درسنامه آموزشی زمین شناسی کلاس یازدهم رشته ریاضی و تجربی با پاسخ فصل 6: زمین شناسی و سازههای مهندسی
انسان از گذشتههای دور، بناهایی ساخته است که هنوز هم پس از گذشت هزاران سال، باقی ماندهاند. ستونهای بزرگ تخت جمشید، بناهای چُغازنبیل، اهرام مصر، دیوار چین و قناتهای باستانی با وجود گذشت سالها، هنوز هم پابرجا هستند و دانش مهندسی را در عهد باستان نشان میدهند. به راستی، چه عواملی باعث شده است تا این بناها همچنان پابرجا بمانند؟ در ساخت آنها، از چه مصالحی استفاده شده است؟
جادهها، راه آهن، پلها، تونلها، خطوط انتقال نفت، گاز و آب، سدها، کارخانهها، ساختمانهای بلند، برجهای مخابراتی مانند برج میلاد و همه سازههای مهندسی، از موادی ساخته میشوند که از زمین به دست میآیند.
بارها در رسانهها، اخبار مربوط به انواع ریزش سنگ در جادههای کوهستانی، تخریب ساختمانها و سازههای سنگین به دلیل گودبرداری، ریزش تونلها، فرار آب از سدها و تخریب بدنۀ آنها، ریزش پلها و ... را شنیدهاید.
یکی از مسائل اصلی در ساخت و نگهداری سازهها، پایداری زمین است. در ساخت سازهها، مسائل مختلف زمینشناسی مطرح است که باید مورد مطالعه قرار گیرد. یکی از وظایف مهم زمینشناس، تشخیص احتمال وقوع فرایندهای مخرب و ارائه روشهای مقابله با آنها است به نحوی که، آسیبی به تأسیسات و سازههای مهندسی وارد نشود.


مکانیابی سازهها
قبل از اجرای پروژههای عمرانی مانند سد، نیروگاه، بزرگراه، پل، مجتمعهای تجاری و مسکونی، برجها و ... که سازه نامیده میشوند، انجام مطالعات زمینشناسی سنگ بستر آنها، ضروری است. در این مطالعات، ناهمواریهای سطح زمین، استحکام سنگها، نفوذپذیری، پایداری دامنهها در برابر ریزش و جنس مصالح به کار رفته در سازه مورد بررسی قرار میگیرد. مورفولوژی (شکلشناسی) و پستی و بلندیهای محل احداث سازه، در پایداری آن تأثیر قابل توجهی دارد.
بیشتر بیندیشید (صفحه 6 کتاب درسی)
شکل زیر، دره V شکل است؛ با توجه به مورفولوژی منطقه، آیا احداث پل بر روی آن را مناسب میدانید؟
جایی که لایهها برای پایههای پل مقاومت کافی داشته باشند و دامنهها به یک دیگر نزدیک باشند، یعنی طول کمتری برای پل نیاز باشد.
یکی از عوامل مهم در مکانیابی ساختگاه سازهها، مقاومت زمین پِی آنها در برابر نیروهای وارده است. به عنوان مثال، در پشت یک سد، فشار زیادی از طرف آب به لایههای زیرین، تکیهگاه و همچنین بدنۀ سد، وارد میشود. سد نیز، وزن زیادی دارد که گاه به چندین میلیون تن میرسد. بنابراین، سنگهای پیِ سد، باید در برابر تنشهای ناشی از وزن سد، مقاوم باشند و دچار گسیختگی و نشست نشوند.
تنش
هرگاه سنگ، تحت تأثیر نیرویی از خارج قرار گیرد، در داخل سنگ نیز، نیرویی بر واحد سطح وارد میشود که تنش نامیده میشود. تنشهای وارده بر یک سنگ یا خاک، ممکن است بهصورت کششی، فشاری یا برشی یا ترکیبی از آنها باشند. تنشهای وارده بر سنگها و خاکها، باعث تغییر شکل آنها میشود.
نوع تنش | اثر بر روی سنگ | تغییر شکل |
---|---|---|
کششی | گسستگی سنگ | ![]() |
فشاری | متراکم شدن سنگ | ![]() |
برشی | بریدن سنگ | ![]() |
مقاومت سنگ، عبارت است از حداکثر تنش یا ترکیبی از تنشها که سنگ میتواند تحمل کند، بدون آنکه بشکند. هر چه مقاومت سنگ، در مقابل این تنشها، کمتر باشد، سنگ ناپایدارتر است و سطوح شکست بیشتری در آن ایجاد میشود. از این رو، شکستگی سنگها و ایجاد درزهها، باعث ناپایداری سنگ یا خاک در پی سازهها میشوند.
در مطالعات آغازین یک پروژه، به منظور نمونهبرداری از خاک یا سنگ پی سازه، گمانهها یا چالهای باریک و عمیقی در نقاط مختلف محل احداث سازه حفر میشود. نمونههای سنگ یا خاک برداشت شده، به آزمایشگاههای تخصصی ارسال میشود و مقدار مقاومت سنگ و خاک در برابر تنشهای وارده را مورد بررسی قرار میدهند (شکل 1-4).



رفتار مواد در برابر تنش
مواد جامد بر اثر تنش، تغییر شکل میدهند. مقدار و نوع تغییر شکل ایجاد شده، به رفتار آنها در برابر تنش بستگی دارد (شکل 2-4).

برخی از اجسام، مانند سنگها از خود رفتار کشسان (الاستیک) نشان میدهند. بدین معنی که با اِعمال تنش، سنگها دچار تغییر شکل میشوند و با رفع تنش، به حالت اولیۀ خود باز میگردند. اما، اگر تنش ناگهانی و از حد مقاومت سنگ بیشتر شود، سنگ دچار شکستگی میشود و درزهها و گسلها را به وجود میآورد. برخی از سنگها از خود رفتار خمیرسان (پلاستیک) نشان میدهند یعنی، پس از رفع تنش، سنگهای تغییر شکل یافته، به طور کامل به حالت اولیۀ خود بر نمیگردند.

مقاومت انواع سنگها در برابر تنش وارده، متفاوت است. سنگهای آذرین، میتوانند تکیهگاه مناسبی برای سازهها باشند؛ مانند پیسنگ سد امیرکبیر که از جنس سنگ گابرو است. بعضی از سنگهای دگرگونی، مانند کوارتزیت و هورنفلس که مقاومت بیشتری دارند، میتوانند تکیهگاه مناسبی برای سازههای سنگین باشند و برخی دیگر از آنها مانند شیستها که سست و ضعیف هستند، برای پِی سازهها مناسب نیستند. برخی از سنگهای رسوبی، مانند ماسه سنگها، استحکام لازم برای ساخت سازه را دارند اما، سنگهای تبخیری مانند سنگ گچ، ژیپس نمک (به دلیل انحلالپذیری) و شیلها (به دلیل تورق و سست بودن) در برابر تنش مقاوم نیستند.
نفوذپذیری
یکی دیگر از عوامل مؤثر در مکانیابی سازهها، نفوذپذیری خاک و سنگ است. سنگهای کربناتی، به سنگهای رسوبی گفته میشود که بیش از 50 درصد آنها کانیهای کربناتی (کلسیت و دولومیت) باشد. این سنگها، اغلب درزهدار هستند. با گذشت زمان و در جریان آبهای نفوذی، بخشهایی از این سنگها در آب، حل و در آن حفرههایی تشکیل میدهند. پیشرفت عمل انحلال، ممکن است منجر به تشکیل حفرههای انحلالی بزرگ در این سنگها و ایجاد غارها شود (شکل 4-4).


سنگ آهک ضخیم لایه که فاقد حفرات انحلالی باشد، پی و تکیهگاه خوبی برای احداث سازه میباشد اما، در صورتی که سنگ آهک، دارای حفرات انحلالی باشد، میتواند مشکلات جدی از قبیل فرار آب یا نشست زمین را به همراه داشته باشد.
انحلالپذیری سنگهای تبخیری (سنگ گچ و سنگ نمک)، بیش از سنگهای آهکی است. بنابراین حفرهها و غارهای انحلالی در این سنگها، سریعتر از دیگر سنگها ایجاد میشود. اگر سد بر روی لایههایی از سنگ گچ احداث شود، ممکن است پس از چند سال، حفرات انحلالی در سنگ، ایجاد و باعث فرار آب از مخزن سد و همچنین ناپایداری بدنۀ سد شود.
مکان مناسب برای ساخت سد
سد، سازهای است که به منظور ذخیرۀ آب، مهار سیلاب، تأمین آب شرب و کشاورزی و همچنین تولید نیروی الکتریسیته احداث میشود. بعضی از سدها چند منظورهاند، یعنی بهطور هم زمان چند هدف را تأمین میکنند.
سدها، از نظر نوع مصالح ساختمانی به کار رفته، به دو دستۀ خاکی و بتنی تقسیم میشوند. مهمترین عامل در تعیین نوع سد و محل احداث آن، شرایط زمینشناسی منطقه و مصالح موردنیاز است.
جمعآوری اطلاعات (صفحه 63 کتاب درسی)
در مورد نزدیکترین سد به محل سکونت خود، اطلاعاتی جمعآوری کنید و به موارد زیر پاسخ دهید:
1- هدف از احداث سد
2- نوع سد
3- جنس سنگ پی سد
پاسخ به عهده دانش آموز - در صورتی که اطلاعات مرتبط با سد موجود در منطقه خود را نمیدانید به آدرسwrm.ir مراجعه کنید.
در مطالعات زمینشناسی سد، وضعیت مخزن، تکیهگاهها و پی سد (شکل 5-4) از نظر پایداری و فرار آب مورد بررسی قرار میگیرد. برای آنکه فرار آب از مخزن سد صورت نگیرد باید دیوارهها و کف مخزن نفوذناپذیر باشند یا از نفوذپذیری بسیار کمی برخوردار باشند.

با هم بیندیشید (صفحه 64 کتاب درسی)
- برای بررسی موقعیت لایهها از مشخصات امتداد و شیب استفاده میشود.
امتداد لایه عبارت است از محل برخورد سطح لایه با سطح افق و با جهت جغرافیایی بیان میشود.
شیب لایه، مقدار زاویهای است که سطح لایه با سطح افق میسازد.
- شرایط مختلفی از وضعیت شیب و امتداد لایههای سنگی و موقعیت انتخابی برای ساختگاه سد، در شکل زیر نمایش داده شده است. با در نظر گرفتن فرار آب و پایداری بدنۀ سد، حالت مطلوب و حالت نامطلوب را برای احداث سد مشخص کنید.
الف) مطلوب
ب) نامطلوب
پ) نامطلوب
ت) نامطلوب
رسوباتی که از طریق رودها به مخزن سدها حمل میشوند، به تدریج از ظرفیت مخزن میکاهند. بعضی از سدهای کشور، بر اثر انباشته شدن از رسوبات، بخش قابل توجهی از کارایی خود را از دست دادهاند. برای رفع این مشکل، در فواصل زمانی لازم عمل لایروبی صورت میگیرد.
جمعآوری اطلاعات (صفحه 65 کتاب درسی)
در مورد علت فرار آب از مخزن سد لار اطلاعات جمعآوری کنید و در کلاس ارائه دهید.
محل فرار آب تکیهگاه راست سد میباشد که از آهک کارستی شده شدید تشکیل شده است. عوامل زمینشناسی نظیر فعالیتهای آتش فشانی و خردشدگی ناشی از ساختارهای تکتونیکی باعث افزایش گذرگاههای جریان آب در آن شده است در نتیجه حفرات انحلالی در آن ایجاد شده که قابل کنترل نیستند. بنابراین آب از مخزن سد لار فرار میکند.
مکان مناسب برای ساخت تونل و فضاهای زیرزمینی
برخی از فعالیتهای عمرانی و معدنی در زیرِ زمین صورت میگیرد. این فعالیتها، نیاز به فضای زیرزمینی دارد. حفاریهای زیرزمینی بهصورت تونل و مغار است. تونلها، به منظور حمل و نقل، انتقال آب، انتقال فاضلاب یا استخراج مواد معدنی مورد استفاده قرار میگیرند. مُغارها، فضاهای زیرزمینی بزرگتری هستند که برای ایجاد تأسیسات زیرزمینی مانند نیروگاهها، ایستگاههای مترو، ذخیرۀ نفت و یا موارد دیگر استفاده میشوند.
این گونه سازهها، باید در زمینهایی با مقاومت کافی احداث شوند. بنابراین زمینشناس، باید مطالعات خود را بر شناسایی مناطقی با کمترین خردشدگی، هوازدگی یا نشت آب، متمرکز کند.
با هم بیندیشید (صفحه 65 کتاب درسی)
با توجه به شکلهای زیر، احداث تونل در کدام مناسبتر است؟ دلیل خود را بیان کنید. تصویر سمت راست (الف) زیرا تونل به موازات امتداد لایهها حفر شده است، بنابراین مقاومت در سرتاسر آن یکسان است.
وجود آبهای زیر زمینی، بر ایمنی و پایداری سازههای سطحی مانند سدها و سازههای زیرزمینی مانند تونلها در زمان ساخت و بهرهبرداری مؤثرند. جریان و فشار آب زیر زمینی، از عوامل مهم ناپایداری تونلها و فضاهای زیرزمینی است. بخش بزرگی از مشکلات و خسارتها در پروژههای عمرانی و معدنی، ناشی از برخورد با آبهای زیرزمینی بوده است، در برخی موارد، پروژههایی به علت این مشکلات، تکمیل نشده و متوقف شدهاند. بنابراین، برآورد میزان و کنترل جریان آب زیرزمینی در تونلها، ترانشهها (شکل 6-4-الف) و زمینِ زیرِ سازه و حتی درون سازههایی مانند سدها، بسیار مهم است. بهطور کلی، تونلهایی که در بالای سطح ایستابی قرار میگیرند، از پایداری بیشتری برخوردار هستند.
در شرایطی که سنگهای داخل تونل از نظر پایداری و نشت آب، وضعیت مطلوبی نداشته باشند، دیواره و سقف تونل با محافظی از بتن یا سایر مصالح پوشیده میشود (شکل 6-4-ب).
کاوش کنید (صفحه 65 کتاب درسی)
دلیل ناپایداری تونل در زیر سطح ایستابی را بررسی کنید. در این حالت به دلیل قرارگیری تونل در منطقهی اشباع، تراوش دائمی آب روی میدهد و سازه ناپایدار میشود.


مکان مناسب برای ساخت سازههای دریایی
همیشه سازهها بر روی خشکی بنا نمیشوند. کشور ما از جنوب و شمال به دریا منتهی میشود. از سوی دیگر، بخشی از ذخایر عظیم نفت ایران از بستر دریا استخراج میشوند. سازههای دریایی، مانند اسکلهها، پایانههای نفتی، تونلهای زیردریایی، پلها و جادهها، در سواحل دریا یا در دریا احداث میشوند (شکل 7-4). در شمال و جنوب ایران، سازههای دریایی فراوانی احداث شدهاند. در مکانیابی این سازهها مانند سازههای خشکی، باید مطالعات زمینشناسی بهطور ویژه مورد توجه قرار گیرد. افزون بر آن، توجه به جریانهای دریایی و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب دریا نیز ضروری میباشد.


پایداری سازهها
کشور ما، در یکی از کمربندهای لرزهخیز جهان واقع شده است و گسلهای فعال در بیشتر مناطق آن وجود دارند. این گسلها و زمین لرزههای احتمالی میتوانند پایداری سازههای مختلف را تهدید کنند. از این رو زمینشناسان، در مطالعات مکانیابی سازهها با استفاده از عکسهای هوایی و ماهوارهای و بازدیدهای صحرایی، این گسلها را شناسایی میکنند و با استفاده از دادههای ثبت شده توسط دستگاههای لرزهنگاری و اطلاعات تاریخی زمین لرزهها، احتمال فعالیت مجدد گسلها و وقوع زمین لرزه و تأثیر آن بر سازهها را مشخص میکنند. این اطلاعات در اختیار مهندسان عمران قرار میگیرد تا طراحی سازه را بر آن اساس انجام دهند. افزون بر این، پایداری محل احداث سازه در برابر حرکات دامنهای از مواردی است که در مطالعات مکانیابی سازهها، مورد توجه زمینشناسان است.
یکی از خطراتی که سازهها را در مناطق شیبدار و کوهستانی تهدید میکند، خطر ریزش کوه و سقوط مواد در دامنههای پرشیب است. هر ساله اخبار زیادی مبنی بر ریزش کوه و مسدود شدن جادهها و خطوط ریلی مناطق کوهستانی میشنویم. امروزه، با اقداماتی مانند ایجاد انواع دیوار حائل، زهکشی برای تخلیۀ آب اضافی، ایجاد پوشش گیاهی و میخ کوبی، دامنهها را پایدار میکنند. (شکل 8-4)

لغزش و سقوط تودههای بزرگ سنگ و خاک در دیوارۀ مخزن سدها، تا به حال، باعث خرابیهای عمدهای در سدهای بزرگ جهان شده است.
لغزش تودههای سنگ و خاک، افزون بر ایجاد امواج خطرناک در مخزن، باعث کاهش ظرفیت و عمر مفید مخزن میشود. با انتخاب محل مناسب برای ایجاد سد و پایدارسازی دیوارههای مخزن سد، میتوان از چنین اتفاقاتی جلوگیری کرد.
گفتوگو کنید (صفحه 68 کتاب درسی)
در پایداری دامنهها، پوشش گیاهی، تأثیر مثبت و منفی دارد. در این مورد توضیح دهید.
اثرات مثبت پوشش گیاهی، شامل مسطح شدن خاک و کاهش رطوبت آن، ساقهها میتوانند موجب مهار لایهها شوند. (ایجاد شمع مهار) و وزن پوشش گیاهی موجب افزایش تنش عمودی بر سطح گسیختگی و در نتیجه پایداری خاک شود.
اثر منفی: وجود وزن ظاهری گیاهان است که خطر واژگونی یا ریشه کنی آنها را به هم راه دارد.
یکی از روشهای پایدارسازی دامنهها و ترانشهها، میخ کوبی است که در شکل زیر نشان داده شده است. در مورد این روشها در کلاس بحث کنید.
میخ کوبی خاک به معنای محکمسازی غیرفعال زمین است که به کمک نصب میلههای فولادی (میخها) انجام میشود. میخها باید با زاویه 10 تا 20 درجه نسبت به افق در خاک رانده شوند تا از ظرفیت کشتی آنها بیشتر استفاده شود. مراحل اجرای این روش: 1- خاکبرداری 2- حفر سوراخ میخها 3- نصب آرماتور و ملاتریزی 4- اجرای لایهی موقف 5- اجرای ترازها 6- اجرای ساخت لایهی دائمی

مصالح موردنیاز برای احداث سازهها
در احداث سازهها، از مواد سازندۀ زمین، مانند خاک، شن، ماسه و سنگ استفاده میشود. مواد مورد نیاز برای هر سازه، باید دارای مقاومت، نفوذپذیری و اندازۀ دانههای مشخصی باشد که توسط آزمایشهای لازم در آزمایشگاههای مکانیک خاک و سنگ مشخص میشوند.
مصالح به کار رفته در سازههای مختلف، متفاوت است؛ به عنوان مثال در سدهای بتنی از سیمان، ماسه، شن، میلگرد و در سدهای خاکی از خاک رس، ماسه، شن و قلوه سنگ استفاده میشود.
پاسخ دهید (صفحه 69 کتاب درسی)
به چه دلیل از هستۀ رسی برای ساخت سدهای خاکی استفاده میشود؟
لایههای رسی نفوذ ناپذیرند یعنی آب از آنها عبور نمیکند. بنابراین مانند یک دیوارهی بتنی عمل مینمایند و سبب تجمع آب در پشت لایهها میشوند.


رفتار خاکها و سنگها در سازهها
طبقهبندی مهندسی خاکها، بر مبنای دانهبندی، درجۀ خمیری بودن و مقدار مواد آلی آنها انجام میشود.
بر مبنای دانهبندی، خاکها به دو دستۀ ریزدانه و درشت دانه تقسیم میشوند. در خاکهای ریزدانه، مانند رس و لای، اندازۀ ذرات، کوچکتر از 0/075 میلی متر و در خاکهای درشت دانه، مانند ماسه و شن، اندازۀ ذرات، بزرگتر از 0/075 میلی متر است.
از خاکهای دانه ریز و دانه درشت، در بسیاری از سازهها مانند بدنۀ سدهای خاکی، زیرسازی جادهها و باند فرودگاهها استفاده میشود.
پایداری خاکهای ریزدانه، به میزان رطوبت آنها بستگی دارد. هر چقدر رطوبت خاکهای ریز دانه بیشتر باشد، پایداری آنها کمتر میشود. اگر رطوبت در این خاکها، از حدی بیشتر شود، خاک به حالت خمیری در میآید و تحت تأثیر وزن خود روان میشود. لغزش (خاکها در دامنهها و ترانشهها، به ویژه در ماههای مرطوب سال، ناشی از این پدیده است (شکل 9-4).

پاسخ دهید (صفحه 69 کتاب درسی)
در حرکات دامنهای، تفاوت زمین لغزش با ریزش چیست؟
زمین لغزش: گاه گفته میشود زمین لغزش حرکت نسبتاً آهسته یک قطعه یا توده سنگ یا خاک در امتداد سطح دامنه است، لغزشها به صورت چرخشی یا صفحهای هستند. اگر قطعات یا توده خاک یا سنگ و یا مخلوط آنها در امتداد یک سطح مشخص کمانیشکل بلغزد آن را لغزش چرخشی میگویند. اما بیشتر مواقع پایین افتادن یا حرکت یکپارچه و اغلب سریع حجمی از مواد رسوبی در امتداد دامنهها لغزش نامیده میشود، سرعت جابهجایی و وسعت این پدیده دیدنی است. بیشتر در اراضی دارای سنگهای متصل اتفاق میافتد. حضور آب در پیدایش آن نقش اصلی را ایفا میکند. سطح لغزش مرطوب و لغزنده است. حرکت مواد ریزدانه در امتداد یک سطح لغزنده در اثر نفوذ آب و نیروی ثقل از شرایط مهم آن و وجود یک لایه رسی که بر اثر جذب آب خاصیت کلوئیدی به خود میگیرد از عوامل اصلی ایجاد آن است.
ریزش: قطعاتی از سنگها از دیواره اصلی جدا گشته و بر روی دامنهها سقوط میکند، (در اثر شیب تند) و سپس جایی که شیب دامنه کم میگردد قطعات روی هم انباشته میشود. قطعات درشتتر دورتر از دیواره اصلی و دانههای ریزتر در نزدیک دیواره تشکیل یک سطح شیبدار میدهد که آن را تالو یا سنگریز ممتد میگویند. به طور متوسط شیب دامنه این خاکریز برابر 35 درجه است.
جمعآوری اطلاعات (صفحه 69 کتاب درسی)
یک کلوخ را روی سطح صافی قرار دهید و به تدریج روی آن آب بریزید و رطوبت آن را به تدریج افزایش دهید. تغییر شکل آن را در مراحل مختلف مشاهده کنید و اطلاعات خود را در کلاس ارائه دهید.
کاربرد مصالح خاک و خرده سنگی در راهسازی
سطح طبیعی زمین، برای رفت و آمد وسایل نقلیه مناسب نیست زیرا، در مقابل عوامل جوّی مانند بارش، تغییرات دما و نیروهای وارده از چرخ خودروها مقاومت کافی ندارد، به همین دلیل برای احداث جاده از مصالح خاک در بخش زیرسازی و روسازی استفاده میشود که هر کدام از دو بخش تشکیل شده است. زیرسازی از دو بخش زیر اساس و اساس و روسازی از دو بخش آستر و رویه تشکیل میشود. (شکل 10-4)


در بخش زیر اساس که به عنوان لایۀ زهکش عمل میکند، از مخلوط شن و ماسه یا سنگ شکسته استفاده میشود. لایههای آستر و رویه که بایستی مقاوم باشند، از جنس آسفالت میباشند که مخلوطی از شن، ماسه و قیر است.
یکی از کاربردهای مصالح خرده سنگی، در زیرسازی و تکیهگاه ریلهای راه آهن است. این قطعات سنگی یا بالاست، علاوه بر نگهداری ریلها و توزیع بار چرخها، عمل زهکشی را نیز به عهده دارند. بالاست موردنیاز خطوط راه آهن، معمولاً از خرد کردن سنگی که از معدن استخراج میشود، به دست میآید (شکل 11-4).
