گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی تفکر و سبک زندگی کلاس هشتم با پاسخ فعالیت 19: عادت‌ها

آخرین ویرایش: 17:04   1400/11/22 10721 گزارش خطا

عادت در لغت به‌معنای خوی است و در اصطلاح هرگاه رفتاری در اثر تکرار چنان مورد قبول و خوشایند خود قرار گیرد؛ به‌طوری‌که انجام دوباره‌ی آن خوشایند و ترک آن دشوار باشد، می‌گویند عادت به‌وجود آمده است. عادت‌ها به دلایل گوناگونی ایجاد می‌شوند: از جمله رفع یک نیاز، عوامل طبیعی و اقلیمی، تمایلات زودگذر، و … .، و بر این اساس، گونه‌های متعدد، عادت شکل می‌گیرد.

ما دو گونه عادت خوب و بد داریم. اگر رفتار و عقاید نادرست، ملکه‌ی نفس و ذهن ما شده باشد، به رفتار و عقاید بدی عادت کرده‌ایم؛ اما اگر رفتار و عقاید درستی ملکه‌ی ما شده باشد، ما به رفتار و عقاید خوبی عادت کرده‌ایم. برای رهایی از عادت بد، ناچاریم عادت‌های خوب را در خودمان ایجاد و جایگزین عادت‌های بد کنیم. نکته‌ی قابل توجّه در عادت‌های بد این است که برای ترک آنها نمی‌توان به‌طور کلی و یکباره آن‌را ترک کرد؛ همچنان که شنیده‌اید ترک عادت موجب مرض است.
بنابراین باید کم‌کم عادت‌های بد را ترک کرد. برخی از راه‌های مبارزه با عادت‌های بد عبارت‌اند از:

1- علم‌آموزی: در اثر علم و اطّلاع قبلی از هر واقعیتی، پیش از ایجاد عادت مصونیتی طبیعی و مطمئن در برابر تمام عادت‌های منفی ایجاد می‌شود. به‌عنوان مثال، کسی که به عوارض پرداختن بیش از حد به بازی‌های رایانه‌ای آگاهی دارد، مانع ایجاد چنین عادتی در خود می‌شود.

2- تفکّر و تعقّل در هر امر و در هر مورد و هر مقامی: تعقّل اساسی‌ترین عامل عادت‌شکن است که سبب نابودی جهل و غفلت می‌شود. برای مثال، در نگاه اوّل ممکن است انجام بعضی کارها خطر نباشد، یا حتّی مفید به نظر برسد؛ امّا با کمی تفکّر درباره‌ی موضوع می‌توان آن‌را با ارزش‌های فرد و جامعه سنجید و از انجام آن خودداری کرد.

3- امر به معروف و نهی از منکر: آگاهی دادن به اطرافیان در انجام کارهای خوب و پسندیده، و پرهیز از کارهای ناپسند علاوه بر بهبود وضع اجتماع، در خود شخص نیز مؤثّر است و مانع انجام کارهای ناپسند و شکل‌گیری عادت‌های بد و باعث ایجاد عادت‌های خوب در او می‌شود. 

گفت‌وگو کنید (صفحه‌ی 118 کتاب درسی)

 

متن درس را بخوانید. درباره‌ی عادت به‌صورت گروهی سؤال طرح کنید.

سؤالات گروه:

-
-
-
-

نماینده‌ی هر یک از گروه‌ها سؤالات خود را مطرح کنند. سؤالات روی تابلو نوشته شود.
سؤالات تکراری حذف و سؤالات باقی‌مانده به‌ترتیب اهمّیت مرتب شوند. سپس سؤالات را موضوع بحث کلاسی قرار دهید.

فعالیت تکمیلی در کلاس (صفحه‌ی 118 کتاب درسی)

 

نظر خود را با انتخاب گزینه‌های مورد نظر در جدول زیر مشخص کنید.

ردیف جمله موافقم مخالفم باید بیش‌تر فکر کنم.
1 بعضی از عادت‌ها همیشه و همه جا خوب‌اند.      
2 بعضی از عادت‌ها همیشه و همه جا بدند.      
3 عادت‌هایی وجود دارد که با رعایت شرایطی خوب‌اند.      
4 عادت کردن چیز بدی است.      
5 عادت کردن مانع نوآوری می‌شود.      
6 عادت به کار کردن زیاد خوب است.      
7 عادت‌ها موجب کاهش خطر می‌شود.      
8 برای ترک عادت باید به چیزهای دیگر عادت کرد.      

فعالیت در منزل (صفحه‌ی 119 کتاب درسی)

 

نکته‌ی اساسی رعایت اعتدال (پرهیز از افراط و تفریط و رعایت معیارهای عقلی و دینی) در شکل‌دهی سبک زندگی سالم است. به‌عنوان مثال، عادت به نظافت جزء عادت‌های خوب به‌شمار می‌آید؛ اما افراط در انجام آن ممکن است به بیماری وسواس منجر شود. با بررسی فعّالیت‌های عادی و روزانه‌ی خود دو مثال بنویسید که افراط در انجام هر یک از آنها می‌تواند به یک عادت بد تبدیل شود.

عادت‌های خوب را چگونه می‌توان ایجاد کرد؟