خانه
گاما

درسنامه آموزشی پیام‌های آسمان کلاس هشتم

درس 2: عفو و گذشت

بازدید97/0 K
تاریخ بروزرسانی1404/03/3

آمرزندۀ پرده پوش

مدّت‌ها بود که دیگر باران نمی‌بارید و خشکسالی و قحطی زندگی را سخت کرده بود.
مردم که با توجه به هشدارهای پیامبرشان فهمیده بودند همهٔ مشکلات به خاطر گناهان خودشان است، همگی نزد پیامبرشان رفتند:
- ای پیامبر خدا، اگر باران نبارد، همگی از تشنگی و گرسنگی خواهیم مرد؛ چه کنیم؟
- زن و مرد، کوچک و بزرگ و پیر و جوان، همه جمع شوید تا برای درخواست بخشش از خداوند و نماز باران از شهر بیرون برویم ...
همه در بیابان مشغول مناجات بودند که فرشتهٔ وحی نازل شد:
- در میان مردم کسی هست که مرتکب گناهان بزرگی می‌شود، او هنوز توبه نکرده است. تا او در میان مردم باشد، دعای آنها مستجاب نمی‌شود.

گویا خداوند می‌خواست همهٔ مردم توبه کنند و از گناهان پاک شوند. پیامبر خدا موضوع را با مردم در میان گذاشت.

آن فرد گناهکار لحظات سختی را می‌گذراند. مردم کنجکاوانه می‌خواستند بدانند او کیست. اگر بلند می‌شد و بیرون می‌رفت، آبرویش پیش همه می‌رفت و دیگر نمی‌توانست در آن شهر زندگی کند.

احساس کرد خیلی تنهاست. سرش را پایین انداخت و قطره‌های اشک از چشمانش فرو چکید: خدایا، اکنون فقط تو صدای مرا می‌شنوی و از دل من آگاهی. خدایا، از تو عذر می‌خواهم و عهد می‌کنم که دیگر آن گناهان را تکرار نکنم.

مردم هنوز منتظر بودند فرد گناهکار را ببینند که ناگهان صدای رعد و برق و بارش باران آنها را به خودشان آورد. هیچ کس از بین جمعیت بیرون نرفت، پس آن فرد گناهکار کیست؟
پیامبر خدا همین موضوع را از خداوند پرسید.
- ای پیامبر ما، او دیگر گناهکار نیست. بندهٔ ما توبه کرد و به سوی ما بازگشت.
- خداوندا، او را به من معرفی کن تا حداقل او را بشناسم!
- آن زمان که او گناهکار بود آبرویش را نبردیم، اکنون که بازگشته و دوست و بندهٔ ما شده است آبرویش را ببریم؟!

یکی از نام‌های خداوند بلند مرتبه «غفّار» است؛ یعنی بسیار آمرزنده.
خداوند تمامی گناهان هر کسی را که پشیمان شده باشد و بخواهد راه درستکاری و تقوا را در پیش بگیرد می‌آمرزد؛ همان طور که در قرآن کریم می‌فرماید:

خداوند به همهٔ گناهکاران وعدهٔ آمرزش داده است. خداوند بخشایشگر، نه تنها خطاهای کوچک، بلکه همهٔ گناهان و حتی اشتباهات متعدّد بندگانش را نیز می‌آمرزد. فقط کافی است بنده‌ای از کار زشتش پشیمان شود و تصمیم به ترک آن بگیرد و اعمال شایسته انجام دهد (البته روشن است که اگر حق النّاس برعهدهٔ کسی باشد، برای توبه کردن، پشیمانی کافی نیست و انسان باید حقوق مردم را جبران کند.) در این صورت خداوند وعدهٔ قطعی داده است که حتماً او را می‌بخشد.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 21 کتاب درسی)

 

با توجه به آیات بالا توضیح دهید اگر خداوند غفّار نبود، چه اتفاقی می‌افتاد؟ غفّار بودن خدا چه تأثیری در زندگی مردم دارد؟
هیچ کس گناهش بخشیده نمی‌شد و همه به دوزخ می‌رفتند. باعث بخشایش گناهان انسان می‌شود و یک شروع دوباره برای انسان است تا گذشته را جبران کند و سبب آرامش انسان و برخورداری از رحمت و برکات الهی می‌گردد.

انسان‌های الهی

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به طور اتفاقی یا از روی نادانی کسی حقّ شما را ضایع کند، یا اینکه نسبت به شما رفتار بدی نشان دهد. در این هنگام، شما چه واکنشی از خودتان نشان داده‌اید؟

برخی از مردم هرگز حاضر نیستند خطاهای دیگران را ببخشند. عده‌ای هم فقط از اشتباهات کوچک دیگران، چشم پوشی می‌کنند، اما نمی‌توانند از اشتباهات بزرگ آنان بگذرند.

به نظر شما خداوند کدام گروه از بندگانش را بیشتر دوست دارد؟

خداوند همان‌طور که خود بسیارآمرزنده است، بندگانش را نیز دعوت به بخشش خطاهای دیگران می‌کند. کسانی که دیگران را به خاطر خطاهایشان می‌بخشند در واقع رنگ و بوی این صفت الهی را به خود می‌گیرند. با گذشت از خطاهای دیگران، نه تنها خداوند خشنود می‌شود، بلکه به سبب آن، خداوند از گناهان ما نیز می‌گذرد و ما را می‌بخشد.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 22 کتاب درسی)

 

در جامعه‌ای که هیچ‌کس حاضر به عفو و بخشش خطاهای دیگران نباشد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
جامعه دچار هرج و مرج می‌شود و آرامش و رحمت و برکت و انصاف از جامعه می‌رود و هر کسی فقط به فکر خودش است و در زمان مشکلات انسان‌ها به هم کمک نمی‌کنند و جامعه رنگ و بوی الهی خود را از دست می‌دهد.

با هم کلاسی‌هایتان گفت‌وگو کنید و رفتار افراد بخشنده و افراد بی‌گذشت را در اتفاقات روزمرّۀ زندگی با هم مقایسه کنید.
افراد بخشنده: در هنگام به وجود آمدن بحث بین خود و دوستانشان، خطاهای دوستان خود را می‌بخشند و به این ترتیب دوستان وفادار زیادی دارند.
افراد بی‌گذشت: در هنگام به وجود آمدن بحث بین خود و دوستانشان، با تندی رفتاری نامناسب از خود نشان می‌دهند و کم‌کم بیشتر دوستان خود را از دست می‌دهند.

عفو و گذشت از خطاهای دیگران، نه تنها موجب خشنودی خداوند می‌شود و انسان را از رحمت بیشتر الهی بهره‌مند می‌کند، بلکه او را در میان مردم نیز عزیز و سربلند می‌سازد. بنابراین، کسی که در هنگام خشم از خطاهای دیگران، با انتقام و تنبیه، خود را آرام می‌کند، به زیان خودش عمل می‌کند.

پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید:

اهل گذشت باشید، بی‌تردید عفو و گذشت، بنده را عزیز و سرافراز می‌گرداند. پس، از یکدیگر بگذرید تا خداوند شما را عزیز و سرافراز گرداند.

البته زمانی که فرد خطاکار به اشتباهش پی برده است و از انجام آن پشیمان شده و یا از روی جهالت و نادانی ظلمی به ما کرده است، گذشت ما موجب اصلاح رفتارش می‌شود اما توجه داریم که در مواردی خطاهای دیگران را نباید نادیده گرفت؛ چشم پوشی از رفتار کسانی که اشتباهات خود را نمی‌پذیرند و تصمیمی برای ترک آنها ندارند، موجب می‌شود جسارت آنان بیشتر شود و فرصتی برای اصلاح رفتار خود نیابند.

فعّالیت کلاسی (صفحهٔ 23 کتاب درسی)

 

جدول زیر را مانند نمونه کامل کنید:

مواردی که گذشت از خطای دیگران پسندیده است.

مواردی که نباید از خطای دیگران چشم پوشی کرد.

فرد خطا کار به اشتباهش پی برده است.

تصمیمی برای ترک اشتباه خود ندارد.

تصمیم بگیرد دیگر آن کار اشتباه را تکرار نکند.

از کار زشت خود پشیمان نیست.

از کار زشت خود پشیمان شده باشد.

اصلا کار خودش را خطا نمی‌داند.

بخشش، باعث راهنمایی او می‌شود.

بخشش او موجب اصلاح رفتارش نمی‌شود.

بخشش سبب تشویق او به انجام اعمال شایسته می‌گردد.

بخشش، باعث بی‌ادبی افراد نادان می‌شود.

گذشت زیبا

محکم و استوار قدم برمی‌داشت و با گام‌هایی آرام، بازار کوفه را طی می‌کرد. اندام ورزیده و چهرهٔ آفتاب سوخته‌اش در کنار زخم شمشیری که از جنگ‌های قبلی روی صورتش مانده بود، به او ابهت خاصی می‌بخشید.

در شلوغی بازار، چند نفر با هم مشغول گفت‌وگو بودند. در این میان، فردی که کارش خنداندن دیگران بود، مشتی زباله برداشت، چشمش که به او افتاد، زباله‌ها را به طرفش پرتاب کرد؛ صدای خندهٔ آنها توجه دیگران را نیز جلب کرد.

زباله‌ها روی شانهٔ مرد بلند قامت ریخت و لباس و بدنش را آلوده کرد. گره‌ای که در ابروها و پیشانی بلندش افتاد نشان می‌داد که سخت عصبانی است. او سر جایش ایستاد و انگشتانش را در مشتش فشرد، اما پس از مدتی کوتاه برخلاف انتظار حاضران که دعوایی سخت را پیش‌بینی می‌کردند، بدون اینکه حتی به طرف آنان برگردد، راهش را در پیش گرفت و از آنان دور شد.

یکی از آنان گفت: خدا خیلی به تو رحم کرد، اگر به سراغت می‌آمد ...
- او یک نفر بود و ما چند نفر، اگر دعوایی هم پیش می‌آمد، خودش پشیمان می‌شد.

یکی از بازاریان که از دور ماجرا را تماشا می‌کرد، هراسناک خودش را به آنان رساند و گفت: هیچ می‌دانید به چه کسی توهین کردید؟

- او هم یکی بود مانند هزاران عابری که هر روز از اینجا می‌گذرند، فقط قدش کمی بلندتر از بقیه بود.
- اگر او را شناخته بودید، این گونه نمی‌خندید، او فرماندهٔ لشکر اسلام، مالک اشتر بود!
ناگهان صدای خنده قطع شد و رنگ از رخسار جمع پرید.
- همان مالک اشتر معروف که نامش دل شیر را آب می‌کند؟ همان که پهلوانان دشمن از شنیدن نامش به خود می‌لرزند؟ بعد کمی سکوت کرد و آرام گفت:
- وای بر من! چه حماقتی کردم! الآن دستور خواهد داد مرا بگیرند و سخت مجازات کنند. باید بروم و از او عذرخواهی کنم. حتی اگر لازم شود به او التماس خواهم کرد... به دنبال مالک اشتر به راه افتاد. مالک وارد مسجدی شد. او نیز آرام و با ترس و لرز وارد مسجد شد. مالک اشتر به نماز ایستاد. نفس راحتی کشید و منتظر ماند تا نمازش تمام شود.

مرد با سرافکندگی و پشیمانی کنار او نشست و با صدایی لرزان گفت: من همان کسی هستم که در بازار به شما بی‌ادبی کردم. از شما معذرت می‌خواهم و تقاضا می‌کنم از مجازات من صرف‌نظر کنید.

مالک جواب داد: اشتباه می‌کنی. به خدا سوگند، من فقط به خاطر دعا برای تو به مسجد آمدم. وقتی دیدم تو بی‌دلیل مردم را آزار می‌دهی، دلم برایت سوخت. فهمیدم که متوجه زشتی کار خودت نیستی. برای همین به مسجد آمدم تا دعا کنم و از خدا بخواهم که تو را به راه راست هدایت کند.

خودت را امتحان کن (صفحهٔ 26 کتاب درسی)

 

1- غفّار یعنی چه؟ چرا خداوند با این صفت شناخته می‌شود؟
غفار یعنی بسیار آمرزنده. زیرا خداوند تمامی گناهان هر کسی را که پشیمان شده باشد و بخواهد راه درستکاری و تقوا را در پیش بگیرد می‌آمرزد.

2- گذشت از خطاهای دیگران چه فایده‌ای برای انسان دارد؟
1- موجب خشنودی خداوند می‌شود.
2- انسان را از رحمت بیشتر الهی بهره‌مند می‌کند.
3- انسان را در میان مردم عزیز و سربلند می‌سازد.

3- توضیح دهید با چه شرایطی گذشت از خطاهای دیگران شایسته است.

درس 2: عفو و گذشت