خانه
گاما

درسنامه آموزشی طراحی و زبان بصری کلاس دهم معماری داخلی

فصل 8: رنگ و کاربرد آن در هنر

بازدید7/8 K
تاریخ بروزرسانی1400/09/30

مفهوم و جایگاه رنگ

مشاهده و دیدن هر چیزی در نور امکان‌پذیر است. 

دیدن در نور با مشاهده و ادراک رنگ همراه است رنگ در عالم طبیعت همیشه به نور بستگی دارد. زیرا هر نوری بسته به طول‌موجی که دارد دارای رنگی ویژه می‌باشد. 

اشیا قسمتی از نوری که بر آن‌ها می‌تابد را بازتاب می‌کنند و قسمتی دیگر را جذب می‌کنند. بنابراین اشیا به رنگ آن دسته از نورهای بازتابی دیده می‌شوند. تصور زندگی بدون نور غیرممکن است. 

پدیده نور موهبت شگفت‌انگیز و شکوهمند هستی است و به زندگی انسان احساس غنا و سرزندگی می‌دهد. لذا نور و رنگ علاوه بر رؤیت‌پذیری و دیدن اشیا یکی از مهم‌ترین عوامل تشخیص و شناخت اشیا هستند. 

رنگ کاربردهای گسترده در همه شئون فرهنگ زندگی دارد و در همۀ هنرهای بصری به عنوان یک عنصر مهّم کیفی، با معنی و کارآمد مورد توجه قرار می‌گیرد (تصاویر 1-8 تا 3-8).

تصویر 1-8
تصویر 2-8
تصویر 3-8

تجربه و دانش (صفحه 169 کتاب درسی)

 

واژه‌ی رنگ و کلیدواژه‌های مرتبط با آن را از فرهنگ لغات پیدا کنید ضرب‌المثل‌ها و اشعاری که در آنها واژۀ رنگ یا ترکیبات آن به کار رفته است را جمع‌آوری کنید.

پس از بررسی و دسته‌بندی آن‌ها به سؤالات زیر پاسخ دهید:
1- در فرهنگ و ادبیات ما کدام رنگ‌ها بیشتر مورد توجه قرارگرفته است؟
2- کدام ارزش‌های زیبایی‌شناختی و کیفی به رنگ‌ها نسبت داده شده است؟
3- بین مفاهیم مطرح شده در مورد رنگ و پدیده‌های زندگی روزمره یا کاربرد رنگ در هنر و صنعت چه ارتباطی وجود دارد؟
4- کدام موضوعات مربوط به رنگ از نظر شما مهم است در فرایند این تجربه چه سؤالاتی برای شما مطرح شده است؟

پرسش وگفت‌وگوی کلاسی (صفحه 169 کتاب درسی)

 

1- آیا رنگ در نوع ذائقه و علائق شخصی و حتی رفتار و ارتباط اجتماعی ما تأثیرگذار است؟
2- در مورد تأثیرات روان‌شناسی رنگ‌ها با هم‌کلاسی‌های خود گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 169 کتاب درسی)

 

از نمونه کارهای اجرایی رنگی خود، نمونه‌ای را انتخاب کرده و در کارپوشه قرار دهید.

فیزیک رنگ

رنگ و شکل اشیا در تاریکی دیده نمی‌شوند اشیا زمانی دیده می‌شوند که در معرض تابش نور قرار گیرند. وقتی نور سفید بر شیء مات می‌تابد برحسب رنگ‌دانه‌های سطح شیء برخی از طول‌ موج‌های آن را جذب و باقی را می‌تاباند که همان رنگ شیء است این رنگ‌دانۀ سطح است که تعیین می‌کند کدام طول‌موج نور جذب و کدام‌ یک به عنوان رنگ شیء بازتابیده شود سطح قرمز جلوه‌ای قرمز دارد زیرا بیشتر نور آبی و سبز همراه با نور سفید را جذب و قرمز را بازمی‌تاباند.

همه نورهای رنگی از تجزیه نور سفید خورشید به دست می‌آیند رنگ‌های قرمز زرد و آبی سه نور اصلی هستند.

با عبور نور خورشید از منشور نور تجزیه شده و به صورت طیف‌های رنگین‌کمان دیده می‌شود. (تصویر 5-8)

طول موج نورهای مختلف
تصویر 4-8 طول موج نورهای مختلف
تصویر 5-8

ترکیب افزایشی رنگ

در صورتی که طیف رنگ‌های حاصل از شکست و تجزیه نور به وسیله منشور را دوباره به کمک یک عدسی همگرا (محدب) باهم ترکیب کنیم مجدداً نور سفید حاصل می‌شود، بنابراین سه رنگ اصلی نور:
قرمز با طول‌موج بلند، سبز با طول‌موج متوسط و بنفش با طول‌موج کوتاه وقتی با یکدیگر ترکیب می‌شوند نور سفید حاصل می‌شود این نوع ترکیب رنگ را که در آن میزان روشنی نور پس از ترکیب اشعه‌های مختلف آن با یکدیگر افزایش می‌یابد ترکیب افزایشی می‌گویند نورهای رنگین وقتی دوبه‌دو با یکدیگر ترکیب می‌شوند از طریق افزایشی رنگ‌های دیگر را به وجود می‌آورند (شکل‌های 6-8 تا 9-8).

وقتی سه منبع نور بنفش، سبز و قرمز با یکدیگر تلاقی کنند. در محل تلاقی آن‌ها روی صفحه سفید از طریق ترکیب افزایشی نور سفید حاصل می‌شود زیرا هر سه طیف کوتاه متوسط و بلند نور را در خود دارند.
تصویر 6-8 وقتی سه منبع نور بنفش، سبز و قرمز با یکدیگر تلاقی کنند. در محل تلاقی آن‌ها روی صفحه سفید از طریق ترکیب افزایشی نور سفید حاصل می‌شود زیرا هر سه طیف کوتاه متوسط و بلند نور را در خود دارند.
از ترکیب افزایشی بنفش با قرمز که مجموعۀ طول‌موج‌های کوتاه و بلند است رنگ قرمز ارغوانی (ماژنتا) حاصل می‌شود. بنفش + قرمز = قرمز ارغوانی
تصویر 7-8 از ترکیب افزایشی بنفش با قرمز که مجموعۀ طول‌موج‌های کوتاه و بلند است رنگ قرمز ارغوانی (ماژنتا) حاصل می‌شود.
بنفش + قرمز = قرمز ارغوانی
از ترکیب افزایشی سبز با قرمز که مجموعه‌ی طول‌موج‌ها متوسط و بلند است رنگ زرد حاصل می‌شود. قرمز + سبز = زرد
تصویر 8-8 از ترکیب افزایشی سبز با قرمز که مجموعه‌ی طول‌موج‌ها متوسط و بلند است رنگ زرد حاصل می‌شود. قرمز + سبز = زرد
از ترکیب افزایشی بنفش با سبز که طول‌موج‌های کوتاه و متوسط است رنگ آبی فیروزه‌ای (سایان) خاص می‌شود. سبز + بنفش = آبی مایل به فیروزه‌ای
تصویر 9-8 از ترکیب افزایشی بنفش با سبز که طول‌موج‌های کوتاه و متوسط
است رنگ آبی فیروزه‌ای (سایان) خاص می‌شود.
سبز + بنفش = آبی مایل به فیروزه‌ای

ترکیب کاهشی رنگ

چنانچه در مقابل نور خورشید فیلتر قرمزرنگی و یا سطحی با رنگ‌دانه‌های قرمز دهیم جلوی تابش طول‌موج‌های کوتاه و متوسط (همه رنگ‌ها به جز قرمز) $\frac{1}{3}$ گرفته می‌شود و تنها نور تابیده شده که دارای طول‌موج قرمز بلند است از فیلتر عبور کرده و یا توسط $\frac{2}{3}$ سطح منعکس می‌شود. درواقع نور توسط عناصر قرمز جذب شده و روشنایی نور کاهش پیدا می‌کند. 

حال چنان که در مقابل این بخش از نور قرمز فیلتری به رنگ آبی فیروزه‌ای (سایان) قرار بدهیم منبع نور مورد نظر کاملاً تیره و تاریک دیده می‌شود. 

زیرا طول‌موج نور قرمز بلند است و نمی‌تواند از فیلتر آبی (سایان) که فقط طول‌موج‌های کوتاه نور را می‌تواند از خود عبور دهد بگذرد (تصویر 11-8). 

این موضوع را می‌توان با روی هم قرار دادن دو فیلتر یا دولایه رنگ شفاف قرمز و آبی فیروزه‌ای نیز نشان داد (تصاویر 10-8 تا 13-8)

تیره دیده شدن منبع نور از ورای فیلترهای رنگی در اثر خاصیت کاهش‌دهندۀ آنهاست زیرا فیلترهای رنگی فقط اجازه عبور طیف نور همرنگ خود را می‌دهند به این نوع ترکیب رنگی که باعث تیره شدن رنگ می‌شود اصطلاحاً ترکیب کاهشی رنگ می‌گویند. ترکیب مواد رنگی را نیز ترکیب کاهشی می‌گویند. زیرا وقتی سه رنگ اصلی را با یکدیگر مخلوط کنیم یک رنگ کاملاً تیره حاصل می‌شود (تصویر 12-8).

خصوصیت ترکیب کاهشی رنگ‌ها را با استفاده از لایه‌های شفاف رنگ‌های آبرنگ ماژیک یا اکولین نیز می‌توان نشان داد. اگر دولایه از رنگ‌های اصلی شفاف روی یکدیگر قرار بگیرند رنگ جدیدی به دست می‌آید و اگر سه رنگ اصلی روی هم قرار بگیرند کاملاً تیره دیده می‌شوند.(تصویر 13-8)

در این تصویر رنگ نورتابشی سفید است فیلتر قرمز فقط نور قرمز را منتقل می‌کند. بقیه طیف‌های نور خورشید را جذب می‌کنند.
تصویر 10-8 در این تصویر رنگ نورتابشی سفید است فیلتر قرمز فقط نور قرمز را منتقل می‌کند. بقیه طیف‌های نور خورشید را جذب می‌کنند.
فیلتر آبی همه نور قرمز را جذب می‌کند لذا سطح فیلتر تیره دیده می‌شود.
تصویر 11-8 فیلتر آبی همه نور قرمز را جذب می‌کند لذا سطح فیلتر تیره دیده می‌شود.
نتیجه ترکیب کاهشی در اثر روی هم قرار گرفتن دولایه شفاف به رنگ قرمز و فیروزه‌ای‌ رنگی کاملاً تیره است.
تصویر 12-8 نتیجه ترکیب کاهشی در اثر روی هم قرار گرفتن دولایه شفاف به رنگ قرمز و فیروزه‌ای‌ رنگی کاملاً تیره است.
تصویر 13-8

تجربه و دانش (صفحه 173 کتاب درسی)

 

چند عدد تلق یا شیشه با رنگ‌های مختلف انتخاب کنید و با ترکیب آن‌ها رنگ‌های جدیدی تولید کنید و تجربه خود را تحلیل کرده و در کلاس بیان کنید.

پرسش وگفت‌وگوی کلاسی (صفحه 173 کتاب درسی)

 

دربارۀ ترکیب کاهشی، افزایشی تفاوت این دو مفهوم در نورهای رنگی، از تجارب خود در کلاس گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 173 کتاب درسی)

 

با استفاده از ماژیک و یا رنگ‌های جوهری در یک مقوای A4 نمونه‌های تمرین ترب افزایشی و کاهشی را اجرا کنید و آن را در کارپوشۀ خود قرار دهید.

ساخت و معنای رنگ

واژه رنگ در دو معنای عمده به کار می‌رود یکی مواد رنگی و کاربرد آنهاست و دیگری ادراک و مفهوم رنگ است.

الف) ساخت مواد رنگی یعنی ماده‌ای که با آن چیزی را رنگ‌آمیزی می‌کنند. در این معنی مانند شکل روبه‌رو از مخلوط رنگ‌دانه‌های بسیار ریز رنگی با مواد سیال یا خمیری که به آن‌ها بست می‌گویند به دست می‌آید.

ب) رنگ‌دانه‌ها ذرات بسیار بسیار ریزی هستند که در آب حل نمی‌شوند و از آسیاب کردن مواد معدنی به دست می‌آیند. از حدود سیصد سال پیش به این طرف رنگ‌دانه‌های مصنوعی متنوعی با استفاده از روش‌های شیمیایی ساخته می‌شود. همین رنگ‌دانه‌ها هستند که امروز مورد استفاده نقاش‌ها قرار می‌گیرند.

ج) به انواع رزین، صمغ، آب و روغن که با رنگ‌دانه‌ها مخلوط می‌شوند بست می‌گویند. مانند رنگ‌روغنی که از مخلوط مواد رنگین با روغن‌های خشک‌شونده ساخته می‌شود. آبرنگ، گواش و آکریلیک نیز از مخلوط مواد رنگین با آب و نوعی چسب محلول در آب ساخته می‌شود. رنگ‌دانه‌ها ذرات بسیار بسیار ریز جامدی هستند که در مایعات حل نمی‌شوند.

این مواد معمولاً به‌ طور طبیعی موجودند مثل انواع خاک‌ها و گردهای سنگ‌ها و فلزات رنگین از قرن هیجدهم به این‌ سو رنگ‌دانه‌ها به صورت مصنوعی از مواد معدنی و اسید فلزات نیز ساخته می‌شود که دارای تنوع بسیار زیادی هستند و امروزه به صورت رنگ‌های آماده در دسترسی همگان قرار می‌گیرد (تصاویر 14-8 تا 16-8).

تصویر 14-8
تصویر 15-8
تصویر 16-8

رنگ‌های موسوم به آکریلیک نیز رنگ‌دانه‌هایی هستند که حلال آن‌ها آب است و پس از خشک شدن لایه سختی از خود به‌جای می‌گذارند که دیگر با آب حل نمی‌شوند.

رنگ‌های جوهری بخش دیگری از مواد رنگین هستند که در مایعات حل می‌شوند این جوهرها معمولا منشأ گیاهی و آلی دارند و از انواع گیاهان و حیوانات به دست می‌آیند. برگ، پوست میوه و چوب بسیاری از گیاهان برای به دست آوردن رنگ‌های جوهری استفاده می‌شوند چای و قهوه نیز جزو رنگ‌های جوهری هستند.

برای مثال در تصویر زیر تخم‌مرغی را مشاهده می‌کنید که با استفاده از جوشاندن پوست پیاز و برای استفاده در مراسم عید نوروز رنگ می‌شود.

رنگ‌های جوهری به طور مصنوعی نیز ساخته می‌شوند. برای رنگ کردن بافتنی‌ها مواد ساخته شده مصنوعی مثل انواع پلاستیک‌ها و کاغذهای رنگی و مواد غذایی از جوهر رنگی استفاده می‌شود مثلاً در رنگ‌آمیزی پارچه‌ها مانند شکل که معمولاً از رنگ‌های جوهری استفاده می‌شود پارچه برای مدتی در محلولی از رنگ جوهری قرار می‌گیرد یا جوشانده می‌شود. 

البته برخی از پارچه‌ها نیز با استفاده از رنگ‌دانه رنگ‌آمیزی می‌شوند که در این صورت رنگ به همۀ جسم پارچه نفوذ نمی‌کند بلکه فقط یک روی پارچه دارای رنگ است.

تصویر 17-8
تصویر 18-8
تصویر 19-8

ادراک و مفهوم رنگ

در چگونگی دیدن و درک رنگ سه عامل دخالت دارند:

1- نور به عنوان عامل ظهور رنگ که بدون آن رنگ اشیا دیده نمی‌شود.
2- ساختار مولکولی اشیا که باعث می‌شود همه یا بخشی از نور تابیده شده به آن‌ها منعکس شود و درنتیجه به رنگ همان بخش از طیف نور که از اشیا به چشم منعکس می‌شود دیده شوند.
3- چشم انسان که نور بازتاب یافته از سطح اشیا را در یک فرایند پیچیده به وسیله سلول‌های نوری شبکیه تشخیص می‌دهد نور پس از عبور از شبکیه توسط اعصاب بینایی به شکل علائمی خاص به مغز انتقال می‌یابد و این علائم در مغز به عنوان رنگ ادراک می‌شوند توضیح این که در شبکیه دو دسته سلول نوری وجود دارد یک دسته سلول‌های استوانه‌ای هستند که با آن‌ها تیرگی‌ها و روشنی‌ها تشخیص داده می‌شود و دسته دیگر سلول‌های مخروطی شکل هستند که رنگ‌ها را تشخیص می‌دهند.

عوامل اول و دوم در خارج از وجود انسان و مستقل از او هستند و عامل سوم مربوط به عملکرد عضو بینایی انسان است. بدون تأثیرگذاری و عملکرد مشترک این سه عامل پدیده رنگ ادراک نخواهد شد. 

بنابراین پدیده رنگ از یک طرف بر اثر عملکرد عوامل بیرونی و از طرف دیگر توسط عملکرد اندام بینایی و ابزارهای شناختی انسان شکل می‌گیرد. 

به همین دلیل رنگ علاوه بر ویژگی‌های عام دارای معنی کیفیات بومی و وابسته به فرهنگ جامعه و سنت‌های بومی است.

تصویر 20-8

تجربه و دانش (صفحه 177 کتاب درسی)

 

1- با جستجو در کتاب‌ها و مجلات حداقل پنج تصویر پیدا کنید که در آنها نمود، کاربرد و نقش رنگ‌ها به وضوح دیده شود. این تصاویر را در کلاس ارائه نموده و دربارۀ آنها توضیح دهید. بهتر است در صورتی که امکان آن را داشته باشید این تصاویر را خود شما با عکس‌برداری ازآنچه در محل زندگی‌تان وجود دارد تهیه کنید.

2- با نظرخواهی از دوستان آشنایان و افراد مختلف یک تحقیق راجع به اسامی محلی و بومی رنگ‌ها و موادی که می‌توان از آن‌ها رنگ تهیه کرد و چگونگی ساختن رنگ‌ها و کاربردهای مختلف آن‌ها انجام داده و در کلاس ارائه دهید.

پرسش و گفت‌وگوی کلاسی (صفحه 177 کتاب درسی)

 

1- نور سفید چه تأثیری بر رنگ قرمز می‌گذارد؟
2- نور سبز چه تأثیری بر رنگ قرمز می‌گذارد؟
در مورد رنگ‌های اشیا و نورهای رنگی و تأثیر آنها بر یکدیگر در کلاس گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 177 کتاب درسی)

 

نتایج خود را به صورت یک کاربرگ به کارپوشه خود پیوست کنید.

رنگ در عکاسی

می‌دانیم که تن‌های مختلف رنگی از قابلیت انتقال احساسات و مفاهیم برخوردار است اما چگونه می‌توان از رنگ برای تأثیرگذاری هرچه بیشتر بر مخاطب و انتقال پیام بهره برد؟

با ایجاد تعادل رنگی و ترکیب هماهنگی رنگ‌های متفاوت، می‌توان در عکس احساسی از تعادل و آرامش ایجاد کرده با استفاده از رنگ‌های منوکروماتیک و پرده‌های مختلف یکرنگ و یا بهره‌گیری از رنگ‌های مشابه که در دایره رنگی در مجاورت یکدیگر هستند و اغلب در طبیعت یافت می‌شوند، می‌توان به تعادل رنگی دست‌یافت و با ایجاد تعادل رنگی بین رنگ‌های مکمل که در چرخه رنگ مقابل یکدیگر هستند می‌توان به تصویری سرزنده‌تر دست‌یافت و از طریق تعادل رنگی تضاد رنگ‌ها را کنترل کرد. با استفاده از رنگ‌های سه‌گانه که در دایره رنگ از هم فواصل همسان دارند، می‌توان به عکسی متعادل متنوع دست‌یافت در عکاسی علاوه بر تنظیم صحنه، گاه از فیلترهای رنگی نیز بهره می‌گیرند. 

رنگ در پس‌زمینه سفید شفافیت خود را از دست می‌دهد و برعکس در مقابل زمینه تیره‌رنگ شفاف‌تر و روشن‌تر به نظر می‌رسد.

تصویر 21-8
تصویر 22-8
تصویر 23-8
تصویر 24-8

رنگ در گرافیک

یکی از عوامل اصلی مورد استفاده از رنگ در ارتباط تصویری و هنر گرافیک و نحوۀ کاربرد آن است. امروزه از رنگ و تزئینات با حاشیه و جلوه‌های گویا در طرح روی بسته‌بندی انواع کالاها که می‌تواند باعث رونق تجارت و توسعه صادرات شود، یا طراحی یک اعلان (پوستر) که می‌تواند یک خبر علمی، فرهنگی را به زیبایی ابلاغ کرده و برای مشارکت جلب کند یا با طراحی روی جلد یک کتاب بر غنا و جذابیت مطالب کتاب تأکید نماید استفاده می‌شود. 

طراحان گرافیک از رنگ برای ایجاد تمایز بین محصولات، انتقال اطلاعات و تداعی نمادین به مثابه ابزار پیام و اقناع استفاده می‌کنند.

تصویر 25-8
تصویر 26-8
تصویر 27-8

تجربه و دانش (صفحه 180 کتاب درسی)

 

یک دوربین عکاسی تهیه کنید و آنگاه از دو پرتره زیبا دو منظره، از دو تصویر از آسمان شب دو فضای شهر و نیز دو فضای داخلی عکاسی کنید تجربه خود را ثبت کرده و به سؤالات زیر پاسخ دهید:
1- در عکاسی از هرکدام از موضوعات فوق به چه نکاتی از قبیل موقعیت و زاویه دوربین، نوع نور، فاصله تا سوژه، تنظیمات دوربین نوع ترکیب‌بندی توجه کردید؟
2- تفاوت‌های اصلی در عکاسی از موضوعات مختلف کدام موارد بود؟
3- به نظر شما کیفیت کدام عکس بهتر است؟
4- رنگ‌های موجود در عکس چه رابطه‌ای باهم دارند؟
5- با چه سؤالات و مشکلاتی مواجه شدید؟

پرسش وگفت‌وگوی کلاسی (صفحه 180 کتاب درسی)

 

1- درباره سؤالاتی که در هنگام عکاسی با آن مواجه شدید با سایر هنرجویان گفت‌وگو کنید.
2- درباره ارتباط نورهای رنگی در عکس‌هایی که تهیه نموده‌اید و یا خود عکاسی کرده‌اید، یک کاربرگ تهیه کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 180 کتاب درسی)

 

کاربرگ تنظیم شده و عکس‌های خود را به کارپوشه اضافه کنید.

رنگ در معماری داخلی

استفاده خلاقانه از رنگ در تزئینات، معماری داخلی و فضای زندگی روزانه می‌تواند به ریتم زندگی ما غنا و عمق دهد.

تصویر 28-8
تصویر 29-8
تصویر 30-8

تجربه و دانش (صفحه 182 کتاب درسی)

 

به گزاره‌های زیر در مورد کاربردهای رنگ در معماری داخلی و عکاسی توجه کنید و برای آنها نمونه‌های تصویری انتخاب کنید.
1- رنگ به عنوان شاخص در مبلمان شهری
2- رنگ به عنوان سمبل و مفاهیم اجتماعی فرهنگی آن
3- رنگ به عنوان جزء در طراحی داخلی
4- رنگ به عنوان کیفیت و با توجه به کاربردهای رنگ در جامعه

پرسش و گفت‌وگوی کلاسی (صفحه 182 کتاب درسی)

 

درباره نمونه‌های تصویری که انتخاب کرده‌اید در کلاس گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 182 کتاب درسی)

 

تصاویر انتخابی را در کارپوشه قرار دهید و برای آنها گزارش مکتوب و یا کاربرگ تهیه کنید.

رنگ در طراحی پارچه و لباس

انتخاب رنگ‌های مناسب برای لباس چیزی فراتر از سلیقۀ شخصی است زیرا در انتخاب رنگ لباس علاوه بر ملاحظات هنری و زیباشناختی مسائل فنی و فرهنگی سن و جنس اثرگذارند. کشور ما با فرهنگ غنی و هنرهای ریشه‌دارش الگوهای زیبایی از طرح و رنگ را در تولید پارچه و لباس عرضه کرده است. همان‌طور که هماهنگی در نت‌های موسیقی می‌تواند آهنگی گوش‌نواز داشته باشد هماهنگی در رنگ‌بندی پارچه و لباس نیز می‌تواند باوقار و چشم‌نواز باشد.

انتخاب رنگ‌های گرم یا سرد، زنده یا کدر، روشن یا تیره می‌تواند چهره فرد را بسیار متفاوت جلوه دهد. رنگ‌های گرم: مانند قرمز، نارنجی، صورتی، زرد و یا قهوه‌ای بر احساسات تأثیرگذار بوده و توجه برانگیز و سرزنده‌اند. 

از رنگ‌های زنده چه سرد یا گرم که حسی از سلامت، شادابی و سرزندگی دارند، معمولاً در لباس بچه‌ها به کار می‌رود. 

از رنگ‌های سرد و یا کدر و مرده معمولاً در کنار رنگ زنده استفاده می‌شود تا تأثیر بهتری داشته باشد.

تصویر 31-8
تصویر 32-8
تصویر 33-8

تجربه و دانش (صفحه 184 کتاب درسی)

 

در قالب یک تیم دونفره تعدادی لباس‌های بومی و سنتی محل زندگی خود را انتخاب کنید به همان تعداد از نمونه لباس‌های رایج در زندگی امروز را برگزینید به گونه‌ای که ازنظر سنی و جنسیت اغلب اقشار اجتماعی را شامل شود مشخصات طرح و رنگ لباس‌ها را بررسی کنید آن‌ها را دسته‌بندی کرده به سؤالات زیر پاسخ دهید:
1- رنگ‌های به کاررفته در لباس‌ها کدام‌اند و با توجه به گروه استفاده‌کننده به نظر شما آیا رنگ به درستی انتخاب شده است یا نه؟
2- آیا رابطه‌ای بین طرح لباس‌ها و رنگ آن‌ها وجود دارد؟
3- رنگ‌های استفاده شده به نظر شما چه احساسی را ایجاد می‌کنند و چه پیامی ممکن است داشته باشند؟
4- چند طرح لباس را انتخاب کرده و یکی را به صورت آنالیز رنگی روی مقوا اجرا کنید. (در انتخاب مواد و ابزار اجرا، آزاد هستید.)

پرسش و گفت‌وگوی کلاسی (صفحه 184 کتاب درسی)

 

از کتاب‌های طراحی لباس چند تصویر انتخاب کرده و آنها را در کلاس نصب کنید. سپس درباره همنشینی رنگ‌ها در لباس‌ها، تأثیر رنگ‌ها بر فرم و شکل کلیّ لباس گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 184 کتاب درسی)

 

پس از تهیه گزارش از کارهای کارگاهی و نیز پاسخ به پرسش‌های بخش تجربه و دانش، کارهای رنگی و منتخب خود را در کارپوشه قرار دهید.

رنگ در هنرهای نمایشی

هر نوع فیلم یا نمایش با هر زمینه محتوا و قالبی، زبان خاص خود را می‌طلبد از این رو به طراحی صحنه خاص نیاز دارد و به تناسب آن از ترکیبات ویژه‌ی رنگی استفاده می‌کند. رنگ در هنرهای نمایشی نه تنها می‌تواند سبب ایجاد جذابیت و تأثیرگذاری بر مخاطب شود، بلکه به انتقال معانی و مفاهیم در ساختار بصری فیلم کمک می‌کند.

هنر نمایش با استفاده از امکانات تأثیرگذاری بصری و روانی رنگ در طراحی صحنه، طراحی لباس بازیگران، نور و... دامنه استفاده از رنگ‌ها را در اثرگذاری و انتقال پیام نمایش توسعه می‌دهد.

طراح می‌بایست با بهره‌گیری از شم هنری، قدرت تخیل و خلاقیت، مهارت طراحی، دقت در جزئیات، طرح صحنه و نورپردازی رنگ‌های صحنه را طوری انتخاب کند که هم با ژانر اصلی فیلم یا نمایش هماهنگ باشد و هم به خوبی با لحظات حساس و مهم نمایش مانند صحنه‌های کشف، مرگ، تصمیم مهم، روز، شب، طلوع و غروب، باران، رعدوبرق، حادثه، تاریخ و... در فضای داخل محیط شهری و محیط طبیعی همراهی و هماهنگی داشته باشد. به این منظور طراح صحنه و کارگردان باید به معنی نورها در فضای نمایش و فیلم توجه کنند.

اغلب در هنرهای نمایشی از رنگ کهربایی برای القای روز، از رنگ آبی برای القای شب، نور قرمز برای حالت ترس، برای حالت زندگی رنگ‌های روشن، برای حالت غم رنگ‌های تیره و... بهره می‌گیرند.

تصویر 34-8
تصویر 35-8
تصویر 36-8

تجربه و دانش (صفحه 186 کتاب درسی)

 

1- چند عکس از نمایش‌های اجرا شده را انتخاب کنید و رنگ‌های حاکم بر صحنه نمایش را بنویسید.
2- تأثیر رنگ‌ها و نورهای رنگی را در فضای حسی نمایش توضیح دهید.

پرسش و گفت‌وگوی کلاسی (صفحه 186 کتاب درسی)

 

دربارۀ صحنه‌ای از نمایشی که دیده‌اید و یا دربارۀ آن مطلبی خوانده‌اید و تأثیر رنگ نورپردازی آن صحنه‌ها با هم‌کلاسی‌های خود گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 186 کتاب درسی)

 

کاربرگ‌های خود را بر اساس گفت‌وگوی کلاسی تکمیل کنید.

رنگ در نقاشی

رنگ اصلی‌ترین واسط در نقاشی برای ایجاد ترکیبات زیبا و جذاب برای انتقال پیام و بیان عواطف است زیرا ارتباط ما با رنگ بسیار ساده و قوی است و به راحتی در ما نفوذ کرده و بر ما اثر می‌گذارد. 

رنگ‌ها معانی روان‌شناختی ویژه‌ای دارند نقاشان ماهر از رنگ برای به وجود آوردن پندار دوری و نزدیکی، ایجاد حس پویایی و یا سکون، حالت سرزندگی و شادابی، احساس گرمی یا سردی، غصه و شادی، وحشت و بیان حالت‌های عمیق درونی استفاده می‌کنند. 

رنگ‌ها، جدا از کیفیت و مفهوم طبیعی که دارند بسته به زمینه‌های فرهنگی گوناگون معنی ویژه‌ای می‌یابند.

از نظر پژوهشگران روان‌شناسی رنگ، هرکدام از رنگ‌ها مانند قرمز، آبی، بنفش، زرد، سبز و نارنجی، خاکستری، سیاه و یا سفید در هنر نقاشی حالات کیفی و اثرات روانی خاص خود را دارند.

قواعد شناخت و کاربرد و چگونگی تأثیرگذاری رنگ‌ها لازم و ضروری است اما کار خلاقانه با رنگ هیچ‌گاه به معنای پیروی صرف از قواعد توضیح داده شده نیست.

این قواعد تنها می‌توانند به درک خصوصیات و شناخت اولیه ما از ابزار و مواد کار هنری کمک نمایند و پس از کسب این شناخت و درک قواعد مربوط به آن است که کار خلاقانۀ هنرمند شروع می‎شود. 

به همین دلیل در کار هنری همواره چیزهای تازه‌ای وجود دارد که توسط هنرمندان و کار خلاقانه آن‌ها پدیدار می‌شود و در اثر هنری معنا پیدا می‌کند.

تصویر 37-8
تصویر 38-8

طراحی با رنگ

رشد و توسعه طراحی و تنوع تجربیات هنرمندان دامنۀ وسیعی از آثار طراحی را به وجود آورده است. علاوه بر مفاهیم مختلف خصوصیات ابزار و مواد شیوۀ طراحی و روش ارائه کار در قدرت تأثیرگذاری طرح نقش مهمی دارد.

به طور کلی مواد طراحی در دو بخش عمده سیاه و رنگین به دو صورت خشک و خیس (ترکیبی) به کار گرفته می‌شوند. چنان ‌که می‌دانید انواع مدادها، زغال و پاستل به صورت خشک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این ابزارها به صورت مستقیم روی کاغذ، پارچه و ... اثر می‌گذارند مرکب و جوهرهای رنگی که در ترکیب با آب یا حلال‌های دیگر به کمک قلم‌مو، برس و ... به کار می‌روند در دسته مواد خیس یا ترکیبی قرار می‌گیرند.

امروزه روش‌های ترکیبی مواد در آثار جدید این حوزه را وسعت بخشیده و محدودیتی برای اجرای طراحی وجود ندارد. با نمونه‌های طراحی با مواد مختلف آشنا شوید.

تصویر 39-8
تصویر 40-8
تصویر 41-8
تصویر 42-8

طراحی با مدادرنگی

مداد رنگی هم از ابزارهای خشک است که تنوع رنگی زیادی دارد. استفاده و کنترل مداد رنگی نسبت به دیگر ابزارهای رنگین ساده‌تر است؟ علاوه بر این می‌توان به سادگی خطوط و سطوح رنگین مدادی را پاک و تصحیح کرد.

روش‌های کار با مداد رنگی هم متنوع است. نوک، پهنای مغز و تراشۀ مغز مداد رنگی (از طریق مالش آن روی سطح زمینه) برای کار مورد استفاده قرار می‌‎گیرد. 

کیفیت مداد رنگی، جنس کاغذ و روش به کارگیری آن امکانات متنوعی را در طراحی با مداد رنگی به وجود می‌آورد. 

در تصاویر به شیوهء استفاده از مداد رنگی و رابطه فضای مثبت و منفی توجه کنید.

هاشور یک طرفه و متقاطع هم در طراحی با مداد رنگی کاربرد وسیعی داشته و شیوه‌ها و مراحل کار با مداد رنگی در تصاویر نشان داده شده است.

تصویر 43-8
تصویر 44-8
تصویر 45-8
مراحل کار با مداد رنگی
تصویر 46-8 مراحل کار با مداد رنگی

روش پرداخت و محو کردن تأثیر مداد رنگی را در تصاویر ببینید و به انتخاب موضوع و زاویه دید، نحوه ترکیب‌بندی و تعادل میان فضای مثبت و منفی توجه کنید. در این طرح‌ها با پرداخت سطوح و محو کردن درجات سایه‌روشن از اهمیت خط کاسته شده است (این دو تصویر را با نمونه‌های قبلی مداد رنگی مقایسه کنید).

تصویر 47-8
تصویر 48-8

علاوه بر این نمونه‌ها مداد رنگی در ترکیب با مواد دیگر مانند آبرنگ، مداد شمعی و... برای طراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تصویر 49-8
تصویر 50-8

تجربه و دانش (صفحه 192 کتاب درسی)

 

چند نمونه از طراحی‌های خود را در کلاس درس به نمایش گذاشته و دربارۀ آن به پرسش‌های زیر پاسخ دهید:
1- رابطه فضای مثبت و منفی در طرح‌های شما چگونه است؟
2- در نمایش جنسیت اشیا استفاده از کدام ابزار سریع‌تر و آسان‌تر است؟

پرسش وگفت‌وگوی کلاسی (صفحه 192 کتاب درسی)

 

دربارۀ سؤالات مطرح شده با دوستان خود در کلاس گفت‌وگو کرده و نتایج آن را یادداشت کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 192 کتاب درسی)

 

طرح‌های خود را تکمیل کرده و همراه کاربرگ به کارپوشۀ خود منتقل کنید.

طراحی با پاستل

پودرهای رنگی از سنگ‌های نرم مختلف یا خاک‌های رنگی تهیه می‌شوند و سه نوع اصلی آن گچ سیاه، قرمز و سفید بسیار نرم هستند و کاربردی شبیه به زغال دارند. اما هنگام طراحی هم‌زمان عنصر رنگ را هم ایجاد می‌کنَند. امروزه از پاستل بیشتر برای طراحی استفاده می‌شود. پاستل دو نوع گچی و روغنی دارد.

تصویر 51-8
تصویر 52-8

الف) پاستل گچی: از گچ تحریر معمولی لطیف‌تر است و با تنوع رنگ زیاد برای ایجاد خطوط و سطوح متنوع به کار می‌رود. پاستل گچی مانند زغال روی کاغذهای زبر با بافت درشت کیفیت بهتری پیدا می‌کند امکان ترکیب رنگ‌ها در پاستل گچی بسیار وسیع است و کاربرد آن تا حوزۀ نقاشی وسعت می‌یابد ثبات گچ پاستل روی زمینه از گچ تحریر بیشتر است اما بهتر است پس از طراحی آن را با فیکساتیو ثابت کرد. نمونه‌های طراحی با پاستل گچی روی کاغذ پاستل رنگی جلوه بیشتری دارد.

تصویر 53-8

ب) پاستل روغنی و مداد شمعی: ترکیب پودرهای رنگی با مواد چرب (روغن و موم) هستند و قدرت رنگی زیادی دارند. پاستل روغنی و مداد شمعی در برابر آب مقاوم هستند و در روش‌های ترکیبی به خصوص ترکیب با آبرنگ کاربرد وسیعی دارند. تأثیر این مواد به صورت لایه کلفتی روی کاغذ را می‌پوشاند و تصحیح و پاک کردن آن به دلیل چربی زیاد آسان نیست اما به راحتی روی انواع زمینه‌ها تأثیر می‌گذارد.

تصویر 54-8

طراحی با خودکار

خودکار با تأثیر یکنواخت و خطوط ظریفی که ایجاد می‌کند ابزار مناسبی برای طراحی است. خودکار وسیله‌ای مقرون به صرفه برای طراحی در مدت طولانی است، استفاده از آن بسیار ساده و مناسب کار در هر شرایطی بدون نیاز به لوازم و تجهیزات اضافی است. علاوه بر این روی انواع کاغذها تأثیر خوبی به جا می‌گذارد و لک و پیس ایجاد نمی‌کند. تأثیری که روی کاغذ باقی می‌گذارد نیازی به ثابت‌کننده ندارد.  به مراحل طراحی با خودکار در تصاویر توجه کنید.

تصویر 55-8
مراحل طراحی با خودکار
تصویر 56-8 مراحل طراحی با خودکار
تصویر 57-8
تصویر 58-8

طراحی با راپید و گراف

با امکانات راپید و گراف در فصل‌های قبل آشنا شدید. امروزه انواع جوهرهای رنگی راپید در اختیار طراحان است.  به مراحل طراحی با راپید در تصاویر توجه کنید، ظرافت خطوط راپیدی، پرداخت دقیق موضوعات مختلف را ممکن می‌کند.

تصویر 59-8
تصویر 60-8
تصویر 61-8
تصویر 62-8

طراحی با روان‌نویس

طراحی با روان‌نویس به راحتی انجام می‌شود. امکانات روان‌نویس، راپیدو گراف و خودکار مشابه است.  امروزه روان‌نویس در رنگ‌های متنوع در بازار موجود است. مراحل طراحی با خطوط هاشوری در تصاویر نشان داده شده است.

تصویر 63-8
تصویر 64-8
تصویر 65-8
تصویر 66-8
تصویر 67-8

طراحی با ماژیک

ماژیک وسیله‌ای است که مخزن آن مقدار مشخصی جوهر دارد و پس از مدت معین تمام می‌شود. تنوع رنگ ماژیک هم زیاد است. انواع ماژیک با ضخامت‌های متنوع و کیفیت‌های گوناگون در بازار موجود است. جوهر ماژیک به نسبت ضخامت نوک آن روی کاغذ تأثیر می‌گذارد. با پهنای نوک ماژیک‌های بزرگ می‌توان خطوط بسیار ضخیم یکنواخت ایجاد کرد. به دو نمونه کار با ماژیک در تصاویر توجه کنید.

تصویر 68-8
تصویر 69-8

تجربه و دانش (صفحه 199 کتاب درسی)

 

هنگام کار با کدام ابزار طراحی و نقاشی (مداد رنگی، ماژیک، خودکار، روان‌نویس و...) نوع و جنس کاغذ در نتیجۀ کار شما مؤثر بوده است.
1- اصلاح رنگ در کار طراحی و نقاشی در کدام یک از تکنیک‌ها امکان‌پذیر بود؟

پرسش و گفت‌وگوی کلاسی (صفحه 199 کتاب درسی)

 

تجارب خود را از کار با مواد و ابزار مختلف بنویسید و دربارۀ آن با دوستان خود گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 199 کتاب درسی)

 

نتایج کار طراحی و کاربرگ‌ها را به کارپوشه خود اضافه کنید.

طراحی با آبرنگ

آبرنگ جزء مواد خیس یا ترکیبی است و امکان استفاده از تنوع رنگی زیادی را فراهم می‌کند.

طراحی با آبرنگ اغلب با رنگ‌های محدود اجرا می‌شود. کار با آبرنگ مانند آب‌مرکب از لایه‌های رقیق و رنگ‌های روشن آغاز می‌شود، لایه‌های بعدی به ترتیب پس از خشک شدن لایه قبلی اضافه می‌شوند.

برای نمایش نور و سطوح سفید اغلب از سفیدی کاغذ استفاده می‌شود و طراح روی این قسمت‌ها کار نمی‌کند. 

لطافت درجات رنگی و شفافیت سطوح ایجاد شده از خصوصیات آبرنگ است اغلب، سفیدی سطح کاغذ از زیر لایه‌های شفاف آبرنگ دیده می‌شود .

تصاویر، تنوع روش‌های کار با آبرنگ را نشان می‌دهند. 

علاوه بر این با روش‌های ترکیبی آبرنگ با مواد دیگر (مانند نمونه‌هایی که در بخش‌های گذشته دیدید) آثار جالب و متنوع به وجود می‌آید. 

به تصاویر توجه کنید و مراحل اجرای یکی از روش‌های کار با آبرنگ را در تصاویر ببینید.

تصویر 70-8
تصویر 71-8
تصویر 72-8
تصویر 73-8

طراحی با گواش

گواش جزء مواد خیس یا ترکیبی است و تنوع رنگی زیادی دارد. این ماده رنگین غلیظ و حلال آن آب است. گواش با غلظت زیاد سطح کاغذ را به صورت کامل می‌پوشاند، هنگام طراحی از غلظت‌های مختلف گواش استفاده می‌شود، گواش هم مانند مواد دیگر به صورت ترکیبی روی کاغذ ضخیم با بافت مورد استفاده قرار می‌گیرد.  تصاویر، نمونه‌های طراحی ترکیبی با گواش را نشان می‌دهد.

تصویر 74-8
تصویر 75-8

طراحی با رنگ روغن

اگرچه رنگ روغن و آکریلیک مواد مخصوص نقاشی هستند در پیش‌طرح‌های رنگین نقاشان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تصویر 76-8
تصویر 77-8
تصویر 78-8

طراحی با مواد دیگر

علاوه بر آنچه ذکر شد امروزه روش‌های ترکیب مواد مورد توجه بسیاری از طراحان است. بر اساس ضرورت کاری و بنا بر سلیقه شخصی طراح، وسایل مختلف و متعدد را برای اجرای کار ترکیب می‌کند. استفاده از مواد محلول در آب و مواد چرب بافت‌های جالبی ایجاد می‌کند.

تصویر 79-8

مراحل طراحی یکی از روش‌های ترکیبی را در تصاویر ببینید.

تصویر 80-8
تصویر 81-8

تجربه و دانش (صفحه 205 کتاب درسی)

 

یک طرح را با آبرنگ و گواش رنگ‌آمیزی کنید سپس به پرسش‌های زیر پاسخ دهید:
1- آیا تجرب کار با آبرنگ و گواش برای شما متفاوت بوده است؟
2- قدرت پوشانندگی سطوح با کدام رنگ (گواش یا آبرنگ) بیش‌تر است؟
3- همان طرح را با استفاده از مواد و ابزار دیگر (تکه‌های کاغذ رنگی) پاستلِ خودکار و آبرنگ و ....) رنگ‌آمیزی کنید.

پرسش و گفت‌وگوی کلاسی (صفحه 205 کتاب درسی)

 

دربارۀ موارد مطرح شده در قسمت تجربه و دانش با هم‌کلاسی‌های خود گفت‌وگو کنید.

تحلیل و نتیجه‌گیری (صفحه 205 کتاب درسی)

 

کارهای اجرایی را تکمیل و در کارپوشۀ خود قرار دهید.

پودمان 5: کاربرد رنگ در هنرها