درسنامه آموزشی آمادگی دفاعی کلاس دهم عمومی کلیه رشتهها با پاسخ درس 6: الگوها و اسوههای پایداری و مقاومت
-
آمادگی دفاعی
- درس 1: امنیت پایدار
- درس 2: اقتدار دفاعی
- درس 3: انقلاب اسلامی
- درس 4: آشنایی با بسیج
- درس 5: علوم و معارف دفاع مقدس
- درس 6: الگوها و اسوههای پایداری و مقاومت
- درس 7: آشنایی با نیروهای مسلح و خدمت مقدس سربازی
- درس 8: نظام جمع و شیوههای رزم انفرادی
- درس 9: جنگ افزار شناسی و اصول تیراندازی
- درس 10: شناخت و مقابله با جنگ نرم
- درس 11: پدافند غیرعامل
- درس 12: ایمنی و پیشگیری
- درس 13: امداد و نجات
حماسهسازان نوجوان
دانشآموزان به عنوان نسل جوان و پویای جامعه در پیروزی انقلاب اسلامی و سالهای دفاع مقدس نقشی مهم و سازنده داشتند که شهادت بیش از 36 هزار دانشآموز در دوران دفاع مقدس و خاطره فراموش نشدنی شهیدانی همچون محمدحسین فهمیده، بهنام محمدی، مرحمت بالازاده، حسینعلی عالی و احمدرضا عباسی گواه این ادعا است.
شهید مرحمت بالازاده: مرحمت بالازاده در هفدهم خردادماه 1349 در شهرستان گرمی مغان دیده به جهان گشود. او میخواهد به جبهه اعزام شود ولی به خاطر سن و سالش با اعزام او مخالفت میکردند. او به هر دری میزند تا اینکه فرجی پیدا شود. اما واقعاً هم سن و سالش و هم جثه او در قد و قواره جنگ نبود. مرحمت تکلیف خود را شناخته بود و بر اساس آن تکلیف باید به جبهه میرفت، لذا برای رسیدن به هدف، تصمیم بزرگی میگیرد و خود را به تنهایی و با مشقت هر چه تمامتر به پایتخت میرساند و به ملاقات رئیس جمهور میرود.

رئیس جمهور وقت حضرت آیت اللّه خامنهای (مدظلهالعالی) را ملاقات میکند. در آن ملاقات به حضور حضرت قاسم (ع) در واقعه عاشورا و 13 ساله بودن آن بزرگوار اشاره میکند و میگوید «اگر منِ 12 ساله اجازه حضور در جبهه ندارم، پس از شما خواهش میکنم که دستور بدهید بعد از این روضه حضرت قاسم خوانده نشود.»
حرفهای مرحمت، رئیس جمهور وقت را تحت تأثیر قرار داد و ایشان دست خطی با این مضمون مینویسد که «مرحمت عزیز میتواند بدون محدودیت به منطقه اعزام شود» یعنی مجوزی بسیار معتبر که نوجوانی با این قد و قواره ولی شجاع و نترس از رئیس جمهور میگیرد، جای هیچ حرفی و حدیثی را باقی نمیگذارد.
مرحمت با آن جثه کوچک، قیافه معصومانه و دوست داشتنی، به فرمانده روحیه بچهها تبدیل شده بود. نقل داستان و رشادتها و شجاعتهای او در میدان نبرد، موجب تقویت روحیه رزمندگان بود. از جمله مسائل جالب درباره زندگی شهید بالازاده این است که هر زمانی این شهید بزرگوار برای مرخصی به پشت جبهه میآمده به درخواست امام جمعه شهر، قبل از خطبههای نماز جمعه برای مردم سخنرانی و آنها را برای رفتن به جبهه تشویق میکرد. مرحمت بالازاده حدود سه سال در جبههها، حضور مؤثر و ارزشمندی داشت تا اینکه در روز 21 اسفند 1363 در عملیات «بدر» در جزیره مجنون شهید شد؛ در عملیاتی که شهید «مهدی باکری» هم در آن به آسمان پرگشود.
شهید حسینعلی عالی:حسینعلی عالی که در سال 1346 در روستای جهانگیر در منطقه سیستان چشم به جهان گشود، در سن 14 سالگی به جبهههای حق علیه باطل رفت و در عملیاتهای والفجر 8، کربلای 1 و کربلای 5 شرکت کرد. قابلیتهای وی و دقت عمل عالی فرماندهان را واداشت تا مسئولیت واحد اطلاعات عملیات لشکر 41 ثاراللّه را به او بسپارند. با آغاز عملیات کربلای 5، وی مسئولیت فرماندهی اطلاعات لشکر 41 ثارالله را بر عهده گرفت. در شب عملیات کربلای 5 در حالی که وقت تنگ بود و نیروهای رزمنده باید از میادین مین میگذشتند، حسینعلی آخرین نماز را با عشق شهادت قامت بست و پس از سلام به آسمانیان بر روی سیمهای خاردار خوابید تا معبر نیروهای اسلام باز شود که در همین حال تیری به پهلوی سردار 19 ساله لشکر 41 ثارالله اصابت کرد و از همین رو سردار شهید قاسم سلیمانی از وی در این عملیات به عنوان نوجوان شجاع زابلی یاد کرد که با قامتش راه را برای پیروزی رزمندگان باز کرد.

شهید احمدرضا عباسی: شهید احمدرضا عباسی از لحظه تولدش در یکم شهریور 1344 هجری شمسی در شهر آستانه از توابع شهرستان شازند در استان مرکزی تا لحظه شهادتش در هفتم فروردین 1362 در جبهه جنگ، هفده بهار را تجربه کرد و گلهای هجدهمین بهار زندگیش، ناشکفته، بر بستر خاک پرپر شدند.
وی در تاریخ 1361/12/20 به همراه تیپ قمر بنیهاشم گردان یا زهرا به نزدیکی پاسگاه زید عراق در مرز مشترک دو کشور ایران و عراق در 30 کیلومتری شمال خرمشهر اعزام میگردد و نهایتا در روز 1362/01/07 در آغاز سال نو و سر آغاز فصل بهار و شکوفایی لالهها و گلها به عنوان «شهیدی برگونه بهار»، راست قامت و جاودانه تاریخ در خونش غلتید.

دفاع، همچنان باقی است.
یکی از دستاوردهای دوران دفاع مقدس ایجاد الگوی خودباوری و اعتماد به نفس برای کشورهای اسلامی و مردم آزاده جهان بود که موجب بیداری و قیام آنان علیه حکومتهای فاسد و دست نشانده شده است.
صهیونیسم و استکبار جهانی با شیوههای سخت و نرم در برابر حرکتهای مردمی مقابله میکند. استفاده ابزاری از دین با تعاریف جدیدی از اسلام و مذهب و ایجاد گروه های تکفیری از جمله این فتنههاست.
یکی از این گروهها که توسط برخی از کشورهای استعماری به خصوص آمریکا و عربستان تشکیل گردید، گروه تروریستی و تکفیری داعش بود. این گروه با کشتار وسیع مردم و نابودی شهرها و روستاها و حمله به اماکن مقدس، جنایات بیشماری را انجام دادند که با فداکاری رزمندگان از کشورهای ایران، عراق، افغانستان، پاکستان، سوریه و لبنان، توطئه آنان نقش بر آب شد و در این راه شهدای گرانقدری بهنام «شهدای مدافع حرم» تقدیم اسلام شد.
فعالیت (1) (صفحه 49 کتاب درسی)
فعالیتهای مدافعان حرم در عراق و سوریه را بررسی کنید و ارتباط عملکرد آنان با دوران دفاع مقدس را در گروه به بحث بگذارید.
شهدای شاخص مدافعحرم
![]() عضو سپاه صاحبالامر استان قزوین |
![]() مستشار ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی |
![]() فرمانده تکاوران ارتش جمهوری اسلامی تیپ 45 شوشتر |
![]() دانشجو و طلبه بسیجی |
![]() از حزبالله لبنان |
![]() از تیپ فاطمیون افغانستان |
شهید سپهبد محمدولی قرنی:
در سال 1292 در خانوادهای مذهبی در تهران چشم به جهان گشود. پس از پایان دوره تحصیلات دبیرستان و اخذ دیپلم وارد دانشکده افسری ارتش گردید و در رسته توپخانه فارغالتحصیل شد.
ایشان قبل از انقلاب به علت فعالیتهای انقلابی و علاقهمندی به نهضت امامخمینی و تلاش جهت انجام کودتا دستگیر و به سه سال زندان و اخراج از ارتش محکوم گردید ولی همچنان مسیر مبارزه را ادامه داد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در روز 23 بهمن سال 1357 با حکم حضرت امامخمینی به عنوان اولین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب گردید.
شهید قرنی شخصیتی بود که نه تنها در تثبیت موقعیت ارتش در نظام اسلامی نقش کلیدی داشت بلکه در مقابل طرحهایی که در جهت انحلال یا فروپاشی ارتش مطرح میشد با شهامت ایستادگی کرد. سرانجام در سوم اردیبهشت ماه سال 1358 ساعت 11 صبح توسط عوامل گروهک فرقان در مقابل خانهاش به شهادت رسید.
شهید سپهبد علی صیادشیرازی:
درسال 1323 در روستای کبود گنبد شهرستان «درگز» استان خراسانرضوی به دنیا آمد.
وی دارای تحصیلات دانشگاهی، برخوردار از دانش نظامی برجسته و مهارتهای رزمی و از فرماندهان ارشد ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
صیاد شیرازی در دوران هشت ساله دفاع مقدس از خود رشادتهای فراوانی به یادگار گذاشت و در عملیاتهای مهمی همچون بیتالمقدس (آزادسازی خرمشهر) نقش بسیار مؤثری ایفا کرد.
او در سرکوبی تهاجم منافقین به خاک کشورمان که پس از پذیرش قطعنامۀ 598 شورای امنیت سازمان ملل رخ داد، نقش تعیین کنندهای داشت و قهرمان عملیات مرصاد لقب گرفت.
سرانجام در 21 فروردین سال 1378 هنگام خروج از منزل، توسط عناصر تروریست منافقین موسوم به سازمان مجاهدین خلق به شهادت رسید و روح بزرگش به ملکوت اعلی پیوست.
شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی:
در سال 1335 در روستای قنات ملک از توابع شهرستان رابر استان کرمان به دنیا آمد و در دوران دفاع مقدس فرماندهی لشکر 41 ثارالله را بر عهده داشت و رشادتهای زیادی از خود نشان داد. بعد از دوران دفاع مقدس فرماندهی منطقه جنوب شرق کشور را بر عهده گرفت و در مبارزه با اشرار و قاچاقچیان و کنترل مرزها موفقیتهای زیاد کسب نمود. ایشان در سال 1376 به فرماندهی نیروی قدس سپاه منصوب شدند و با تلاش و کوشش و درایت و شجاعت جبهه مقاومت را از افغانستان تا لبنان تقویت نمودند. حمایت از گروه های مقاومت در کشورهای اسلامی عراق، لبنان ، سوریه و یمن باعث گردید تا دشمنان به ویژه اسرائیل شکست سختی متحمل شوند. اوج رشادت و دلاوری این سردار سپاه اسلام و ایران شکست خطرناکترین گروه تروریستی عصر حاضر یعنی داعش در سوریه و عراق بود که به فضلالهی و جان فشانی رزمندگان جبهه مقاومت میسر گردید. سرانجام این سرباز ولایت در بامداد روز جمعه 13 دیماه 1398 به دستور مستقیم رئیس جمهور تروریست آمریکا مورد حمله موشکی پهبادها قرار گرفت و به همراه یار دیرینهاش، فرمانده حشدالشعبی عراق، ابومهدی المهندس و دیگر یاران به فیض شهادت نائل شدند.
فعالیت (2) (صفحه 52 تا 53 کتاب درسی)
معرفی اسوههای بومی از ایثارگران دوران دفاع مقدس
بهصورت کار فردی یا گروهی یکی از شهدای محل زندگی خود (ترجیحاً شهید دانش آموز) را معرفی کنید. (در صورت امکان فیلم، پردهنگار یا مصاحبه هایی درباره شهید تهیه کنید.)
- مشخصات فردی شهید(به همراه تصویر):
- خصوصیات اخلاقی شهید:
- قسمتی از وصیتنامه شهید:
- نظر شما درباره شهید:
- به صورت کار فردی یا گروهی یکی از ایثارگران محل زندگی خود (آزاده، جانباز یا رزمنده) را معرفی) کنید.
- در صورت امکان مصاحبهای با او انجام دهید. برای طراحی سؤالات مصاحبه با دبیر خود مشورت کنید.