Loading [MathJax]/extensions/TeX/color.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی علوم تجربی کلاس هشتم با پاسخ فصل ششم: تنظیم هورمونی

آخرین ویرایش: 12:44   1401/08/17 296024 گزارش خطا

هورمون‌های موجود در بدن انسان

دستگاه عصبی با همۀ توانایی خود و انشعاباتی که در تمام نقاط بدن دارد، تنها دستگاه هماهنگ کنندۀ بدن نیست. بسیاری از رفتارهای بدن به نوع دیگری از ارتباط و هماهنگی بین بخش‌های مختلف بدن نیاز دارند که ایجاد آن به عهدۀ دستگاه هورمونی است.

دستگاه هورمونی

گروهی از غدد و یاخته‌هایی که هورمون تولید می‌کنند، دستگاه هورمونی را تشکیل می‌دهند.
هورمون‌ها ترکیبات شیمیایی‌اند که از دستگاه هورمونی ترشح، و وارد خون می‌شوند. هورمون‌ها از طریق خون به اندام یا اندام‌های هدف خود می‌رسند و فعالیت آنها را تنظیم (کم یا زیاد) می‌کنند.
اندام هدف شامل مجموعۀ خاصی از یاخته‌های حساس به هورمون است.

اطلاعات جمع‌آوری کنید (صفحهٔ 48 کتاب درسی)

 

دربارۀ محل دقیق هریک از غدد دستگاه هورمونی اطلاعاتی را جمع‌آوری، و گزارش آن را در کلاس ارائه کنید
محل دقیق این غده‌ها عبارتند از:
1- هیپوفیز: زیر مغز (هیپوتالاموس)
2- تیروئید: زیر حنجره
3- پاراتیروئید: پشتی تیروئید 
4- پانکراس: پشت معده جلوی مهره اول و دوم کمر
5- فوق کلیه: چسبیده به بالای دو کلیه
6- بیضه‌ها: زیر شکم داخل کیسه بیضه
7- تخمدان‌ها: دو طرف داخل شکم در پایین و جلوی روده (کنار رحم)

اعمال هورمون‌ها

دستگاه هورمونی اعمال مختلفی مانند رشد، تولید مثل و مقابله با فشارهای روحی و جسمی را در بدنمان واپایش می‌کند.
تنظیم رشد بدن: به شکل زیر نگاه کنید. چرا بعضی از افراد رشد غیرطبیعی دارند؟ چه عواملی در آن مؤثرند؟

ناهنجاری‌های رشدی

هورمون رشد یکی از هورمون‌هایی است که در تنظیم رشد بدن ما دخالت دارد. این هورمون از غدۀ هیپوفیز ترشح می‌شود (شکل زیر).

شکل 3- غده هیپوفیز و محل آن
شکل 3- غده هیپوفیز و محل آن

هورمون رشد با تأثیر بر استخوان‌ها باعث رشد قدِ ما می‌شود. (شکل زیر). این هورمون همچنین با تأثیر بر استخوان‌ها تولید یاخته‌های خونی را زیاد می‌کند و جذب کلسیم را در استخوان افزایش می‌دهد. رشد قد تا حدود 20 سالگی ادامه دارد. ترشح کم یا زیاد هورمون رشد در این دوران، باعث ایجاد ناهنجاری‌هایی مثل کوتاه قدی و بلند غیرعادی قد می‌شود.

شکل 3- محل هورمون رشد
شکل 3- محل هورمون رشد

تنظیم سوخت و ساز: هورمون‌های غدۀ تیروئید در تنظیم فرایندهایی نقش دارند که نتیجۀ آنها تولید و ذخیرۀ انرژی در یاخته‌های بدن است. با این عمل، انرژی مورد نیاز یاخته‌ها را در مواقع مختلف تأمین می‌کنند. غدۀ تیروئید در زیر حنجره قرار دارد (شکل زیر).

غدهٔ تیروئید
غدهٔ تیروئید

هورمون‌های این غده در کودکی باعث رشد بهتر اندام‌ها به‌ویژه مغز و در بزرگسالی باعث افزایش هوشیاری می‌شوند. در ساخته شدن هورمون‌های غدۀ تیروئید، ید به‌کار می‌رود که تیروئید، آن را از خون جذب می‌کند؛ بنابراین مصرف غذاهای یددار مثل ماهی یا استفاده از نمک یددار به جای نمک معمولی در کارکرد این غده مؤثر است.

اطلاعات جمع‌آوری کنید (صفحهٔ 49 کتاب درسی)

 

پزشکان سفارش می‌کنند که برای پیشگیری از ناهنجاری‌های تیروئیدی بیشتر از نمک یددار استفاده کنید. ید موجود در نمک، ناپایدار است و به مرور کاهش می‌یابد. بررسی کنید آیا نمک موجود در خانۀ شما یددار است؟ برای جلوگیری از کاهش ید در نمک یددار چه روش‌هایی را باید اجرا کرد؟
روش‌های جلوگیری از کاهش ید در نمک یددار:
1- قرار ندادن در معرض نور مستقیم خورشید یا رطوبت
2- نگه داری در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، شیشه‌ای، رنگی دربسته و سفالی و...
3- مصرف این نوع نمک حداکثر تا 6 ماه پس از خرید

تنظیم قند خون: در سال گذشته با نوعی از بیماری قند (دیابت) به نام بیماری قند بزرگسالی آشنا شدید. چاقی، عدم تحرک و خوردن بیش از حد کربوهیدرات و چربی، احتمال بروز این بیماری را بیشتر می‌کند. نوع دیگری از بیماری قند، که بیماری قند جوانی یا وابسته به انسولین نامیده می‌شود به میزان ترشح هورمون انسولین مرتبط است. در این نوع بیماری قند، که بیشتر ارثی است، کاهش انسولین باعث افزایش قند خون و بروز نشانۀ بیماری قند می‌شود. همچنین با غدۀ لوزالمعده (پانکراس) و نقش‌های آن در دستگاه گوارش آشنایید. این غده با دو نوع هورمون کاهنده (انسولین) و افزاینده قند (گلوکاگون) در تنظیم قند خون نیز نقش اساسی دارد (شکل زیر).

غدهٔ لوزالمعده
غدهٔ لوزالمعده

وقتی آب میوه‌ای را می‌نوشیم، گلوکز آن جذب می‌شود و میزان قند خون بدن را افزایش می‌دهد. بالا رفتن قند خون، لوزالمعده را تحریک می‌کند تا هورمون انسولین را به داخل خون ترشح کند. انسولین روی یاخته‌های کبد اثر می‌گذارد و آنها را به جذب گلوکز از خون وادار می‌کند. یاخته‌های کبد، گلوکز را برای استفاده در آینده به صورت گلیکوژن ذخیره می‌کنند.

در مواقعی مانند گرسنگی، که قند خون پایین می‌آید، لوزالمعده هورمون افزاینده را وارد خون می‌کند تا با اثر بر یاخته‌های کبد و تجزیهٔ گلیکوژن قندخون را افزایش دهد.

چرخهٔ تنظیم قند خون
تنظیم قند خون

مقابله با فشارهای روحی و جسمی: تا به حال در چه موقعیت‌هایی، فشار روحی و جسمی را تجربه کرده‌اید؟
در این مواقع در رنگ پوست، ضربان قلب و میزان عرق کردن شما چه تغییراتی رخ می‌دهد؟

وقتی ما در وضعیت ویژه‌ای مانند ترسیدن، مرگ عزیزان، تصادف، ناراحت شدن از رفتار دیگران و... قرار می‌گیریم، تغییراتی در رفتار و بدن ما رخ می‌دهد که ابتدا شدت آن بیشتر است ولی بعد از مدتی از شدت آن کاسته می‌شود؛ مثلاً فشارخون، ضربان قلب و تنفس زیاد می‌شود؛ رنگ چهره تغییر می‌کند و گاهی با خشم یا حتی گریه کردن همراه می‌شود. در این‌گونه موارد نیز دستگاه‌های تنظیم کنندهٔ عصبی و هورمونی به کمک بدن می‌آیند؛ به‌ویژه بعضی هورمون‌ها که از غدد فوق کلیه ترشح می‌شوند. هورمون‌های این غده به روش‌های مختلف در این حالت به
بدن کمک می‌کنند؛ مثلاً قندخون، فشارخون و ضربان قلب را افزایش می‌دهند. چون بالا رفتن این موارد در مدت طولانی خطرناک است، پس از مدتی ترشح این هورمون‌ها خود به خود کاهش می‌یابد.

غده فوق کلیه
غده فوق کلیه

گفت‌وگو کنید (صفحهٔ 51 کتاب درسی)

 

قرار گرفتن طولانی مدت در وضعیت فشار روحی و ناراحتی‌های عصبی برای بدن خطرناک است؛ چرا؟ در این باره با اعضای گروه خود گفت‌وگو کنید.
وقتی بدن در شرایط دشوار روحی و عصبی مثل اضطراب یا استرس قرار می‌گیرد، مانند کشوری در حال جنگ توان و انرژی خود را مصرف می‌کند در نتیجه ذخایرش تمام می‌شود و عوارضی مثل افزایش استرس، اضطراب، افسردگی، خستگی، سر درد، عصبانیت، وسواس، پیری زودرس، سوزش معده، سکته قلبی، میگرن و... ایجاد می‌کند.

تنظیم کلسیم خون: می‌دانید که کلسیم در استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها نقش دارد. علاوه بر این کلسیم نقش‌های دیگری نیز در بدن دارد؛ مثلاً عملکرد صحیح اعصاب و ماهیچه‌های بدن ما با وجود کلسیم امکان پذیر است؛ بنابراین میزان کلسیم خون باید تنظیم شود که این کار با کمک هورمون‌ها انجام می‌شود.
یکی از این هورمون‌ها از غده‌هایی که در پشت تیروئید قرار دارند (پاراتیروئید)، ترشح می‌شود. این هورمون با تأثیر بر کلیه‌ها، روده و استخوان‌ها باعث افزایش یون کلسیم در خون می‌شود (شکل زیر).

تنظیم کلسیم خون
تنظیم کلسیم خون

تنظیم تغییرات جنسی (بلوغ): دختر یا پسر بودن انسان از ابتدای تشکیل جنین مشخص شده است؛ ولی اگر به نوزاد پسری، لباس دخترانه بپوشانیم یا برعکس، شناسایی جنسیت آنها دشوار خواهد بود. در دورهٔ بلوغ، که بین کودکی و نوجوانی قرار دارد، تغییراتی در فرد بروز می‌کند که با وجود آنها تفاوت‌های ظاهری دو جنس مشخص‌تر می‌شود. بروز این صفات، که به صفات ثانویهٔ جنسی معروف‌اند با دخالت هورمون‌های جنسی مردانه و زنانه انجام می‌شود. این هورمون‌ها را غدد جنسی از دورهٔ بلوغ به بعد، تولید و به خون ترشح می‌کنند. این غدد، دو بیضه در مردان و دو تخمدان در زنان هستند (شکل زیر).
بیضه‌ها و تخمدان‌ها گامت نیز تولید می‌کنند. بیضه‌ها از بلوغ به بعد، گامت‌نر یا اسپرم تولید و تخمدان‌ها، گامت ماده یا تخمک آزاد می‌کنند.

غدد جنسی انسان
غدد جنسی انسان

تنظیم ترشح هورمون‌ها: مقدار ترشح هورمون‌ها بسیار کم است؛ ولی همان مقدار هم باید به طور دقیق تنظیم شود؛ زیرا افزایش یا کاهش آن باعث ایجاد بیماری می‌شود.
همان‌گونه که می‌دانید با خوردن یک مادهٔ غذایی شیرین، قند خون افزایش می‌یابد. لوزالمعده با ترشح انسولین باعث کاهش قند خون می‌شود. خونی که قند آن با انسولین تنظیم شده است با عبور از لوزالمعده بر آن تأثیر می‌گذارد و ترشح انسولین را کاهش می‌دهد؛ به همین صورت بسیاری از غدد، مقدار هورمون تولیدی خود را براساس تغییر ترکیب خون تنظیم می‌کنند که به آن خود تنظیمی می‌گویند.
غدهٔ هیپوفیز نیز با ترشح بعضی از هورمون‌ها در تنظیم فعالیت غدد دخالت دارد. این غده هم به‌نوبهٔ خود تحت نظارت مغز قرار دارد.
بنابراین بعضی از کارها دربدن با هماهنگی هر دو دستگاه عصبی و هورمونی انجام می‌شود (شکل زیر).

تنظیم بعضی از غدد توسط غدهٔ هیپوفیز
تنظیم بعضی از غدد توسط غدهٔ هیپوفیز

فکر کنید (صفحهٔ 54 کتاب درسی)

 

با توجه به مطالبی که دربارهٔ تنظیم عصبی و هورمونی آموخته‌اید، جدول زیر را کامل کنید.

نوع تنظیم سرعت ماهیت ماندگاری
عصبی زیاد الکتریکی کم
هورمونی کم (تدریجی) شیمیایی زیاد