درسنامه آموزشی دین و زندگی (1) کلاس دهم عمومی کلیه رشته ها با پاسخ درس 1: هدف زندگی
-
دین و زندگی (1)
- درس 1: هدف زندگی
- درس 2: پر پرواز
- درس 3: خود حقیقی (فقط انسانی)
- درس 4: پنجرهای به روشنایی
- درس 5: آیندۀ روشن
- درس 6: منزلگاه بعد
- درس 7: واقعۀ بزرگ
- درس 8: فرجام کار
- درس 9: آهنگ سفر
- درس 10: اعتماد بر او (فقط انسانی)
- درس 11: دوستی با خدا
- درس 12: یاری از نماز و روزه
- درس 13: فضیلت آراستگی
- درس 14: زیبایی پوشیدگی
جهان هدفمند
در پس خلقت تکتک موجودات این جهان هدفی وجود دارد؛ زیرا خالق آنها خدایی حکیم است؛ یعنی خدایی که هیچ کاری را بیهوده انجام نمیدهد. قرآن کریم در آیات گوناگون بر این نکته تأکید میکند و آفرینش جهان را «حق» میداند. از آن جمله میفرماید:
وَ ما خَلَقنَا السَّماواتِ وَ الاَرضَ وَ ما بَینَهُما لاعِبینَ ما خَلَقناهُما اِلّا بِالحَقّ
و ما آسمانها و زمین و آنچه بین آنهاست را به بازیچه نیافریدیم، آنها را جز به حق خلق نکردیم.
حق بودن آفرینش آسمانها و زمین بهمعنای هدفدار بودن خلقت آنهاست. این آیه بهخوبی دلالت بر این دارد که جهان آفرینش بیهدف نیست و هر موجودی بر اساس برنامهی حساب شدهای به این جهان گام نهاده است و به سوی هدف حکیمانهای در حرکت است.
انسان نیز مانند موجودات دیگر، از این قاعده کلی جدا نیست و قطعاً هدفی از آفرینش او وجود داشته است و گام نهادن او در این دنیا، فرصتی است که برای رسیدن به آن هدف به او داده شده است. از اینرو، حضرت علی هرگاه که مردم را موعظه میکرد، معمولاً سخن خود را با این عبارات آغاز میکرد:
ای مردم ... هیچکس بیهوده آفریده نشده تا خود را سرگرم کارهای لهو کند و او را به خود وا نگذاشتهاند تا به کارهای لغو و بیارزش بپردازد.
البته میان هدف انسان و موجوداتی همچون حیوانات و گیاهان، تفاوتهایی وجود دارد. تفاوتهایی که به ویژگیهای خاص انسان و تمایز او از سایر موجودات بازمیگردد. برخی از این تفاوتها عبارتاند از:
1- انسان خود باید هدف از خلقت خود را بشناسد و آنرا انتخاب کند و بهسوی آن گام بردارد؛ در حالیکه گیاهان بهصورت طبیعی و حیوانات بهصورت غریزی بهسوی هدف خود حرکت میکنند. مثلاً دانهی گندم بهصورت طبیعی در جهت رسیدن به هدف نهایی خود یعنی تبدیل شدن به خوشهای با دهها دانه حرکت میکند و یا نهال کوچک خرما در مسیر رسیدن به نخلی تنومند پیش میرود.
2- انسان برخلاف حیوانات و گیاهان که استعدادهای محدود مادی دارند، مجموعهای فراوان از استعدادهای مادی و معنوی است. به همین دلیل، به دنبال انتخاب هدفهایی است که از طریق آن، استعدادهای گوناگون خویش را به کمال رساند.
3- انسان دارای روحیهای بینهایت طلب است و عطش او در دستیابی به خواستههایش نه تنها کم نمیشود، بلکه روز به روز افزون میگردد. او به دنبال چیزی است که هرگز پایان نمیپذیرد و تمام نمیشود. این انسان بینهایت طلب، در زندگی خود همواره در حال انتخاب هدف است؛ هدفهایی پایانناپذیر و تمام نشدنی. در حالیکه حیوانات و گیاهان هدفهای محدودی دارند و هنگامیکه به سرحدّی از رشد و کمال میرسند، متوقف میشوند؛ چنانکه گویی راهشان پایان یافته است.
اختلاف در انتخاب هدف
وقتی به دنیای انسانها مینگریم، با دنیای حیرتانگیزی مواجه میشویم؛ چنان اختلافی در هدفها وجود دارد که ابتدا سردرگم میشویم که بهراستی، کدام انتخاب درست و همسو با میل بینهایت طلب انسان و استعدادهای فراوان مادی و معنوی اوست و کدامیک اینگونه نیست؟
کسانی بهدنبال پول و ثروتاند، برخی دل به کشف اسرار جهان سپردهاند، برخی بهدنبال جاه و مقاماند، دستهای خدمت به خلق را سرلوحه زندگی خود قرار دادهاند، گروهی به هنرمندی و نقش آفرینی در عرصههای هنری میاندیشند، گروهی نیز در آرزوی قهرمانی در ورزش، پیوسته میکوشند و … .
فعالیت کلاسی (صفحه 16 کتاب مشترک و 6 انسانی)
به نظر شما منشأ این اختلافها در انتخاب هدف چیست؟
این اختلاف ریشه در نوع اندیشه و تفکر و نگارش انسان دارد. اگر کسی کمک به دیگران را ارزشمند بداند تلاش خواهد میکند تا به دیگران کمک کند و ...
هرکس با بینش و نگرش خاص خود به سراغ هدفی میرود. اگر کسی چنین بیندیشد که کمک به دیگران ارزشمند است و میتواند روحیهی بینهایت طلب او را سیراب کند و پاسخگوی استعدادهای گوناگونش باشد، میکوشد به دیگران کمک کند. کسی هم که فکر میکند با داشتن شهرت میتواند به این نتایج برسد، همهی زندگی خود را در مسیر رسیدن به شهرت قرار میدهد. پس این اختلاف در هدفها، ریشه در نوع نگاه و اندیشهی انسان دارد.
معیارهای انتخاب هدفهای اصلی
با توجه به تفاوت نگاه و اندیشهی انسانها، برای اینکه بتوانیم با نگاهی درست، هدفهای خود را انتخاب کنیم، نیازمند معیار و ملاک هستیم؛ معیاری که بتوانیم به وسیلهی آن، هدفهای همسو با میل بینهایت طلب و استعدادهای متنوع انسان را مشخص کنیم. بدین وسیله، هدفهای زندگی را بهدرستی برخواهیم گزید و عمر خود را برای رسیدن به آنها صرف خواهیم کرد.
خدای رحیم و مهربان که از همه به ما مهربانتر و از خود ما به نیازهای ما آگاهتر است، در این مورد ما را هدایت و راهنمایی کرده و معیار انتخاب هدف را مشخص فرموده و آثار و نتایج آن را نیز یادآور شده است.
تدبّر (صفحات 17 و 18 کتاب مشترک و 7 و 8 انسانی)
برای رسیدن به معیارهای انتخاب هدف، در ترجمه آیات تدبّر کنید و با تأمّل در آنها و ارتباط دادن آنها به یکدیگر، پیامهای زیر را تکمیل کنید و آیاتی را که این پیامها از آنها استخراج میشوند، مشخص نمایید.
- آنکس که تنها زندگی زودگذر دنیا را میطلبد، آن مقدار از آن را که بخواهیم - و به هرکس اراده کنیم - میدهیم؛ سپس دوزخ را برای او قرار خواهیم داد تا با خواری و سرافکندگی در آن وارد شود. سورهی اسراء، آیهی 18
- و آنکس که سرای آخرت را بطلبد و برای آن سعی و کوشش کند و مؤمن باشد، پاداش داده خواهد شد. سورهی اسراء، آیهی 19
- ... بعضی از مردم میگویند: خداوندا به ما در دنیا نیکی عطا کن. ولی در آخرت هیچ بهرهای ندارند. سورهی بقره، آیهی 200
- و بعضی میگویند: پروردگارا به ما در دنیا نیکی عطا کن، و در آخرت نیز نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب آتش نگاه دار. سورهی بقره، آیهی 201
- اینان از کار خود نصیب و بهرهای دارند؛ و خداوند سریعالحساب است. سورهی بقره، آیهی 202
- آنچه به شما داده شده، کالای زندگی دنیا و آرایش آن است و آنچه نزد خداست بهتر و پایدارتر است؛ آیا اندیشه نمیکنید؟ سورهی قصص، آیهی 60
پیام | آیات مرتبط با پیام |
- برخی از هدفها و دلبستگیها محدود و پایانپذیر هستند و تنها پاسخگوی برخی از استعدادهای مادی ما هستند. - اگر کسی این هدف ها را به عنوان هدف اصلی برگزیند، ممکن است به مقداری از آن برسد. - اگر کسی فقط این هدف ها را انتخاب کند در آخرت بهرهای نخواهد داشت. - برخی هدفها پایانناپذیر و همیشگیاند و پاسخگوی استعدادهای مادی و معنوی بیشتری در وجود ما هستند. - اگر کسی این هدفها را به عنوان هدف اصلی برگزیند و سعی و تلاش کند به هدف خود خواهد رسید. - هدفهای پایانناپذیر همان هدفهای اخروی هستند. - هدفهای پایانپذیر همان هدفهای دنیوی هستند. - اصل قرار گرفتن هدفهای اخروی، مانع بهرهمندی انسان از نعمتهای دنیایی نمیشوند. - اگر هدفهای دنیوی اصل قرار گیرند، مانع رسیدن به هدفهای اخروی میشوند. |
آیهی 18 سورهی اسراء و 200 بقره آیهی 18 سورهی اسراء آیهی 200 بقره آیهی 19 سورهی اسراء و 201 بقره آیهی 19 سورهی اسراء آیهی 19 سورهی اسراء، 201 بقره و آیهی 60 قصص آیهی 18 سورهی اسراء و 200 بقره آیهی 201 بقره آیهی 18 سورهی اسراء و 200 سورهی بقره |
نتیجه: برنامهریزی انسان باید دربرگیرندهی اهداف اخروی و اهداف دنیوی باشد و به گونهای تنظیم شود که اهداف اخروی اصل قرار گیرند و هدفهای دنیوی فرع و تابع آنها باشند. |
همانطور که با تدبّر در آیات دیدید، اینجا سخن از هدفهای اصلی و فرعی است، که هر دو خوب میباشند و برای زندگی ما ضروری هستند. مهم این است که هدف فرعی را بهجای هدف اصلی قرار ندهیم و آنقدر به اهداف فرعی دل نبندیم که مانع ما در رسیدن به اهداف اصلی شوند و از رفتن بهسوی کمالات بازدارند. تلاش برای رسیدن به نعمتهای دنیا نه تنها بد نیست، بلکه ضروری و خوب است. فقط باید توجه کنیم که برای رسیدن به نعمتهای دنیا مرتکب گناه نشویم و آنقدر سرگرم آنها نباشیم که از زیباییهای پایدار باز بمانیم.
بررسی (صفحه 19 کتاب مشترک و 9 انسانی)
با دقت در حالات اطرافیان و شنیدههایتان از احوال دیگران، فهرستی از اهداف انسانهای مختلف تهیه کنید و با توجه به آنچه از فعالیت تدبر آموختید، آنها را در جدول زیر تفکیک کنید.
اهداف و دلبستگیهای فردی | اهداف و دلبستگیهای اصلی |
1- موقعیت اجتماعی |
1- رسیدن به قرب خدا |
برترین هدف
حتماً این مصرع از شعر زیبای مولوی را شنیدهای که میگوید:
چونکه صد آمد نود هم پیش ماست
این مصرع را بهصورت یک ضربالمثل در جایی که یک چیز، جامع و دربردارندهی چیزهای دیگر است، استفاده میکنند.
برخی هدفهای زندگی، نیز اینگونهاند؛ یعنی دربردارندهی هدفهای دیگر نیز هستند و رسیدن به آنها برابر با دستیابی به سایر اهداف نیز هست. به میزانی که اینگونه هدفها برتر و جامعتر باشند، هدفهای بیشتری را در درون خود جای میدهند.
معمولاً آدمهای زیرک و هوشمند هدفهای خود را بهگونهای انتخاب میکنند که به قول معروف «با یک تیر چند نشان بزنند».
حال به نظر شما در میان هدفهای اصلی، برترین و کاملترین هدف کدام است؟ هدفی که رسیدن به آن مساوی رسیدن به هدفهای دیگر نیز باشد؟
با توجه به دو ویژگی «متنوع بودن استعدادهای انسان» و «بینهایت طلبی او»، اگر هدفی را که انتخاب میکنیم، بهتر بتواند پاسخگوی این دو ویژگی باشد، آن هدف، کاملتر است. بنابراین برترین هدف اصلی ما آن هدفی است که همهی استعدادهای متنوع ما را دربرگیرد و در جایی متوقف نشود و نهال وجود ما را به درختی پربار و زیبا تبدیل کند بهطوریکه سراسر وجود ما را شادابی، بالندگی و شور و نشاط فرا گیرد.
امیرالمؤمنین علی (ع) را ببینید! ایشان رشد و تکامل خود را زیر نظر و با تربیت پیامبر اکرم (ص) آغاز کرد و جلوهگاه همهی کمالات و زیباییها شد. وقتی به شخصیت ایشان مینگرید، میبینید که ایشان در میدان علم و دانش، رشادت و جنگاوری، سخنوری، مهربانی و دوستی، پهلوانی و جوانمردی، نیایش و عبادت، حقطلبی و عدالت، پس از رسول خدا بینظیر است. راستی ایشان چه چیزی را مقصود و هدف خود قرار داده که به همهی این زیباییها دست یافته است؟
هرکس اندکی تأمل کند، میبیند که در ذات خود در جستوجوی سرچشمهی خوبیها و زیباییهاست و تا به آن منبع و مبدأ نرسد، آرامش نیافته و از پای نخواهد نشست. این سرچشمه، همان خداوند است که خالق همهی کمالات و زیباییهاست؛ او که خود نامحدود است و کمالات و خوبیهایش حد و اندازه ندارد. هر کمال و خوبی از او سرچشمه میگیرد و در جهان گسترده میشود.
پس مقصود و هدف نهایی ما خداوند است. به راستی جز او چه کسی و چه چیزی میتواند برترین و اصلیترین هدف ما باشد؟ چه کسی جز او میتواند روح پایانناپذیر انسان را سیراب کند و زمینه شکوفا شدن استعدادهای متنوع مادی و معنوی انسان را فراهم آورد؟ اگر روح انسان بی نهایت طلب است و خوبیها را بهصورت بیپایان میخواهد، شایسته است که تنها تقرب و نزدیکی به خدای بزرگ مقصد نهایی او باشد.
البته نزدیکی و تقرب به خداوند، نزدیکی مکانی و ظاهری نیست. چه بسا دو نفر در یک مکان در کنار هم باشند ولی هیچ نزدیکی به هم احساس نکنند. نزدیکی به خدا یک نزدیکی حقیقی است، همانطور که دوری از او هم بدترین نوع دوری است. خدا سرچشمهی زیباییها و خوبیهاست و انسانها به میزانی که زیباییها و خوبیها را کسب کنند به خدا نزدیکتر میشوند.
افراد زیرک با انتخاب خدا به عنوان هدف اصلی خود، هم از بهرههای مادی زندگی استفاده میکنند و هم از آنجایی که تمام کارهای دنیوی خود را در جهت رضای خدا انجام میدهند، جان ودل خود را به خداوند نزدیکتر میکنند و سرای آخرت خویش را نیز آباد میسازند.
مَن کانَ یُریدُ ثَوابَ الدُّنیا فَعِندَ اللّٰهِِ ثَوابُ الدُّنیا وَ الآخِرَةِ. (سورهی نساء، آیهی 134)
هرکس نعمت و پاداش دنیا را بخواهد نعمت و پاداش دنیا و آخرت نزد خداست.
البته این هدف، به همان میزان که بزرگ و ضامن خوشبختی ماست، همت بزرگ و ارادهی محکم میطلبد؛ همانطور که دستیابی به گوهرهای گرانقدر دریاها، پشتکاری شگرف میخواهد.
ای دوست، شِکَر بهتر یا آنکه شِکَر سازد؟
خوبیّ قمر بهتر، یا آنکه قمر سازد؟
ای باغ تویی خوشتر یا گلشن و گل در تو؟
یا آنکه برآرد گل، صد نرگسِ تر سازد؟
ای عقل تو به باشی در دانش و در بینش؟
یا آنکه به هر لحظه صد عقل و نظر سازد؟
تدبّر (صفحه 22 کتاب مشترک و 12 انسانی)
به نظر شما برنامهی زندگی روزانه من و شما بایستی چگونه تنظیم شود تا بر اساس آیه زیر، تمامی اعمال و زندگی ما برای خدا باشد؟
قُل اِنَّ صَلاتی وَ نُسُکی وَ مَحیایَ وَ مَماتی لِلّهِ رَبِّ العالَمینَ. (سورهی انعام، آیهی 162)
بگو نمازم، تمامی اعمالم و زندگی و مرگ من برای خداست که پروردگار جهانیان است.
اندیشه و تحقیق (صفحه 23 کتاب مشترک و 13 انسانی)
1- شعر «چون که صد آمد، نود هم پیش ماست» چه ارتباطی با موضوع هدف زندگی دارد؟
اول: اینکه انسان خود باید هدف خلقت خود را بشناسد و آنرا انتخاب کند و بهسوی آن گام بردارد. در حالیکه گیاهان به صورت طبیعی و جانوران بهصورت غریزی به سوی هدف گام بر میدارند.
دوم: انسان دارای روحیهای بینهایت طلب است و عطش او در دستیابی به خواستههایش نه تنها کم نمیشود بله روز به روز افزون میگردد. این انسان بینهایت طلب، در زندگی خود همواره در حال انتخاب هدف است، هدفهایی که پایان نیابد و تمام نشود در حالیکه گیاهان و حیوانات هدفهای محدودی دارند و وقتی به سر حد کمال و رشد میرسند، متوقف میشوند، چنانکه گویی راهشان پایان یافته است.
2- دلیل بیاورید:
الف) زیرکترین افراد این جهان، مؤمنان هستند.
زیرا هم به اهداف اصلی که همان قرب الهی است، توجّه دارند و هم اهداف فرعی و کارهای دنیوی را برای رضای خداوند انجام میدهند.
ب) کسی که هدف اصلی زندگی خود را ثروتمند شدن قرار دهد، دچار خسران میشود.
زیرا تنها به اهداف فرعی و مادّی توجه کرده است و از هدف اصلی و اخروی غافل شده است و معلوم نیست که آیا به همین هدف خود هم برسد.
3- شخصی میگوید: «لازمهی تقرب به خدا این است که کارهایی مانند کسب مال و ثروت که از امور فرعی هستند، کنار گذاشته شود» با او موافقید یا خیر؟ چرا؟
خیر، زیرا انسان برای زندگی در این دنیا باید با تلاش و کوشش خود را برای رضای خداوند انجام دهد به قرب الهی هم برسد.
4- حکایت زیر را بخوانید و با توجه به آن به سؤال پاسخ دهید.
«مسافری در سفر خود به یک دو راهی رسید. از پیرمردی که در آنجا نشسته بود پرسید: من از کدامیک از این دو راه باید بروم؟ پیرمرد گفت: قصد داری به کجا بروی؟ مسافر جواب داد: نمیدانم!
پیرمرد گفت: وقتی نمیدانی به کجا میخواهی بروی، تفاوتی نمیکند که کدام راه را انتخاب کنی!»
به نظر شما این حکایت، با کدامیک از بخشهای درس در ارتباط است؟ چرا؟
با انتخاب هدف زندگی مرتبط است؛ زیرا انسان بدون هدف، اعمال و رفتارهایش بدون معنا خواهد بود.
پیشنهاد (صفحه 24 کتاب مشترک و 14 انسانی)
با توجه به آیهی 37 سورهی سبأ بیان کنید که خداوند چه چیز را عامل قُرب انسانها به خود میداند؟
کسانی که ایمان آورده و کار شایسته انجام دادهاند.