گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی پیام‌های آسمان کلاس نهم با پاسخ درس 12: جهاد

آخرین ویرایش: 15:41   1402/05/1 104965 گزارش خطا

اسامی زیر را یک بار مرور کنید:

قابیل، اَبرهه، اسکندر مقدونی، چنگیزخان مغول، هیتلر، صدام، جرج بوش!

این نام‌ها شما را به یاد چه موضوعی می‌اندازد؟

با نگاهی گذرا به تاریخ می‌بینیم که هرگاه انسان‌های بی‌ایمان و زیاده‌خواه به قدرتی دست می‌یابند، خیلی زود به جنگ و تجاوز روی می‌آورند و برای تسلط بر جان و مال ملت‌های دیگر به کشتار مردم بی گناه دست می‌زنند.

این گروه -که در فرهنگ اسلام باطل نامیده می‌شوند- همواره بیشترین دشمنی را با حق دارند، چرا که می‌دانند در این نبرد همیشگی، مؤمنان به هیچ قیمتی در برابر آنها تسلیم نخواهند شد. به همین دلیل یاران شیطان همواره منتظر فرصتی هستند تا حق را برای همیشه از میان بردارند و راه را برای چپاول ملت‌های ضعیف هموار سازند.

به نظر شما وظیفهٔ مؤمنان در این زمان‌ها چیست؟

جهاد در اسلام

کلمهٔ جهاد در زبان عربی به معنای تلاش و کوشش است؛ اما برای این کلمه در فرهنگ اسلامی معنای دیگری نیز وجود دارد: مبارزه (جنگ) مسلحانه با دشمنان اسلام.

جهاد در راه خدا در دین اسلام از چنان اهمیتی برخوردار است که حدود یکصد آیه از آیات قرآن کریم را به خود اختصاص داده است.

خداوند بزرگ دربارهٔ این عبادت ارزشمند در قرآن می‌فرماید:

اِنَّ اللّٰهَ اشتَری‌ٰ مِنَ المُؤمِنینَ اَنفُسَهُم وَ اَموالَهُم بِاَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ یُقاِتلونَ فی سَبیلِ اللِّٰه
خداوند از مؤمنان، جان‌ها و اموالشان را خریداری کرد تا (در برابرش) بهشت برای آنان باشد (بنابراین آنان نیز) در راه خدا پیکار می‌کنند،

فَیَقتُلونَ وَ یُقتَلونَ وَ عدًا عَلَیِه حَقًّا فِی التَّوراِة وَ الِانجِیلِ وَ القُرآنِ
می‌کشند و کشته می‌شوند. این (موضوع) وعدهٔ حقّ خداوند در تورات و انجیل و قرآن است

مِنَ اللِّٰهٰ وَ مَن اَوفیٰ بعَهدِه فَاستَبشِروا بِبَیِعکُمُ الَّذی بایَعتُم بهٰ وَ ذِٰلکَ هُوَ الفَوزُ العَظیمُ. سورهٔ توبه، آیهٔ 111
و چه کسی از خدا به عهدش وفادارتر است؟! پس بشارت باد بر شما، به داد و ستدی که با خدا کرده‌اید و این است آن پیروزی بزرگ!

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 136 کتاب درسی)

 

در آیهٔ بالا خداوند جهاد را به یک داد و ستد تشبیه کرده است. به نظر شما در این داد و ستد، خریدار کیست؟ فروشندگان چه کسانی‌اند؟ چه کالایی معامله شده است؟ بهای این کالا چیست؟

کسی که با دستور خداوند به جهاد با دشمنان بر می‌خیزد، همواره پیروز است؛ زیرا اگر دشمن را شکست دهد، علاوه‌بر افتخار و سربلندی، مغفرت و پاداش بزرگ خداوند نیز در انتظار اوست و اگر در جنگ با دشمن شهید شود، به مقامی دست می‌یابد که نزد خداوند با هیچ مقام دیگری قابل مقایسه نیست؛ بنابراین جهاد در راه خدا مبارزه‌ای است که هرگز شکست ندارد.

انواع جهاد

1- جهاد دفاعی:

وقتی دشمن به یک کشور اسلامی حمله می‌کند، بر همهٔ مسلمانان ـ مرد و زن، پیر و جوان ـ واجب است با آنچه در توان دارند، به دفاع از کشور اسلامی برخیزند و دشمن را از سرزمین خود بیرون کنند. جنگ‌های احد و احزاب در صدر اسلام، نمونه‌هایی از جهاد دفاعی مسلمانان در آن زمان هستند.

دشمنان می‌دانند دین اسلام همواره باعث بیداری و اتحاد مردم در برابر ظالمان و غارتگران بوده است. از این‌رو، برای اینکه بتوانند ملت‌های دیگر را همیشه اسیر خود نگه دارند، پیش از هر چیز نقشهٔ نابودی اسلام را در سر می‌پرورانند. از این‌رو، هرگونه سستی و کوتاهی در دفاع از میهن اسلامی، گناهی نابخشودنی خواهد بود و عذاب الهی را در پی خواهد داشت.

توجه داشته باشیم که دشمنان برای شکستن مقاومت مسلمانان تلاش می‌کنند تا چهرهٔ بدی از جهاد در راه خدا نشان دهند. آنها به دروغ مسلمانان را به خشونت طلبی و جنگ‌افروزی متهم می‌کنند؛ در حالی‌که خودشان با به راه‌انداختن جنگ‌های بزرگ (مانند جنگ‌های جهانی اول و دوم و ده‌ها جنگ دیگر در افغانستان، عراق، سوریه، فلسطین، یمن، لبنان و…) میلیون‌ها انسان بی‌گناه را به خاک و خون کشیده‌اند و هر روز شعلهٔ جنگ‌های جدیدی را در دنیا بر می‌افروزند.

آمریکا، اسرائیل و برخی از کشورهای غربی برای تکمیل نقشهٔ خود و هرچه زشت‌تر نشان‌دادن چهره اسلام و جهاد در راه خدا به سراغ برخی از مسلمانان نادان و تندرو می‌روند و با دادن وعدهٔ قدرت و ثروت به آنها سعی می‌کنند به اسم اسلام، جنگ‌هایی را در کشورهای اسلامی به راه بیندازند و مسلمانان را مظهر خشونت نشان دهند. در حالی‌که این افراد نه اسلام را به درستی می‌شناسند و نه رنگ و بویی از تعالیم پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) که مظهر عطوفت و مهربانی است، برده‌اند.

بیشتر بدانیم: دلی به وسعت دریا!

دفاع مقدس هشت سالهٔ ما یکی از نمونه‌های جهاد دفاعی است. جهادی که در آن مردان و زنان بسیاری با ایستادگی و از جان گذشتگی مانع تحقق اهداف دشمنان شدند. داستان زیر نمونه‌ای کوچک از رنج‌هایی است که جوانان این سرزمین در دفاع از دین و میهن خود به جان خریدند:

در روزهای سرد زمستان 64 کار سخت و فشرده‌ای برای آموزش نیروهای غواص برای شرکت در عملیات آغاز شده بود.

سرمای زمستان در کارون طاقت‌فرسا بود. حتی بیرون آب و با لباس هم از شدت سرما می‌لرزیدیم. سرما در آب مضاعف می‌شد؛ طوری که اگر کسی مدتی بی‌حرکت می‌ماند؛ سرما او را از کار می‌انداخت. لباس های غواصی در فواصل آموزش خشک نمی‌شدند و بچه‌ها مجبور بودند هر بار لباس‌های خیس را بر تن کنند. این کار هر شبانه روز سه بار (از ساعت 8 تا اذان ظهر، از سه بعد از ظهر تا اذان مغرب و از نیمه شب تا سه بامداد) تکرار می‌شد و در واقع هیچ‌گاه سرما از وجود آنها رخت بر نمی‌بست. باورش سخت بود که این نیروها که میانگین سنشان حدود هفده سال بود، این‌گونه دوام بیاورند و این همه فقط با نیروی عشق ممکن بود و بس. در ساعات استراحت، عزاداری و سینه‌زنی یکی از برنامه‌های بچه‌ها بود که ترک نمی‌شد. عشق اهل بیت، خورشیدی در درون بود که با وجود حرارت آن، خشونت و سرما نمی توانست ما را از پای درآورد.

در آن جمع، محمود نوجوانی بود که حتی قبل از اینکه وارد آب شود از شدت سرما می‌لرزید و تا وارد آب می‌شد، عضله‌های پایش می‌گرفت. یک بار در مقابل چشمانم بی‌هوش شد. همهٔ بدنش کرخت شده بود و قدرت حرکت نداشت. به سرعت از آب خارجش کردم. مدتی طول کشید تا حال خود را بازیافت. وقتی متوجه شد که بیرون آب است، شروع کرد به گریه‌کردن که چرا نمی‌گذارید من هم غواصی را یاد بگیرم تا جزو غواصان خط‌مگ[ز‌ٰ؟‌
شکن باشم...

جهاد با سرکشان: اگر در کشور اسلامی عده‌ای با گردن‌کشی در برابر قوانین، حکومت اسلامی را تضعیف کنند و به مبارزه مسلحانه با مأموران نظام اسلامی بپردازند، رهبر جامعهٔ اسلامی با ملایمت به ارشاد آنان می‌پردازد و در صورت توبه و بازگشت، جامعهٔ اسلامی آنها را می‌پذیرد و با لطف با آنان رفتار می‌کند.

ولی اگر این افراد از مدارای جامعهٔ اسلامی سوءاستفاده کنند و به مبارزهٔ خود با نظام اسلامی ادامه دهند و امنیت جامعه را به خطر اندازند، مسلمانان موظف‌اند با دستور حاکم اسلامی، به جهاد و مقابله با این افراد برخیزند و خطر آنان را از جامعهٔ اسلامی دور کنند. این نوع از جهاد نیز نمونه‌ای از جهادهای دفاعی است.

جنگ حضرت علی (ع) با خوارج نهروان در صدر اسلام، نمونه‌ای از این نوع جهاد است. همچنین مبارزهٔ نظام اسلامی با گروهک تروریستی منافقین نیز نمونه‌ای دیگر از جهاد با سرکشان است.

2- جهاد ابتدایی:

خداوند بزرگ در قرآن کریم می‌فرماید:

چرا در راه خدا و (برای نجات) مردان و زنان و کودکان مستضعف نمی‌جنگید؟ این ناتوانان همان کسانی‌اند که می‌گویند: پروردگارا، ما را از این شهری که مردمش ستم پیشه‌اند، بیرون ببر، و از نزد خود برای ما سرپرست و مددکاری قرار ده. کسانی که ایمان آورده‌اند، در راه خدا مبارزه می‌کنند و کسانی که کافر شده‌اند، در راه طاغوت می‌جنگند. پس با هواداران شیطان بجنگید که نیرنگ شیطان ضعیف است.

این آیات به روشنی، حاکمان زورگو و سرکشی را که مردم ناتوان را زیر سلطهٔ خود نگاه داشته‌اند و نمی‌گذارند پیام خداوند به آنها برسد، هواداران شیطان می‌نامد. در این زمان لشکر اسلام موظف است -به دستور پیامبر یا امام یا ولی مسلمین- با حاکمان شیطانی جهاد کند و مردم را از اسارت آنها نجات دهد و پیام خدا را به آنها برساند.

البته اسلام هرگز عقاید خود را به زور بر هیچ گروهی تحمیل نکرده است و تنها با سرنگون‌کردن حاکمان فاسد، پیام دین را به مردم می‌رساند و آنان را در پذیرش این پیام آزاد می‌گذارد. نبرد سپاه اسلام با حکومت‌های ایران و روم در صدر اسلام، نمونه‌هایی از جهاد ابتدایی اسلام است.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 140 کتاب درسی)

 

معین کنید که هر یک از نمونه‌های زیر به کدام یک از انواع جهاد مربوط‌اند.

1- جهاد مردم فلسطین با اشغالگران صهیونیست (ابتدایی)
2- جهاد مأموران نیروی انتظامی با اشرار و قاچاقچیان مسلح در کشور (دفاعی (با سرکشان))
3- جنگ هشت سالۀ ایران در برابر ارتش صدام (دفاعی)
4- جهاد مردم مظلوم یمن در برابر حملات وحشیانهٔ سعودی‌ها (دفاعی)

کسب آمادگی برای دفاع

تا اینجا دانستیم که جهاد در راه خدا وظیفهٔ همگانی و عبادتی ارزشمند است. اما آیا تا به حال اندیشیده‌اید که اگر دشمنان به‌صورت ناگهانی به کشور اسلامی ما حمله کنند، چه کسانی می‌توانند به دفاع از اسلام برخیزند و در این عبادت بزرگ شرکت کنند؟

افرادی که هیچ مهارتی در فنون رزمی و جنگی ندارند، چگونه می‌توانند در برابر دشمنان ایستادگی کنند و آنان را شکست دهند؟

خداوند حکیم در این باره می‌فرماید:

وَ اََعِدّوالَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوٍَّة وَ مِن رِباطِ الخَیل عَدُوَّ اللِّٰه وَ عَدُوَّکُم تُرهِبونَ به سورهٔ انفال، آیهٔ 60
و هر چه در توان دارید برای مقابله با آنها آماده کنید. از قبیل نیرو و اسب‌های ورزیده تا با این کار دشمن خدا و دشمن خودتان را بترسانید

می‌دانید دشمنان در چه زمانی به خود جرأت می‌دهند به کشوری اسلامی حمله کنند؟

اگر کشوری در اوج آمادگی و مهارت‌های نظامی باشد، هیچ بیگانه‌ای خیال حمله به آن کشور را در سر نخواهد داشت؛ بنابراین، آمادگی نظامی، علاوه بر پیروزی در جنگ، فایدهٔ مهم دیگری دارد که همان ترساندن دشمن و جلوگیری از آغاز جنگ است. رسول اکرم (ص) می‌فرماید:

سوارکاری و تیراندازی کنید (اگر تیراندازی کنید، نزد من دوست داشتنی‌تر از سوارکاری است). خداوند بلند مرتبه سه نفر را به واسطهٔ یک تیر به بهشت می‌برد:
1- مسلمانی که تیر را می‌سازد؛
2- مسلمانی که برای رضای خداوند تیرها را تهیه می‌کند و به دست رزمندگان می‌رساند؛
3- رزمنده‌ای که تیر را در راه خداوند به سوی دشمن پرتاب می‌کند.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 141 کتاب درسی)

 

با دوستانتان در کلاس گفت‌وگو و بررسی کنید و بگویید که ما برای بالابردن توان دفاعی خود در دنیای امروز، باید چه آموزش‌هایی را فرا بگیریم.
1) آموزش نظامی و جنگی 2) شناخت طرز استفاده از انواع سلاح جنگلی 3) تقویت ایمان

خودت را امتحان کن (صفحهٔ 142 کتاب درسی)

 

1- اگر مردم کشوری که دشمنان به آن سرزمین حمله کرده‌اند، از کشور خود دفاع نکنند، چه سرنوشتی در انتظار آنان خواهد بود؟ دشمنان آن مردم را اسیر خود می‌کنند و هر طور که بخواهند از سرمایه‌های انسانی، مالی و... آنها سوء استفاده خواهند نمود و جلوی پیشرفت فرهنگی و علمی آنها را خواهند گرفت.

2- جهاد دفاعی در چه زمانی و بر چه کسانی واجب است؟ وقتی کشور اسلامی مورد حمله دشمنان قرار می‌گیرد، بر همۀ مسلمانان مرد و زن، پیر و جوان واجب است با آنچه در توان دارند، به دفاع از کشور اسلامی برخیزند و دشمن را از سرزمین خود بیرون کنند.

3- اگر در جامعهٔ اسلامی، عده‌ای به مبارزه با نظام اسلامی بپردازند و امنیت مردم را به خطر بیندازند، مسلمانان چه وظیفه‌ای دارند؟
در مرحله اول: رهبر با مدارا و ملایمت به ارشاد آنان می‌پردازد و در صورت توبه و بازگشت، جامع اسلامی آنها را می‌پذیرد.
مرحلهٔ دوم: با دستور ولی فقیه، مجتهدان به جهاد و مقابله با این افراد بر می‌خیزند و خطر را دور می‌کنند.

4- با توجه به فرمودهٔ پیامبر(ص) توضیح دهید که آیا در جهاد با دشمنان اسلام، پاداش خداوند تنها برای کسانی است که در میدان جنگ به مبارزه با دشمنان مشغول‌اند.
خیر، کسانی که به مجاهدان راه خدا کمک می‌کنند و مقدمات جهاد را برای آنها فراهم می‌نمایند نیز از این پاداش بهره می‌برند. مانند کسی که تیر را می‌سازد و کسی که تیر را به رزمندان می‌رساند.

پیشنهاد (صفحهٔ 142 کتاب درسی)

 

وصیت نامهٔ یکی از شهیدان را مطالعه کنید و نکاتی را که در این وصیت نامه برای شما مهم و جالب به نظر می‌رسد، برای هم کلاسی‌های خود بخوانید.

بیشتر بدانیم: سرمایه‌ای از جوانی

مسابقهٔ تیراندازی با شور و هیجان در حضور هشام‌بن‌عبدالملک، خلیفهٔ ستمکار بنی‌امیه و بزرگان کشور ادامه دارد که نگهبانان، امام باقر را وارد می‌کنند. امام (ع) در گوشه‌ای می‌نشیند. هشام مدت‌ها دنبال فرصتی برای تحقیر امام بود و حالا این فرصت را به دست آورده است:

- ای ابا جعفر، بد نیست تو هم در مسابقه شرکت کنی!

امام (ع) می‌فرماید: ای هشام، بهتر است از من صرف‌نظر کنی که دیگر پیر شده‌ام.

- اصلاً ! امکان ندارد! باید تیراندازی کنی!

امام که اصرار هشام را می‌بیند، کمان را می‌گیرد و تیری در کمان می‌گذارد و زه کمان را با قدرت می‌کشد. تیر پر می‌کشد و در وسط هدف می‌نشیند. از آن جمعیت هیچ صدایی شنیده نمی‌شود. دهان‌ها از تعجب باز مانده‌اند.

یعنی درست می‌بینند؟! این تیراندازی یک پیرمرد بود؟!

امام بدون آنکه سخنی بگوید، بلافاصله تیر دوم را در کمان می‌گذارد و ...

باور کردنی نیست. هر تیر به پشت تیر قبلی می‌خورد و آن را می‌شکافد و به جای آن می‌نشیند. نهمین تیر که در هدف می‌نشیند، امام (ع) کمان را به دست صاحبش می‌دهد و بر می‌گردد.

چشم‌ها به تیرهای درهم فرو رفته خیره مانده است. زبان هشام از تعجب بند آمده است. در حالی که سعی می‌کند خشمش را پنهان کند، بریده بریده و آرام می‌گوید: ... آفرین! آفرین ای اباجعفر! تو این تیراندازی را از کجا آموختی؟

امام (ع) با آرامش می‌فرماید: جوان که بودم، گاهی تمرین می‌کردم.