درسنامه آموزشی مطالعات اجتماعی کلاس هفتم با پاسخ درس 11: تنوّع آبوهوای ایران
-
مطالعات اجتماعی
- فصل 1: حقوق و مسئولیتهای ما
- فصل 2: قانون
- فصل 3: مقابله با حوادث
- فصل 4: تولید، توزیع، مصرف
- فصل 5: محیط زندگی خود را بشناسیم
- فصل 6: از زیستگاههای ایران حفاظت کنیم
- فصل 7: جمعیت و منابع
- فصل 8: گردشگری در ایران
- فصل 9: سرزمین ما، کاوش در گذشتههای دور
- فصل 10: شکلگیری امپراتوریهای بزرگ در ایران باستان
- فصل 11: اوضاع اجتماعی- اقتصادی ایران باستان
- فصل 12: فرهنگ و تمدن ایران باستان
ایران کشوری است پهناور با کوههای بلند و دشتهای وسیع، که از شمال و جنوب به دریا راه دارد. در ایران آب و هواهای مختلف وجود دارد.
کشور ما ایران طبیعتی بسیار زیبا و شگفتانگیز دارد. آیا میدانید ایران از نظر تعداد و تنوّع جانوران و گیاهان جزء کشورهای کمنظیر دنیا است؟
ایران کشوری است که در هر جای آن، شرایط محیطی خاصّی پدید آمده است و انواع گوناگونی از گیاهان و جانوران در آن یافت میشود. اما متأسّفانه به دلیل برخی فعّالیتهای نامناسب یا بدون برنامه، به این طبیعت زیبا و نعمتهای خدادادی لطمههایی وارد شده است.
امروزه حفاظت از محیط زیست در کشور ما مسئلهای مهم و وظیفهای بزرگ است.
محیط طبیعی ایران متنوع است.
به این تصاویر توجه کنید. در هر ناحیه از کشور ما پوشش گیاهی و زندگی جانوری خاصی پدید آمده است. این نواحی را با هم مقایسه کنید. دربارهٔ آب و هوای هر ناحیه چه حدس میزنید؟ در هر ناحیه چه گیاهان و جانورانی یافت میشوند؟ چرا؟
|
|
|
|
همانطور که فهمیدید، ایران زیستگاههای مختلف دارد. به منطقهٔ بزرگی که در آن مجموعهای از گیاهان و جانوران خاص زندگی میکنند، زیستگاه میگویند. یکی از مهمترین عواملی که موجب گوناگونی یا تنوع زیستگاهها در کشور ما شده است، تنوع آب و هوایی در کشور ماست.
آب و هوای ایران
نمودارهای آب و هوایی
فعّالیت (صفحهٔ 60 کتاب درسی)
پاسخ در لینک زیر
https://gama.ir/test/detail/4045
آب و هوای ایران متنوع است.
در کشور ما نواحی مختلف آب و هوایی پدید آمده است. بعضی از این نواحی تفاوت بسیار زیادی با هم دارند. بعضی از اقلیمشناسان معتقدند به طور کلی ایران را میتوان به چهار ناحیهٔ آب و هوایی تقسیم نمود:
1- ناحیۀ معتدل و مرطوب خزری: این ناحیه در کنار دریای خزر بین کوههای البرز و دریا واقع شده است و در تمام ماههای سال بارندگی دارد. بنابراین، مرطوبترین ناحیهٔ آب و هوایی ایران به شمار میآید. البته میزان بارندگی از غرب به شرق این ناحیه کاهش مییابد.
ناحیهٔ خزری، تابستانها و زمستانهای معتدل دارد. اگر به شمال ایران سفر کرده باشید، دیدهاید که در این ناحیه، جنگلهای انبوه و مناظر زیبایی پدید آمده است. در ناحیهٔ خزری، برای کشت بیشتر محصولات کشاورزی از آب باران (دیم) استفاده میشود و فقط برخی از محصولات مانند برنج به آبیاری نیاز دارند.

2- ناحیۀ معتدل و نیمه خشک کوهستانی: این ناحیه، کوهستانهای مرتفع ایران و کوهپایههای اطراف آنها را در برمیگیرد. در برخی ارتفاعات این ناحیه در هنگام زمستان برف زیادی میبارد و یخبندانهای شدید به وجود میآید. به همین دلیل دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است. این ناحیه، با آنکه تقریباً 9 ماه از سال بارش دارد، در تابستانها خشک است. با این حال به دلیل بارش کافی در طی سال، کشاورزان میتوانند زراعت دیم نیز داشته باشند. در ارتفاعات این ناحیه جنگلها و مراتعی سرسبز روییده است.

3- ناحیۀ گرم و خشک داخلی: این ناحیه که شامل نواحی مرکزی ایران است تابستانهای گرم و خشک دارد.
خشکی این ناحیه به دلیل آن است که فقط در چند ماه از سال، آن هم به مقدار کم باران میبارد. در بعضی از بخشهای این ناحیه، بیابانهایی به وجود آمده است که ممکن است سالها در آنجا باران نباریده باشد؛ مانند بیابان لوت.
در ناحیهٔ خشک داخلی ایران، اختلاف دمای شب و روز زیاد است و تابستانها هوا بسیار گرم میشود.
این ناحیه از نظر پوشش گیاهی فقیر است و تنها گیاهان خشکی پسند مانند درختان تاغ و گز و بوتههای خاردار در آنجا قادر به رشد و نمو هستند.

4- ناحیۀ گرم و شرجی سواحل جنوب: این ناحیه در کنارههای خلیج فارس و دریای عمان، از جلگه خوزستان تا بندر چابهار کشیده شده است. بهطور کلی مناطق جنوبی ایران، تابستانهای بسیار گرم و زمستانهای ملایم دارد.
ناحیهٔ ساحلی جنوب ایران، جزء نواحی خشک است؛ زیرا میزان بارندگی در این ناحیه بسیار کم است. اما چون به دلیل وجود دریا و تبخیر آبهای آن نم هوا زیاد است، حالت شرجی به وجود میآید.
اکنون بگویید آیا در نواحی آب و هوایی 3 و 4 زراعت دیم امکان پذیر است؟ چرا؟

فعّالیت (صفحهٔ 63 کتاب درسی)
سه عامل باعث ریزش باران فراوان در ناحیهی خزری میشود.
1- وجود رشته کوههای البرز 2- وزش بادهای بارانآور 3- تبخیر شدید آب دریای خزر
3- به نقشۀ آب و هوای ایران دقت کنید و در هر ناحیۀ آب و هوایی چند شهر را نام ببرید.
در ناحیه معتدل و مرطوب خزری: رشت، ساری، گرگان، لنگرود، لاهیجان، بندر ترکمن، گنبد کاووس
ناحیه کوهستانی: بیجار، همدان، شهرکرد، تبریز، اردبیل، ارومیه، یاسوج، کرمانشاه.
در ناحیه بیابانی: کرمان، یزد، سمنان، قم، گرمسار
ناحیه شرجی سواحل جنوب: بندرعباس، بوشهر، کیش، قشم، اهواز، آبادان
4- کاربرگۀ شمارۀ (8) نقشه نواحی آب و هوایی ایران را کامل کنید.
پاسخ در لینک زیر
https://gama.ir/test/detail/4176
5- تنوع آب وهوا بر فعّالیتهای انسان، غذا، مسکن، پوشاک و غیره تأثیر میگذارد. در این باره فکر کنید و کاربرگۀ شمارۀ (9) را که در آن بچههای ایران از محل زندگی خود میگویند کامل کنید.
پاسخ در لینک زیر
https://gama.ir/test/detail/4244