناصری را در بدن خود متمرکز می‌کند؟ معمولاً در بدن ماهی‌‌ها فلزات سنگینی چون جیوه، سرب، کادمیم، روی و ید تجمع پیدا می‌کند.

منشأ بیماری‌های زمین زاد

سنگ‌های دارای آرسنیک

آرسنیک، یک عنصر غیرضروری و سمّی است. این عنصر، منشأ زمین زاد دارد و برخی سنگ‌ها مانند سنگ‌های آتشفشانی، دارای بی‌هنجاری مثبت آرسنیک است. مهم‌ترین مسیر انتقال آن از زمین به گیاهان و جانوران و انسان، از راه آب آلوده به این عنصر است. کشورهای زیادی در معرض آلودگی این عنصر هستند. در این کشورها، سنگ‌ها و کانی‌های دارای آرسنیک (مانند پیریت)، در معرض هوازدگی، اکسیده یا حل می‌شوند و عناصر موجود در آنها وارد منابع آب و سپس وارد بدن موجودات زنده می‌شود و باعث ایجاد بیماری می‌گردد.

وقتی مقادیر بالای این عنصر وارد بدن انسان می‌شود، عوارض و بیماری‌های متعددی مانند ایجاد لکه‌های پوستی، سخت شدن و شاخی شدن کف دست و پا، دیابت و سرطان پوست را ایجاد می‌کند.

 آلودگی آب و خاک به آرسنیک
شکل 5-5- آلودگی آب و خاک به آرسنیک
نقشه پراکندگی مناطق دارای آلودگی آرسنیک در جهان (نقاط قرمز)
شکل 6-5- نقشه پراکندگی مناطق دارای آلودگی آرسنیک در جهان (نقاط قرمز)

آرسنیک موجود در بعضی از سنگ‌ها، مانند زغال سنگ به مواد غذایی منتقل می‌شود. به نمونه‌ای از آن می‌توان در خشک کردن فلفل قرمز و ذرّت به وسیله زغال سنگ در ناحیه‌ای از جنوب چین اشاره کرد. در این منطقه، خشک کردن مواد غذایی با حرارت زغال سنگ در محیط بسته، سبب آزاد شدن آرسنیک و ورود آن به مواد غذایی و آلودگی آنها می‌شود.

سنگ‌های دارای عنصر کادمیم

کادمیم، عنصری سمی و سرطان زاست که در کانسنگ‌های سولفیدی یافت می‌شود و مهم‌ترین منشأ آن در معادن روی و سرب است. این عنصر، از طریق گیاهان خوراکی و آب وارد بدن می‌شود.

سنگ‌های دارای جیوه

جیوه، عنصری سمی است که از سنگ‌های آتشفشانی، چشمه‌های آب گرم، در طی فرایند استخراج مواد معدنی و جداسازی طلا از کانسنگ آن به دست می‌آید. در مناطق معدنی، فرایند استخراج طلا یا ملقمه کردن طلا با جیوه در فعالیت‌های معدنی، منجر به آلودگی گسترده جیوه شده است. قرارگیری دراز مدت در معرض جیوه، از طریق دهان (آب و غذا) و پوست، باعث آسیب رساندن به دستگاه‌های عصبی، گوارش و ایمنی می‌شود.

مسمومیت با جیوه، اولین بار در سال 1956 در میناماتا ژاپن شایع شد که باعث بروز بیماری میناماتا و تولد کودکان ناقص گردید. مسمومیت به متیل جیوه در ژاپن، سوئد، عراق و ایالات متحده مشاهده شده است.

جمع‌آوری اطلاعات (صفحه 81 کتاب درسی)

 

در مورد ملقمه کردن طلا با جیوه، اطلاعات جمع آوری و در کلاس ارائه کنید.
در طی قرن‌ها روش ملقمه‌سازی عمده‌ترین روش برای جدا کردن طلا و نقره آزاد یا طبیعی از کانه‌های حاوی آن‌ها بوده است. اساس این روش بر خاصیت جذب طلا و نقره توسط جیوه استوار است. با استفاده از این روش به‌ سادگی می‌توان طلا را از دیگر کانی‌های باطله جدا نمود. این روش برای کان سارهایی که طلای آزاد با عیار قابل ملاحظه‌ای دارند کاربرد دارد. در ابتدا از این روش به‌ تنهایی استفاده می‌شد ولی بعد از استفاده از روش سیانوراسیون، روش ملقمه‌سازی به‌ عنوان روش مکمل سیانوراسیون به‌ کار برده می‌شود.

- اصول روش ملقمه‌سازی:
معمولاً در این روش ماده معدنی تا 75 درصد زیر 75 میکرون (200 مش) خرد شده و سپس پالپی با غلظت 40 درصد وزنی جامد تهیه می‌شود. پالپ را داخل یک آسیای گلوله‌ای می‌ریزند و حداقل به اندازه وزن طلا و نقره موجود در ماده معدنی، به آن جیوه اضافه می‌کنند (البته همیشه 10 تا 20 درصد بیشتر از وزن طلا و نقره موجود به آن جیوه اضافه می‌شود). تعداد کمی هم گلوله به آن اضافه می‌کنند و به مدت 2 تا 12 ساعت آسیا را به کار می‌اندازند.
پس از آن که طلا و نقره کاملاً جذب جیوه شد محتویات آن را خارج کرده داخل آسیا را کاملاً تمیز می‌کنند. در زیر آسیا چند میز که با هم اختلاف ارتفاعی حدود 10 تا 15 سانتی‌ متر دارند وجود دارد و سه عدد ظرف جداگانه در بین میزها قرار دارد. محتویات داخل آسیا را با آب به داخل اولین ظرف ریخته، ضمن شستشو مواد خارج شده و از اولین ظرف روی اولین میز ریخته و سپس از آن وارد دومین میز می‌گردد.

از ظرف دوم مواد بر روی میز دوم ریخته می‌شود. میز دوم از جنس مس ساخته شده که روی آن جیوه اندود شده است هنگامی که پالپ به آرامی از روی میز دوم عبور می‌کند ذرات جیوه حاوی طلا که در کف میز حرکت می‌کنند به میز می‌چسبند. سپس این مخلوط را شستشو می‌دهند تا گل‌ و لای آن کاملاً جدا شود، جیوه‌ای که روی میز باقی مانده را جمع‌آوری می‌کنند و به‌ وسیله فیلتر کردن بر روی پارچه ضخیمی آب و جیوه به‌ وسیله فشار هوا تبخیر می‌شود و طلا و نقره باقی مانده بر روی فیلتر جمع‌آوری شده و به بخش ذوب ارسال می‌‌گردد.

سنگ‌های دارای فلوئور

فلوئور، یک عنصر اساسی است که کمبود یا مصرف زیاد آن، هر دو باعث بروز بیماری می‌شود و منشأ اصلی و مسیر ورود آن به بدن، از راه نوشیدن آب است. فلوئور در ترکیب کانی‌های رسی و میکای سیاه به مقدار زیاد وجود دارد. دندان از کلسیم فسفات و مواد آلی تشکیل شده است. ورود مقداری فلوئور به ساختار بلوری دندان، باعث سخت‌تر شدن آن و مقاومت بیشتر در برابر پوسیدگی می‌شود. همچنین فلوئور در کاهش ابتلا به پوکی استخوان نیز مؤثر می‌باشد. کمبود فلوئور در رژیم غذایی، از مدت‌ها پیش عامل پوسیدگی دندان، شناخته شده و به همین دلیل، برای جبران این کمبود، مقداری فلوئور در ترکیب خمیر دندان وارد شده است.

جمع‌آوری اطلاعات (صفحه 81 کتاب درسی)

 

خمیر دندان مصرفی شما چه مقدار فلوئور باید داشته باشد؟ میزان فلوئور برای بزرگسالان باید 1000 تا 1500 ppm باشد.

آیا مردم ساکن در مناطق مختلف باید از یک نوع خمیردندان استفاده کنند؟  توصیه‌ی پزشکان این است که خمیردندان را به‌طور متوسط هر چند ماه (3 ماه) یک بار تغییر دهیم. البته باید توجه داشت که میزان فلوئور موجود در آب هر منطقه با مناطق دیگر متفاوت است و نباید از میزان مجاز استفاده از فلوئور عبور کرد.

در مورد روش‌های مختلف جبران فلوئور، اطلاعاتی جمع‌آوری و در کلاس گفت‌گو کنید. 1- استفاده از آبی که به آن فلوراید اضافه شده است. 2- اضافه کردن فلوراید به آبی که برای پخت و پز استفاده می‌‌شود. 3- استفاده از خمیردندان‌های حاوی فلوراید 4- مصرف ماهی‌های اقیانوسی که با استخوان خورده می‌شوند مانند سالمون یا ساروین 5- مصرف چای حاوی فلوراید

هنگامی که مصرف فلوراید بسیار افزایش می‌یابد و به 20 تا 40 برابر حد مجاز می‌رسد، خشکی استخوان و غضروف‌ها رخ می‌دهد.

مصرف بالای فلوئور، ممکن است برای انسان مسموم کننده باشد. بیش از 20 میلیون نفر از مردم جهان از آبی استفاده می‌کنند که بر اساس استانداردهای جهانی، فلوئور بالاتر از حد مجاز دارند. مشکل کمبود فلوئور را می‌توان با اضافه کردن فلوئور به آب آشامیدنی رفع کرد. منشأ دیگر فلوئور، زغال سنگِ حاوی فلوئور است و بر اثر سوزاندن زغال سنگ، مقدار زیادی فلوئور وارد محیط می‌شود.

پراکندگی مناطق دارای آلودگی فلوئور درجهان (رنگ بنفش)
شکل 7- 5-  پراکندگی مناطق دارای آلودگی فلوئور درجهان (رنگ بنفش)

سنگ‌های دارای سلنیم

سلنیم، یک عنصر اساسی ضد سرطان است که در کانی‌های سولفیدی و به خصوص در معادن طلا و نقره، چشمه‌های آب گرم، سنگ‌های آتشفشانی و خاک‌های حاصل از آنها به مقدار زیاد یافت می‌شود. بنابراین، منشأ اصلی سلنیم از خاک و مسیر ورود آن به بدن انسان، از طریق گیاهان است (شکل 8-5).

چرخه سلنیم- هواکره+آب+سنگ‌ها+خاک+گیاهان+حیوانات+انسان+تنفس+ورود به دستگاه گوارش
شکل 8-5- چرخه سلنیم

مارکو پولو، در سفر خود در سال 1275 میلادی به اقامتگاه قوبیلای خان در چین، به مرگ اسب‌های خود در اثر مسمومیت به علف‌های منطقه اشاره می‌کند. امروزه می‌دانیم که آن بخش از چین، دارای بی‌هنجاری مثبت سلنیم در خاک است و عوارض توصیف شده توسط مارکو، نشانگر مسمومیت ناشی از سلنیم است.

در انسان نیز مصرف بیش از حد سلنیم، باعث مسمومیت می‌شود.

سنگ‌های دارای روی

عنصر روی، از عناصر فلزی مهم به شمار می‌رود و یک عنصر جزئی اساسی با منشأ زمینی است که بیشتر از طریق گیاهان وارد بدن انسان می‌شود. روی، علاوه بر اینکه در کانی‌های سولفیدی به مقدار زیاد وجود دارد، در سنگ‌های آهکی و برخی سنگ‌های آتشفشانی نیز فراوان است. عوارض کمبود روی، شامل کوتاهی قد و اختلال در سیستم ایمنی بدن است. زیادی مقدار روی می‌تواند باعث کم خونی و حتی مرگ شود.

کمبودهای ناحیه‌ای عنصر روی، که ارتباطی با سنگ‌شناسی و خاک‌های منطقه دارد را باید با وارد کردن غذاها و داروهای روی‌دار مکمل رفع کرد.

قرص روی
شکل 9-5- قرص روی

عنصر یُد

در سده نوزدهم، بیماری گواتر در نیمه شمالی آمریکا بسیار رایج بود و این منطقه، کمربند گواتر نامیده می‌شد. پژوهش‌ها نشان داد که کمبود ید در خاک این منطقه و گیاهان و دام‌های آن باعث این بیماری شده است و هنگامی که ید به رژیم غذایی مردم این منطقه اضافه شد، بیماری گواتر کاهش یافت. دلیل زمین شناختی این است که در بخش شمالی ایالات متحده پس از عصر یخ‌بندان، با آب شدن یخ‌ها، حجم زیادی آب در خاک نفوذ کرد و نمک‌های بسیار انحلال‌پذیر ید را با خود شست و خاک‌های فقیر از ید را بر جای گذاشت. کمبود ید در مناطق مختلف جهان، به خصوص مناطق کوهستانی دور از دریا، که فرسایش و بارندگی شدید، خاک را از ید فقیر می‌کند، بسیار شایع است.

عنصر کلسیم و منیزیم

از مدت‌ها پیش مشخص شده است که وجود عناصر کلسیم و منیزیم باعث سختی آب آشامیدنی می‌شود. میزان سختی آب در مناطق مختلف متفاوت بوده و با زمین‌شناسی هر منطقه مرتبط است. این عامل، با انواع خاصی از بیماری‌های کلیوی رابطه دارد.

غبارهای زمین‌زاد

غباری که هر روز در حیاط خانه ما فرو می‌ریزد، ممکن است از هزاران کیلومتر دورتر منشأ گرفته باشد. غبار، پدیده‌ای جهانی است. توفان‌های غبار که از آفریقا منشأ می‌گیرند به کوه‌های آلپ هم می‌رسند و ریزگردهای برخی از کشورهای همسایه، وارد کشور ما شده و ما را دچار مشکلات زیادی کرده است. غبار از راه تنفس، وارد بدن انسان می‌شود و سلامت وی را تهدید می‌کند.

اثرات توفان‌های گرد و غبار و ریزگردها

- کاهش میزان انرژی دریافتی از خورشید (غبارها گرما را بازتاب و زمین را سرد می‌کنند)
- انتقال باکتری‌های بیماری‌زا به مناطق پر جمعیت
- افت کیفیت هوا
- انتقال مواد سمی
- فراهم کردن مواد مغذی اساسی برای جنگل‌های بارانی مناطق گرمسیری
- هسته‌های رشد قطرات باران

 توفان گرد و غبار
شکل 10-5- توفان گرد و غبار

زمین‌شناسان در مطالعات خود، نوع کانی‌های تشکیل دهنده و ترکیب ژئوشیمیایی ریزگردها و غبارها را بررسی می‌کنند. آنها طی این بررسی‌ها، سرچشمه ریزگردها را با تصاویر ماهواره‌ای بررسی و نحوه انتقال آنها تا فواصل دور را مطالعه می‌کنند تا بتوانند پیامدهای حاصل از استنشاق غبارها بر سلامت انسان را پیش‌بینی و راهکارهایی برای کاهش اثرات آنها پیدا کنند.

ذرات بسیار ریز غبار با ورود به ریه، باعث بیماری‌های ریوی می‌شوند. هر چه غلظت این غبارها، بیشتر باشد، نرخ بیماری‌های مزمن دستگاه تنفسی و مرگ و میر مرتبط با آن افزایش می‌یابد.

آتشفشان‌ها

فعالیت‌های آتشفشانی، فلزها و عناصر دیگر را از اعماق زمین به سطح می‌آورند. برای مثال بر اثر فوران آتشفشان انفجاری پیناتوبو فیلیپین در سال 1991 میلیون‌ها تُن خاکستر وارد اتمسفر و بر روی منطقه‌ای به وسعت هزاران کیلومتر مربع پخش شد که بیشتر عناصر طبیعی جدول تناوبی بود. آتشفشان‌ها، افزون بر عناصر اساسی، عناصر دیگری مانند آرسنیک، بریلیم، کادمیم، جیوه، سرب، رادون و اورانیم را هم وارد محیط می‌کنند که در شرایط خاص، خطرناک هستند.

این گونه فوران‌های آتشفشانی هر چند سال یک بار در تاریخ زمین رخ داد‌ه‌اند. این نکته را هم در نظر بگیریم که در هر زمان، به‌طور میانگین 60 آتشفشان بر روی زمین فعال بوده و فوران کرده‌اند. مقدار کل فلزهای آزاد شده از آتشفشان‌ها، قابل توجه است.

بیماری سیلیکوسیس که حاصل استنشاق گرد و غبار دارای ذرات سیلیس است، در سده بیستم برای نخستین بار در بادیه نشینان صحرای آفریقا شناسایی شد و پس از آن در کشاورزان پاکستان، کالیفرنیا، لاداخ (سیبری)، تار (هند) و نیز شمال چین یافت شد. شیوع این بیماری در لاداخ، 22 درصد جمعیت روستایی و در شمال چین 21 درصد جمعیت بالای 40 سال را در بر می‌گیرد و به نظر می‌رسد جمعیت مبتلا در آسیا به چند میلیون نفر برسد.

در طی دو روز، 10 میلیارد تن ماگما و 20 میلیون تن گوگرد دی اکسید از آتشفشان فعال پیناتوبو در سال 1991 م، خارج شد و شرایط آب و هوایی کرۀ زمین را در طی سه سال تحت تأثیر قرار داد. این رویداد به تنهایی 2 میلیون تن روی، 1 میلیون تن مس و 5500 تن کادمیم را در سطح زمین پخش کرد.
شکل 11-5- در طی دو روز، 10 میلیارد تن ماگما و 20 میلیون تن گوگرد دی اکسید از آتشفشان فعال پیناتوبو در سال 1991 م، خارج شد و شرایط آب و هوایی کرۀ زمین را در طی سه سال تحت تأثیر قرار داد. این رویداد به تنهایی 2 میلیون تن روی، 1 میلیون تن مس و 5500 تن کادمیم را در سطح زمین پخش کرد.

یادآوری (صفحه 85 کتاب درسی)

 

در کتاب علوم پایۀ هشتم با کانی آزبست و تأثیر آن بر سلامت انسان آشنا شدید. در مورد استفاده از آزبست (پنبه نسوز) در ساخت وسایل مختلفی مانند لنت ترمز، ... و اثرات آن، مطالبی جمع‌آوری و در کلاس بحث کنید.
آزبست در اثر شکسته شدن به ذرات بسیار ریز تبدیل می‌‌شود و رشته‌‌ها و الیاف آن هم راه تنفس وارد بدن انسان شده و در ریه باعث بروز سرطان می‌ ‌شود. از آزبست در تهیه لباس‌‌های ضد حریق، لنت ترمز، عایق‌کاری ساختمان‌‌ها و... استفاده می‌‌شود.

خود را بیازمایید (صفحه 85 کتاب درسی)

 

علت ایجاد هر یک از بیماری‌های مشخص شده در تصویر زیر چیست؟
- آسیب مغزی (فزونی جیوه)
- بیماری سیکیلوزیس (تنفس طولانی مدت بخار سیلیس)
- خشک شدگی پوست (فزونی آرسنیک)
- نفروپاتی (نارسایی کلیه (کمبود روی و مس)
- بیماری فلورسیس (فزونی فلوئور)
- بیماری ریه‌ی سیاه (بخار زغال سنگ)
- کوتاهی قد (کمبود روی)

بیماری مفاصل (فزونی کادمیم)

کاربرد کانی‌ها در داروسازی

کانی‌ها، استفاده‌های گسترده‌ای در داروسازی و صنایع بهداشتی دارند. پودر بچه که از کانی تالک تشکیل شده، آشناترین مثال استفاده از کانی‌ها در این صنایع است. در آنتی بیوتیک‌ها و قرص‌های مسکن، بهبود زخم معده و... از کانی‌های مختلف، به ویژه انواع رس‌ها استفاده می‌شود. در خمیردندان‌ها کانی فلوئوریت و در صنایع آرایشی، کرم‌های ضدآفتاب، تالک، میکا و رس‌ها کاربرد دارند. همچنین از سرب در تهیه لباس‌های محافظ در هنگام عکس‌برداری توسط پرتو X (ایکس) استفاده می‌شود.