درسنامه آموزشی علوم تجربی کلاس هشتم با پاسخ فصل پنجم: حس و حرکت
-
علوم تجربی
- فصل 1: مخلوط و جداسازی مواد
- فصل 2: تغییرهای شیمیایی در خدمت زندگی
- فصل 3: از درون اتم چه خبر
- فصل 4: تنظیم عصبی
- فصل 5: حس و حرکت
- فصل 6: تنظیم هورمونی
- فصل 7: الفبای زیست فناوری
- فصل 8: تولید مثل در جانداران
- فصل 9: الکتریسیته
- فصل 10: مغناطیس
- فصل 11: کانیها
- فصل 12: سنگها
- فصل 13: هوازدگی
- فصل 14: نور و ویژگیهای آن
- فصل 15: شکست نور
وقتی وارد محیط جدیدی مثل بوستان میشوید، بعضی از احساسهای خود را بیان میکنید. چه بوی خوبی؛ چه گلهای زیبایی؛ هوا کمی سرد است؛ این صدای چه پرندهای است؟ بیان این احساسها نشان دهندهٔ رسیدن اطلاعاتی از محیط اطراف به دستگاه عصبی است. اطلاعات چگونه از محیط پیرامون به دستگاه عصبی وارد میشوند؟
اندامهای حسی
محرکهای مختلفی در طبیعت هست که روی بدن ما تأثیر میگذارند؛ مثل نور، صوت، مواد شیمیایی، گرما و فشار.
فعالیت (صفحهٔ 36 کتاب درسی)
- آیا دانشآموز نور را احساس میکند؟
خیر، برای دیدن اجسام باید نور به چشم ما برسد تا گیرندههای نوری پیامها را دریافت کنند. بنابراین وقتی چشمها بسته است، نور حس نمیشود.
- چراغ قوه را به پوست نزدیکتر کنید؛ آیا او نور را احساس میکند؟
خیر، زیرا در پوست انسان گیرندههای حساس به نور وجود ندارد.
- دانش آموز در فاصلهٔ نزدیک میفهمد که چراغ قوه به او نزدیک شده است؛ چرا؟
در نور کم سلولهای استوانهای شبکیه شروع به فعالیت کرده و باعث دید در تاریکی میشوند. (ممکن است پوست ما حرارت کم چراغ قوه را حس کند.)
دربارهٔ نتایج این فعالیت با هم کلاسیهای خود بحث کنید.
هر محرکی در هر جای بدن احساس نمیشود. برای مثال پوست نمیتواند نور را حس کند و این عمل با چشم انجام میشود.
همانطور که از فعالیت بالا نتیجه گرفتید، هر محرکی در هر جایی از بدن احساس نمیشود؛ بلکه فقط در محلهای خاص حس میشود؛ مثلاً نور با چشم، صوت با گوش و گرما و سرما با پوست احساس میشوند. به اندامهایی که اثر محرک خاصی را دریافت و به پیام عصبی تبدیل میکنند، اندامهای حسی میگویند. مهمترین اندامهای حسی بدن ما کداماند؟
چگونه اجسام و رنگها را میبینیم؟
هرگاه بخواهیم جسمی را ببینیم به نور نیاز داریم. ما در تاریکی چیزی را نمیبینیم؛ ولی در حضور نور میتوانیم اجسام را با رنگهای مختلف ببینیم. چه ارتباطی بین نور و دیدن هست؟
نور اجسامی مانند تلویزیون یا لامپ روشن مستقیماً به چشم میرسد امّا وقتی میخواهیم صفحهٔ کتابی را ببینیم بازتاب نور تابیده شده به آن به چشم میرسد. نور بر یاختههای گیرندهٔ نور در چشم اثر میکند و پیام عصبی ایجاد میشود. این پیام از طریق عصب بینایی به مغز مخابره میشود. مغز با اطلاعات دریافتی تصویری از جسم را مهیا میکند و ما آن را میبینیم (شکل زیر).

فعالیت (صفحهٔ 36 کتاب درسی)
با ساختمان چشم در کلاس پنجم آشنا شدید. با استفاده از مولاژ چشم یا پوسترهای موجود در مدرسه شکل سادهای از کرهٔ چشم را ترسیم و بخشهای مختلف آن را نامگذاری کنید.
لایههای چشم به ترتیب از خارج به داخل 1- صلیبه و برآمدگی جلوی آن (قرنیه) 2- مشیمیه که قسمت جلوی آن عنبیه است. 3- شبکیه
در لایهٔ داخلی چشم (شبکیه) دو نوع یاختهٔ گیرندهٔ نوری مخروطی و استوانهای هست. این یاختهها اثر نور را به پیام عصبی تبدیل میکنند و از طریق عصب بینایی به مرکز حس بینایی در قشر مخ میفرستند (شکل زیر). مرکز حس بینایی در قسمت پس سری قشر مخ قرار دارد.
گیرندههای مخروطی سه نوعاند که هر کدام به یکی از رنگهای اصلی (قرمز، آبی و سبز) حساسیت دارند. با تحریک یک یا چند مورد از این یاختهها، رنگهای مختلف اجسام را میبینیم. گیرندههای استوانهای دید سیاه و سفید دارند و تعدادشان بیشتر است.
چگونه صداهای مختلف را میشنویم؟
وقتی در خیابان راه میرویم، صداهای مختلفی را میشنویم. صدای بوق ماشین، صدای فروشندههای دورهگرد، پرندگان روی درختان و... به بعضی از آنها نیز پاسخ میدهیم؛ مثلاً از جلوی ماشین به کنار میرویم یا به سمت فروشنده برای خرید میرویم.
صدا یا صوت به صورت امواجی در اطراف ما پراکندهاند. هر کدام که به گوش ما برسد به پیام عصبی تبدیل و به مرکز شنوایی در قشرمخ فرستاده میشود تا ضمن درک آن در صورت نیاز پاسخ مناسب داده شود. مرکز شنوایی در قسمت گیجگاهی قشر مخ قرار دارد.
درون گوش یاختههای گیرندهای وجود دارند که امواج صوتی را به پیام عصبی تبدیل میکنند. گیرندههای صوتی یاختههای مژهداریاند که در بخش حلزونی گوش قرار دارند و با انرژی صوت مژههای آنها تحریک میشوند و پیام عصبی تولید میکنند (شکل زیر)

فعالیت (صفحهٔ 38 کتاب درسی)
چگونه از وجود بو در محیط آگاه میشویم؟
وقتی گلی را بو می کنیم، حالت خوشایندی به ما دست میدهد و بوهای بد احساس ناخوشایندی در ما پدید میآورند. همیشه مقداری از مولکولهای مواد بودار به حالت گاز در اطراف این مواد وجود دارند. وقتی این مولکولها وارد بینی ما میشوند، روی گیرندههای بویایی قرار میگیرند. این گیرندهها پیام عصبی تولید میکنند و به قشر مخ میفرستند. به این ترتیب بوی مواد را تشخیص میدهیم. مرکز حس بویایی در جلوی نیمکرههای مخ است.
تنوع گیرندههایی که در بافت پوشش بینی قرار دارند، زیاد است و باعث میشود بوهای مختلف را احساس و از هم تشخیص دهیم. (شکل زیر)
گفتوگو کنید (صفحهٔ 39 کتاب درسی)
وجود حس بویایی در جلوگیری از خطر و حتی حفظ جان شخص مؤثر است. با ذکر مثالهایی در این باره با هم کلاسیهای خود گفتوگو کنید.
حس بویایی یک حس تأثیر گذار در زندگی اجتماعی و فردی است و مکمل حس چشایی میباشد. احساس بوی ناشی از دود آتش سوزی - بوی گازهای سمی - بوی نامطبوع غذاهای فاسد شده یا خوراکیهای سمی، تأثیرات حس بویایی در جلوگیری از خطرات است.
مزه دارد یا ندارد؛ یعنی چه؟
وقتی خودکار، کلید یا جسم پلاستیکی تمیز را در دهان و روی زبان میگذاریم، مزهای احساس نمیشود؛ چرا؟ اما مواد غذایی هرکدام مزهای دارند که احساس میشود. مزهٔ غذاهای خیلی داغ و خیلی سرد هم احساس نمیشود.
روی زبان و دیوارهٔ دهان یاختههای گیرندهٔ چشایی قرار دارند. مواد غذایی پس از حل شدن در بزاق روی این گیرندهها قرار میگیرند و پیام عصبی ایجاد میکنند. پیام به قشر مخ فرستاده، و مزه تشخیص داده میشود. (شکل زیر).
گفتوگو کنید (صفحهٔ 40 کتاب درسی)
سرد است یا گرم؟ نرم است یا زبر؟
وقتی وارد محیطی میشویم، گرمی یا سردی آن را حس میکنیم. همچنین وقتی به جسمی دست میزنیم، میتوانیم گرمی، سردی، نرمی یا زبری آن را احساس کنیم. درک این موارد با کمک پوست صورت میگیرد (شکل زیر)
در پوست، یاخته های گیرندهٔ متفاوتی هست که اثر محرکهای مختلف را به پیام عصبی تبدیل میکنند و به قشر مخ میفرستند.
گیرندههای پوست شامل گرما، سرما، لمس، فشار و درد میشوند که با کمک آنها تغییرات محیط را احساس میکنیم.

گفتوگو کنید (صفحهٔ 40 کتاب درسی)
در پوست گیرندههای عصبی گرما، سرما، فشار و درد وجود دارند که ما به کمک آنها تغییرات محیط را احساس میکنیم و مغز با توجه به این پیامها، پاسخ حرکتی مناسب برای سازگاری یا دور شدن از خطر را صادر میکند.
به طور مثال وقتی دستمان به جسم داغ برخورد میکند، گیرندهی حسی گرما، پیامها را دریافت و به مراکز عصبی میفرستد و ما دستمان را عقب میکشیم.
دستگاه حرکتی
در فصلهای گذشته گفتیم که پیامهای حرکتی از طرف دستگاه عصبی مرکزی برای ماهیچهها فرستاده میشود تا با انقباض آنها حرکت اتفاق بیفتد؛ اما برای ایجاد حرکت در بدن ما چه قسمتهای دیگری دخالت دارند؟
به جز دستگاه عصبی و ماهیچهها وجود استخوانها نیز برای حرکت کردن اعضای بدن لازماند. ماهیچهها و استخوانبندی (اسکلت) بدن مجموعاً دستگاه حرکتی بدن را میسازد (شکل زیر).
در ادامهٔ این فصل دربارهٔ ساختمان و عمل اسکلت، ماهیچهها و چگونگی همکاری آنها مطالبی را خواهید آموخت.

اسکلت
به مجموعهٔ استخوانها، غضروفها و اتصالات آنها در بدن اسکلت میگویند. (شکل زیر)
بیشتر استخوانهای ما ابتدا از غضروف ساخته شدهاند. این بخشهای غضروفی در هنگام رشد با جذب مواد معدنی مثل کلسیم و فسفر، سخت و به استخوان تبدیل میشوند.
استخوانها در بدن ما کارهای گوناگونی را بر عهده دارند. از اندامهای مهم مثل قلب، مغز وششها محافظت میکنند؛ به بدن ما شکل و فرم میدهند؛ در حرکت بدن به ماهیچهها کمک میکنند و همچنین ذخیرهٔ مواد معدنی و تولید یاختههای خونی را انجام میدهند.
در ساختار اسکلت، استخوان و غضروف به کار رفته است. میدانید که این دو بافت، انواعی از بافت پیوندیاند. یاختههای این بافتها در مادهای به نام مادهٔ زمینهای قرار دارند. در مادهٔ زمینه رشتههای پروتئینی و مواد معدنی وجود دارد.
استخوان
استخوان استحکام و مقاومت زیادی دارد و در مادهٔ زمینهٔ آن کلسیم و فسفر فراوان است. در ساختار استخوان بافت استخوانی به دو صورت متراکم و حفره دار (اسفنجی) دیده میشود.

اطلاعات جمع آوری کنید (صفحهٔ 42 کتاب درسی)
دربارهٔ عوامل مؤثر بر پوکی استخوان و منابع غذایی دارای کلسیم و فسفر اطلاعاتی را جمعآوری، و نتایج را بهصورت پردهنگار در کلاس ارائه کنید.
آزمایش کنید (صفحهٔ 42 تا 43 کتاب درسی)
سه قطعه استخوان مشابه مرغ ، چراغ الکلی، سرکه
روش اجرا: یک قطعه از استخوانها را در سرکه بیندازید و بگذارید چند روزی بماند. قطعهٔ دیگر را روی شعله نگه دارید تا بسوزد؛ قطعه سوم را بدون تغییر نگه دارید. سپس سه استخوان را از لحاظ نرمی و شکنندگی با هم مقایسه کنید.
1- کدام استخوان استحکام بیشتری دارد؟ استخوان سالم، زیرا وجود کلسیم و فسفر باعث استحکام استخوان و وجود رشتههای پروتئنی باعث مقاومت آن در برابر ضربه میشود.
2- کدام استخوان نرمتر است؟ چرا؟ استخوانی که داخل سرکه بوده است. زیرا سرکه اسیدی است و مواد معدنی موجود در استخوان مثل Ca و P را حل کرده و استخوان نرم میشود.
3- کدام استخوان شکنندهتر است؟ چرا؟ استخوان حرارت دیده، زیرا حرارت رشتههای پروتئینی را از بین میبرد و مقاومت استخوان کاهش مییابد.
دربارهٔ علت هرکدام با همکلاسیهای خود گفتوگو کنید.
غضروف
در نوک بینی، لالۀ گوش و محل اتصال استخوانها غضروف وجود دارد. غضروف نرم و قابل انعطاف است و مانع اصطکاک استخوانها در مفاصل میشود.
مفصل
محل اتصال استخوانها به یکدیگر را مفصل میگویند. مفصلها در بدن ما انواع متفاوتی دارند. بعضی از مفصلها در جهتهای مختلفی میچرخند؛ مانند مفصل بین بازو و شانه. بعضی فقط در یک جهت خاص حرکت میکنند؛ مثل آرنج.
بعضی حرکت محدودی دارند؛ مثل مفصل بین دندهها و ستون مهرهها. بعضی مفصلها نیز حرکت ندارند و کاملاً ثابتاند؛ مثل مفصل بین استخوانهای جمجمه (شکل زیر).
بافت پیوندی محکمی که استخوانها را در محل مفصلهای متحرک به هم وصل میکند، رباط نام دارد.

گفتوگو کنید (صفحهٔ 43 کتاب درسی)
مفصلها به سه دسته: ثابت، متحرک و نیمه متحرک تقسیم میشوند و تقسیمبندی آنها بر اساس ساختمان و نوع حرکت است.
مفصل ثابت: در محل این مفصل استخوانها به کمک رشتههای سخت کنار هم قرار گرفتهاند. مثل: جمجمه
مفصل نیمه متحرک: در محل این مفصل استخوانها به کمک غضروف کنار هم قرار گرفتهاند. مثل: دندهها و ستون مهرهها
مفصل متحرک: در محل این مفصل علاوه بر غضروف، رباط و مایع مفصلی نیز وجود دارد. مثل: زانو
اطلاعات جمعآوری کنید (صفحهٔ 44 کتاب درسی)
دربارهٔ انواع رباط در مفصلها اطلاعاتی را جمعآوری و به صورت گزارش در کلاس ارائه کنید.
وظیفه کلی رباطها محدود کردن حرکات مفاصل و ایجاد ثبات یا پایداری در آنها است.
انواع رباط:
داخلی: باعث تقویت مفصل میشود مانند: رباط صلیبی زانو
خارجی: باعث پایداری و ثبات در مفصل میشود مانند: رباط طرفی در زانو
ماهیچهها
اسکلت به تنهایی قادر به حرکت نیست. اتصال و همکاری بین ماهیچهها و استخوانهای اندام، باعث حرکت میشوند. ماهیچهها استخوانها را تکیهگاه خود قرار میدهند و با انقباض و انبساط باعث حرکت آنها میشوند.
حرکات ارادی بدن، که میتوانیم آنها را کنترل کنیم، توسط ماهیچههای اسکلتی یا مخطط انجام میشود؛ ولی بدن ما حرکات غیرارادی نیز دارد؛ مثل تپش قلب که توسط ماهیچههای قلبی انجام میشود. حرکات دستگاه گوارش و باز و بسته شدن مردمک را نیز ماهیچههای صاف انجام میدهند. در جدول زیر انواع ماهیچههای بدن با هم مقایسه شدهاند. قسمتهای خالی آن را تکمیل کنید.
شکل | |||
نام - نوع | اسکلتی | صاف | قلبی |
عمل | عادی | غیرارادی | غیرارادی |
رنگ | قرمز | سفید - صورتی | قرمز |
محل | ماهیچههای باز و وران | دیوارۀ دستگاه تنفس، تنفس | ماهیچههای قلب |
بافت در ماهیچۀ اسکلتی
یاختههای ماهیچهای دراز و نازکاند و در طول در کنار هم قرار گرفتهاند. بافت پیوندی، یاختههای ماهیچهای را به هم متصل میکند و دستجات ماهیچهای بزرگ و بزرگتری را میسازد که مجموعهٔ آنها ماهیچه را تشکیل میدهند.
بافت پیوندی بین رشتهها و روی ماهیچهها تا دو سر آن ادامه مییابند و طناب سفیدرنگی به نام زردپی (تاندون) را میسازند که معمولاً به استخوان متصل میشود.
وقتی همهٔ یاختهها با هم منقبض میشوند، ماهیچه کوتاهتر و ضخیم میشود و چون زردپی آن به استخوان متصل است، باعث حرکت آن میشود (شکل زیر)

ماهیچهها معمولاً بهصورت جفت و عکس هم کار میکنند. وقتی ماهیچهای منقبض و کوتاه میشود، استخوانی را به یک سمت حرکت میدهد. این ماهیچه در حالت استراحت نمیتواند استخوان را به جای قبلی خود برگرداند. این عمل را باید یک یا چند ماهیچه در سمت دیگر استخوان انجام دهند. به همین دلیل بیشتر ماهیچههای اسکلتی عمل متقابل دارند و جفت جفت کار میکنند (شکل زیر).

فعالیت (صفحهٔ 45 کتاب درسی)
یک بال مرغ کامل و سالم، تهیه و با کمک وسایل تشریح آن را بررسی کنید و انواع ماهیچههای جفت جفت و مفصلها را در آن تشخیص دهید.
- وسایل لازم: سینی تشریح، تیغ جراحی (تشریح)، پنس و...
- شرح آزمایش: ابتدا به کمک تیغ جراحی پوست روی بال را برمیداریم. ماهیچههای متصل به استخوانهای بازو، زند زیرین و زند زبرین را مشخص میکنیم.
ماهیچههای بازو و ساعد به صورت جفت جفت کار میکنند.
انواع مفصلها:
1- شانه: سر استخوان بازوی مرغ در آن قرار میگیرد. (گوی و کاسهای)
2- زند زبرین و زند زیرین: مفصل ترک محوری
3- مچ دست (بال) از نوع لولایی
تحقیق و پژوهش (صفحهٔ 46 کتاب درسی)
- چگونه میتوان از موارد فوق جلوگیری کرد؟ به ماهیچه بیش از حد فشار وارد نکنیم و قبل از هر فعالیت ورزشی نرمش داشته باشیم و آب به مقدار کافی مصرف کنیم.
- در صورت بروز هر کدام از موارد چه باید بکنیم؟ با استراحت و یخ گذاری یا فیزیوتراپی درمان میشود.