Loading [Contrib]/a11y/accessibility-menu.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی شیمی هنرستان با پاسخ فصل 3: محلول و کلوئید

آخرین ویرایش: 16:07   1400/02/16 41883 گزارش خطا

- هر یک از تصاویر فوق، بیانگر چه نوع مخلوطی است؟

در ظرفی که دارای آب مقطر است یک قاشق نمک می‌ریزیم و آن را هم می‌زنیم. مشاهده می‌کنیم که نمک ناپدید می‌شود. مایع به دست آمده زلال است و حتی با میکروسکوپ نیز نمی‌توان وجود نمک را در آن تشخیص داد، ولی مزۀ آن شور است (می‌گوییم نمک در آب حل شده است). آب را حلال و مایع حاصل را محلول نمک در آب می‌نامیم.

بیندیشید (صفحه 50 کتاب درسی)

 

آیا می‌توانید با توجه به آنچه در فصل اول آموختید، توضیح دهید که حل شدن نمک در آب چگونه صورت می‌گیرد؟

محلول و انحلال‌پذیری

هر مخلوط همگن یا تک فازی را محلول می‌نامند، مانند سکۀ طلا، آب نمک، هوا و ... . بخشی از ماده که در تمام نقاط آن فرمول شیمیایی و خواص فیزیکی و شیمیایی یکسان است «فاز» نامیده می‌شود. به‌طور مثال اگر یک محلول آب‌نمک داشته باشیم : طعم، مزه، چگالی و ... در بخش‌های مختلفِ آن یکسان است.

یک لیوان را تا نیمه از آب پر کنید. اگر فضای درون لیوان را یک سامانه در نظر بگیریم، این سامانه دو فاز دارد، یک فاز آن مایع (آب درون لیوان) و فازدیگرآن گاز (هوای روی آب لیوان) است. حال اگر یک تکه چوب را درون آب بیندازیم تعداد فازهای سامانه، به سه افزایش می‌یابد.

به مرز میان دو فاز «فصل مشترک» گفته می‌شود. در مخلوط‌های ناهمگن (مانند آب و روغن)، مرز میان فازها قابل تشخیص است، در مخلوط‌های همگن (محلول‌ها) مرزی میان حل شونده و حلّال وجود ندارد و به عبارت دیگر، محلول‌ها تک‌فاز هستند.

خود را بیازمایید (صفحه 50 کتاب درسی)

 

در هر یک از مخلوط‌های زیر، تعداد فازهای موجود را تعیین کنید. به نظر شما کدام مخلوط یک محلول است؟ چرا؟

الف) مخلوط آب و یخ:
ب) مخلوط روغن، آب و براده آهن:
پ) مخلوط آب، نمک و نفت سفید:
ت) مخلوط آب و قند:

یک محلول دست کم از دو جزء تشکیل شده است: مادۀ حل شونده و حلّال. جزئی که معمولاً درصد بیشتری از محلول را تشکیل می‌دهد، حلّال نام دارد و جزء یا اجزایی را که در حلّال حل می‌شوند، مادۀ حل شونده می‌نامند (شکل 1).

محلول = حلّال + حل شونده(ها)

شکل 1. محلول و اجزای تشکیل دهندۀ آن

در تقسیم‌بندی کلی‌تری محلول‌ها را به سه نوع گازی، مایع و جامد تقسیم می‌کنند.

حالت فیزیکی حل شونده حالت فیزیکی حلّال نوع محلول  مثال
جامد جامد جامد انواع آلیاژها (سکۀ طلا)
گاز مایع مایع نوشابه
مایع مایع مایع آب، الکل و سرکه
جامد مایع مایع آب نمک
گاز گاز گاز هوا

هوایی که تنفس می‌کنید، محلولی از نیتروژن، اکسیژن، کربن دی اکسید، بخار آب و گازهای دیگر است و حلّال آن، گاز نیتروژن است. چرا؟

تحقیق کنید (صفحه 51 کتاب درسی)

 

برخی از محلول‌های مایع مانند شیشه، پس از سرد شدن جامد می‌شوند و «مایعات فوق سرد شده» نامیده می‌شوند. دربارۀ آنها تحقیق کنید و نتایج خود را در قالب پاورپوینت برای هم کلاسی‌های خود نمایش دهید.

محلول‌های آبی امروزه در زندگی کاربرد بیشتری دارند. مانند محلول حاصل از حل کردن ضد یخ در آب رادیاتور اتومبیل که در تابستان از جوش آمدن آب رادیاتور و در زمستان از یخ زدن آن جلوگیری می‌کند. چرا؟

برخی حلّال‌های مایع پرکاربرد:

آب: فراوان‌ترین و رایج‌ترین حلّال شناخته شده است که ترکیب‌های یونی و مولکولی بسیاری را در خود حل می‌کند. آب در قرآن اهمیت فراوانی دارد. خداوند در آیات متعدد انسان را به تفکر در آب و شکر این نعمت بزرگ، دعوت نموده است.

حلّال غیر آبی (آلی): هگزان، اتانول، استون، کربن تتراکلرید و تولوئن از جملۀ این حلّال‌ها هستند.

الف- هگزان (${{C}_{6}}{{H}_{14}}$) مایعی بی‌رنگ و فرّار است که از نفت خام به دست می‌آید و به‌عنوان رقیق کنندۀ (تینر) رنگ، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
ب- اتانول (${{C}_{2}}{{H}_{5}}OH$) مهمترین حلّال صنعتی پس از آب به شمار می‌رود، مایعی بی‌رنگ و فرّار است، به هر نسبتی در آب حل می‌شود و کاربردهای متعدد صنعتی، آزمایشگاهی و ... دارد.
پ- استون (${{C}_{3}}{{H}_{6}}O$) از حلّال‌های پرکاربرد در آزمایشگاه است، به هر نسبتی در آب حل می‌شود و مایعی بی‌رنگ و فرّار است، حلّال مناسبی برای چربی‌ها، رنگ‌ها و انواع لاک‌هاست.

تحقیق کنید (صفحه 52 کتاب درسی)

 

در زندگی روزمره از حلّال‌های دیگری نیز استفاده می‌کنید. ضمن بررسی‌های لازم، تعدادی از آن حلّال‌ها را نام ببرید و کاربردهای هرکدام را بنویسید.

حل شدن قند و نمک در آب

به حل شدن قند در آب توجه کنید. یک حبه قند، توده‌ای از مولکول‌های قند است که با نظم و ترتیب خاصی در کنارهم چیده شده‌اند. وقتی قند در آب قرار می‌گیرد، در نتیجۀ برهم کنش مولکول‌های آب و قند، مولکول‌های قند، یکی‌یکی از مکان‌های منظمی که درحبه قند دارند، خارج می‌شوند و در بین مولکول‌های آب پراکنده می‌گردند. یعنی حبۀ قند به‌صورت مولکولی در آب پخش می‌شود (شکل 2).

شکل 2. چگونگی انحلال قند در آب

حل شدن نمک طعام و بسیاری از ترکیب‌های یونی در آب، به شکل یونی انجام می‌گیرد. وقتی یک ترکیب یونی در آب قرار می‌گیرد جاذبۀ پیوند یونی میان یون‌ها سست شده و مولکول‌های آب، یون‌ها را احاطه می‌کنند. به این ترتیب یون‌های مثبت و منفی در آب پراکنده می‌شوند (شکل 3).

شکل 3. چگونگی انحلال نمک طعام در آب

انحلال‌پذیری

می‌دانیم که محلول‌ها به 3 دستۀ سیر شده، سیر نشده و فراسیرشده تقسیم می‌شوند. همان‌طور که یک لیوان، گنجایش مقدار معینی از یک مایع را دارد، مولکول‌های حلّال نیز مقدار معینی از یک حل شونده را می‌توانند در فضای بین خود بپذیرند. این مقدار به عوامل مختلفی بستگی دارد. بیشترین مقدار از یک مادۀ حل شونده (برحسب گرم) که در دمای معین در 100 گرم حلّال حل می‌شود، انحلال‌پذیری آن ماده نامیده می‌شود.

محلول‌ها بر اساس مقدار حل شونده‌ای که دارند به سه دسته تقسیم می‌شوند:

سیرنشده: مقدار حل شونده کمتر از انحلال‌پذیری است.
سیر شده: مقدار حل شونده برابر با مقدار انحلال‌پذیری است.
فراسیرشده: مقدار حل شونده بیشتر از انحلال‌پذیری است.

نمودار (1) انحلال‌پذیری برخی ترکیب‌های یونی را در آب برحسب دما نمایش می‌دهد.

نمودار 1- نمودار انحلال‌پذیری برخی ترکیب‌های یونی در آب

آزمایش کنید (صفحه 54 کتاب درسی)

 

در طب سنتی نبات جایگاه ویژه‌ای دارد. بنابراین توصیه می‌شود تهیۀ بلورهای نبات را فرا بگیرید.

مواد لازم: آب، شکر، رنگ خوراکی و طعم دهندۀ دلخواه
وسایل لازم: وسیله‌ای برای گرم کردن آب تا دمای جوش (کتری برقی)، یک لیوان ، نخ (بهتر است نخ پنبه‌ای باشد) و مداد.

نخ را به مداد گره می‌زنیم، آن را خیس و به اندکی شکر آغشته می‌کنیم.

آب را به جوش می‌آوریم و در لیوان می‌ریزیم و آن قدر در آن شکر حل می‌کنیم تا مقداری شکر به‌صورت ته‌نشین شده در ته لیوان مشاهده شود (محلول سیر شده).

سپس ضمن قرار دادن نخ در داخل لیوان، مخلوط را رها می‌کنیم تا آرام ‌آرام سرد شود، پس از 1 یا 2 روز بلورهای نبات در اطراف نخ مشاهده می‌شوند. پس از یک هفته اندازۀ نبات به اندازۀ دلخواه‌تان رسیده است و دیگر نبات بزرگ‌تر از آن نخواهد شد.

نخ را به همراه بلورهای نبات از محلول خارج کنید و اجازه دهید خشک شوند. چرا جرم نبات با جرم شکر حل شده تفاوت دارد؟

چرا با سرد شدن محلول سیر شده بلورهای نبات، اطراف نخ مشاهده می‌شوند؟

عوامل مؤثر بر انحلال‌پذیری گازها

با افزایش دما، انحلال‌پذیری مواد گازی در آب کاهش می‌یابد.(شکل 4).

به‌طور مثال بهتر است نوشابه در یخچال نگهداری شود.

شکل 4. اثر دما بر انحلال‌پذیری گازها

کار در کلاس (صفحه 55 کتاب درسی)

 

1- تصویر زیر، میزان انحلال مولکول‌های یک گاز را در آب در دو فشار مختلف، نمایش می‌دهد.

الف) مقدار فشار گاز را در دو شکل 1و 2 مقایسه کنید.
ب) در کدام مورد انحلال‌پذیری گاز در آب بیشتر شده است؟

2- جدول زیر، میزان انحلال‌پذیری گاز اکسیژن را در فشارهای مختلف نشان می‌دهد.

فشار (اتمسفر) 0 1 2
انحلال‌پذیری ($g/100\,g\,{{H}_{2}}O$) 0 0/005 0/01

الف) نمودار انحلال‌پذیری گاز اکسیژن را نسبت به فشار رسم کنید.
ب) نمودار به‌دست آمده را تفسیر کنید.

سنگ کلیه، زمانی تشکیل می‌شود که مقدار کلسیم فسفات در ادرار فرا سیرشده (فوق اشباع) می‌شود.

غلظت محلول

اغلب در کنار نام محلول‌ها از اصطلاحاتی مانند غلیظ یا رقیق، پررنگ یا کم‌رنگ و... استفاده می‌شود. به‌طور مثال شربت آبلیموی غلیظ یا رقیق، چای کم‌رنگ یا پررنگ و... . این اصطلاحات به مقدار مادۀ حل شونده در محلول اشاره دارند. برای مثال در شربت آبلیموی غلیظ، مقدار آبلیمو بیشتر از مقدار موجود در شربت آبلیموی رقیق است.

شکل 5. محلول‌هایی از چای با غلظت‌های متفاوت

می‌توان غلظت را مقدار مادۀ حل شونده در مقدار معینی محلول دانست که به شکل‌های مختلفی مانند درصد جرمی، قسمت در میلیون (ppm) و یا غلظت مولی (مولار) بیان می‌شود.

تحقیق کنید (صفحه 56 کتاب درسی)

 

در آیه 53 سورۀ مبارکۀ فرقان به آمیخته نشدن آب دو دریا اشاره شده است. در مورد علت این پدیدۀ طبیعی تحقیق کنید و نتیجۀ تحقیق خود را در کلاس ارائه نمایید.

کلوئیدها

توجه به برخی مخلوط‌ها مانند رنگ‌های پوششی، مواد آرایشی، چسب‌ها و یا برخی مواد غذایی مانند نشاسته، ژله و ... مشخص می‌نمایدکه این مخلوط‌ها شبیه به محلول‌هایی مانند آب نمک یا آب و الکل نیستند و شباهتی به مخلوط‌هایی مانند شربت خاکشیر و شربت معده نیز ندارند و حالتی بینابین ایجاد نموده‌اند، چنین مخلوط‌هایی را که وضعیتی بین محلول و سوسپانسیون دارند، مخلوط کلوئیدی می‌نامند.

اصطلاح کلوئید برای نخستین بار در سال 1861 میلادی توسط توماس گراهام دانشمند انگلیسی به کار رفت. او این اصطلاح را برای دسته‌بندی عده‌ای از موادِ بی‌شکل یا ژلاتینی به کار برد. امروزه می‌دانیم، تشکیل مخلوط کلوئیدی، متعلق به دستۀ خاصی از مواد نیست.

شکل 6. تعدادی از انواع کلوئیدها

یک مخلوط کلوئیدی مانند محلول، از پراکنده شدن حداقل یک مادۀ شیمیایی در یک مادۀ دیگر به‌دست می‌آید. برای مثال با گرم کردن پودر نشاسته، مخلوطی حاصل می‌شود که کلوئید نشاسته در آب نام دارد. نشاسته را فاز پخش شونده و آب را فاز پخش کننده می‌نامند. در این کلوئید، نشاسته به‌صورت مولکولی در آب پراکنده نشده است و هر یک از ذرّه‌های بسیار ریز آن به اندازۀ هزاران و گاه صدها هزار مولکول است (توده‌های مولکولی). این ذره‌های ریز نشاسته که در آب نامحلول‌اند، به‌طور نامحدودی به‌صورت معلق باقی می‌مانند و از راه لخته شدن یا رسوب کردن، از آب جدا نمی‌شوند.

جدول 1. انواع کلوئیدها بر اساس حالت فاز پخش شونده و پخش کننده
فاز پخش شونده فاز پخش کننده نوع کلوئید حالت فیزیکی نام کلوئید نمونه‌ها
گاز گاز - - - -
مایع گاز در مایع مایع کف کف صابون
جامد گاز در جامد جامد کف جامد سنگ‌پا، یونالیت
مایع گاز مایع در گاز گاز آیروسول مایع مه، افشانه‌ها (اسپری)
مایع مایع در مایع مایع امولسیون شیر، کره، مایونز
جامد مایع در جامد جامد ژل ژله، ژل‌ موی‌سر
جامد گاز جامد در گاز گاز آیروسول جامد دود، غبار
مایع جامد در مایع مایع سول رنگ‌های روغنی، چسب مایع
جامد جامد در جامد جامد سول جامد سرامیک، شیشه رنگی، یاقوت، لعل، فیروزه

تحقیق کنید (صفحه 59 کتاب درسی)

 

فلزهای کلوئیدی را که امروزه در ساخت ظروف گران‌قیمت کاربرد دارند، اغلب از متراکم ساختن بخار آنها با ایجاد جرقۀ الکتریکی در میان دو تیغه از آنها تهیه می‌کنند. در یک فعّالیت گروهی، دربارۀ این پدیده تحقیق کنید و نتیجه را به‌صورت یک مقاله در کلاس ارائه دهید.

ویژگی‌های دیگر کلوئیدها

1- پخش نور (اثر تیندال): ذرّه‌های کلوئیدی دارای چنان اندازه‌ای هستند که می‌توانند نور را پخش کنند. در شکل‌های زیر، نمونه‌هایی از اثر تیندال را مشاهده می‌کنید که نشانه‌هایی از قدرت خداوند کریم است.

شکل 7. پخش نور توسط کلوئید و محلول
شکل 8. نمونه‌ای از اثر تیندال در طبیعت

2- حرکت براونی: ذرّه‌های کلوئیدی به کمک میکروسکوپ نوری به صورت ذرات ریز و درخشانی دیده می‌شوند که در حال جنب‌وجوش دائمی هستند و حرکت‌های نامنظّمی دارند و مسیرهای نامنظّم شکسته‌ای را می‌پیمایند. به این حرکت‌ها به افتخار رابرت براون حرکت براونی گفته می‌شود.

شکل 9. حرکت براونی ذرات کلوئیدی  دلیل این حرکت چیست؟

3- پایداری ذرات کلوئیدی: ذرّه‌های کلوئیدی بارالکتریکی خود را از راه جذب یون‌های موجود در فاز پخش کننده به‌دست می‌آورند. تمام ذرّات یک کلوئید بارهای همنام دارند، دافعه میان این ذرّات دارای بار همنام سبب پایداری کلوئیدها می‌شود (شکل10). به منظورکاهش پایداری یا لخته نمودن ذرّات کلوئیدی، به آنها یک الکترولیت اضافه می‌شود تا ذرّات باردار از سطح کلوئیدها جدا شوند و امکان به هم پیوستن ذرّات کلوئیدی فراهم شود (شکل 11).

شکل 10. ذرّه‌های کلوئیدی

تحقیق کنید (صفحه 60 کتاب درسی)

 

در ماست‌بندی و تولید نشاسته، ابتدا اندکی نمک به مخلوط می‌افزایند، سپس فرایند تولید را انجام می‌دهند. دربارۀ این پدیده تحقیق کنید.

بررسی کلوئیدها از جنبۀ کاربردی

از نظر اقتصاد ملّی، تقریباً تمامی صنایع و کارخانه‌ها، کم و بیش با مخلوط‌های کلوئیدی و فرایندهای مرتبط با آن سر و کار دارند. به‌طور مثال مهندسان آلیاژ کار برای تهیۀ آلیاژهای بسیار مرغوب باید برخی مواد دیگر را در نسبت‌های کاملاً مشخصی به آلیاژهای خود بیفزایند.

مواد در حالت کلوئیدی، در تهیۀ سرامیک و لعاب‌کاری و همچنین در تهیۀ مصالح ساختمانی نیز به‌کار می‌روند. در معماری ایرانی - اسلامی نیز کلوئیدها کاربرد فراوانی از قرن‌ها پیش برای تهیۀ لعاب‌کاشی‌ها و شیشه‌های رنگی داشته و دارند (شکل12).

در صنایع غذایی، تقریباً اغلب مواد غذایی لیپیدی، پروتئینی، کربوهیدرات‌ها و مشتقات آنها، خود مواد کلوئیدی هستند. شیر به صورت کلوئید ذرات چربی در آب است. مایونز، امولسیون روغن‌های گیاهی با سرکه و زردۀ تخم مرغ است.

شکل 12. مسجد نصیرالملک، یکی از مساجد تاریخی دوران قاجار در شهر شیراز است. این مسجد زیبا با طاق‌های بلند ، شیشه‌های رنگی و کاشی‌کاری‌های هنرمندانه هر بیننده و گردشگری را مجذوب می‌کند. تعهد هنرمندان ایرانی در استفاده از مواد اوّلیۀ مرغوب و دقّت فوق‌العاده آنان در ساخت، موجب شده است با وجود گذشت قرن‌ها، آثار تاریخی هنوز درخشندگی و جلوۀ خاص خود را حفظ کنند.

آزمایش کنید (صفحه 61 کتاب درسی)

 

با دنبال کردن مراحل زیر مایونز تهیه کنید.

مواد لازم:

1- 1 عدد زردۀ تخم مرغ بزرگ در دمای اتاق

2- $\frac{1}{8}$ قاشق چای‌خوری نمک (در صورت نیاز بیشتر اضافه کنید)

3- 1 قاشق آبلیمو (در صورت نیاز بیشتر اضافه کنید)

4- $\frac{1}{2}$ قاشق خردل

5- $\frac{3}{4}$ پیمانه روغن گیاهی (روغن زیتون)

6- $\frac{1}{2}$ قاشق چای‌خوری سرکه (بهتر است سرکۀ ترخون باشد)

ابتدا زرده و نمک را خوب مخلوط کنید.
سپس آبلیمو و خردل را به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید.
در حال هم‌زدن، روغن را قطره به قطره اضافه کنید.
این فرایند چند دقیقه زمان می‌برد، اگر عجله کنید مایونز می‌بُرد.
پس از آنکه روغن را اضافه کردید، مقداری از مایونز را بچشید و در صورت نیاز، نمک یا آبلیمو به آن اضافه کنید. مخلوط را خوب بسته‌بندی کنید و پنج روز در فریزر نگه‌داری کنید (قبل از مصرف هم بزنید).

اصطلاح «بُریدن مخلوط» در اینجا به چه معناست؟

فاز پخش‌کننده و پخش‌شونده را در این مخلوط مشخص کنید.

زردۀ تخم‌مرغ در این فرایند چه نقشی دارد؟

در صنایع دارویی، بیشتر شربت‌ها و پمادها حالت کلوئیدی دارند. لوسیون‌ها، کرم‌ها و نظایر آنها نیز امولسیون‌هایی هستند که آب و روغن‌های مناسب در هم پراکنده شده‌اند.

بیشتر رنگ‌ها و چسب‌های موجود نیز شامل کلوئید در محیط‌های مناسب هستند، مرغوبیت اغلب رنگ‌ها و چسب‌ها به شکل و ابعاد ذرات کلوئیدی بستگی دارد.

آزمایش کنید (صفحه 62 کتاب درسی)

 

اگر می‌خواهید در ابعاد بزرگ و زیاد، کاغذهای متعددی را به هم بچسبانید(مثلاً در چسبانه‌کاری) می‌توانید به ‌سادگی با کمک مراحل زیر، چسب کاغذ درست کنید.

مواد لازم:

1- $\frac{1}{3}$ لیوان آرد (آرد مخصوص نان، بهترین آرد برای این کار است.)

2- 2 قاشق غذاخوری شکر

3- 1 لیوان آب

4- $\frac{1}{2}$ قاشق‌چای‌خوری پودر زاج سفید

آرد و شکر را با هم مخلوط کنید. در حین هم زدن، آرام آرام آب را اضافه کنید.
در دمای متوسطی مخلوط را بپزید و به‌طور مداوم هم بزنید، تا زمانی که چسب، صاف و یک‌دست شود، آن را از گرما دور کنید و زاج سفید را در مخلوط هم بزنید.
چسب را در سطح کاغذ با قلم مو پخش کنید و کاغذهای دیگر را به آرامی روی چسب بگذارید.

برای نگهداری از چسب، از شیشه‌های دربسته استفاده کنید. با این روش حتی می‌توانید چند هفته از چسبی که ساخته‌اید، استفاده کنید. در این چسب، کدام مادّه خاصیت چسبندگی را ایجاد می‌کند؟

زاج سفید را می‌توان به مخلوط اضافه نکرد، ولی نگهداری از چسب، فقط با زاج سفید امکان‌پذیر است. به نظر شما زاج سفید در این مخلوط چه نقشی دارد؟

تصفیۀ آب نیز با خواص مخلوط‌های کلوئیدی در ارتباط است. یکی از عملیات‌های مهّم تصفیۀ آب، آن است که ذرّه‌های بسیار ریز گل‌ولای و ناخالصی‌های دیگر را که به صورت معلّق در آب موجوداند، از راه لخته شدن از آب جداسازی می‌کنند.

تحقیق کنید (صفحه 63 کتاب درسی)

 

در فرایند تصفیۀ آب،کلوئیدهای مضر حذف می‌شوند. دربارۀ چگونگی حذف آنها تحقیق کنید.

در نساجی و رنگ کردن پارچه‌ها، در صنعت چرم‌سازی و تهیۀ پوست، در صنعت لاستیک‌سازی و کاغذ‌سازی نیز با مخلوط‌های کلوئیدی و خواص آنها، سروکار بسیار است.

آنچه آموختیم در یک نگاه

ارزشیابی پایان فصل (صفحه 65 کتاب درسی)

 

1- نوع مخلوط‌های زیر را تعیین کنید.

الف) شربت خاکشیر
ب) شربت آلبالو
پ) دوغ
ت) چسب قطره‌ای

2- انواعی از محلول سوسپانسیون و کلویید که در زندگی روزمره با آن سروکار دارید را نام ببرید.

3- توضیحی برای علت هر یک از پدیده‌های زیر بنویسید.

الف) هنگامی که در نوشابه گرم را باز می‌کنیم مقدار حباب‌ها و نوشابه‌ای که بیرون می‌آید بسیار بیشتر از نوشابه سرد است.
ب) نبات در چای داغ بسیار سریع‌تر از چای خنک حل می‌شود.
ج) برای سریع‌تر حل شدن شکر در چای آن را هم می‌زنیم.