Loading [MathJax]/jax/element/mml/optable/BasicLatin.js

گاما رو نصب کن!

اعلان ها
اعلان جدیدی وجود ندارد!
کاربر جدید

جستجو

میتونی لایو بذاری!
درحال دریافت اطلاعات ...

درسنامه آموزشی فیزیک (3) دوازدهم علوم تجربی با پاسخ فصل سوم: شکست موج

آخرین ویرایش: 17:46   1400/01/25 18155 گزارش خطا

بازتاب، تنها راه برهم کنش امواج با محیط نیست. شکست نیز نوع دیگری از برهم کنش امواج با محیط است که بر اثر آن جهت پیشروی موج در ورود به محیط جدید تغییر می‌کند. وقتی یک ماهی را از بالای برکه‌ای می‌بینید، آن را در مکان واقعی خود مشاهده نمی‌کنید بلکه مکانی ظاهری بر اثر شکست نور را ادراک می‌کنید (شکل 3-39). رنگ‌های رنگین کمان، تصویری که با کمک عینک می‌بینیم، تصاویری که با استفاده از عدسی‌های ابزارهای نوری مانند میکروسکوپ و دوربین دیده می‌شود، و… مثال‌های رایجی از شکسته شدن موج‌های نوری در پیرامون ما است.

شکارچیان بومی آمریکای جنوبی به تجربه دریافته‌اند که محل واقعی یک ماهی متفاوت با محلی است که آن را می‌بینند
شکل ۳-۳۹ شکارچیان بومی آمریکای جنوبی به تجربه دریافته‌اند که محل واقعی یک ماهی متفاوت با محلی است که آن را می‌بینند.

این پدیده برای امواج صوتی نیز رخ می‌دهد ولی به اندازهٔ موج‌های نوری اهمیت ندارد. وقتی موج به مرز جدایی دو محیط می‌رسد بخشی از آن بازتابیده می‌شود و بخشی دیگر عبور می‌کند که این افزون بر جذب موج است که در هر دو محیط رخ می‌دهد؛ مثلاً عبور یک تپ در طول طنابی را در نظر بگیرید که از دو بخش، یکی نازک و دیگری ضخیم، تشکیل شده است. وقتی این تپ از سمت بخش نازک به مرز دو بخش می‌رسد (شکل ۳-۴۰ الف)، بخشی از این تپ باز می‌تابد و بخشی دیگر عبور می‌کند (شکل ۳-۴۰ ب). برای یک موج سینوسی بسامد این دو موج همان بسامد موج فرودی است که توسط چشمهٔ موج تعیین می‌شود. بنابراین موج عبوری که تندی آن در قسمت ضخیم کمتر است، بنا به رابطهٔ λ=v/f، طول موج کمتری نسبت به موج فرودی خواهد داشت.

الف) تپ فرودی از سمت چپ طناب وارد بخش ضخیم‌تر آن می‌شود. ب) بخشی از آن از مرز عبور می‌کند و بخشی باز می‌تابد
شکل ۳-۴۰ الف) تپ فرودی از سمت چپ طناب وارد بخش ضخیم‌تر آن می‌شود. ب) بخشی از آن از مرز عبور می‌کند و بخشی باز می‌تابد.

پرسش ۳-۸ (صفحهٔ ۸۲ کتاب درسی)

 

اگر موج سینوسی از قسمت ضخیم طناب به قسمت نازک آن وارد شود، بسامد، تندی، و طول موجِ موجِ عبوری در مقایسه با موج فرودی چه تغییری می‌کند؟
نازک: Thin / ضخیم: Thick
جرم واحد طول (μ) طناب ضخیم بزرگ‌تر از طناب نازک است و طبق رابطهٔ v=Fμ چون نیروی F برای هر دو قسمت طناب ضخیم و نازک برابرند، در نتیجه تندی موج عبوری از قسمت نازک بیشتر از تندی موج ورودی قسمت ضخیم است. بسامد موج عبوری و ورودی برابرند. (fThin=fThick)
طبق رابطهٔ λ=vf، چون ضخیم vThin>vThick است، طول موج عبوری بزرگ‌تر از طول موج ورودی است، یعنی: λThin>λThick

در حالت‌های دو یا سه بُعدی با عبور موج از یک مرز و ورود آن به محیط دیگر، تندی موج تغییر می‌کند و ممکن است جهت انتشار موج نیز تغییر کند و اصطلاحاً موج شکست پیدا کند. همان طور که پیش از این دیدیم، تندی امواج روی سطح آب به عمق آن بستگی دارد. از این ویژگی می‌توانیم برای تحقیق پدیدهٔ شکست در تشت موج استفاده کنیم؛ یعنی با تغییردادن عمق آب در بخشی از تشت می‌توان تندی موج سطحی در آن بخش را تغییر داد که این همان طور که دیدیم به تغییر جهت انتشار موج در آن بخش، و به عبارتی به شکست موج می‌انجامد. مشاهده می‌شود با ورود موج به بخش کم عمق، تندی موج سطحی کاهش می‌یابد. روشن است، آن بخش موج که زودتر به ناحیهٔ کم عمق می‌رسد، چون با تندی کمتر حرکت می‌کند از بقیهٔ موج که هنوز وارد این ناحیه نشده عقب می‌افتد و بنابراین فاصلهٔ بین جبهه‌های موج و در نتیجه طول موج کاهش می‌یابد و به این ترتیب جبهه‌های موج مطابق شکل ۳-۴۱ در مرز دو ناحیه تغییر جهت می‌دهند. این مطلب را می‌توان در نزدیک شدن امواج به یک ساحل شیب‌دار نیز مشاهده کرد که با رسیدن جبهه‌های موج به ساحل که در آنجا عمق آب کم می‌شود، جهت انتشار جبهه‌های موج تغییر می‌کند.

الف) طرحی از شکست امواج سطحی در مرز آب عمیق و آب کم عمق در تشت موج و ب) تصویری واقعی از شکست امواج سطحی در تشت موج
شکل ۳-۴۱ الف) طرحی از شکست امواج سطحی در مرز آب عمیق و آب کم عمق در تشت موج و ب) تصویری واقعی از شکست امواج سطحی در تشت موج

شاید برای تفهیم این موضوع، مثال یک اسباب بازی چرخ دار که با عبور از کف صاف اتاق وارد قالیچه‌ای می‌شود، مناسب باشد. با ورود این اسباب بازی به قالیچه، تندی آن کم می‌شود و در نتیجه مسیر آن تغییر می‌کند (شکل ۳-۴۲).

وقتی اسباب بازی وارد قالیچه می‌شود مسیرش تغییر می‌کند؛ زیرا چرخی که نخست به قالیچه می‌رسد، زودتر کند می‌شود
شکل ۳-۴۲ وقتی اسباب بازی وارد قالیچه می‌شود مسیرش تغییر می‌کند؛ زیرا چرخی که نخست به قالیچه می‌رسد، زودتر کند می‌شود.

تمرین ۳-۹ (صفحهٔ ۸۳ کتاب درسی)

 

در یک تشت موج به کمک یک نوسان ساز تیغه‌ای که با بسامد 5/0Hz کار می‌کند، امواجی تخت ایجاد می‌کنیم، به طوری که فاصلهٔ بین دو برآمدگی متوالی آن برابر با 10cm می‌شود. اگر اکنون بُره ای شیشه‌ای را در کف تشت قرار دهیم، امواج در ورود به ناحیهٔ کم عمقِ بالای بُره، شکست پیدا می‌کنند. اگر تندی امواج در ناحیهٔ کم عمق، 0/40 برابر تندی در ناحیه. عمیق باشد، طول موج امواج در ناحیهٔ کم عمق چقدر می‌شود؟

یک تشت موج به کمک یک نوسان ساز تیغه‌ای

نقشهٔ راه: بسامد موج ثابت می‌ماند، یعنی: fDeep=fShallow
عمیق: Deep / کم عمق: Shallow

vDeep>ShallowλDeep>λShallow

f=vλvDeepλDeep=vShallowλShallowvShallow=0/4vDeepλDeep=10cmvDeep10=0/4vDeepλShallowλShallow=4cm

طول موج امواج در ناحیه کم عمق برابر ۴ سانتی‌متر است.

قانون شکست عمومی: در پدیده‌های شکستی که بررسی کردیم، قانونی حاکم است که اکنون به آن می‌پردازیم. فرض کنید مطابق شکل ۳-۴۲ جبهه‌های موج تختی به طور مایل به مرز دو محیط می‌رسند و سپس شکست پیدا می‌کنند. از آنجا که جبهه‌های موج در مرز جدایی دو محیط می‌شکنند، پرتوهای موج که همواره عمود بر جبهه‌های موج هستند در عبور از این مرز تغییر جهت می‌دهند. این پرتوها نیز در شکل ۳-۴۳ نشان داده شده‌اند. همان طور که دیدیم در یک نمودار پرتویی، زاویهٔ پرتوی فرودی با خط عمود بر مرز را زاویهٔ تابش می‌نامند و با θi نشان می‌دهند، در حالی که زاویهٔ پرتوی شکسته با خط عمود بر مرز را زاویهٔ شکست می‌نامند و با θr نشان می‌دهند. در شکل ۳-۴۳، θi با θ1 و θr با θ2 نشان داده شده است. اگر تندی انتشار موج فرودی را θ1 و تندی انتشار موج شکست یافته را θ2 بنامیم، بین تندی‌های v1 و v2 و زاویه‌های θ1 و θ2 رابطهٔ زیر برقرار است که به آن قانون شکست عمومی می‌گویند.

(۱۳-۳)                        (قانون شکست عمومی)                             sinθ2sinθ1=v2v1 

جبههٔ موجی با زاویهٔ تابش
شکل ۳-۴۳ جبههٔ موجی با زاویهٔ تابش θ1 از محیط اول وارد محیط دوم می‌شود و با زاویۀ θ2 شکست پیدا می‌کند (شکل با فرض v2<v1 رسم شده است).

در شکل ۳-۴۳ موجی تخت از محیطی با تندی بیشتر به محیطی با تندی کمتر رفته است. ولی اگر موج در جهت مخالف حرکت کند، یعنی از محیط دوم که در آن تندی موج کمتر است وارد محیط اول شود که در آن تندی موج بیشتر است، زاویهٔ شکست بزرگ‌تر از زاویهٔ تابش می‌شود (شکل ۳-۴۴).

 زاویۀ شکست
شکل ۳-۴۴ در صورتی که موج از محیطی با تندی کمتر به محیطی با تندی بیشتر برود، زاویۀ شکست θ2 بزرگ‌تر از زاویۀ تابش θ1 می‌شود.

ابن هیثم در سال ٣٤٣ هجری شمسی (٣٥٤ هجری قمری) در بصره متولد شد و در سال ٤١٨ هجری شمسی (٤٣٠ هجری قمری) درگذشت. او با اینکه از آثار گذشتگان خود استفاده کرد، اما بنیان نورشناخت را دگرگون ساخت و آن را به صورت علم منظم و مشخصی درآورد. او مانند اقلیدس هم فیزیک‌دان نظری و هم تجربی بود و به منظور تشخیص حرکت مستقیم الخط نور، یافتن خصوصیات سایه، موارد استفاده از عدسی‌ها و ویژگی‌های اتاق تاریک آزمایش‌هایی انجام داد. وی برای نخستین بار در مورد بسیاری از مسائل در نورشناسی به تحلیل ریاضی پرداخت. در مبحث شکست نور، وی ثابت کرد که زاویهٔ شکست متناسب با زاویهٔ تابش نیست و به تحقیق در مورد شکست نور در عدسی‌ها و در جو پرداخت. همچنین سهم عمدهٔ او در بحث بازتاب نور که پیش از آن یونانیان به اکتشاف‌های مهمی در آن دست یافته بودند، پژوهش در آینه‌های سهموی و کروی بود. او از آزمایش‌های خود دریافت که در آینهٔ سهموی همهٔ پرتو‌ها در یک نقطه متمرکز می‌شود و از این رو بهترین آینه‌های سوزاننده همین آینه‌های سهموی هستند. المناظر، کتابی است که از این دانش پژوه مسلمان برجای مانده است، اثری بی نظیر که یافته‌های او را در زمینهٔ نورشناسی دربردارد. نویسنده در این شاهکار خود، با تکیه بر نظریه‌های ریاضی به توضیح علمی فرایند دیدن می‌پردازد و سعی می‌کند ساز و کار دیدن با دو چشم را توضیح دهد.

تمرین ۳-۱۰ (صفحهٔ ۸۴ کتاب درسی)

 

در تمرین ۳-۹ با فرض اینکه زاویهٔ تابش امواج برابر 30 باشد، زاویهٔ شکست چقدر می‌شود؟
نقشهٔ راه: اگر نمودار پرتویی را رسم کنیم مطابق شکل زیر می‌شود.

sinθ2sinθ1=v2v1sinθ1=sin30=12sinθ212=0/4v1v1

sinθ2=0/2θ2=11/54

نمودار زاویهٔ تابش امواج

شکست امواج الکترومغناطیسی: امواج الکترومغناطیسی (و از جمله نور مرئی) نیز با گذر از یک محیط به محیطی دیگر که در آن تندی آنها متفاوت می‌شود، شکست پیدا می‌کنند. به جز گسترهٔ نور مرئی که بیشترین و معروف‌ترین موارد شکست برای آنها مطرح می‌شود و به پیامدها و کاربردهای جالبی می‌انجامد، شکست امواج رادیویی نیز اهمیتی کاربردی در ارتباطات رادیویی دارد.

خوب است بدانید
موج‌های ارسال شده از یک ایستگاه فرستندهٔ رادیویی دوردست را به همان وضوحی می‌شنویم که در محدودهٔ آن ایستگاه شنیده می‌شود. روش کار به این ترتیب است که یک موج پر قدرت رادیویی، با بسامد بین 3 تا 30 مگاهرتز، به لایهٔ یون سپهر (یونسفر) بالای جو که در ارتفاع 80 تا 1000 کیلومتری سطح زمین واقع است فرستاده می‌شود. این لایه به علت وجود یون‌ها و الکترون‌های آزاد، پلاسمایی را ایجاد می‌کند که ویژگی‌های فیزیکی‌اش آن را از بقیهٔ جو متمایز می‌سازد. یون سپهر در حالی که نور مرئی و تابش فروسرخ را عبور می‌دهد، امواج رادیویی با طول موج‌های بلند (با λی بزرگ‌تر از حدود 10m) را که در جهت‌های مناسبی به سوی این لایه ارسال شده باشند، به طرف زمین بر می‌گرداند. دلیل این اتفاق، یکنواخت نبودن چگالی الکترون‌های آزاد در این لایه و در نتیجه، تفاوت تندی امواج رادیویی در قسمت‌های مختلف آن است، به طوری که در سازوکاری مانند پدیدهٔ سراب که بعداً خواهیم آموخت، امواج را به سمت پایین باز می‌گرداند.

در این شکل ناحیۀ پوشش زمینی مربوط به پیرامون ایستگاه است، که امواج به طور مستقیم به گیرنده می‌رسد. منطقۀ ردشوندگی ناحیه‌ای است که امواج به زمین نمی‌رسد، و ناحیۀ پوشش هوایی ناحیه‌ای است که امواج رادیویی با بازگشت از یون سپهر به زمین می‌رسد.
در این شکل ناحیۀ پوشش زمینی مربوط به پیرامون ایستگاه است، که امواج به طور مستقیم به گیرنده می‌رسد. منطقۀ ردشوندگی ناحیه‌ای است که امواج به زمین نمی‌رسد، و ناحیۀ پوشش هوایی ناحیه‌ای است که امواج رادیویی با بازگشت از یون سپهر به زمین می‌رسد.

پرسش ۳-۹ (صفحهٔ ۸۴ کتاب درسی)

 

شکل روبه رو یک پرتوی موج الکترومغناطیسی را نشان می‌دهد که با عبور از محیط اولیهٔ از طریق محیط‌های b و c به محیط a باز می‌گردد. این محیط‌ها را بر حسب تندی موج در آنها از بیشترین تا کمترین مرتب کنید.

پرتوی موج الکترومغناطیسی

نقشهٔ راه: شکل را مجدداً رسم کرده و زاویه‌های تابش و شکست را نام‌گذاری می‌کنیم.

طبق قانون شکست عمومی sinθ2sinθ1=v2v1، اگر θ2>θ1v2>v1

در نتیجه زاویه در هر محیطی که بزرگ‌تر باشد، تندی موج در آن محیط بیشتر است، یعنی:

θb>θc>θavb>vc>va

نمودار زاویه‌های تابش و شکست

وقتی یک پرتوی نور از محیطی شفاف وارد محیط شفاف دیگری شود، بخشی از نور بازمی‌تابد و بخشی دیگر وارد محیط دوم می‌شود. همان طور که انتظار داریم آن بخش نور که وارد محیط دوم می‌شود، به دلیل آنکه تندی آن در محیط دوم تغییر می‌کند، شکسته می‌شود (شکل ۳-۴۵).

در عبور یک پرتوی نور از محیطی شفاف به محیط شفافی دیگر، بخشی از نور بازمی‌تابد و بخشی می‌شکند
شکل ۳-۴۵ در عبور یک پرتوی نور از محیطی شفاف به محیط شفافی دیگر، بخشی از نور بازمی‌تابد و بخشی می‌شکند.

به همین دلیل برای هر محیط ضریب شکست تعریف می‌کنند که برابر با نسبت تندی نور در خلأ به تندی نور در آن محیط است:

تعریف ضریب شکست

که در آن c تندی نور در خلأ با مقدار دقیق 299792458m/s است که در محاسبات، آن را برابر با 3/00×108m/s در نظر می‌گیریم؛ چون تندی نور در خلأ بیشترین تندی ممکن است، ضریب شکست همواره بزرگ‌تر یا مساوی 1 است (که 1 مربوط به خلأ است). جدول ۳-۳ ضریب شکست برای چند مادهٔ مختلف را به دست می‌دهد. بنابراین برای دو محیط خاص 1 و 2، ضریب شکست‌ها به ترتیب n1=c/v1 و n2=c/v2 است که v1 و v2 تندی نور در آن دو محیط است. حال اگر پرتوی نوری از محیط 1 با زاویهٔ تابش θ1 وارد محیط 2 شود و با زاویهٔ θ2 شکست پیدا کند (شکل ۳-۴۶)، از قانون شکست عمومی (رابطهٔ ۳-۱۳) در می‌یابیم:

sinθ2sinθ1=v2v1=c/n2c/n1=n1n2

و یا

(۱۵-۳)   (قانون شکست اسنل)  n1=sinθ1=n2=sinθ2

این رابطه را به افتخار فیزیک‌دان هلندی، ویلبرد اسنل (1626-1580 م.) که آن را به طور تجربی کشف کرد، قانون شکست اسنل می‌نامند.

جدول ۳-۳ ضریب شکست چند مادۀ مختلف
محیط ضریب شکست
خلأ دقیقاً 1
هوا (شرایط متعارف) 1/00029
یخ 1/31
آب (20C) 1/33
استون 1/36
اتانول 1/36
محلول آب‌قند (%30)  1/38
محلول آب‌قند (%80)  1/49
پلاستیک پلکسی گلاس 1/51
بنزین 1/50
شیشهٔ خالص 1/52
سدیم کلرید (نمک خوراکی) 1/54
کوارتز (SiO2) 1/54
الماس 2/42
برای طول موج 589nm (نور زرد سدیم)
طرحی از بازتاب و شکست نور، در عبور یک پرتوی نور از محیطی شفاف به محیط شفافی دیگر
شکل ۳-۴۶ طرحی از بازتاب و شکست نور، در عبور یک پرتوی نور از محیطی شفاف به محیط شفافی دیگر

مثال ۳-۱۱
پرتوی نوری مطابق شکل، از هوا بر تیغهٔ شیشه‌ای متوازی السطوحی، با زاویهٔ تابش 60/0 فرود می‌آید. الف) زاویهٔ شکست (θA) پرتو در شیشه چقدر است؟ ب) زاویه خروجی (θB) پرتو از شیشه چقدر است؟

پرتوی نوری

پاسخ: برای ورود پرتوی نور از هوا به شیشه قانون شکست اسنل را به کار می‌بریم. با توجه به جدول ۳-۳ ضریب شکست هوا n1=1/00 و ضریب کشسته شیشه n2=1/52 است.

n1sinθ1=n2sinθ2(1/00)(sin60/0)=(1/52)(sinθA)

sinθA=0/5698θA=34/7

و برای خروج پرتوی نور از شیشه نیز دوباره قانون اسنل را به کار می‌بریم. توجه کنید که زاویهٔ تابش در اینجا برابر زاویهٔ شکست در شیشه است؛ یعنی θ1=θA.

n1sinθ1=n2sinθ2(1/52)(0/5698)=(1/00)(sinθB)

sinθB=0/8661θB=60/0

البته با اندکی دقت و بدون محاسبه نیز می‌توانستید مقدار (θB) را بیابید.

پرسش ۳-۱۰ (صفحهٔ ۸۶ کتاب درسی)

 

کدام یک از سه شکل زیر یک شکست را نشان می‌دهد که از لحاظ فیزیکی ممکن است؟
نقشهٔ راه: در هر شکل خط عمود سطوح جدا کننده را رسم می‌کنیم و زاویه تابش و شکست را مقایسه می‌کنیم. طبق قانون شکست اسنل n1sinθ1=n2sinθ2، می‌توان نتیجه گرفت که اگر ضریب شکست در هر محیطی بزرگ‌تر باشد، آنگاه زاویه پرتو با خط عمود باید کوچک‌تر باشد، بنابراین:
شکل (الف) از نظر فیزیکی ممکن است، زیرا ضریب شکست محیط دوم بزرگ‌تر است و زاویه شکست کوچک‌تر است.
شکل (ب) از نظر فیزیکی ممکن نیست، زیرا زاویه شکست نمی‌تواند بزرگ‌تر از 90 شود.
شکل (پ) از نظر فیزیکی ممکن نیست، زیرا باید پرتو شکست به خط عمود نزدیک شود.

 شکست از لحاظ فیزیکی

فعالیت ۳-۱۱ (صفحهٔ ۸۶ کتاب درسی)

 

اندازه گیری ضریب شکست: با توجه به مثال ۳-۱۱، آزمایشی را طراحی و اجرا کنید که به کمک آن بتوان ضریب شکست یک تیغهٔ متوازی‌السطوح شفاف را اندازه گرفت.
نقشهٔ راه: شکل ساده‌ای از آزمایش را رسم می‌کنیم.

آزمایش اندازه گیری ضریب شکست

برای حالت‌های مختلف θi1 و θr1 را اندازه گیری می‌کنیم و طبق رابطهٔ n2=n1sinθi1sinθr1 و با توجه به اینکه n1=1 است، می‌توانیم n2 را به دست بیاوریم  و جدول زیر را رسم کنیم.

شمارهٔ آزمایش θi1 θr1 n2=sinθi1sinθr1
آزمایش 1 30 19 n2=sin30sin19=1/54
آزمایش 2 36 23 n2=sin36sin23=1/5
آزمایش 3 42 26 n2=sin42sin26=1/52
آزمایش 4 45 28 n2=sin45sin28=1/51

با میانگین‌گیری از عددهای اندازه‌گیری شده داریم:

n2=1/54+1/5+1/52+1/514=6/074=1/5175

نتیجه: هنگام تابش مایل به تیغهٔ متوازی‌السطوح شفاف، همواره زاویهٔ تابش θi1 با زاویهٔ شکست خروجی از تیغهٔ θr2 برابرند.

سراب: در روزهای گرم ممکن است برکهٔ آبی را در دوردست ببینید که بر سطح زمین قرار دارد، اما وقتی به آن محل می‌رسید، آنجا را خشک می‌یابید. به این پدیده سراب یا سراب آبگیر می‌گویند و نه تنها می‌توان آن را دید، بلکه می‌توان از آن عکس هم گرفت (شکل ۳-۴۷).

تصویر یک خودرو در سراب بر سطح گرم جاده
شکل ۳-۴۷ تصویر یک خودرو در سراب بر سطح گرم جاده

در روزهای گرم هوای سطح زمین نسبتا داغ است. از طرفی، چگالی هوا با افزایش دما کاهش می‌یابد که این سبب کاهش ضریب شکست نیز می‌شود (شکل ۳-۴۸).

نمودار تغییرات ضریب شکست هوا با دما
شکل ۳-۴۸ نمودار تغییرات ضریب شکست هوا با دما

در شکل ۳-۴۹ پدیدهٔ سراب را مبتنی بر جبهه‌های موج نشان داده‌ایم. برای توضیح این شکل، نخست جبهه‌های موجی را در نظر می‌گیریم که به طرف پایین می‌آیند. با پایین آمدن هر چه بیشتر پرتوهای نظیر این جبهه‌های موج، آنها با ضریب شکست‌های کوچک‌تر و کوچک‌تری روبه رو می‌شوند و در هر مرحله با دور شدن از خط عمود، بیشتر و بیشتر به سمت افق خم می‌شوند (شکل ۳-۵۰ الف).

مدل سازی پدیدۀ سراب به کمک جبهه‌های موج. ناظری که پرتوهای نور در پدیدۀ سراب به چشمش می‌رسد، گمان می‌برد که این پرتوها از یک تصویر آمده‌اند
شکل ۳-۴۹ مدل سازی پدیدۀ سراب به کمک جبهه‌های موج. ناظری که پرتوهای نور در پدیدۀ سراب به چشمش می‌رسد، گمان می‌برد که این پرتوها از یک تصویر آمده‌اند.

وقتی پرتوها در نزدیکی سطح زمین تقریباً افقی می‌شوند به سمت بالا خم بر می‌دارند. این خم شدن رو به بالا را می‌توان با استفاده از جبهه‌های موج توضیح داد. بخش پایینی هر جبههٔ موج در هوای کمی گرم‌تر قرار دارد و بنابراین کمی تندتر از بخش بالایی جبههٔ موج حرکت می‌کند و این تفاوت رفتار دو قسمت جبهه‌های موج، موجب خم شدن رو به بالای پرتوهای موج می‌شود، زیرا پرتوهای موج باید همواره عمود بر جبهه‌های موج باشند (شکل ۳-۵۰ ب). وقتی پرتوها رو به بالا می‌روند به خم شدن رو به بالای خود ادامه می‌دهند، زیرا اکنون مدام با محیط‌هایی با ضریب شکست‌های بزرگ و بزرگ‌تر مواجه می‌شوند و بنابراین در هر مرحله با نزدیک شدن به خط عمود، بیشتر و بیشتر رو به بالا خم می‌شوند (شکل ۳-۵۰ پ) اگر بخشی از این نور به چشم ما برسد، به نظر می‌آید که منشأ این نور از امتداد رو به عقب پرتوهایی است که به چشم ما رسیده‌اند و همان طور که در شکل ۳-۴۹ نشان داده شده است این حس را ایجاد می‌کند که گویی از سطح زمین آمده است.

 الف) خمیدگی اغراق آمیز یک پرتوی نور که در امتداد یک مرز فرضی از هوای گرم به سمت هوای گرم‌تر پایین می‌رود. ب) تغییر جبهه های موج و خمیدگی مربوط به آن، به این دلیل رخ می دهد که انتهای پایین جبهه‌های موج در هوای گرم‌تر سریع تر حرکت می‌کنند. پ) خمیدگی اغراق آمیز یک پرتوی نور که در امتداد یک مرز فرضی از هوای گرم‌تر به سمت هوای گرم بالا می‌رود
شکل ۳-۵۰ الف) خمیدگی اغراق آمیز یک پرتوی نور که در امتداد یک مرز فرضی از هوای گرم به سمت هوای گرم‌تر پایین می‌رود.
ب) تغییر جبهه‌های موج و خمیدگی مربوط به آن، به این دلیل رخ می‌دهد که انتهای پایین جبهه‌های موج در هوای گرم‌تر سریع‌تر حرکت می‌کنند.
پ) خمیدگی اغراق آمیز یک پرتوی نور که در امتداد یک مرز فرضی از هوای گرم‌تر به سمت هوای گرم بالا می‌رود.

پاشندگی نور: همان طور که در علوم هشتم دیدیم وقتی باریکهٔ نور سفید خورشید به وجهی از یک منشور می‌تابد، در عبور از منشور به رنگ‌های مختلفی تجزیه می‌شود (شکل ۳-۵۱ الف).

الف) باریکه‌ای از نور سفید که بر یک منشور شیشه‌ای تابیده است، به مؤلفه‌های رنگی خود پاشیده است. ب) طرحی از پاشیدگی نور سفید در یک منشور با قاعدۀ مثلثی
شکل ۳-۵۱ الف) باریکه‌ای از نور سفید که بر یک منشور شیشه‌ای تابیده است، به مؤلفه‌های رنگی خود پاشیده است. ب) طرحی از پاشیدگی نور سفید در یک منشور با قاعدۀ مثلثی

دلیل این پدیده آن است که ضریب شکست هر محیطی به جز خلأ به طول موج نور بستگی دارد؛ یعنی وقتی باریکهٔ نوری شامل پرتوهایی با طول موج‌های مختلف باشد، این پرتوها هنگام عبور از مرز دو محیط در زاویه‌های مختلفی شکسته می‌شوند. به این پخش شدگی نور، پاشندگی نور می‌گویند. عموماً ضریب شکست یک محیط معیّن برای طول موج‌های کوتاه تر، بیشتر است. نمودار شکل ۳-۵۲ این وابستگی ضریب شکست به طول موج نور را برای شیشهٔ معمولی نشان می‌دهد. با توجه به این نمودار اگر مثلاً دو باریکهٔ نور آبی و قرمز با زاویهٔ تابش یکسانی از هوا وارد شیشه شوند باریکهٔ آبی بیشتر از باریکهٔ قرمز خم می‌شود.

تغییرات ضریب شکست در طیف مرئی نور برحسب طول موج برای شیشۀ معمولی
شکل ۳-۵۲ تغییرات ضریب شکست در طیف مرئی نور برحسب طول موج برای شیشۀ معمولی

اگر باریکهٔ نور سفید از هوا بر یک سطح شیشه‌ای فرود آید بر اثر شکست نور، مؤلفه‌های سازندهٔ باریکهٔ نور سفید هر کدام به میزان متفاوتی خم می‌شوند که البته این تفاوت چندان محسوس نیست. برای افزایش جدایی رنگ‌ها در پاشندگی نور، معمولاً از یک منشور با سطح مقطع مثلثی استفاده می‌کنیم. پاشندگی ناچیز در سطح اول، سپس با پاشندگی در سطح دوم افزایش می‌یابد و مؤلفه‌های رنگی نور سفید به طور محسوسی از هم جدا می‌شوند (شکل ۳-۵۱).

تمرین ۳-۱۱ (صفحهٔ ۸۸ کتاب درسی)

 

شکل روبه رو باریکهٔ نوری متشکل از دو پرتوی قرمز و آبی را نشان می‌دهد که از هوا و با زاویهٔ تابش 45 بر سطح تیغهٔ تختی از کوارتز می‌تابد. زاویه‌های شکست برای این دو پرتو را محاسبه کنید. ضریب شکست نورهای قرمز و آبی در کوارتز به ترتیب برابرند با nRed=1/459 وnBlue=1/467.
قرمز: Red / آبی: Blue
نقشهٔ راه: طبق قانون شکست اسنل داریم:

n1sinθ1=n2sinθ2n1=1sinθ2=sinθ1n2

sinθ2=sin451/459=0/484θ2=28/99 :برای نور قرمز

sinθ2=sin451/467=0/482θ2=28/82 :برای نور آبی

باریکهٔ نوری متشکل از دو پرتوی قرمز و آبی

خوب است بدانید
تار نوری: وقتی نور از محیطی با ضریب شکست بیشتر به طور مایل وارد محیطی با ضریب شکست کمتر شود، به ازای زاویهٔ تابش خاصی موسوم به زاویهٔ حد، زاویهٔ شکست 90 می‌شود و از آن پس برای هر زاویهٔ تابش بزرگ‌تری همهٔ نور فرودی بازمی‌تابد که به این پدیده، بازتاب داخلی کلی گفته می‌شود. تار نوری که هم در پزشکی و هم در فنّاوری ارتباطات نقش مهمی دارد، بر اساس این پدیده عمل می‌کند. در مرکز یک تار نوری، مغزی استوانه‌ای شفافی از جنس شیشه یا پلاستیک با ضریب شکست نسبتاً بالا قرار دارد. ضخامت این مغزی می‌تواند تا چند میکرومتر باشد. اطراف مغزی با غلافی پوشیده شده است که آن نیز شفاف است، ولی ضریب شکستِ بسیار کوچک‌تری از ضریب شکست مغزی دارد تا زاویهٔ حد به اندازه کافی کوچک باشد. نور طوری از یک سر مغزی وارد می‌شود که به مرز مغزی غلاف تحت زاویه‌ای بزرگ‌تر از زاویهٔ حد بتابد و در نتیجه تماما به درون مغزی بازتاب کند. سپس همین اتفاق در مرز روبه روی مرز قبلی رخ می‌دهد و نور بر اثر بازتاب داخلی کلی دوباره به مغزی بازتابیده می‌شود و این رفت و برگشت نور در مسیری زیگزاگ ادامه می‌یابد (شکل-الف) تا اینکه به سر دیگر تار برسد.

الف) طرحی از ساختار یک تار نوری و مسیر زیگزاگی که نور در آن می‌پیماید.
الف) طرحی از ساختار یک تار نوری و مسیر زیگزاگی که نور در آن می‌پیماید.

در یک تار نوری خوب، نور در مغزی کمی جذب پیدا می‌کند و بنابراین می‌تواند پیش از آنکه شدتش کاهش یابد، تا مسافت‌های طولانی حرکت کند. تارهای نوری اغلب به صورت دسته‌ای کنار هم قرار می‌گیرند تا به شکل یک کابل درآیند. چون تارها بسیار نازک‌اند کابل‌ها نسبتا کوچک و انعطاف پذیر هستند و به این ترتیب می‌توانند در بسیاری موارد، برای انتقال اطلاعات جایگزین کابل‌های فلزی بزرگ شوند (شکل ب).

ب) یک کابل سبک تار نوری (شکل سمت چپ) می تواند مکالمه‌های تلفنی بسیار بیشتری را از یک کابل سیمی معمولی (شکل سمت راست) انتقال دهد.
ب) یک کابل سبک تار نوری (شکل سمت چپ) می تواند مکالمه‌های تلفنی بسیار بیشتری را از یک کابل سیمی معمولی (شکل سمت راست) انتقال دهد.

یکی از کاربردهای مهم تارهای نوری در عمل آندوسکوپی در پزشکی است. از آندوسکوپ برای دیدن درون بدن، بدون انجام جراحی استفاده می‌شود. در آندوسکوپی، جراح دو دسته تار نوری را وارد بدن بیمار می‌کند که یکی نور را به محل موردنظر می‌رساند و دیگری تصویر محل موردنظر را به یک چشمی یا صفحهٔ نمایشگر می‌رساند.

پ) طرح ساده شده‌ای از طرز کار یک آندوسکوپ
پ) طرح ساده شده‌ای از طرز کار یک آندوسکوپ

شکل پ، طرح ساده شده‌ای از چگونگی این تصویربرداری و شکل ت، یک اسباب آندوسکوپی معمولی را نشان می‌دهد.

یک اسباب آندوسکوپ معمولی
ت) یک اسباب آندوسکوپ معمولی

پرسش‌ها و مسئله‌های فصل 3 (صفحهٔ ۸۹، ۹۰، ۹۱، ۹۲، ۹۳ و ۹۴ کتاب درسی)

 

1-3 و 3-2 نوسان دوره‌ای و حرکت هماهنگ ساده
1- یک وزنهٔ 20N را از انتهای یک فنر قائم می‌آویزیم، فنر 20cm کشیده می‌شود. سپس این فنر را در حالی که به یک وزنهٔ 5/0N متصل است روی میز بدون اصطکاکی به نوسان در می‌آوریم. دورهٔ تناوب این نوسان چقدر است؟
نقشهٔ راه: در ابتدا ثابت فنر را به دست می‌آوریم.

Fe=Wky=m1gk=m1gy=200/2=100N/m

T=2πm2k=2π0/5100=0/45s

 نقشهٔ ثابت فنر

2- هرگاه جسمی به جرم m به فنری متصل شود و به نوسان درآید، با دورهٔ تناوب 2/0s نوسان می‌کند. اگر جرم این جسم 2/0kg افزایش یابد، دورهٔ تناوب 3/0s می‌شود. مقدار m چقدر است؟

فرمول جرم جسم

3- جرم خودرویی همراه با سرنشینان آن 1600kg است. این خودرو روی چهار فنر با ثابت 2/00×104N/m سوار شده است.
دورهٔ تناوب، بسامد، و بسامد زاویه‌ای ارتعاش خودرو وقتی از چاله‌ای می‌گذرد چقدر است؟ فرض کنید وزن خودرو به طور یکنواخت روی فنرهای چهارچرخ توزیع شده است.
نقشهٔ راه: ابتدا جرم روی یک فنر را حساب می‌کنیم و با استفاده از رابطهٔ دورهٔ تناوب داریم:

m=16004=400kg

T=2πmk=2π400200×102=2π2100=22π10=2π5s

f=1T=52π×22=522πHz

ω=2πT=2π×52π=102×22=52rad/s

4- دامنهٔ نوسان یک حرکت هماهنگ ساده 3/0×102m و بسامد آن 5/0Hz هرتز است. معادلهٔ حرکت این نوسانگر را بنویسید و نمودار مکان - زمان آن را در یک دوره رسم کنید.

ω=2πf=2π×5ω=10πrad/s,A=0/03m
x=Acosωtx=0/03cos10πt

نمودار  دامنهٔ نوسان یک حرکت هماهنگ ساده

5- نمودار مکان - زمان نوسانگری مطابق شکل زیر است:

 نمودار مکان - زمان نوسانگر

الف) معادلهٔ حرکت اىن نوسانگر را بنوىسىد.

A=4cm=0/04m,5T4=0/5sT=0/4sω=2πT=2π0/4ω=5πrad/s

x(t)=Acosωtx=0/04cosπt

ب) مقدار t1 را به دست آورید.

0/02=0/04cos5πt1cos5πt1=125πt1=π3t1=115s

پ) اندازه شتاب نوسانگر را در لحظهٔ t1 محاسبه کنید.
نقشهٔ راه: ابتدا رابطهٔ شتاب بر حسب مکان را به دست می‌آوریم.

F=kxk=mω2}F=mω2xF=ma}a=ω2xa=(5π)2×(2×102)=0/5π2m/s2

3-3 انرژی در حرکت هماهنگ ساده - آونگ ساده
6- دامنهٔ نوسان وزنه‌ای که به یک فنر با ثابت فنر 74N/m متصل است و در راستای افقی نوسان می‌کند، برابر با 8/0cm است. اگر انرژی پتانسیل این نوسانگر در نقطه‌ای از مسیر نوسان، 8/0×102J باشد، انرژی جنبشی آن در این مکان چقدر است؟ (از نیروهای اتلافی چشم پوشی شود.)

E=12kA2=12×74×(8×102)2=23/68×102J

E=K+UK=EU=15/68×102J

7- جسمی به جرم 1/0kg به فنری افقی با ثابت 6/0N/cm متصل است. فنر به اندازهٔ 9/0cm فشرده و سپس رها می‌شود و جسم روی سطح افقی شروع به نوسان می‌کند. با چشم پوشی از اصطکاک
الف) دامنهٔ نوسان و تندی بیشینهٔ جسم چقدر است؟ دامنهٔ نوسان 9cm است.

A=9cm=9×102m

ω=km=6001=24/5rad/s   و   k=6N/cm=600N/m

vmax

ب) وقتی تندی جسم 1/6m/s است، انرژی پتانسیل کشسانی آن چقدر است؟

K=\frac{1}{2}m{{v}^{2}}=\frac{1}{2}\times 1\times {{(1/6)}^{2}}=1/28J

E=\frac{1}{2}k{{A}^{2}}=\frac{1}{2}\times 600\times {{(9\times {{10}^{-2}})}^{2}}=2/43J

U=E-K=2/43-1/28=1/15J

8- معادلهٔ حرکت هماهنگ سادهٔ‌ى ک نوسانگر در SI به صورت x=(0/050m)\cos 20\pi t است.
الف) در چه زمانى، پس از لحظهٔ صفر، براى نخستین بار تندی نوسانگر به بىشترىن مقدار خود مى‌رسد؟
نقشهٔ راه: در مرکزنوسان که x=0 است، تندی نوسانگر به بیشترین مقدار خود می‌رسد که اولین بار در t=\frac{T}{4} است. ابتدا دوره را به دست می‌آوریم:

T=\frac{2\pi }{\omega }\xrightarrow{\omega =20\pi }T=\frac{2\pi }{20\pi }=\frac{1}{10}s\Rightarrow t=\frac{T}{4}=\frac{1}{40}s

ب) در چه زمانى، پس از لحظهٔ صفر، براى نخستین بار تندی نوسانگر به صفر مى‌رسد؟
نقشهٔ راه: وقتی نوسانگر در x=\pm A است، سرعت آن برابر صفر است و نخستین بار پس از لحظهٔ صفر در t=\frac{T}{2} تندی نوسانگر به صفر می‌رسد.

t=\frac{T}{2}=\frac{1}{20}s

پ) تندی نوسانگر چقدر باشد تا انرژى جنبشى نوسانگر برابر با انرژى پتانسیل آن شود؟

{{v}_{\max }}=A\omega =0/05\times 20\pi =\pi m/s

E=K+U\xrightarrow{K=U}E=2K\Rightarrow \frac{1}{2}mv_{\max }^{2}=2\times \frac{1}{2}m{{v}^{2}}

\Rightarrow v_{\max }^{2}=2{{v}^{2}}\Rightarrow {{v}^{2}}=\frac{1}{2}v_{\max }^{2}\Rightarrow v=\frac{1}{\sqrt{2}}{{v}_{\max }}=\frac{\sqrt{2}}{2}\pi m/s

9- الف) ساعتی آونگ‌دار (با آونگ ساده) در تهران تنظیم شده است. اگر این ساعت به منطقه‌ای در استوا برده شود، عقب می‌افتد یا جلو؟ مقدار این عقب یا جلو افتادن در یک شبانه روز چقدر است؟
تهران: Tehran / استوا: equator

({{g}_{\text{Tehran}}}=9/80m/{{s}^{2}},{{g}_{\text{equator}}}=9/78m/{{s}^{2}})

عقب می‌افتد. دورهٔ آونگ ساده از رابطهٔ T=2\pi \sqrt{\frac{L}{g}} به دست می‌آید و چون استوا g از تهران g کوچک‌تر است، پس دورهٔ آونگ در استوا بیشتر می‌شود و در نتیجه ساعت عقب می‌افتد.

ب) به نظر شما آیا با افزایش دما، یک ساعت آونگ دار جلو می‌افتد یا عقب؟
اگر با افزایش دما، طول آونگ اضافه شود، طبق رابطهٔ T=2\pi \sqrt{\frac{L}{g}}، دورهٔ آونگ افزایش می‌یابد و ساعت آونگ‌دار عقب می‌افتد.
4-3 تشدید
10- هر فرد معمولاً با چرخشِ اندک بدنش به چپ و راست، راه می‌رود و بدین ترتیب نیروهای کوچکی به زمینِ زیر پایش وارد می‌کند. این نیروها بسامدی در حدود 0/5Hz دارند. لرزش شدید پل هوایی میلینیوم در آغاز هزارهٔ جدید را به عبور منظم گروهی از افراد از این پل ربط داده‌اند. چگونه ممکن است نوسان‌های بدن این افراد موجب چنین لرزشی شده باشد؟

 لرزش شدید پل هوایی میلینیوم 

به علت پدیدهٔ تشدید این اتفاق رخ داده است، اگر بسامد نیروهای خارجی با بسامد طبیعی نوسانگر برابر شود ({{f}_{d}}={{f}_{0}}). دامنهٔ نوسان بزرگ و بزرگ‌تر شده و تشدید رخ می‌دهد که در اینجا نیز همین اتفاق رخ داده است.

11- مطابق شکل چند آونگ را از سیمی آویخته‌ایم. توضیح دهید با به نوسان درآوردن آونگ X، آونگ‌های دیگر چگونه نوسان می‌کنند؟

چند آونگ که از سیمی آویخته‌ شده است

نقشهٔ راه: نوسان آونگ X، آونگ‌های دیگر را به جنبش در می‌آورد، اما آونگ‌های D، C، A و E پس از چند نوسان متوقف می‌شوند، ولی آونگ B به مدت طولانی‌تری به نوسان ادامه می‌دهد. زیرا آونگ X و B هم‌طول هستند و نوسان آونگ X باعث تشدید در آونگ B می‌شود، در این حالت بیشترین انرژی به آن منتقل می‌شود و آونگ B هماهنگ X به نوسان در می‌آید.

5-3 و 3-6 موج و انواع آن، و مشخصه‌های موج
12- یک نوسان ساز موج‌هایی دوره‌ای در یک ریسمان کشیده ایجاد می‌کند.
الف) با افزایش بسامد نوسان ساز کدام یک از کمیت‌های زیر تغییر نمی‌کند؟ بسامد موج، تندی موج، طول موجِ موج.
تندی موج، زیرا تندی انتشار موج به جنس و ویژگی‌های محیط انتشار بستگی دارد، ولی بسامد موج افزایش و طول موج طبق رابطهٔ \lambda =\frac{v}{f} کاهش می‌یابد.

ب) حال اگر به جای افزایش بسامد، کشش ریسمان را افزایش دهیم، هر یک از کمیت‌های زیر چه تغییری می‌کند؟ بسامد موج، تندی موج، طول موج موج.
نقشهٔ راه: طبق رابطهٔ‌ v=\sqrt{\frac{F}{\mu }} با افزایش کشش ریسمان تندی موج افزایش می‌یابد، ولی بسامد موج ثابت می‌ماند و طبق رابطهٔ v=\sqrt{\frac{F}{\mu }}، طول موج نیز افزایش می‌یابد.

13- شکل زیر یک تصویر لحظه‌ای از موجی عرضی در یک ریسمان کشیده شده را نشان می‌دهد. موج به سمت چپ حرکت می‌کند.

 لحظه‌ای از موجی عرضی

الف) با رسم این موج در زمان T/4 بعد، نشان دهید جزء M ریسمان در این مدت در چه جهتی حرکت کرده است. همچنین روی این موج، دامنهٔ موج و طول موج را نشان دهید.
در خلاف جهت محور y به اندازهٔ دامنهٔ A حرکت کرده است.

ب) اگر طول موج 5/0cm و تندی موج 10cm/s باشد، بسامد موج را به دست آورید.

f=\frac{v}{\lambda }=\frac{10\times {{10}^{-2}}}{5\times {{10}^{-2}}}=2Hz

پ) تعیین کنید موج در مدت T/4 چه مسافتی را پیموده است؟
نقشهٔ راه: در مدت \frac{T}{4} موج به اندازهٔ \frac{\lambda }{4} پیش رفته است، یعنی:

\Delta x=\frac{\lambda }{4}=\frac{5}{4}=1/25cm:مسافت پیموده شده

نمودار موج در مسافت

14- در نمودار جابه جایی - مکانِ موجِ عرضیِ شکل زیر \Delta x=40/0cm و \Delta y=15/0cm است. اگر بسامد نوسان‌های چشمه 8/00Hz باشد، طول موج، دامنه، تندی و دورهٔ تناوب موج چقدر است؟

نمودار جابه جایی - مکانِ موجِ عرضیِ

نقشهٔ راه: طبق شکل \lambda =\Delta x است، در نتیجه \lambda =40cm و دامنه A=\Delta y است؛ یعنی A=15cm

v=\lambda f=(40\times {{10}^{-2}})\times (8)=3/2m/s

T=\frac{1}{f}=\frac{1}{8}=0/125s

15- شکل زیر موجی عرضی در یک ریسمان را نشان می‌دهد که با تندی {{v}_{\text{Wave}}} به سمت راست حرکت می‌کند، در حالی که تندیِ ذرهٔ نشان داده شدهٔ ریسمان {{v}_{\text{Particle}}} است. آیا این دو تندی با هم برابرند؟ توضیح دهید.
موج: Wave / ذره: Particle

موجی عرضی در یک ریسمان

خیر، تندی انتشار موج از رابطهٔ v=\frac{\lambda }{T}=\lambda f به دست می‌آید و به جنس و ویژگی‌های محیط انتشار بستگی دارد و {{v}_{\text{Particle}}} تندی هر جزء نوسان کنندهٔ ریسمان است و به چشمهٔ نوسانی وابسته است و دو کمیت متفاوت هستند.

16- شکل زیر یک موج سینوسی را در لحظه‌ای از زمان نشان می‌دهد که در جهت محور x در طول ریسمان کشیده شده‌ای حرکت می‌کند. چهار جزء از این ریسمان روی شکل نشان داده شده‌اند. در این لحظه هر یک از این چهار جزء بالا می‌روند یا پایین؟

یک موج سینوسی  در لحظه‌ای از زمان

نقشهٔ راه: a و b بالا می‌روند و c و d پائین می‌آیند. زیرا موج‌های پیش‌رونده، هر ذره از محیط، توسط ذرهٔ قبلی خود به نوسان واداشته می‌شود.

موج‌های پیش‌رونده، هر ذره از محیط، توسط ذرهٔ قبلی خود به نوسان واداشته می‌شود

17- سیمى با چگالى 7/80g/c{{m}^{3}} و سطح مقطع 0/50m{{m}^{2}} بین دو نقطه با نیروى 156N کشیده شده است. تندی انتشار موج عرضی را در این سیم محاسبه کنید.

v=\sqrt{\frac{F}{\mu }}=\sqrt{\frac{FL}{m}}\xrightarrow{m=\rho V=\rho AL}v=\sqrt{\frac{F}{\rho A}}\Rightarrow =\sqrt{\frac{156}{(7/8\times {{10}^{3}})(0/5\times {{10}^{-6}})}}=\sqrt{40000}=200m/s

18- شکل زیر طیف موج‌هاى الکترومغناطیسى را با یک مقیاس تقریبى نشان مى‌دهد.

طیف موج‌هاى الکترومغناطیسى با یک مقیاس تقریبى

الف) نام قسمت‌هایى از طیف را که با حروف علامت گذارى شده‌اند، بنویسید.
P معرف امواج فرابنفش، Q معرف نور مرئی، R معرف امواج فراسرخ و S معرف امواج رادیویی است.

ب) اگر در طول طیف از چپ به راست حرکت کنیم، مقدار کدام مشخصه‌های موج افزایش یا کاهش می‌یابد و کدام ثابت می‌ماند؟
با حرکت از چپ به راست (از پرتوهای \gamma به طرف امواج رادیویی) طول موج افزایش می‌یابد، بسامد موج کاهش می‌یابد و سرعت انتشار پرتوها در خلا تغییر نمی‌کند.

19- شکل زیر میدان الکتریکی یک موج الکترومغناطیسی سینوسی را در نقطه‌ای معیّن و دور از چشمه، در یک لحظه نشان می‌دهد. موج انرژی را در خلاف جهت محور z انتقال می‌دهد. جهت میدان مغناطیسی موج را در این نقطه و این لحظه تعیین کنید.

 میدان الکتریکی یک موج الکترومغناطیسی سینوسی در نقطه‌ای معیّن و دور از چشمه، در یک لحظه

نقشهٔ راه: طبق قاعدهٔ دست راست جهت میدان مغناطیسی در جهت محور +x است. اگر چهار انگشت دست راست طوری در جهت \overrightarrow{E} قرار گیرد که خم انگشتان (کف دست راست) در جهت \overrightarrow{B} باشد، انگشت شست جهت انتشار موج را مشخص می‌کند.

20- الف) طول موج نور نارنجی در هوا حدود 6/2\times {{10}^{-7}}m است، بسامد اىن نور چند هرتز است؟

بسامد نور نارنجی f=\frac{c}{\lambda }=\frac{3\times {{10}^{8}}}{6/2\times {{10}^{-7}}}=4/84\times {{10}^{14}}Hz

ب) بسامد نور قرمز در حدود 4/30\times {{10}^{14}}Hz است. طول موج این نور را در هوا و آب حساب کنىد. (سرعت نور را در هوا 3/0\times {{10}^{8}}m/s و در آب 2/25\times {{10}^{8}}m/s فرض کنید.)

{{\lambda }_{1}}=\frac{c}{f}=\frac{3\times {{10}^{8}}}{4/3\times {{10}^{14}}}=6/97\times {{10}^{-7}}m :طول موج نور قرمز در هوا

{{\lambda }_{2}}=\frac{v}{f}=\frac{2/25\times {{10}^{8}}}{4/3\times {{10}^{14}}}=5/23\times {{10}^{-7}}m :طول موج نور قرمز در آب

21- چشمهٔ موجى با بسامد 10Hz در یک محیط که تندی انتشار موج در آن 100m/s است، نوسان‌هایى طولى ایجاد مى‌کند. اگر دامنهٔ نوسان‌ها 4/0cm باشد،
الف) فاصلهٔ بین دو تراکم متوالی این موج چقدر است؟ نقشهٔ راه: فاصلهٔ بین دو تراکم متوالی برابر با طول موج است؛ یعنی:

\lambda =\frac{v}{f}=\frac{100}{10}=10m

ب) فاصلهٔ بین یک تراکم و یک انبساط متوالی چقدر است؟
نقشهٔ راه: فاصلهٔ بین یک تراکم و یک انبساط متوالی برابر نصف طول موج است؛ یعنی:

\Delta x=\frac{\lambda }{2}=5m

22- عقرب‌های ماسه‌ای وجود طعمه را با امواجی که بر اثر حرکت طعمه در ساحل شنی ایجاد می‌شود، احساس می‌کنند. این امواج که در سطح ماسه منتشر می‌شوند، بر دو نوع‌اند: امواج عرضی با تندی {{v}_{T}}=50m/s و امواج طولی با تندی {{v}_{L}}=150m/s. عقرب ماسه‌ای می‌تواند با استفاده از اختلاف زمانی بین زمان رسیدن این امواج به نزدیک‌ترین پای خود، فاصلهٔ خود از طعمه را تعیین کند. اگر این اختلاف زمان برابر \Delta t=4/0ms باشد، طعمه در چه فاصله‌ای از عقرب قرار دارد؟

عقرب‌های ماسه‌ای وجود طعمه را با امواجی که بر اثر حرکت طعمه در ساحل شنی ایجاد می‌شود، احساس می‌کنند

\left. \begin{matrix}    \Delta {{x}_{T}}={{v}_{T}}\Delta {{t}_{T}}  \\    \Delta {{x}_{L}}={{v}_{L}}\Delta {{t}_{L}}  \\ \end{matrix} \right\}\xrightarrow{\Delta {{x}_{T}}=\Delta {{x}_{L}}}\not{50}\Delta {{x}_{T}}=\overset{3}{\mathop{\not{150}}}\,\Delta {{t}_{L}}

\xrightarrow{\Delta {{t}_{T}}=\Delta {{t}_{L}}+4\times {{10}^{-3}}}\Delta {{t}_{L}}+4\times {{10}^{-3}}=3\Delta {{t}_{L}}\Rightarrow \Delta {{t}_{L}}=2\times {{10}^{-3}}s

\Delta {{x}_{L}}={{v}_{L}}\Delta {{t}_{L}}=150\times 2\times {{10}^{-3}}=300\times {{10}^{-3}}=0/3m

23- توضیح دهید کدام یک از عامل‌هاى زیر بر تندی صوت در هوا مؤثر است.
الف) شکل موج ب) دامنهٔ موج پ) بسامد موج ت) دماى هوا
دمای هوا بر تندی صوت در هوا مؤثر است، ولی شکل موج، دامنهٔ موج و بسامد موج تأثیری ندارند.

24 - در سونوگرافی معمولاً از کاوه‌ای دستی موسوم به تراگذار فراصوتی برای تشخیص پزشکی استفاده می‌شود که دقیقاً روی ناحیهٔ مورد نظر از بدن بیمار گذاشته و حرکت داده می‌شود. این کاوه در بسامد 6/7MHz عمل می‌کند.

دستگاه سونوگرافی

الف) بسامد زاویه‌ای در این کاوهٔ نوسان چقدر است؟

\omega =2\pi f=2\pi \times 6/7\times {{10}^{6}}=13/4\pi \times {{10}^{6}}rad/s

ب) اگر تندی موج صوتی در بافتی نرم از بدن 1500m/s باشد، طول موج این موج در این بافت چقدر است؟

\lambda =\frac{v}{f}=\frac{1500}{6/7\times {{10}^{+6}}}=2/24\times {{10}^{-4}}m

25- تندی صوت در یک فلز خاص، برابر {{v}_{\text{Metal}}} است. به یک سر لولهٔ توخالی بلندی از جنس این فلز به طول L ضربهٔ محکمی می‌زنیم. شنونده‌ای که در سر دیگر این لوله قرار دارد دو صدا را می‌شنود. یکی ناشی از موجی است که از دیوارهٔ لوله می‌گذرد و دیگری از موجی است که از طریق هوای داخل لوله عبور می‌کند.
فلز: Metal / هوا: Air
الف) اگر تندی صوت در هوا {{v}_{\text{Air}}} باشد، بازهٔ زمانی \Delta t بین دریافت این دو صدا در گوش شنونده چقدر خواهد بود؟

L={{v}_{\text{Air}}}{{t}_{1}}={{v}_{\text{Metal}}}{{t}_{2}}\Rightarrow {{t}_{1}}=\frac{L}{{{v}_{\text{Air}}}},{{t}_{2}}=\frac{L}{{{v}_{\text{Metal}}}}\Rightarrow \Delta t={{t}_{1}}-{{t}_{2}}=\frac{L}{{{v}_{\text{Air}}}}-\frac{L}{{{v}_{\text{Metal}}}}\Rightarrow \Delta t=\frac{L({{v}_{\text{Metal}}}-{{v}_{\text{Air}}})}{{{v}_{\text{Metal}}}\times {{v}_{\text{Air}}}}

ب) اگر \Delta t=1/00s و فلز از جنس فولاد باشد، طول L لوله چقدر است؟ ({{v}_{Air}}=340m/s)

L=\frac{\Delta t\times {{v}_{\text{Air}}}\times {{v}_{\text{Metal}}}}{{{v}_{\text{Metal}}}-{{v}_{\text{Air}}}}=\frac{1\times 340\times 5941}{5941-340}=360/64m

26- موجی صوتی با توان 1/2\times {{10}^{-4}}W از دو صفحهٔ فرضی (شکل 3-26) می‌گذرد. با فرض اینکه مساحت صفحه‌ها به ترتیب {{A}_{1}}=4/0{{m}^{2}} و {{A}_{2}}=12{{m}^{2}} باشد، شدت صوت در دو سطح را تعیین کنید و توضیح دهید چرا شنونده در محل صفحهٔ دوم، صدا را آهسته‌تر می‌شنود.
زیرا سطح {{A}_{2}} مساحت بیشتری دارد و در نتیجه شدت صوت که با مساحت رابطهٔ وارون دارد، کمتر می‌شود؛ بنابراین صدا آهسته‌تر شنیده می‌شود.

I=\frac{{\bar{P}}}{A}\Rightarrow \left\{ \begin{matrix}    {{I}_{1}}=\frac{{\bar{P}}}{{{A}_{1}}}=\frac{1/2\times {{10}^{-4}}}{4}=3\times {{10}^{-5}}W/{{m}^{2}}  \\    {{I}_{2}}=\frac{{\bar{P}}}{{{A}_{2}}}=\frac{1/2\times {{10}^{-4}}}{12}={{10}^{-5}}W/{{m}^{2}}\begin{matrix}    {} & {}  \\ \end{matrix}  \\ \end{matrix} \right.

27- شدت صدای حاصل از یک متهٔ سنگ شکن در فاصلهٔ 10/0m از آن 1/0\times {{10}^{-2}}W/{{m}^{2}} است. تراز شدت صوتی آن برحسب dB چقدر می‌شود؟

\beta =10\log \frac{I}{{{I}_{0}}}=10\log \frac{{{10}^{-2}}}{{{10}^{-12}}}=10\log {{10}^{10}}=100\log 10\Rightarrow \beta =100dB

28- اگر به مدت 10 دقیقه در معرض صوتی با تراز شدت 120dB باشیم، آستانهٔ شنوایی به طور موقت از 0dB به 28dB افزایش می‌یابد. مطالعات نشان داده است که به طور متوسط اگر به مدت 10 سال در معرض صدایی با تراز شدت 92dB قرار گیریم، آستانهٔ شنوایی به طور دائم به 28dB افزایش می‌یابد. شدت‌های صوت مربوط به 28dB و 92dB چقدر است؟ (راهنمایی: برای پاسخ دادن لازم است از ماشین حساب مناسب استفاده کنید.)

\beta =10\log \frac{I}{{{I}_{0}}}\Rightarrow 28=10\log \frac{I}{{{10}^{-12}}}\Rightarrow 2/8=\log \frac{I}{{{10}^{-12}}}\Rightarrow 2/8=\log {{10}^{12}}\times I

\Rightarrow {{10}^{2/8}}={{10}^{12}}\times I\Rightarrow 630/96={{10}^{12}}\times I\Rightarrow I=6/31\times {{10}^{-10}}W/{{m}^{2}}

\beta =10\log \frac{I}{{{I}_{0}}}\Rightarrow 92=10\log \frac{I}{{{10}^{-12}}}\Rightarrow 9/2=\log {{10}^{-12}}\times I\Rightarrow {{10}^{9/2}}={{10}^{12}}\times I

\Rightarrow 1/6\times {{10}^{9}}={{10}^{12}}\times I\Rightarrow I=1/6\times {{10}^{-3}}W/{{m}^{2}}

29- یک دستگاه صوتی، صدایی با تراز شدت {{\beta }_{1}}=90/0dB و دستگاه صوتی دیگر، صدایی با تراز شدت {{\beta }_{2}}=95/0dB ایجاد می‌کند. شدت‌های مربوط به این دو تراز (برحسب W/{{m}^{2}}) به ترتیب {{I}_{1}} و {{I}_{1}} هستند. نسبت {{I}_{2}}/{{I}_{1}} را تعیین کنید.

{{\beta }_{2}}-{{\beta }_{1}}=10\log \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{0}}}-10\log \frac{{{I}_{1}}}{{{I}_{0}}}=10\log \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{1}}}\Rightarrow 95-90=10\log \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{1}}}\Rightarrow 0/5=\log \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{1}}}\Rightarrow \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{1}}}={{10}^{0/5}}\Rightarrow \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{1}}}=3/16

30- در یک آتش بازی، موشکی در بالای آسمان منفجر می‌شود. فرض کنید صوت به طور یکنواخت در تمام جهت‌ها منتشر شود. از جذب انرژی صوتی در محیط و نیز از بازتابی که ممکن است امواج صوتی از زمین پیدا کند چشم پوشی کنید. با فرض اینکه صوت با شدت I=0/10W/{{m}^{2}} به شنونده‌ای برسد که به فاصلهٔ {{r}_{1}}=640m از محل انفجار قرار دارد، این صوت به شنونده‌ای که در فاصلهٔ {{r}_{2}}=160m از محل انفجار قرار دارد با چه شدتی می‌رسد؟

I=\frac{\overline{P}}{A}=\frac{\overline{P}}{4\pi {{r}^{2}}}\Rightarrow \frac{{{I}_{2}}}{{{I}_{1}}}={{(\frac{{{r}_{1}}}{{{r}_{2}}})}^{2}}\Rightarrow \frac{{{I}_{2}}}{0/1}={{(\frac{640}{160})}^{2}}\Rightarrow {{I}_{2}}=1/6W/{{m}^{2}}

31- نمودار جابه جایی - مکان دو موج صوتی A و B که در یک محیط منتشر شده‌اند، به صورت زیر است. دامنه، طول موج، بسامد و شدت این دو موج صوتی را با هم مقایسه کنید.

نمودار جابه جایی - مکان دو موج صوتی

دامنهٔ موج A دو برابر دامنهٔ موج B است. طول موجِ موج B دو برابر طول موجِ موج A است. چون دو موج در یک محیط منتشر می‌شود، پس سرعت آنها با هم برابر است؛ یعنی:

{{v}_{A}}={{v}_{B}}\Rightarrow {{\lambda }_{A}}{{f}_{A}}={{\lambda }_{B}}{{f}_{B}}\xrightarrow{{{\lambda }_{B}}=2{{\lambda }_{A}}}{{f}_{A}}=2{{f}_{B}}

شدت موج با مربع دامنه ({{A}^{2}}) و مربع بسامد ({{f}^{2}}) متناسب است، در نتیجه:

\frac{{{I}_{A}}}{{{I}_{B}}}={{(\frac{{{f}_{A}}}{{{f}_{A}}})}^{2}}\times {{(\frac{{{A}_{A}}}{{{A}_{B}}})}^{2}}={{2}^{2}}\times {{2}^{2}}=4\times 4=16\Rightarrow {{I}_{A}}=16{{I}_{B}} 

32- شکل زیر جهت‌های حرکت یک چشمهٔ صوتی و یک ناظر (شنونده) را در وضعیت‌های مختلف نشان می‌دهد.

جهت‌های حرکت یک چشمهٔ صوتی و یک ناظر (شنونده) در وضعیت‌های مختلف

بسامدی را که ناظر در حالت‌های مختلف می‌شنود با حالت الف مقایسه کنید.
الف) چون ناظر و چشمه هر دو ساکن‌اند، بسامدی که ناظر می‌شنود ({{f}_{o}}) برابر بسامد چشمهٔ صوت ({{f}_{s}})  است.
ب) چون چشمهٔ صوت به ناظر نزدیک می‌شود {{f}_{o}} \gt {{f}_{s}} می‌شود.
پ) چون چشمهٔ صوت از ناظر دور می‌شود {{f}_{o}} \lt {{f}_{s}} می‌شود.
ت) چون ناظر از چشمه دور می‌شود {{f}_{o}} \lt {{f}_{s}} می‌شود.
ث) چون ناظر به چشمه نزدیک می‌شود {{f}_{o}} \gt {{f}_{s}} می‌شود.

۷-۳ بازتاب موج
۳۳- دانش آموزی بین دو صخرهٔ قائم ایستاده است و فاصلهٔ او از صخرهٔ نزدیک‌تر 240m است. دانش آموز فریاد می‌زند و اولین پژواک صدای خود را پس از 1/50s و صدای پژواک دوم را 1/00s بعد از پژواک اول می‌شنود.
الف) تندی صوت در هوا چقدر است؟
نقشهٔ راه: زمان رفت‌و برگشت صدای اول 1/5s است، پس زمان رفت 0/75s است.

v=\frac{{{\Delta }_{{{x}_{1}}}}}{\Delta t}=\frac{240}{0/75}=320m

ب) فاصلهٔ بین دو صخره را بیابید.
نقشهٔ راه: زمان رفت‌و برگشت صدای دوم 2/5s است، پس زمان رفت 1/25s است؛ بنابراین فاصلهٔ صخرهٔ دوم تا دانش‌آموز برابر است با:

{{\Delta }_{{{x}_{2}}}}=v{{t}_{2}}=320\times 1/25=400m

d=400+240=640m فاصلهٔ دو صخره

۳۴- اگر در فاصلهٔ مناسبی از یک رشته پلکان بلند بایستید و یک بار کف بزنید، پژواکی بیشتر از یک صدای برهم زدن دست می‌شنوید. نمونهٔ جالبی از این پدیده در برابر رشته پله‌های معبد قدیمی کوکولکان در مکزیک رخ می‌دهد. این معبد از 92 پلهٔ سنگی تشکیل شده است. در مورد چنین پژواکی توضیح دهید.

تصویری از معبد کوکولکان
تصویری از معبد کوکولکان

اگر در مقابل یک مانع به فاصلهٔ x قرار بگیریم و یک بار کف بزنیم، پژواک حداقل مسافت d=2x را طی می‌کند تا به ما برسد و گوش آن را بشنود. اگر مانع به صورت پلکان باشد، هر کدام از پله‌ها یک پژواک ایجاد می‌کنند و در نتیجه پژواک به صورت رشته‌ای دوره‌ای از تپ‌ها که هر کدام از یک پله حاصل شده است شنیده می‌شود و در نتیجه این تپ‌ها مانند یک نُت نواخته شده جلوه می‌کنند. هرچه تعداد پله‌ها بیشتر باشد، پژواک بازگشتی طولانی‌تر و نت نواخته شده طولانی‌تر می‌شود.
هرم کولکان بنایی زیبا و تلفیقی از نبوغ ریاضی و معماری است هریک از چهار وجه این هرم در 9 سطح 92 پله دارد که در کل بر روی این بنا 364 پله و با خود معبد 365 پله است که هر پله نمایان‌گر یک روز تقویم سالانه است. اگر در مقابل یکی از این چهار وجه یک‌بار کف بزنیم حداکثر 92 پژواک خواهیم شنید که یک نُت زیبا را شامل می‌‌شود.

۳۵- وقتی یک باریکهٔ لیزر را به دیوار کلاس می‌تابانیم، همهٔ دانش آموزان نقطهٔ رنگی ایجاد شده روی دیوار را می‌بینند. دلیل آن چیست؟
زیرا سطح دیوار، سطحی ناهمواری است و بازتاب نور لیزر از دیوار یک بازتاب بخشنده است و پرتوهای بازتاب به طور کاتوره‌ای در تمام جهات پراکنده می‌شوند، به این دلیل همهٔ دانش‌آموزان می‌توانند نقطهٔ رنگی ایجاد شده روی دیوار را ببینند.

۳۶- در شکل زیر پرتوهای بازتابیده از آینه‌های تخت {{M}_{1}} و {{M}_{2}} را رسم کنید.

 پرتوهای بازتابیده از آینه‌های تخت

نقشهٔ راه: طببق قانون بازتاب عمومی {{\theta }_{i}}={{\theta }_{r}} باید زوایا را به دست بیاوریم.
ابتدا در نقطهٔ {{S}_{1}}
خط عمود بر سطح آینه را رسم می‌کنیم و {{\theta }_{i}}={{\theta }_{r}}=60{}^\circ می‌شود و پرتو بازتاب از سطح آینه {{M}_{1}} را امتداد می‌دهیم تا به سطح آینه {{M}_{2}} برسد و زاویه تابش بر سطح این آینه 30{}^\circ می‌شود.

 پرتوهای بازتابیده از آینه‌های تخت

۸-۳ شکست موج
۳۷- با رسم شکلی از جبهه‌های موج توضیح دهید چگونه جه انتشار جبهه‌های موج با رسیدن به یک ساحل شیب دار، تغییر می‌کند.
با رسیدن جبهه‌های موج به ساحل شیب‌دار، عمق آب و در نتیجه تندی موج در سطح آب کاهش می‌یابد. از این رو آن بخش موج زودتر به ناحیهٔ کم عمق (ساحل) می‌رسد، چون با تندی کمتری حرکت می‌کند، از بقیهٔ موج که هنوز به ساحل نرسیده‌اند، عقب می‌افتد و بنابراین فاصلهٔ بین جبهه‌های موج و در نتیجه طول موج کاهش می‌یابد، به این ترتیب، جبهه‌های موج در مرز دو ناحیه (ساحل شیب‌دار و آب‌های عمیق) تغییر جهت می‌دهند.

جبهه‌های موج

۳۸- شکل زیر پرتویی را نشان می‌دهد که از هوا وارد شیشه شده است. کدام گزینه‌های A تا D می‌تواند پرتوی داخل شیشه را نشان دهد؟

 پرتویی که از هوا وارد شیشه شده است

طبق قانون شکست اسنل پرتو C صحیح است. زیرا طبق رابطهٔ {{n}_{1}}\sin {{\theta }_{1}}={{n}_{2}}\sin {{\theta }_{2}} و اینکه {{n}_{1}}=1 و {{n}_{2}} \gt {{n}_{1}} است، باید {{\theta }_{2}} \lt {{\theta }_{1}} شود که پرتو C خواهد شد. یعنی هرگاه نور c به طور مایل از محیط به ضریب شکست کمتر (محیط رقیق) وارد محیطی با ضریب شکست بیشتر (محیط غلیظ) شود، پرتو شکست به خط عمود نزدیک می‌شود.

۳۹- ضریب شکست آب 1/3 و ضریب شکست شیشه 1/5 است. اگر نوری به طور مایل از آب به مرز شیشه با آب بتابد، با رسم نموداری، جبهه‌های موج را در دو محیط نشان دهید.

ضریب شکست آب

۴۰- شکل زیر جبهه‌های موجی را نشان می‌دهد که بر مرز بین محیط I و محیط R فرود آمده‌اند.

جبهه‌های موجی که بر مرز بین محیط فرود آمده‌اند

الف) ادامهٔ جبههٔ موج EF را در محیط R رسم کنید. جبهه FG می‌شود.

جبهه‌های موجی که بر مرز بین محیط فرود آمده‌اند

ب) توضیح دهید در کدام محیط تندی موج بیشتر است. تندی موج در محیط I بیشتر است.

پ) آیا با استفاده از این نمودار می‌توان نسبت تندی موج عبوری به موج فرودی را محاسبه کرد؟
برای محاسبه و مقایسه تندی و نسبت آنها باید زاویه تابش {{\theta }_{1}} و زاویه شکست {{\theta }_{2}} را داشته باشیم که طبق قانون شکست عمومی چنین می‌شود:

\frac{sin{{\theta }_{2}}}{sin{{\theta }_{1}}}=\frac{{{v}_{2}}}{{{v}_{1}}}

۴۱- در شکل زیر موج نوری فرودی از هوا وارد شیشه می‌شود. بخشی از موج در سطح جدایی دو محیط بازمی‌تابد و بخشی دیگر شکست می‌یابد و وارد شیشه می‌شود.

موج نوری فرودی از هوا وارد شیشه می‌شود

الف) مشخصه‌های موج بازتابیده و موج شکست یافته را با موج فرودی مقایسه کنید.
دورهٔ تناوب، بسامد و بسامد زاویه‌ای موج بازتابیده و موج شکست یافته و موج فرودی برابرند، طول موج و تندی موج بازتابیده شده و موج فرودی برابرند و بیشتر از طول موج و تندی موج شکست یافته است.
ب) جبهه‌های موج بازتابیده و شکست یافته را رسم کنید.

موج نوری فرودی از هوا وارد شیشه می‌شود

۴۲- طول موج نور قرمز لیزر هلیم - نئون در هوا حدود 633nm است، ولی در زجاجیهٔ چشم 474nm است.
هوا: Air / زجاجیه: Vitreous

الف) بسامد این نور چقدر است؟

f=\frac{c}{{{\lambda }_{\text{Air}}}}=\frac{3\times {{10}^{8}}}{633\times {{10}^{-9}}}=4/74\times {{10}^{14}}Hz

ب) ضریب شکست زجاجیه برای این نور چقدر است؟

\frac{{{n}_{1}}}{{{n}_{2}}}=\frac{v}{c}=\frac{{{\lambda }_{\text{Vitreous}}}}{{{\lambda }_{\text{Air}}}}\Rightarrow \frac{1}{{{n}_{2}}}=\frac{474}{633}\Rightarrow {{n}_{2}}=1/34

پ) تندی این نور در زجاجیه را محاسبه کنید.

{{n}_{2}}=\frac{c}{v}\Rightarrow v=\frac{c}{{{n}_{2}}}=\frac{3\times {{10}^{8}}}{1/34}=2/24\times {{10}^{8}}m/s

۴۳- سکه‌ای را در گوشهٔ فنجانی خالی قرار دهید و طوری مقابل آن قرار گیرید که نتوانید سکه را ببینید. سپس بی آنکه سرتان را حرکت دهید به آرامی در فنجان آب بریزید، به طوری که آب ریختن شما موجب جابه جایی سکه نشود. با پرشدن فنجان، سکه را خواهید دید. با رسم پرتوها علت دیده شدن سکه را توضیح دهید.

سکه داخل لیوان

دلیل آن شکست نور است. زیرا طبق شکل‌های زیر هنگامی که داخل فنجان آب می‌ریزیم، پرتویی از سکه به سطح آب می‌تابد و هنگام خروج، از خط عمود دور می‌شود و این پرتو به چشم ما می‌رسد. ولی در حالت اول هیچ پرتویی از سکه مستقیماً به چشم ما نمی‌رسید، بنابراین با ریختن آب درون فنجان و پر شدن آن می‌توانیم سکه را ببینیم.

شکست نور

۴۴- مطابق شکل، پرتو نوری که از ماهی به چشمان شخص می‌رسد تحت زاویهٔ 60{}^\circ به مرز آب - هوا برخورد کرده است. زاویهٔ شکست این پرتو در هوا چقدر است؟

پرتو نوری که از ماهی به چشمان شخص می‌رسد تحت زاویهٔ $60{}^\circ $ به مرز آب - هوا برخورد کرده است

نقشهٔ راه: طبق قانون شکست اسنل داریم: زاویهٔ تابش {{\theta }_{1}}={{30}^{{}^\circ }} است.

{{n}_{1}}\sin {{\theta }_{1}}={{n}_{2}}\sin {{\theta }_{2}}\Rightarrow 1/33\times \sin 30=1\times \sin {{\theta }_{2}}\Rightarrow \sin {{\theta }_{2}}=0/665\Rightarrow {{\theta }_{2}}=41/68{}^\circ

۴۵- در شکل‌های زیر، پرتوی فرودی که شامل نورهای قرمز و آبی است در سطح مشترک دو ماده شکست پیدا کرده‌اند. کدام شکل، شکستی را نشان می‌دهد که از لحاظ فیزیکی ممکن است؟

پرتوی فرودی که شامل نورهای قرمز و آبی است در سطح مشترک دو ماده شکست پیدا کرده‌اند

طبق قانون شکست اسنل ({{n}_{1}}\sin {{\theta }_{1}}={{n}_{2}}\sin {{\theta }_{2}}) هنگامی که نور از محیطی با ضریب شکست بیشتر (محیط غلیظ) وارد محیطی با ضریب شکست کمتر (محیط رقیق) می‌شود، زاویه شکست بزرگ‌تر می‌شود. از طرفی چون طول موج نور قرمز بزرگ‌تر از طول موج نور آبی است، پس نور قرمز باید کمتر منحرف شود. بنابراین شکل (ت) صحیح است.

۴۶- دو دانش آموز به نور زرد نگاه می‌کنند. یکی از آنها نور زرد را ترکیب دو نور قرمز و سبز و دیگری آن را از یک نوع رنگ می‌داند. به نظر شما با چه تجربه‌ای می‌توان بین این دو نظر، یکی را انتخاب کرد؟
ضریب شکست منشور برای نور زرد، قرمز و سبز متفاوت است، می‌توانیم نور مورد نظر را از یک منشور عبور دهیم، اگر نور به رنگ‌ها قرمز و سبز تجزبه شد، نور زرد ترکیب این دو رنگ بوده است و اگر تجزیه نشد فقط رنگ زرد بوده است.