Loading [MathJax]/extensions/TeX/cancel.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی مطالعات اجتماعی کلاس هفتم با پاسخ درس 23: عقاید و سبک زندگی مردم در ایران باستان

آخرین ویرایش: 11:36   1401/08/16 51690 گزارش خطا

کشور ایران در عهد باستان مهد فرهنگ و تمدنی پویا و شکوفا بود که از نبوغ و خلاقیت و پشتکار و همکاری اقوام ایرانی سرچشمه می‌گرفت. با مطالعهٔ اجزای اصلی فرهنگ و تمدّن ایران باستان شامل دین و عقاید، آداب و رسوم، جشن‌ها، خط و زبان، دانش، هنر و معماری، می‌توان به سبک زندگی ایرانیان باستان پی برد.

مورّخان موفق شده‌اند با توجّه به شواهد و مدارکی که از آن دوران بر جای مانده تا اندازه‌ای به شیوهٔ زندگی مردم در ایران باستان پی ببرند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید در گذشته‌های بسیار دور، مردم چه باورهایی داشتند، خوراک و پوشاک آنها چه بود، چه آیین‌ها و جشن‌هایی داشتند و چگونه زندگی می‌کردند.

دین

در ایران باستان، تعلیمات مذهبی نقش و تأثیر زیادی در زندگی فردی و اجتماعی داشت. اقوام آریایی برخی از عناصر خلقت مانند آب، آتش، خاک و باد را مقدس می‌شمردند و برای آنها ایزدانی قائل بودند.
زرتشت، پیامبر ایران باستان که قبل از سلسلهٔ مادها می‌زیست، در اندیشهٔ اصلاح عقاید ایرانیان برآمد. او مردم را به پرستش اهورامزدا، خدای بزرگ و یکتا دعوت کرد.
در آیین زرتشت، اهورا مزدا، منشأ خیر و خوبی‌ها بود و همواره با اهریمن که سرچشمهٔ شر و بدی‌ها به شمار می‌رفت، در حال مبارزه بود. زرتشت به پیروان خود سفارش می‌کرد که به منظور یاری اهورا مزدا، پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک را سرمشق زندگی خود قرار دهند. پس از مرگ زرتشت، پیروانش تعالیم او را در کتابی به نام اوستا گردآوری کردند. به تدریج آیین زرتشتی در میان اقوام ایرانی رواج یافت.
ایرانیان باستان، آتش را مقدس می‌شمردند. در دورهٔ ساسانیان آتشکده‌های زیادی در گوشه و کنار ایران ساخته شدند که آثار بعضی از آنها باقی مانده است.

زیارتگاه
زیارتگاهی در استان یزد از مکان‌های مقدّس زرتشتیان
بقایای آتشکدۀ تپّه میل
بقایای آتشکدۀ تپّه میل، جاده ری - ورامین

در دورهٔ ساسانیان، اگرچه اغلب مردم دین زرتشتی داشتند و حکومت از آن دین پشتیبانی می‌کرد، اما پیروان دین‌های مسیحی، یهودی، بودایی و مانوی نیز در ایران زندگی می‌کردند. در این دوره، موبدان زرتشتی با رواج و گسترش دین‌های دیگر در ایران مخالف بودند و نسبت به پیروان سایر ادیان سخت‌گیری می‌کردند. در دورهٔ ساسانیان دین زرتشتی، دین رسمی کشور اعلام شد.

تغذیه و آداب غذا خوردن

در فصل قبل خواندید که اغلب ایرانیان باستان، کشاورز و دامدار بودند. درآن دوره، غذای اصلی مردم، غلات مخصوصاً گندم و جو بود که آنها را آرد می‌کردند و با آن، نان و انواع شیرینی‌ها را می‌پختند.
علاوه بر نان، از انواع گوشت حیوانات اهلی، گوشت پرندگان شکاری، تخم پرندگان، شیر بز و میوه‌ها و سبزیجات و شربت‌ها برای تغذیه استفاده می‌شد.

برخی از مورّخان معتقدند که در آن دوره، بعضی موادغذایی مانند روغن زیتون از یونان و ادویه از هندوستان به ایران وارد می‌شده است. مردم ایران باستان، با آداب خاصی بر سر سفره می‌نشستند. آنها سخن گفتن به هنگام غذا خوردن را گناه می‌دانستند. شستن دست‌ها قبل و بعد از غذا خوردن و خواندن دعای نان در ابتدا و پایان غذا از نکاتی بود که آنها بر سر سفره رعایت می‌کردند. ایرانیان باستان از ظروف سفالی، سنگی و فلزی استفاده می‌کردند.

ریتون
ریتون (تکوک) شیر غرّان هخامنشی
گوشوارۀ طلایی
گوشوارۀ طلایی متعلق به دورۀ اشکانی
بشقاب زرین
بشقاب زرین متعلق به دورۀ ساسانی
تنگ نقره‌ای ساسانی
تنگ نقره‌ای ساسانی

پوشاک

بیشتر آنچه که ما از پوشاک مردم آن دوره می‌دانیم مربوط به مجسمه‌ها و نقاشی‌ها یا تصاویری به جا مانده از آن دوره است که بر روی سنگ‌ها، ظروف یا سکه‌ها نقش بسته‌اند.
البتّه باستان‌شناسان نمونه‌هایی از وسایل و ابزار تولید پوشاک مربوط به ایران باستان را نیز کشف کرده‌اند.
شواهد و مدارک به جا مانده نشان می‌دهد که مردان و زنان ایران باستان به پوشش بدن اهمیت می‌دادند و از برهنگی اجتناب می‌کردند.

سنگ نگارۀ زن ایلامی در حال نخ ریسی

ایرانیان، از نخستین کسانی بودند که شلوار را طراحی کردند و پوشیدند. شلوار و بالاپوش‌های آستین‌دار و کلاه نمدی پوشاک اصلی مردان بود. زنان نیز از شلوار، پیراهن‌های بلند و نوعی سربند استفاده می‌کردند. لباس‌های ایرانی مورد توجه بزرگان و درباریان روم و یونان بود و اغلب سعی می‌کردند از طرح لباس‌های ایرانی تقلید کنند.

فعّالیت (صفحهٔ 146 کتاب درسی)

 
1- همفکری کنید و با توجه به تصاویر اجزای لباس در هر یک توضیح دهید.
در لباس مربوط به زن اشکانی میتوان عمّامه سر و چادر روی آن، پیراهن گشاد و پرچین و زیورآلات متعدد دور گردن را مشاهده کرد. در لباس مربوط به مردان پارسی و مادی، دو نوع کلاه، پیراهن‌های گشاد یا تنگ با چین، آستین‌های تنگ و مچ‌دار یا آستین‌های گشاد و چین دار و داشتن یا نداشتن شلوار، گل کمربند، کفشهای ساقه کوتاه زبانه‌دار قابل مشاهده است.
2- چند مادۀ غذایی نام ببرید که امروزه مصرف می‌کنید و در زمان ایران باستان نبوده است. بگویید چرا این مواد نمی‌توانستند در آن دوره وجود داشته باشند.
آن بخش از موادغذایی امروز که فراورده‌ٔ فنّاوریهای جدید‌اند؛ مانند فست فودهایی نظیر سوسیس، کالباس، همبرگر، چیپس، پفک، شکلات، بیسکویت و... در عصر باستان وجود نداشته و استفاده نمی‌شده است. به علاوه امروزه انواع کنسروها، رب گوجه و آب میوه‌هایی که مواد نگه دارنده دارند، در بسته بندی‌های صنعتی در بازار عرضه می‌شود.

ورزش

از دیرباز مردم ایران به ورزش‌های رزمی و پهلوانی چون کشتی علاقه‌مند بوده‌اند و پهلوان و پهلوانی در تاریخ کهن ما ریشه دارد.
فردوسی در کتاب شاهنامه از دلاوری اسطوره‌هایی چون رستم، سهراب، سیاوش، گُردآفرید و … در ایران باستان سخن گفته است.
هِرودوت نوشته است: ایرانیان به فرزندان خود سه چیز را می‌آموختند: 1- سوارکاری  2- تیراندازی  3- راستگویی.
سوارکاری و تیراندازی و شکار از ورزش‌های مورد علاقه مردم آن دوره بوده و پرتاب سنگ یا فَلاخَن و نیزه و زوبین نیز رواج داشته است.

نقاشی سبک شاهنامه‌ای که نبرد اسفندیار با سیمرغ را نشان می‌دهد.

بسیاری از پژوهشگران معتقدند چوگان‌بازی ورزشی است که ایرانیان باستان آن را ابداع کرده‌اند و سپس از ایران به سایر کشورها راه یافته است. در شاهنامهٔ فردوسی به چوگان بازی اشاره شده است. در زمان هخامنشیان و ساسانیان این ورزش انجام می‌شده است. امروزه، چوگان بازی یکی از ورزش‌های جهانی محسوب می‌شود. در این ورزش، اسب سواران از یک چوب دستی به نام چوگان و یک گوی استفاده می‌کنند.

خُرد نگاره (مینیاتور)
نقاشی خُرد نگاره (مینیاتور) از چوگان
بازی چوگان
تصویری از بازی چوگان در ایران امروز

فعّالیت (صفحهٔ 147 کتاب درسی)

 
3- کدام یک از ورزش‌های ایران باستان در جهان امروز مرسوم است؟ چند مورد نام ببرید.
کشتی، سوارکاری، تیراندازی با کمان، چوگان، پرتاب نیزه، پیاده‌روی و کوه نوردی از جمله ورزش‌های مرسوم در عصر باستان است که هنوز هم رایج‌اند و بسیاری از آنها هنوز جزء رشته‌های ورزشی مهم و پرطرفدار محسوب می‌شوند.
4- کدام ورزش‌های امروزی در ایران باستان وجود نداشته است؟ چرا؟
برخی از رشتههای ورزشی رایج امروزی مانند فوتبال، والیبال، بسکتبال، هندبال، اسکی، اتومبیلرانی و موتورسواری، در عصر باستان مرسوم نبوده‌اند، زیرا هنوز وسایل و ابزارهایی که برای این گونه ورزش‌ها لازم است، شناخته شده نبودند.

جشن‌ها

در عهد باستان مردم ایران در طی سال، چندین جشن برپا می‌کردند و شاد زیستن را یک موهبت الهی می‌دانستند. واژهٔ جشن از یَشْت و یسَْنه اوستایی گرفته شده که به معنای پرستیدن و نیایش است. از اینجا می‌توان پی برد که بیشتر جشن‌های آن دوره اهمیت دینی داشته و با نیایش به درگاه خداوند همراه بوده است.
جشن‌ها همچنین ارتباط زیادی با تغییر فصل‌ها و شروع و پایان کار کشاورزی داشتند. جشن نوروز، جشن سده و جشن مهرگان از مهم‌ترین جشن‌های آن دوره بوده است.

جشن نوروز: نوروز یکی از بزرگ‌ترین و باشکوه‌ترین جشن‌های ایران باستان بوده که در آغاز فصل بهار برگزار می‌شده است. نوروز در نزد مردم آن زمان پیام‌آور نو شدن سال و رویش طبیعت و شروع فعّالیت‌های کشاورزی بود. زمان پیدایش نوروز به درستی معلوم نیست، اما دربرخی از کتاب‌های کهن مانند شاهنامهٔ فردوسی، این جشن را به زمانِ تاج گذاری جمشید پادشاه اسطوره‌ای ایران نسبت می‌دهند. در عهد باستان، خانواده‌های ایرانی بر سر سفرهٔ نوروزی به درگاه آفرینندهٔ هستی دعا می‌کردند، به یکدیگر هدیه می‌دادند و شادباش می‌گفتند. شواهد و مدارک نشان می‌دهد که این جشن در زمان هخامنشیان در تخت جمشید برگزار می‌شد و پس از آن، سلسله‌های دیگر نیز نوروز را گرامی داشته‌اند. در هر یک از روزهای عید نوروز، طبق‌های از مردم به دیدار شاه می‌آمدند.

هدیه‌آوران جشن نوروز در تخت جمشید
نقاشی هدیه‌آوران جشن نوروز در تخت جمشید

جشن نوروز در زمان ما

آغاز فصل بهار و نو شدن طبیعت یکی از نشانه‌های عظمت و رحمت خداوند است.

قرآن کریم می‌فرماید: پس به نشانه‌های رحمت پروردگار بنگر (دقت کن) چگونه زمین را پس از مردن دوباره زنده می‌کند… (سورۀ روم آیه 5)

پس از اسلام، ایرانیان، ظاهر و شکل نوروز را نگه داشتند، اما محتوا و سنت‌های آن را عوض کردند. نوروز باستانی فرصتی بود تا پادشاهان از مردم هدیه بگیرند. اما امروزه، نوروز ایرانی، سنتی مردمی و وسیله‌ای برای ارتباط قلبی میان مردم و خداوند است. مردم به مناسبت نوروز، جشن گرفته و قرآن بر سر سفره هفت سین می‌گذارند. آنها به دیدار بزرگ‌ترهای فامیل رفته و به یکدیگر هدیه می‌دهند.
در ایام نوروز، زیارتگاه‌های مختلفی همچون حرم امام رضا (ع) از شلوغ‌ترین مکان‌ها در ایران است و همه در هنگام تحویل سال، مشغول دعا و سخن گفتن با خدا هستند.

فعّالیت (صفحهٔ 149 کتاب درسی)

 
5- دعای تحویل سال چیست؟ ترجمۀ آن را در کلاس بیان کنید.
یا مقلب القلوب و الابصار: ای دگرگون کننده‌ٔ قلب‌ها و چشم‌ها - یا مدبر اللیل و النهار: ای گرداننده و تنظیم کننده‌ٔ روزها و شب‌ها - یا محول الحول و الاحوال: ای تغییردهنده‌‌ٔ حال انسان و طبیعت - حول حالنا الی احسن الحال: حال ما را به بهترین حال دگرگون فرما
6- دربارۀ یکی از موارد زیر از بزرگ‌ترها پرس‌وجو کنید و نتیجه را در کلاس بگویید.
الف) هر یک از اجزای سفرۀ هفت سین نماد چه چیزی است؟
1- سیب: نماد سلامتی  2- سنجد: نماد فرزانگی و زایش   3- سبزه: یادآور سبزی و نشاط  4- سمنو: سمبل قدرت و توانمندی  5- سیر: نماد سیری چشم و دل  6- سرکه و سماق: نماد تسلیم و رضا و صبر  7- سکه: نماد خیر و برکت و دارایی
ب) سمنو از چه چیز و چگونه تهیه می‌شود؟
مواد لازم برای تهیه‌ی سمنو: جوانه‌ی گندم - آرد سبوس‌دار
طرز تهیه: شیره‌ٔ جوانه‌ی گندم را استخراج و با آرد گندم مخلوط می‌کنند و با مقداری آب روی شعله‌ٔ اجاق می‌گذارند، آن قدر حرارت میدهند تا غلیظ شود. مایع سمنو هنگام حرارت دادن باید مرتب به هم زده شود تا تَه نگیرد و مثل حلوا شود.

7- فرض کنید یک نوجوان 13 - 12 ساله هستید که در ایران باستان زندگی می‌کنید. با توجّه به اطلاعاتی که از این درس و درس‌های قبل به دست آوردید، یک روز زندگی خود را از صبح تا شب مجسم کنید و بنویسید. در نوشتۀ خودتان آنچه خوردید، پوشیدید و کارها و فعّالیت‌هایتان را شرح دهید. متن را به معلم بدهید یا در کلاس بخوانید.