درسنامه آموزشی تاریخ (2) کلاس یازدهم انسانی با پاسخ درس 4: امت و حکومت نبوی در مدینه
ده سال پایانی، از دوران 23 سالهٔ رسالت پیامبر اسلام، در مدینه گذشت. در این دوران، امت و حکومت اسلامی تحت هدایت و رهبری آن حضرت شکل گرفت و اسلام در سرتاسر شبهجزیرهٔ عربستان گسترش یافت. شما در این درس با استفاده از شواهد و مدارک تاریخی، روند شکلگیری و عملکرد امت و حکومت نبوی و دگرگونی و تحولاتی را که اسلام در زندگی اعراب مسلمان به وجود آورد، بررسی و تحلیل خواهید کرد.
مدینه و ساکنانش هنگام هجرت
فعالیت 1 (صفحه 30 کتاب درسی)
با رجوع به یک تقویم هجری بگویید:
الف) هم اکنون در چندمین سال هجری شمسی یا هجری قمری قرار داریم؟ 1444 هجری قمری
ب) چه رویدادی مبنای مبدأ این تقویم به حساب میآید؟ مبدأ این تقویم اول محرم سالی است که پیامبر از مکه به مدینه هجرت فرموده است.
پ) چرا این رویداد، مبنای مبدأ تقویم هجری قرار گرفته است؟ این واقعه برای همه مردم مشخص و یک یک رویداد تأثیرگذار است و مسلمانان توانستند برای داشتن حکومت تلاش کنند.
مدینه یا مدینةالنبی پیش از هجرت پیامبر به آن شهر، یثرب نام داشت. هجرت رسول خدا و پیروانش از مکه به یثرب یکی از رویدادهای سرنوشتساز تاریخ اسلام به شمار میرود. در نتیجهٔ این رویداد، زمینه و شرایط مناسبی برای برپایی امت و حکومت اسلامی فراهم آمد. مهمترین پرسشهایی که درباره این رویداد مهم به ذهن یک مورّخ یا محقق میرسد، عبارتاند از:
- چرا یثرب به عنوان مقصد هجرت انتخاب شد؟
- شهر یثرب از نظر اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی چه تفاوتی با مکه داشت؟
- دلایل استقبال یثربیان از دعوت اسلامی و پشتیبانی آنان از پیامبر چه بود؟
اوضاع اجتماعی، سیاسی و اقتصادی
شهر یثرب متشکل از تعدادی از محلات مسکونی بود که کشتزارها و نخلستانهایی چند، میان آنها فاصله انداخته بودند. این محلهها بیشتر به دهکدههایی شباهت داشتند که در هر یک از آنها اعضای یک یا چند قبیله و طایفه زندگی میکردند.
ساکنان شهر یثرب در دوران جاهلیت، شامل دو گروه یهود و عرب بودند. گروه یهود متشکل از چندین قبیله بودند که در سدههای نخست میلادی به سبب آزار و اذیت امپراتوری روم، از فلسطین به یثرب کوچیده بودند. قبیلههای عرب آن شهر، از جمله دو قبیلهٔ بزرگ اوس و خَزرَج نیز از یمن به آن دیار مهاجرت کرده بودند.
قبیلهها و طایفههای یهودی و عربِ ساکن یثرب نیز از نظر سیاسی پراکنده و مستقل از یکدیگر بودند. منابع تاریخی و متون دینی اشارهای به وجود حکومت و یا سلطهٔ اشراف و سران قبیلهها در یثرب نکردهاند.
از آنجا که مرجع سیاسی قدرتمندی در یثرب وجود نداشت تا به اختلافها رسیدگی کند و مانع دشمنی و نزاع شود، هرگاه جنگی میان دو یا چند قبیله پیش میآمد، برای مدت طولانی ادامه مییافت. مورّخان و سیرهنویسان به رقابت و درگیریهای پیاپی اوس و خزرج در آن شهر اشاره کردهاند.
مردم یثرب که از تفرقه و جنگ به ستوه آمده بودند، اندکی پیش از هجرت، قصد داشتند شخصی به نام عبداللّٰهبناُبَیّ را به ریاست خویش برگزینند تا به این تفرقهها پایان دهد، اما این تصمیم هرگز عملی نشد.
یثرب از نظر اقتصادی، شهر ثروتمندی به شمار نمیرفت. اغلب مردم آن شهر به کشاورزی اشتغال داشتند و درآمد و رفاه اقتصادی بالایی نداشتند. همچنین یثربیان بر خلاف مکیان، روابط تجاری و سیاسی گستردهای با قبایل و ساکنان دیگر شهرها و مناطق عربستان و کشورهای همسایه نداشتند.
به لحاظ اعتقادی و دینی، اکثر اعضای قبیلههای عربِ ساکن شهر یثرب بتپرست بودند. حضور یهودیان در آن شهر، سبب شده بود که بتپرستان، اخبار و اطلاعاتی درباره تاریخ پیامبران الهی به دست آورند. آنان همچنین مطالبی از پیروان دین یهود دربارهٔ بهشت و جهنم و ظهور پیامبری جدید شنیده بودند.

فعالیت 2: درک و تحلیل شواهد و مدارک (صفحه 32 کتاب درسی)
مطالب فوق را به دقت بخوانید و با راهنمایی دبیر خود به پرسشهای زیر پاسخ مناسب دهید:
الف) نقشههای تاریخی یثرب و مکه را مقایسه کنید و تأثیر متفاوت فضای جغرافیایی این دو شهر را بر وضعیت سیاسی و اجتماعی آنها بیان کنید.
بافت جغرافیایی متراکم و فشردهی مکه، موجب انسجام و اتحاد بیشتر قبایل و طوایف ساکن و شکلگیری اشرافیت قدرتمندی در این شهر شده بود. به عبارتی دیگر سران قریش از این هماهنگی و انسجام اجتماعی در جهت تقویت نفوذ و قدرت سیاسی خود استفاده میکردند و در برابر دعوت اسلامی سرسختی و لجاجت نشان میدادند. برخلاف مکه، نقشهی مدینه نشان میدهد که این شهر بافت جغرافیایی متراکم و فشردهای نداشته و از محلههای مسکونی پراکندهای تشکیل میشده که نخلستانها و کشتزارها میان آنها فاصله انداخته بود و در هر یک از آنها اعضای یک یا چند قبیله یا طایفه حضور داشتند. در واقع پراکندگی اجتماعی و اختلافهای طایفهای و قبیلهای یثرب، مانع شکلگیری اشرافیت صاحب نفوذ و قدرت سیاسی تعیینکننده در آنجا شده بود.
ب) تفاوتهای یثرب با مکه را از جهات سیاسی، اقتصادی و دینی در زمان ظهور اسلام از متن درس استخراج و دستهبندی کنید.
در شهر مکه فاصله معناداری میان دو طبقه حاکم و فرمانبر وجود داشت. طبقه حاکم که متشکل از رؤسای قبایل، تیرهها، عشیرهها و خاندانها بود، تمام قدرت و ثروت جامعه را در اختیار داشت. این گروه برای حفظ منافع اقتصادی و اجتماعی خود اسلام و آموزههای آن را نمیپذیرفت؛ طبقه فرمانبر و زیردست، شامل توده مردم و بردگان، نیز اگر چه قبول اسلام را داروی دردهای تاریخی خود میدانست، اما جز تحمل مشقت و شکنجه، راهی برای حمایت از اسلام و رسول خدا نمییافت.
شرایط اجتماعی و اقتصادی مدینه با مکه کاملا تفاوت داشت. اقتصاد کشاورزی دامداری و پیشهوری خُرد در یثرب موجب شکلگیری طبقه متوسط نسبتاً قدرتمندی شده بود که میتوانست بر سرنوشت شهر خود اثرگذار باشد؛ از سوی دیگر در مدینه برخلاف مکه دارای طبقه اشرافیت نبوده بخاطر همین کمتر دارای فاصله طبقاتی در این شهر وجود داشته است. مردم مدینه دارای دو قبیله بزرگ بودند اوس و خزرج که از مدتها قبل باهم در حال جنگیدن باهم بودند و دنبال یک داور خارج از خود بودند تا برای همیشه اختلاف بین ایشان را رفع کند و هر دو طرف نیز این داور را قبول داشته باشند.
پ) استدلال کنید که هر یک از این تفاوتها چگونه زمینه را برای استقبال مردم یثرب از دعوت پیامبر فراهم آورد.
1- جنگ و ستیز طولانی دو قبیله اوس و خزرج در یثرب، عموم مردم را چنان خسته کرده بود که برای پایان یافتن چنین نزاعهایی لحظه شماری میکردند. بیتردید تعالیم اسلام بهترین پاسخ به این نیاز عمومی تلقی میشد. 2- از طرف دیگر حضور یهودیان مدینه و ادعای ایشان مبنی بر اینکه بهزودی یک پیامبر از این منطقه ظهور خواهد کرد و ایشان را از شر بتپرستان نجات خواهد داد باعث یک پیش زمینه و ذهنیت برای مردم مدینه شده بود که با کسی که در مکه ادعای پیامبری میکرد ارتباط برقرار کنند تا پیش از یهودیان افتخار همراهی پیامبر را داشته باشند و نیز به هدف خویش برسند.
فعالیت 3 (صفحه 32 کتاب درسی)
با استفاده از جدولِ مهمترین رویدادهای مربوط به اسلام در مدینه، خط زمان پایین صفحه را تکمیل کنید.
سال وقوع | رویدادهای مهم |
---|---|
12 بعثت | بسته شدن پیمان عقبۀ اول میان پیامبر و 12 نفر از مردم یثرب |
13 بعثت | بسته شدن پیمان عقبۀ دوم میان رسول خدا و گروهی از مردم یثرب |
1 ق | هجرت رسول خدا از مکه به یثرب؛ بنای مسجدالنبی در مدینه؛ عقد پیمان برادری میان مسلمانان؛ انعقاد پیماننامۀ عمومی مدینه؛ نزول آیات جهاد؛ تشکیل نیروی نظامی مسلمانان؛ رخ دادن چند سریه و غزوۀ ابواء |
2 ق | غزوۀ بدر؛ تغییر قبله از بیتالمقدس به کعبه در مکه؛ ازدواج حضرت فاطمه (س) با علی (ع)؛ اخراج یهودیان بن یقَینُقاع از مدینه |
3 ق | ولادت امام حسن (ع)؛ غزوۀ اُحد؛ کشتار فجیع مبلغان مسلمان در بئرمعونه و رجیع |
4 ق | رویارویی با یهودیان بنی نضیر و اخراج آنان از مدینه؛ ولادت امام حسین (ع) |
5 ق | غزوۀ دومة الجَندل؛ غزوۀ احزاب (خندق)؛ برخورد با یهودیان بنی قُرَیظه و دفع خطر آنان |
6 ق | پیمان صلح حُدَیبیه؛ ارسال نامه به پادشاهان ایران، روم، حبشه، غَسّان و مصر و دعوت آنان به اسلام از سوی پیامبر |
7 ق | غزوۀ خیبر؛ پیمان صلح با یهودیان ساکن فدک |
8 ق | جنگ موته؛ فتح مکه؛ غزوۀ حُنین |
9 ق | غزوۀ تَبوک؛ ویرانی مسجد ضِرار و دفع توطئۀ منافقان؛ نزول آیات برائت از مشرکان؛ ورود نمایندگان قبایل عرب به مدینه و پذیرش اسلام |
10 ق | ادامۀ ورود نمایندگان قبایل به مدینه و قبول اسلام؛ انجام حَجّهالوداع توسط رسول خدا؛ اجتماع غدیر خم و انتصاب علی (ع) به جانشینی پیامبر |
11 ق | تجهیز سپاه اسُامه برای نبرد با رومیان؛ وفات رسول خدا |
ارتباط مردم یثرب با رسول خدا
حضرت محمد (ص) در سال 11 بعثت، شش نفر از مردم یثرب را که برای انجام مراسم حج به مکه آمده بودند، به اسلام دعوت کرد. آنان مسلمان شدند و پس از بازگشت به شهر خود به تبلیغ اسلام پرداختند. سال بعد، 12 مرد یثربی، هنگام مراسم حج در مکانی موسوم به عقبه در مِنا، با پیامبر بیعت کردند. این بیعت در تاریخ به پیمان عقبۀ اول معروف شده است. در مراسم حج سال سیزدهم بعثت نیز، 73 مرد و دو زن از اهالی یثرب در عقبه با رسول خدا پیمانی بستند که به عقبۀ دوم مشهور است.
پیمان عقبهٔ دوم، بیانگر نفوذ و گسترش چشمگیر اسلام در یثرب بود؛ زیرا شمار قابل توجهی از اعضای قبیلههای مختلف، به ویژه اوس و خَزرَج، در آن حضور داشتند.

فعالیت 4: بررسی شواهد و مدارک (صفحه 33 کتاب درسی)
بخشی از مفاد پیمانهای عقبهٔ اول و دوم را به دقت مطالعه کنید و به پرسشهای مربوط به آن پاسخ دهید:
- در پیمان عقبهٔ اول 12 نفر از اهالی یثرب با پیامبر بیعت کردند که «به خدا شرک نورزند، راهزنی ننمایند، زنا نکنند، فرزندان خود را نکشند، در کارهای خیر از رسول خدا پیروی کنند» (ابن هشام، السیرة النبویة، ج 2، ص 81-82).
- در پیمان عقبهٔ دوم، پیامبر فرمود: «با شما بیعت میکنم که از من دفاع کنید همانطور که از زنان و فرزندان خود دفاع میکنید. .... پیمان شما، پیمان من است. من از شما هستم و شما از من هستید. با هر کس که شما بجنگید، نبرد میکنم و با هر کس که از درِ صلح و صفا وارد شوید، من نیز صلح میکنم» (همان، ج 2، ص 89).
الف) از مفاد پیمان عقبهٔ اول میتوان به چه نکتههایی دربارهٔ وضعیت اجتماعی ساکنان شبهجزیرهٔ عربستان در آن زمان پی برد؟ فرهنگ و اخلاق جاهلی در تمامی شهرهای عربستان وجود داشت.
ب) محتوای دو پیمان چه تفاوت اساسی با هم دارند؟ علت آن چه میتواند باشد؟
مفاد پیمان عقبهٔ اول جنبهٔ دینی، اعتقادی و فرهنگی صرف دارد و در آن نمایندگان اهالی یثرب متعهد شدند که در چارچوب تعالیم اسلام و پیامبر اکرم، از برخی اقدامها مانند شرک ورزیدن، راهزنی، زنا، کشتن فرزندان خود اجتناب کنند. منع شدن چنین اموری در پیماننامه به لحاظ اجتماعی دلالت بر آن دارد که این پدیدهها در آن زمان در یثرب و کل شبه جزیرهٔ عربستان رایج بوده است. اما مفاد پیمان عقبهٔ دوم کاملاً جنبه و بُعد اجتماعی و سیاسی دارد؛ زیرا در این پیمان، نمایندگان اهالی یثرب متعهد میشوند که از رسول خدا پس از مهاجرت به آن شهر همانند افراد خانوادهی خود دفاع کنند و با هر کس جنگید بجنگنند و با هر کس صلح کرد، در صلح باشند.
پ) پیمان عقبهٔ دوم به لحاظ سیاسی و اجتماعی چه اهمیتی برای پیامبر و مسلمانان داشت؟ به نظر شما چرا این پیمان به «بیعةالحرب» معروف شده است؟
پیمان عقبه دوّم زمینههای حقوقی و سیاسی لازم را برای هجرت به مدینه و شکلگیری دولت مستقل پیامبر (ص) و ظهور دولهالنبی در مدینهالنبی تدارک نمود. از آنجا که مسلمانان یثرب، وعده حمایت از پیامبر و مسلمانان را داده بودند این شهر میتوانست در آینده مکانی امن برای هجرت مسلمانان به آنجا باشد تا در سایه امنیت این شهر، پیامبر به گسترش و تبلیغ دین اسلام بپردازد. چون این پیمان محتوای آن، جنبهی نظامی و جنگی داشت به بیعتالحرب معروف شد.
هجرت پیامبر و پیروانش از مکه به مدینه
در نتیجهٔ پیمان عقبهٔ دوم، پایگاه امن و مطمئنی برای مسلمانان در یثرب به وجود آمد. به دنبال این پیمان، رسول خدا به مسلمانان فرمان داد که به یثرب هجرت کنند. مسلمانان به تدریج راهی آن شهر شدند. برخی از مهاجران به همراه خانواده و بستگان خویش و برخی دیگر با ترک خانواده و بستگان، مهاجرت کردند. پس از آن تا هنگام فتح مکه در سال 8 ق، هجرت به مدینه و ترک نکردن آن شهر، یکی از شروط بیعت با پیامبر و پذیرش دعوت اسلام به شمار میرفت.
پیامبر نیز پس از آنکه از دسیسهٔ مشرکان در دارالندوه برای کشتن خود آگاه شد، تصمیم گرفت مخفیانه از مکه خارج شود و به سوی یثرب حرکت کند. حضرت علی (ع) برای گمراه کردن مشرکان و به سلامت خارج شدن رسول خدا از مکه، با شجاعت و فداکاری، تمام شب را در منزل پیامبر ماند و در جای ایشان خوابید.

سکونت مهاجران در مدینه
انصار (مسلمانان اهل مدینه) به گرمی از رسول خدا و دیگر مهاجران استقبال کردند و در منازل خویش پذیرای آنان شدند. پیامبر اندکی پس از ورود به مدینه، قطعه زمینی را که از آنِ دو یتیم بود برای بنای مسجد خریداری کرد. مسلمانان همگی به همراه پیامبر با اشتیاق فراوان در ساخت مسجد مشارکت کردند. رسول خدا، اتاقهای کوچکی را در کنار آن برای سکونت خویش در نظر گرفت. آن حضرت همچنین زمینهایی را که صاحب نداشت، به مهاجران داد که برای خود خانه بسازند و این غیر از زمینهایی بود که انصار به مهاجران بخشیده بودند. برخی از مهاجران بیبضاعت نیز در جوار مسجد اقامت گزیدند و به اهل صُفّه مشهور شدند. اینان به دلیل همجواری با محل سکونت پیامبر، ارتباط نزدیکتری با آن حضرت برقرار کردند.

تشکیل امت و حکومت نبوی
در پی سکونت پیامبر و مهاجران در مدینه، اجتماعی از مسلمانان در این شهر به وجود آمد. اعضای این اجتماع شامل قبیلهها و طایفههای گوناگونی بودند که برخی از آنها کینه و دشمنی دیرینهای با هم داشتند. همچنین علاوه بر مسلمانان، پیروان آیینهای دیگری مانند یهودیان و بتپرستان نیز در آن شهر میزیستند. از این رو، رسول خدا، به منظور ایجاد همبستگی میان مهاجران و انصار و همزیستی مسالمتآمیز ساکنان مدینه و نیز با هدف تأمین نظم و امنیت در آن شهر، اقدامهای مهمی به شرح زیر انجام داد.
1- پیمان برادری، تحکیم وحدت دینی
پیامبر اکرم در نخستین ماههای پس از هجرت با هدف ایجاد همدلی و وحدت دینی میان مسلمانان، به آنان توصیه کرد که بدون در نظر گرفتن وابستگیهای قبیلهای، با یکدیگر پیوند برادری برقرار کنند. این پیوند، گاه میان دو نفر از مهاجران و اغلب بین یکی از انصار و یکی از مهاجران برقرار شد. سیرهنویسان، اسامی اشخاصی را که در نتیجهٔ فرمان رسول خدا با یکدیگر برادر شدند، ثبت کردهاند؛ از جمله نوشتهاند که پیامبر، حضرت علی (ع) را به عنوان برادر خویش برگزید.
فعالیت 5: جستوجو و بررسی شواهد و مدارک (صفحه 35 کتاب درسی)
الف) ترجمهٔ آیهٔ 10 سوره حجرات و آیه 103 سوره آل عمران را بخوانید و بگویید که این آیات به کدام رویداد تاریخی اشاره دارند.
هر دو آیه به پیمان برادری میان مهاجران و انصار توسط پیامبر در مدینه اشاره دارد.
آیهی 10 سوره حجرات: إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ: به حقیقت مؤمنان همه برادر یکدیگرند پس همیشه بین برادران ایمانی خود صلح دهید و خداترس و پرهیزکار باشید، باشد که مورد لطف و رحمت الهی گردید.
آیه 103 سوره آل عمران: وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْکُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ إِذْ کُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِکُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ کُنْتُمْ عَلَی شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَکُمْ مِنْهَا کَذَلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمْ آیَاتِهِ لَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ: و همگی به رشته (دین) خدا چنگ زده و به راههای متفرّق نروید، و به یاد آرید این نعمت بزرگ خدا را که شما با هم دشمن بودید، خدا در دلهای شما الفت و مهربانی انداخت و به لطف و نعمت خدا همه برادر دینی یکدیگر شدید، و در پرتگاه آتش بودید، خدا شما را نجات داد. بدین گونه خدا آیاتش را برای (راهنمایی) شما بیان میکند، باشد که هدایت شوید.
ب) به نظر شما چرا پیامبر دستور داد که مسلمانان بدون درنظر گرفتن وابستگی قبیلهای خود، با یکدیگر پیوند برادری برقرار کنند؟
از مهمترین دغدغههای پیامبر(ص) چگونگی برقراری عدالت اجتماعی در میان همه مردم بوده است و لازمه پدیدار گشتن چنین عدالتی، از یک سو برافتادن تضادهای طبقاتی و از دیگر سو، ایجاد پیوندهای قرابت میان آحاد مردمان بوده است. به همین سبب پیامبر (ص) پیوند برادری دینی را به عنوان راهکاری عملی برای شکلگیری برادری و برابری میان همه انسانها برقرار ساخته است. تا با این کار علاوه بر تقویت وحدت سیاسی و معنوی مسلمانان، خطر درگیریهای داخلی را تا حدود زیادی برطرف سازد و یکی از پایههای مهم انسجام جامعه و پیشرفت اسلام با همین طرح تحقق پیدا کند. از بین بردن کینهها و دشمنیها، زدودن غربت و تنهایی مهاجران و جایگزین کردن پیوند ایمانی به جای پیوندهای قومی و نژادی، جلوگیری از هرگونه اختلاف و ناهماهنگی احتمالی میان انصار و مهاجر و به تبع آن بین اوس و خزرج نیز از جمله اهداف عقد اخوت شمرده شده است. این پیوند افزون بر یک شیوه سیاسی برای ایجاد وحدت و یکپارچگی بین امت اسلام، بخشی از آیین اجتماعی اسلام است که خداوند متعال تشریع کرده است.
پ) دلیل بیاورید که چرا پیوند برادری بر پایهٔ اعتقادات دینی و مساوات اسلامی، در نقطهٔ مقابل فرهنگ و ارزشهای جاهلی قرار داشت؟
در جامعه جاهلی عرب پیش از اسلام آنچه از برادری منظور بود، برادری نسبی و سببی بود و نسب واحد و پیوندهای خونی و نسبی در فرهنگ جاهلیت ارجحیت ویژهای داشت و عصبیت قبیلهای و نسبی و قومی مبنای کلی آنها بود و رفتار سیاسی ـ اجتماعی جامعه عرب بر این اساس شکل میگرفت. ولی پیوند برادری بر پایهی اعتقادات دینی و مساوات اسلامی باعث شد فرهنگ «الاخوه فی نسب» همراه با معیارهای جاهلی خود در صحنه زندگی اجتماعی و سیاسی اعراب تعدیل شده و فرهنگ «الاخوه فی الدین» جای آن را بگیرد. فرهنگ اخوت دینی اکثر معیارهای نژادی و خونی را که باعث تفاخر و تضاد بود، طرد کرد و برادری دینی را جانشین آن ساخت.
2- پیماننامۀ عمومی مدینه
وجود قبیلهها و طایفههای پراکنده با عقاید دینی گوناگون و پیشینهای آکنده از اختلاف و درگیری، همواره تهدیدی جدی برای آرامش و امنیت مدینه به شمار میرفت. از سوی دیگر، این شهر به عنوان پایگاه اسلام، با خطر حملهٔ مشرکان مکه روبهرو بود. از این رو، رسول خدا درصدد برآمد مدینه را از نظر سیاسی و نظامی متحد سازد و نظم و امنیت پایداری در این شهر برقرار کند. به همین منظور پیماننامهای تنظیم کرد و به تأیید مسلمانان و بسیاری دیگر از گروههای غیرمسلمانِ مستقر در مدینه رساند.
پیماننامهٔ عمومی یا به تعبیر رایج در عصر ما، قانون اساسی مدینه، مهمترین اقدام پیامبر برای تأسیس نظام اجتماعی و سیاسی منسجمی در چارچوب دین اسلام به شمار میرود. این پیماننامه، حقوق و مسئولیتهای هر یک از گروههای مسلمان و غیرمسلمان و چگونگی ارتباط آنها را با یکدیگر مشخص میکرد.
فعالیت 6: بررسی و تحلیل شواهد و مدارک (صفحه 36 کتاب درسی)
به چهار گروه تقسیم شوید؛ بندهایی از پیماننامهٔ مدینه را بخوانید و به پرسشهای مربوط به گروه خود پاسخ مناسب دهید.
- این نوشته، پیماننامهای است از محمد رسول خدا، تا در میان مؤمنان و مسلمانان قبیلهٔ قریش (مهاجران) و مردم یثرب و کسانی که پیرو مسلمانان شوند و به آنان بپیوندند و با ایشان در راه خدا پیکار کنند، به اجرا درآید.
- آنان در برابر دیگر مردمان، یک امت هستند.
- پیروان اسلام نباید مسلمانی را در پرداخت خونبها یا فدیهٔ سنگین، تنها گذارند.
- هیچ مؤمنی نباید بر ضد مؤمنی با دیگران همپیمان شود.
- همهٔ مسلمانان در امان دادن برابر هستند و فرودستترین مسلمانان، میتواند کافران را پناه دهد.
- آشتی همهٔ مؤمنان یکی است و به هنگام پیکار در راه خدا، هیچ مؤمنی نباید جدا از مؤمن دیگر، با دشمن آشتی نماید.
- هرگاه شما مسلمانان در کاری گرفتار اختلاف شدید، داوری آن را به خدا و محمد واگذار کنید.
- هر کس از یهود با ما هم پیمان شود، بی هیچ ستم و تبعیض، از یاری و برابری برخوردار خواهد شد؛ دین یهود از آنِ ایشان و دین مسلمان از آنِ مسلمانان است؛ مگر کسی که با پیمانشکنی ستم کند.
- در پیکار با دشمنان، هزینهٔ یهود بر عهده خود آنان و هزینهٔ مسلمانان بر عهدهٔ خودشان خواهد بود.
- همپیمانان باید علیه کسی که به شهر یثرب بتازد، به یاری هم بشتابند.
- هیچ کس نباید به قریش و یاران ایشان پناه دهد.
- درون مدینه برای پذیرندگان این پیماننامه منطقهٔ امن و حَرم است.
- هرگاه میان متعهدان این پیماننامه، اختلافی ناگوار و یا درگیریای که خطر تباهی داشته باشد، رخ دهد، بیگمان برای حل و فصل آن باید به خدا و پیامبر روی آورید (نامهها و پیمانهای سیاسی حضرت محمد و اسناد صدر اسلام، ص 106 - 111)
گروه 1: چرا برخی از محققان، این پیماننامه را « قانون اساسی مدینة النّبی» نامیدهاند؟
در این پیماننامه چارچوب و اصولی مهم برای تنظیم مناسبات اجتماعی، دینی، فرهنگی، حقوقی قضایی، اقتصادی و سیاسی ساکنان یثرب و نحوهی ادارهی امور شهر تعریف و تصویب شده است.
گروه 2: حقوق و مسئولیتهایی که در این پیماننامه برای مسلمانان ذکر شده، چه تفاوتی با حقوق و مسئولیتهای آنان در دوره جاهلی داشت؟
مفاد پیمان نامهٔ عمومی، فرد فرد مسلمانان را مؤمنانی میشناسد که فارغ از وابستگیهای قبیلهای، طایفهای، خاندانی و خانوادگی و بدون توجه به ثروت و داراییهایشان، از حقوق و مسئولیتهای یکسان برخوردارند و همگی برادر و برابرند. در این نظام نامه حتی فرودستترین آنان نیز در امان دادن دیگران و از جمله پناه دادن به کافران با دیگران برابر بودند و هیچ مؤمنی نمیتوانست بر ضد مؤمن دیگر هم پیمان شود. اما در دورهٔ جاهلیت چنین برابری و عدالتی وجود نداشت و حقوق و مسئولیتهای افراد، تابعی از اصول و ارزش حاکم بر نظام قبیلهای به محوریت حَسب و نسب بود. تعصب و عصبیت قبیلهای، طایفهای و خاندانی از یک سو موجب میشد که برخی قبایل، طوایف و خاندانها خود را شریفتر از سایر قبایل، طایفهها و خاندانها بشمارند و امتیازات ویژهای را برای قبیله، طایفه و خاندان خویش طلب کنند. از سوی دیگر در درون قبایل و طایفهها به واسطهی حسب و نسب سلسله مراتبی از حقوق و مسئولیتهای متفاوت وجود داشت. در واقع این پیماننامه قصد داشت روابط و پیوندهای عدالت جویانهی دین اسلام یعنی برادری و مساوات اسلامی را جایگزین عصبیت قبیلهای و مناسبات تبعیضآمیز عصر جاهلیت سازد.
گروه 3: حقوق و مسئولیتهایی که این پیماننامه برای غیرمسلمانان به رسمیت شناخته، بر چه پایه و اصولی استوار است؟
مناسبات مسلمانان و غیرمسلمانان به عنوان هم پیمان بر مبنای حقوق و مسئولیت مشترک و در چارچوب احترام متقابل و همزیستی مسالمتآمیز و دوستانه تعریف شده است.
گروه 4: جایگاه و موقعیت پیامبر از نظر حق حاکمیت و قدرت سیاسی و قضایی در این پیماننامه چگونه تعریف شده بود؟
در این پیماننامه ادارهی حکومت، بر عهدهی شخص پیامبر بود و آن حضرت مستقیماً در سامان دادن به امور اجتماعی و مدیریت جامعه دخالت داشت. امور سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و قضایی، با نظر آن حضرت، و بر طبق صلاح دید او انجام میگرفت. هر کس که با قبول اسلام، عضو امت اسلامی شمرده میشد، خود را موظف به اطاعت از دستورات حضرت میدانست. مسلمانان بین دستوراتی که از طریق وحی به پیامبر ابلاغ میگردید، مانند نماز، روزه و حج، با دستوراتی که از سوی پیامبر، و در جهت ادارهی جامعه، صادر میشد، مانند نصب حاکمان و اعزام مأموران مالیاتی، تفاوتی قائل نبودند و همهی آنها را به عنوان اوامر لازم الاجرا تلقی میکردند.
پیماننامهٔ مدینه، سرآغاز تأسیس امت و حکومت اسلامی بود. پس از آن با نزول تدریجی آیات مربوط به جهاد، خمس، زکات، جزیه و …، نظام سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اسلام و الگوی حکومتی پیامبر کامل شد.
مخالفت و دشمنی با امت و حکومت نوپای اسلامی
پس از تأسیس حکومت اسلامی، پیامبر و مسلمانان باید خود را برای مقابله با انواع دشمنیها و توطئهها آماده میکردند. مشرکان مکه همچنان در رأس مخالفان و دشمنان مسلمانان بودند. علاوه بر آن، با وجود تلاشهای رسول خدا برای اتحاد سیاسی و همزیستی مسالم تآمیز ساکنان مدینه، برخی از افراد و گروههای این شهر علیه پیامبر و مسلمانان توطئه میکردند. سرآمد آنان، منافقان و یهودیان بودند.
1- مشرکان
پس از هجرت پیامبر و یارانش به مدینه، مشرکان قریش همچنان بزرگترین و سرسختترین دشمنان دعوت اسلامی باقی ماندند. قریش همچنین با بسیاری از قبیلههای شبهجزیرهٔ عربستان و بهطور خاص منطقهٔ حجاز، روابط سیاسی و تجاری داشت و میتوانست آنها را علیه مسلمانان تحریک کند.
بنابراین، در سال نخست هجرت، به دنبال نزول آیات جهاد، رسول خدا تصمیم به تشکیل نیروی نظامی گرفت. در اواخر همان سال، مسلمانان چندین عملیات نظامی و اطلاعاتی محدود در خارج از مدینه انجام دادند. یکی از اهداف این عملیات، تهدید مسیر تجارت مشرکان مکه به شام و کسب غنیمت بود؛ زیرا آنان اموال مهاجران مسلمان را تصرف و غارت کرده بودند.
در نتیجهٔ تداوم سیاست تعقیب کاروانهای تجاری قریش توسط مسلمانان، سرانجام در سال دوم هجرت، جنگ بزرگی میان سپاه اسلام و لشکریان مشرک در مکانی به نام «بدر» صورت گرفت. در این جنگ، حدود 300 رزمندهٔ مسلمان بر 950 جنگجوی قریش پیروز شدند. غزوهٔ بدر ضربهٔ سنگین و جبرانناپذیری بر قریش وارد آورد و قدرت و موقعیت آنان را در منطقهٔ حجاز تضعیف کرد. پس از آن، ساکنان آن منطقه گرایش بیشتری به رسول خدا و اسلام نشان دادند.
در سالهای سوم و پنجم هجری، سپاهی بزرگ از جنگجویان قبیلهٔ قریش و قبیلههای همپیمان آن، به قصد جبران شکست بدر و نابودی اسلام راهی مدینه شدند. فرماندهی سپاه قریش در این لشکرکشیها به عهدهٔ ابوسفیان بود. مشرکان در غزوهٔ اُحد به موفقیتی نسبی دست یافتند، اما در جنگ خندق یا احزاب با وجود اینکه تمام نیرو و امکانات مادی و معنوی خود را بسیج کرده بودند، ناکام ماندند.

کاوش خارج از کلاس (صفحه 38 کتاب درسی)
به چند گروه تقسیم شوید و با استفاده از منابعی که دبیر به شما معرفی میکند، دربارۀ یکی از غزوههای بدر، احد، بنی نضیر، خندق، بن یقریظه، خیبر، موته، فتح مکه، حنین و تبوک، مطالعه و تحقیق کنید و دلایل بروز، نتیجۀ نظامی و پیامدهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر جنگ را استخراج و فهرست کنید.
2- منافقان
آیات قرآن، کتابهای سیره و منابع حدیثی به برخی از خصوصیات و رفتارهای منافقان مدینه اشاره کردهاند. سردستهٔ آنان عبداللهبن اُبَیّ بود که پیش از هجرت، گروههایی از مردم یثرب قصد داشتند او را به ریاست شهرشان برگزینند. او پس از پیروزی مسلمانان در جنگ بدر، اظهار مسلمانی کرد؛ اما نقش وی در بسیاری از فتنهها و آشوبها آشکار است. هنگامی که رسول خدا تصمیم به محاصرهٔ یهودیان بنینضیر گرفت، سردستهٔ منافقان، یهودیان را تشویق به مقاومت کرد و به آنان وعده یاری داد. عبداالله بن اُبَیّ همچنین میکوشید که انصار را علیه مهاجران تحریک نماید. او حتی در غزوههای اُحد و تبوک، به همراه یارانش از سپاه اسلام جدا شد و در جنگ شرکت نکرد.
3- یهودیان
اگرچه رسول خدا با یهودیان مدینه پیمان صلح و اتحاد بسته بود، اما برخی از سران یهودی، به خصوص رؤسای سه قبیلهٔ بزرگ آنان، هرگاه فرصتی پیش میآمد، علیه حکومت اسلامی کارشکنی و با دشمنان همکاری میکردند. یهودیان همچنین از هیچ کوششی برای زنده کردن کینه و دشمنی میان مسلمانان دریغ نمیکردند.
با تداوم دسیسهگریهای یهودیان علیه مسلمانان، پیامبر ناگزیر از برخورد با آنان شد و طی سه لشکرکشی و محاصرهٔ نظامی، به حضور قبیلههای پیمانشکن و توطئهگر یهودی در مدینه پایان داد. علاوه بر آن، تغییر قبلهٔ مسلمانان از بیتالمقدس به سوی مکه، یکی دیگر از اقداماتی بود که به فرمان الهی و در پی بهانهجویی یهودیان انجام گرفت.
گسترش و تحول امت و حکومت پیامبر
ناکامی قریش در جنگ خندق و کاهش فعالیتهای نظامی آنان علیه اسلام، زمینهٔ مساعدی برای نشر اسلام در میان قبیلههای منطقهٔ حجاز و گسترش محدوده حکومت پیامبر فراهم آورد.
صلح حدیبیه و پیامدهای آن
در ذیالقعده سال ششم هجرت، پیامبر به همراه جمعی از مسلمانان، لباس احرام پوشیدند و به منظور انجام مراسم حج راهی مکه شدند. مشرکان قریش مانع ورود آن حضرت و پیروانش به مکه شدند. پس از مذاکراتی که میان دو طرف انجام گرفت، در حدیبیه، پیمان صلحی میان مسلمانان و مشرکان بسته شد. قرآن این صلح را فتح و پیروزی آشکار برای اسلام معرفی کرده است.
فعالیت 7: بررسی شواهد و مدارک (صفحه 39 کتاب درسی)
بندهایی از پیمان صلح حدیبیه را بخوانید و استدلال کنید چرا آثار و نتایج آنها به سود مسلمانان بود:
- به مدت ده سال بین قریش مکه و یاران محمد ، متارکهٔ جنگ خواهد بود.
- از سال بعد، هرکس از یاران محمد که به قصد حج یا عمره و یا تجارت به مکه آید، جان و مالش در امان است.
- هرکس میخواهد به محمد بپیوندد و با او همپیمان شود، چنان کند و هرکس میخواهد به قریش بپیوندد و با ایشان همپیمان شود، چنان کند.
صلح حدیبیه، به شهادت تاریخ و طبق پیشبینیهای پیامبر و وعدههای قرآنی، برکات زیادی برای مسلمانان در پی داشت. به گفته مورخان، در صدر اسلام فتحی عظیمتر از فتح حدیبیه صورت نگرفت، زیرا در پرتو آن، آتش جنگ فرونشست و دعوت به اسلام رواج گرفت و اسلام در سراسر جزیرةالعرب گسترش یافت و باعث تحکیم و گسترش دعوت اسلامی در شبه جزیره عربستان شد. به گونهای که از آغاز پیمان صلح تا نقض آن (22 ماه)، تعداد کسانی که به اسلام گرویدند، بیش از کل تعداد مسلمانان تا آن زمان بود. در عین حال آرامش حاصل از صلح حدیبیه سبب شد که پیامبر علاوه بر تشدید فعالیتهای تبلیغی در شبه جزیره، به سرزمینهای خارجی هم توجه کند و در سال هفتم، پادشاهان و سران ممالک اطراف را نیز به اسلام دعوت نماید. اما مهمترین فایده این صلح، زمینهسازی برای فتح مکه بود که مدت کوتاهی پس از صلح حدیبیه به وقوع پیوست.
پس از پیمان صلح حدیبیه، حضرت محمد (ص)، سران امپراتوریها و دولتهای بزرگ را به اسلام دعوت کرد. به همین منظور، سفیران رسول خدا نامههای آن حضرت را به پادشاهان ایران، روم، غسّان، مصر و حبشه و رؤسای برخی قبیلههای بزرگ عرب رساندند.
طی سالهای هفتم و هشتم هجری، تعدادی از حاکمان محلی در گوشه و کنار شبه جزیرهٔ عربستان مانند عمان، بحرین، نجران و یمن یا به اسلام گرویده و یا با بستن پیمان و پرداخت جزیه، تابع حکومت مدینه شدند.
فتح مکه و پیامدهای آن
حدود دو سال پس از پیمان حدیبیه، قریش این پیمان را نقض کرد. از این رو، پیامبر به سرعت سپاهی مرکبّ از ده هزار تن را برای فتح مکه بسیج کرد. در رمضان سال هشتم هجرت، مکه بهصورت مسالمتآمیزی، فتح و کعبه از بتها پاکسازی شد. پس از آن، قبیلههای اطراف آن شهر نیز به تدریج اسلام را پذیرفتند.
مورّخان سال نهم هجری را سال وفود یا سال اسلام آوردن قبیلهها نامیدهاند. در این سال هیئتهای نمایندگی قبیلههای مختلف عرب از هر سو به مدینه آمدند و ضمن پذیرش اسلام، فرمانبرداری خود را از رسول خدا اعلام کردند.
اعلان برائت از مشرکان
استقبال گستردهٔ قبیلههای مهم شبهجزیرهٔ عربستان از حکومت اسلامی، پیامبر و مسلمانان را در موقعیتی قرار داد که برای ریشهکن کردن شرک و بتپرستی اقدام کنند. بنابراین، با نزول سوره برائت (توبه) در آخرین ماههای سال نهم هجری، رسول خدا به حضرت علی مأموریت داد که برای ابلاغ سوره برائت عازم مکه شود. پس از آن مکه و خانهٔ خدا، به عنوان حرم اسلامی اعلام شد و مشرکان حق نداشتند وارد آنجا شوند.
حَجّهالوداع
حضرت محمد (ص) در سال دهم هجری مراسم حج را به همراه جمعیت زیادی از مسلمانان برگزار کرد. در آن زمان، بیشترین نگرانی آن حضرت مربوط به آیندهٔ امت اسلامی بود. از این رو، رسول خدا پس از پایان مراسم حج و هنگام بازگشت به مدینه، در مکانی به نام غدیر خم، طی خطبهای طولانی، مهمترین وصیت خود را ایراد کرد. آن حضرت در این خطبه، ضمن معرفی امام علی (ع) به جانشینی خویش، ختم نزول آیات قرآن و اتمام رسالت خود را اعلام کرد.
رسول خدا در واپسین روزهای زندگانی خود دستور داد سپاه اسلام، برای مقابله با تهدیدات رومیان، به سوی سرحدات شام حرکت کند و اُسامة بن زید را که در آغازِ جوانی بود به فرماندهی آن سپاه منصوب کرد؛ اما به دلیل مخالفت برخی از صحابه، این دستور پیامبر در زمان حیات آن حضرت اجرا نشد. حضرت محمد، سرانجام در 28 صفر سال 11 هجری در مدینةالنبّی رحلت کرد و در همان شهر به خاک سپرده شد.
روش حکومتداری حضرت محمد (ص)
نظام حکومتی را که پیامبر در مدینه بر پایهٔ امت اسلامی بنیان نهاد، بسیار ساده و فاقد تشکیلات و سلسله مراتب گسترده بود. رسول خدا، کاخ و نگهبان شخصی نداشت و در دوران زمامداری او از تشریفات و تجملات مرسوم در دربار پادشاهان و سایر فرمانروایان خبری نبود. آن حضرت مسجدالنبّی را در مدینه پایگاه حکومتی خویش قرار داد. مسجد، محل عبادت، آموزش و انجام امور سیاسی، اداری و نظامی به شمار میرفت. پیامبر، در بسیاری از مسائل حکومتی به ویژه جنگ و صلح، پس از مشورت با اصحاب تصمیمگیری میکرد. برای مثال، پیش از جنگ احد، با یارانش درباره چگونگی مقابله با مشرکان، مشورت کرد. نظر پیامبر بر آن بود که در مدینه با دشمن روبهرو شوند، اما ایشان نظر اکثریت را پذیرفت که میخواستند بیرون از شهر با سپاه دشمن بجنگند.
سپاه و مدیریت امور نظامی
در حکومت پیامبر، جهاد و دفاع وظیفهٔ تمام مسلمانانی بود که توانایی انجام آن را داشتند. مسلمانان به خاطر حضور در سپاه و شرکت در جنگ حقوق نمیگرفتند، اما سهم خود را از غنیمتهای جنگی دریافت میکردند. هزینهٔ تأمین جنگافزارهای نظامی مانند سلاح، اسب و سایر تجهیزات جنگی نیز به عهدهٔ جنگاوران بود. رسول خدا، همواره به نظم و آمادگی رزمی مسلمانان اهمیت میداد و بر آموزشهای نظامی سپاه نظارت دقیق داشت.
تعلیم و تربیت
اسلام تأکید فراوانی بر کسب علم دارد. رسول خدا نیز توجه خاصی به تعلیم و تربیت داشت و آن را در اولویت قرار داده بود. آن حضرت پس از جنگ بدر، شرط آزادی هر یک از اسیرانِ باسواد را آموزش خواندن و نوشتن به ده تن از مسلمانان تعیین کرد. پیامبر، پیوسته، معلمانی را برای تعلیم قرآن و احکام اسلام به شهرها و قبایل مختلف میفرستاد. همچنین حدیثهای متعددی از رسول خدا دربارهٔ لزوم کسب علم نقل شده است.
فعالیت 8 (صفحه 40 کتاب درسی)
پس از همفکری با یکدیگر، مضمون دو حدیث مشهور پیامبر را دربارهٔ علمآموزی، به فارسی بیان کنید.
1- اُطلُبوا العِلمَ ولَو بِالصِّینِ: «دانش را فرا گیرید، گرچه در چین باشد». ظاهرا علت اینکه نام چین برده شده است این باشد که در آن روز از چین به عنوان دورترین نقاط جهان که مردم آن روز میتوانستند به آنجاها بروند نام برده میشده و یا علت این است که در آن زمان چین به عنوان یک مهد علمی و صنعتی معروف بوده است. این حدیث میگوید تحصیل علم، جا و مکان معین ندارد، همان طوری که وقت و زمان معین هم ندارد.
2- اطلبوا العلم من المهد الی اللحد: «یعنی در همه عمر، از گهواره تا گور در جستجو و طلب علم باشید». یعنی علم فصل و زمان معینی ندارد، در هر زمانی باید از این فرصت استفاده کرد.
منابع مالی و شیوۀ گردآوری و توزیع آنها
زندگی اقتصادی مسلمانان در زمان رسول خدا، ساده بود و پیامبر با اموال محدودی که در اختیار داشت به اداره امور میپرداخت. از جملهٔ این اموال، غنایم جنگی، زکات و جزیه بودند. آیات قرآن چگونگی دریافت و توزیع این اموال را مشخص کرده بود. پیامبر برای گردآوری، حفظ و توزیع این اموال، افرادی را بر میگزید. چهار پنجم غنایم جنگی میان جنگاوران تقسیم میشد و یک پنجم آن (خمس)، به خدا، رسول، خویشان او، یتیمان، فقیران و در راه ماندگان تعلق داشت. جزیه، مالیات سرانهای بود که مردان بالغ اهل کتاب (یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان) که به لحاظ مالی توانایی پرداخت آن را داشتند، ملزم به پرداخت آن بودند. زکات را باید مسلمانان پرداخت کنند.
علاوه بر آنها، پیامبر پس از آنکه مناطق یهودینشین مانند خیبر را به جنگ گشود، به یهودیان ساکن آنجا اجازه داد همچنان روی زمینهای آن منطقه کشاورزی کنند و نیمی از محصول سالانه را به حکومت اسلامی بپردازند.
خلق و خوی رسول خدا
پیامبر در میان مردم و با مردم زندگی میکرد. تنها چیزی که او را از مردم متمایز میساخت این بود که پروردگار او را برگزید و وحی خویش را بر قلب آن حضرت نازل کرد.
رسول خدا چهرهای گشاده و خندهرو و قلبی مهربان داشت. آن حضرت زیاد سخن نمیگفت و زبان به دشنام و بدگویی نمیگشود. با همسران خویش مدارا میکرد و اهل بیت خود را گرامی میداشت. آن حضرت با دشمنان خود، پس از تسلیم شدن، با ملایمت رفتار میکرد و درصدد انتقامجویی بر نمیآمد. برای نمونه پس از فتح مکه، هنگامی که قریش سر تسلیم فرود آوردند از ستمی که به ایشان و مسلمانان کرده بودند، چشمپوشی کرد.
خوراک، پوشاک و مسکن آن حضرت بسیار ساده بود. روایات متعددی در نکوهش زیادهروی در خوراک و پوشاک از آن حضرت نقل شده است. رسول خدا علاقه و رغبتی فراوان به پاکیزگی و نظافت داشت. قرآن از سجایای اخلاقی پیامبر، به عنوان «خُلق عظیم» و «اسوه» دیگر مردمان یاد کرده است.
پرسشهای نمونه (صفحه 41 کتاب درسی)
1- به نظر شما چرا بعد از فتح مکه، شرط مهاجرت به مدینه از شروط بیعت و مسلمانی برداشته شد؟
به این دلیل که اکثر شبه جزیره هم پیمان با پیامبر و مسلمانان شدند و در مکه اسلام نیز فراگیر شده بود.
2- هدف رسول خدا از برقراری پیوند برادری میان مسلمانان چه بود؟ و این اقدام چه نتایج عاطفی و اجتماعی داشت؟
پیامبر اکرم در نخستین ماههای پس از هجرت با هدف ایجاد همدلی و وحدت دینی میان مسلمانان، به آنان توصیه کرد که بدون در نظرگرفتن وابستگیهای قبیلهای، با یکدیگر پیوند برادری برقرار نمایند. این اقدام نتایج عاطفی و اجتماعی زیر را در پی داشت: تأکید بر برادریِ ناشی از ایمان، ایجاد روحیهی تعاون و همکاری و تأکید بر الفت و همبستگی همگانی، آمادهسازی مسیر وحدت جامعه، تغییر فرهنگ جاهلی مبتنی بر پیمانهای قبیلهای به پیمان مبتنی بر روح ایمان و اسلام.
3- سه مورد از اقدامات منافقان را در مدینه علیه پیامبر و مسلمانان فهرست کنید.
هنگامی که رسول خدا تصمیم به محاصرهی یهودیان بنی نضیر گرفت، سردستهی منافقان، یهودیان را تشویق به مقاومت کرد و به آنان وعده یاری داد. عبداالله بن اُبَیّ همچنین میکوشید که انصار را علیه مهاجران تحریک نماید. او در غزوههای اُحد و تبوک، به همراه یارانش از سپاه اسلام جدا شد و در جنگ شرکت نکرد.
4- منابع درآمد حکومت اسلامی در زمان پیامبر را نام برده و شیوه تأمین و توزیع هر یک از آنها را ذکر کنید.
1- غنایم جنگی: چهار پنجم غنایم جنگی میان جنگاوران تقسیم میشد و یک پنجم آن (خمس)، به خدا، رسول، خویشان او، یتیمان، فقیران و در راه ماندگان تعلق داشت. 2- زکات (صدقات): زکات را مسلمانان میبایستی پرداخت نمایند. 3- جزیه: مالیات سرانهای بود که به مردان بالغ اهل کتاب (یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان) که به لحاظ مالی توانایی پرداخت آن را داشتند، تعلق میگرفت بودند. 4- پیامبر پس از آنکه مناطق یهودینشین مانند خیبر را به جنگ گشود، به یهودیان ساکن آنجا اجازه داد همچنان بر روی زمینهای آن منطقه کشاورزی کنند و نیمی از محصول سالانه را به حکومت اسلامی بپردازند.
5- مآخذی را که در این درس به آنها استناد شده است، فهرست و در دو بخش منابع و تحقیقات طبقهبندی کنید.
منابع: 1- آیات قرآن کریم 2- نهج البلاغه (ترجمه سید جعفر شهیدی) 3- کتاب سیره نبویه از ابن هشام.
تحقیقات: 1- نامهها و پیمانهای سیاسی حضرت محمد و اسناد صدر اسلام.