عامل اصلی انتقال شیرۀ خام در یک گیاه تعرق است. تعرق زمانی که روزنههای هوایی باز باشند، شدیدتر میشود. برای باز بودن روزنههای هوایی لازم است که آب از یاختههای مجاور به یاختههای نگهبان روزنه وارد شده و یاختههای نگهبان دچار تورژسانس و یاختههای مجاور آنها دچار پلاسمولیز شوند. اگر عکس این حالت رخ بدهد و آب از یاختۀ نگهبان روزنه به یاختههای مجاور وارد شده و یاختههای نگهبان روزنه دچار پلاسمولیز و یاختههای مجاور آنها دچار تورژسانس شوند، روزنههای هوایی بسته میشوند.
بررسی سایر گزینهها:
گزینۀ «1» : انتقال فعال یونهای معدنی به درون آوند چوبی باعث ایجاد فشار ریشهای میشود. بهطور معمول فشار ریشهای در انتقال شیرۀ خام نقش کمی دارد.
گزینۀ «2» : خروج آب از روزنههای انتهای برگها مربوط به تعریق است. تعریق زمانی اتفاق میافتد که مقدار آبی که از طریق فشار ریشهای به برگها میرسد از مقدار تعرق آن از سطح برگ بیشتر باشد. بنابراین افزایش تعرق (خروج بخار آب از گیاه) باعث کاهش تعریق (خروج آب از گیاه) میشود.
گزینۀ «3» : فرورفتگیهای غار مانند در روپوست زیرین برخی گیاهان مثل خرزهره باعث به دام افتادن رطوبت هوا میشود. بنابراین در اطراف روزنهها اتمسفر مرطوبی ایجاد شده و روزنهها بسته میشوند، در نتیجه تعرق کاهش مییابد.