انتقاد یک معلم از تدریس تئوریک «فیزیک»
گاما-دبیر انجمن معلمان فیزیک استان فارس گفت: متاسفانه روشهای پیاده شده سبب بحران در آموزش و پرورش و بهویژه در دوره متوسطه اول و دوم شده است.
به گزارش گاما و به نقل از ایسنا حمید مصطفی نژادیان با بیان پارهای از مشکلات در مدارس و در رشته فیزیک، اظهار کرد: یکی از مشکلات معلمان فیزیک نه تنها در استان فارس بلکه در سطح کشور موضوع "آزمایشگاه" است.
وی با تاکید براینکه فیزیک درسی است که باید توام با آزمایش باشد ادامه داد: در چند ساله اخیر بهخاطر اینکه درس آزمایشگاه را از فیزیک حذف کردند و عملا آزمایشگاه کنار گذاشته شد؛ این موضوع باعث شده دانش آموز رشد علمی لازم را پیدا نکند چون پدیدههایی که در آزمایش باید گفته میشد مشاهده نمی کنند.
این دبیر فیزیک استان فارس با انتقاد از اینکه در کلاس درس فیزیک بهجای اینکه فیزیک همراه با آزمایش انجام شود تا پدیدهها برای دانش آموزان ملموس باشد بیشتر بهصورت فرمول و ریاضی تدریس میشود، بیان کرد: دانشآموز باید مفهوم فیزیک را بهطور عملی مشاهده کند ولی ما بیشتر فرمول و تئوری را مطرح میکنیم و بعد از مدتی از خاطر دانشآموز میرود.
وی ادامه داد: چون دانشآموزان در دوره متوسطه آزمایش انجام ندادند و دستشان با انجام آن آشنا نیست در آموزش عالی هم با مشکلاتی مواجه میشوند.
مصطفی نژادیان اضافه کرد: درالمپیادها دانشآموزان ما حایز رتبههای برتر هستند اما در سطح عملی و آزمایشگاهی میلنگند و این باعث میشود که در سطح اجتماع نیز همین مسله نمود پیدا کند.
دبیر انجمن معلمان فیزیک فارس با بیان اینکه باید ساعت درس فیزیک افزایش داده شود تا معلم را با آزمایش توام کند، گفت: برای عملیاتی کردن این مهم یک معلم نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی دارد که متاسفانه تجهیزات آزمایشگاهی محدود و یا فرسوده هستند.
وی با بیان اینکه حتی ممکن است برخی از معلمان در امر آزمایشگاه فیزیک تعلل کنند و رغبتی برای انجام آزمایش نداشته باشند، بیان کرد: وقتیکه متصدی آزمایشگاه در مدارس وجود ندارد و وسایل آزمایشگاهی فرسوده است اگر معلم هم بخواهد یک آزمایشی انجام دهد و وقتی آزمایش جواب نداد مورد تمسخر دانشآموز قرار میگیرد. معلم اینها را بهجان نمیخرد در نتیجه مصصم است در کلاس درس بهصورت تئوریک تدریس کند.
مصطفی نژادیان تصریح کرد: هم در امتحانات نهایی و کنکور سوال از آزمایشگاه نمیآید و در این حالت معلم ترجیح میدهد تئوری کار کند چراکه نتیجه را در تئوری و سوالات نظری میداند و چنانچه در امتحان از آزمایش سوال کند باز دانشآموز تئوری جواب میدهد.
وی با بیان اینکه اگر میخواهیم به آزمایشگاه اهمیت بدهیم باید هم بهصورت عملی امتحان گرفته شود و نمرهای منظور شود، افزود: درس فیزیک بین 3 تا 4 ساعت در قالب دو جلسه دو ساعتی در هفته تدریس میشود و چنانچه با آزمایش همراه شود معلم وقت کم میآورد.
این دبیر فیزیک با انتقاد از اینکه مدارس خاص با عنوان تیزهوشان و نمونه دولتی منجر به نابود کردن آموزش شده است، اظهار کرد: در این مدارس یک ساعت خاص برای آزمایشگاه گذاشته شده که برای معلم و دانشآموزان خوب است. چرا نباید مدارس عادی نیز از ساعت آزمایشگاه بهرهمند باشند و این بدور از عدالت آموزشی است.
مصطفی نژادیان از افزایش تعداد مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان در دولت قبل انتقاد کرد و گفت: در استان فارس 14 مدرسه نمونه و تیزهوشان راهاندازی شده و این باعث سرخوردگی دانشآموزان عادی میشود چراکه دانشآموزی که در این مدارس ثبتنام میشود خود را تیزهوش و نمونه میداند و دانشآموز در مدارس عادی دلسرد شده و خود را باور ندارد.
وی تصریح کرد: اینکه در استانی مثل فارس، 14 مدرسه تیزهوشان و نمونه دولتی بهوجود آمد نشان از این است که آیا همه این دانشآموزان تیزهوش هستند یا خیر؟ متاسفانه تزهایی که پیاده شده سبب بحران در آموزش و پرورش و بهویژه در دوره متوسطه دوم و راهنمایی شده است.